Valitse sivu

EMILI K.

NAURETTAVAN HYVIÄ RESEPTEJÄ, TREENIVINKKEJÄ JA ELÄMÄNPOHDINTOJA

KATEGORIAT

TUUNATTAVAT RAAKAPALLOT

Oon hurahtanut viimeaikoina raakapalloihin, jotkut kutsuu myös bliss ballseiksi. Mä oon se tyyppi jolle raakapallot, -patukat ja vastaavat eivät riitä herkku herkuiksi, vaan fanitan irttareita, Fazerin sinistä ja korvapuusteja, mutta arjen makean nälkään oon todennut nämä raakapallot ihan täydellisiksi!

Paras pohja raakapalloille tulee mun mielestä taateleiden ja cashewpähkinöiden yhdistelmästä. Suolaa pitää laittaa aina ripaus, sillä se tuo maut esille ja taas pieni määrä vettä auttaa massan työstämisessä. Nämä neljä raaka-ainetta luovat siis pohjan näille tuunattaville raakapalloille ja seuraavaksi on sun mielikuvituksen vuoro.

Pohjaa voi maustaa täysin oman mielen ja maun mukaan! Mun oma ehdoton lemppari maku on snickers eli lisään pohjamassaan maapähkinävoita, raakakaakaojauhetta ja suolaa ekstra ripauksen. Kardemumma-kaneli on myös super herkullinen kombo, mikä tuunaa raakapallot korvapuustin makuisiksi. Yksi lemppareistani, mitä pitääkin tehdä taas ensi kerralla, on minttu-suklaa. Lisään pohjamassaan piparminttuöljyä ja raakakaakaojauhetta – mielettömän hyvää!

Tuunausta voi jatkaa myös viimeistelemällä raakapallot erilaisilla ”kuorrutteilla”. Valmiit raakapallot voi kierittää esimerkiksi kookoshiutaleissa, raakakaakaojauheessa tai -lakritsijauheessa.

TUUNATTAVAT RAAKAPALLOT (10 kpl)

200 g taateleita
80 g cashewpähkinöitä
ripaus suolaa
1 rkl vettä
+ haluamasi mausteet

Poista taateleista tarvittaessa kivet. Taatelit voivat olla tuoreita tai kevyesti kuivattuja. Lisää kaikki ainekset sekä haluamasi mausteet blenderiin ja työstä ne yhtenäiseksi massaksi. Ainekset kertyvät helposti blenderin reunoilla, mutta kun jaksat kärsivällisesti työntää ne aina takaisin terän luo, niin massa alkaa pikkuhiljaa syntymään. Valmiin massan ei tarvitse olla sileä, vaan sattumia saa olla reilustikin. Kun olet tyytyväinen massan rakenteeseen, maista sen maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Pyörittele massasta käsin haluamasi kokoisia raakapalloja ja viimeistele ne valitsemallasi ”kuorrutteella”. Mikäli massa meinaa tarttua käsiin pyörittelyvaiheessa, kastele käsiä kylmässä vedessä.

Hei herkullista uutta viikkoa sinne!

Hymyin Emili <3

HAMMASLÄÄKÄRIN TOP 5 VINKIT KOTIHOITOON

Kaupallinen yhteistyö Hyggan kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä

Keskiviikkoterkkuja täältä kotoa, mistäs muualtakaan! Toivottavasti sulla on starttaillut tämä viikko kivasti! Me päätettiin Hyggan hammaslääkäreiden kanssa reagoida myös tähän vallitsevaan tilanteeseen, antaa osamme ja auttaa. Nyt, kun meidän jokaisen tulisi välttää turhaa liikkumista, niin kotona tehtävät asiat korostuvat. Hyggan hammaslääkärit kokosivat meille ammattilaisten top 5 vinkit suun hyvinvoinnin ylläpitämiseen kotona ja samalla pitävät Hyggan asiakaslupauksesta kiinni: Hyvinvointia hymyllesi!

Me ollaan tehty Helsingin Kampissa sijaitsevan hammasklinikka Hyggan kanssa yhteistyötä jo viime vuoden kesästä lähtien. Mä oon itse saanut osittain oppia kantapään kautta, miten arvokasta suun ja hampaiden hyvinvointi on oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Voit tästä käydä lukemassa mun tarinan. Silloin, kun suun terveys oli itsestäänselvyys ja hampaissa ei ollut reiän reikää, niin kotihoito pyöri hampaiden pesussa ja satunnaisessa purkan syönnissä. Hammaslangan käyttö oli rasittavaa ja ateriarytmejä ei tullut mietittyä hampaiden kannalta. Sitä ei ymmärtänyt, miten tärkeää suun hyvinvoinnista huolehtiminen on koko terveyden kannalta. Nykyään toiminta- ja ajatusmallini ovat onneksi päivittyneet ja siitä iso kiitos kuuluu Hyggan ammattilaisille!

Yksi isoimmista tavoitteistani pitkässä yhteistyössä Hyggan kanssa on nimenomaan puhua hammashuollon tärkeyden puolesta kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Siinä, missä meitä kannustetaan syömään terveellisesti, liikkumaan säännöllisesti, panostamaan uneen ja pitämään mielen hyvinvoinnista huolta, niin suun hyvinvointi on myös asia, mihin tulee panostaa päivittäin, jotta voimme hyvin.

TOP 5 VINKIT KOTIHOITOON

  1. Pese hampaat fluorihammastahnalla aamuin illoin.
  2. Vaihda hammasharja säännöllisin väliajoin, suositus on 3 kk välein ja aina sairastamisen jälkeen.
  3. Puhdista hammasvälit kerran päivässä langalla ja/tai tikulla.
  4. Huolehdi säännöllisesti ruokailurytmistä, älä napostele ja juo janojuomana vettä
  5. Käytä ksylitolituotteita, suositeltava annos on 5 g päivässä; mieluiten ei-pureskeltavia.

Toivottavasti sait ammattilaisten tekemästä listasta vähintään hyviä muistutuksia omiin päivittäisiin toimintamalleihisi. Mun mielestä lista on todella hyvä; muutama yksinkertainen ja helppo asia, joita noudattamalla meistä jokainen voi pitää suun hyvinvoinnista hyvää huolta. Näinhän se usein onkin, että ihan perusasiat ja niiden kuntoon laittaminen riittävät todella hyvin.

Tässä on vielä suora linkki hammaslääkäriasema Hyggan nettisivuille, jos haluat käydä tutustumassa heihin ja heidän huikean ammattitaitoiseen toimintaan lisää. Iloa ja hyvää oloa sun viikkoon!

Hymyin Emili <3

LUOTTO BANAANIPANNARIT

Mun storyssa vilahtaa, niinkuin varmasti olette nähneet, nämä maailman parhaat banaanipannarit harvase päivä! Ne ilahduttavat niin mun aamuja, iltoja kuin etäpäivän lounaita. Mieti nyt, kuinka arjen luksusta on syödä pannareita aamupalaksi, puhumattakaan lounaasta! Mun to-do-listalla on roikkunut todella pitkään tällainen lause: ”lisää banaanipannarit blogiin”. Vihdoin saan klikata tämän kohdan listasta tehdyksi!

Kutsun näitä pannareita luottopannareiksi, koska ne eivät petä koskaan – ei maun puolesta, mutta ei myöskään koostumuksen. Usein kuulee, että banaaniletut meinaavat hajota paistaessa ja niistä ei saa kauniin pyöreitä, mikä johtuu siitä, että suhteet taikinassa eivät ole optimaaliset. Otahan siis seuraavalla kerralla tämä luotto-ohje haltuun, nimittäin tätä taikinaa on todella helppo käsitellä niinkuin kuvien lopputuloksesta voi nähdä – symmetrisen pyöreitä ja kauniisti paistuneita banaanipannareita.

Ohjetta on myös todella kätevä tuunailla, kun kaipaa vaihtelua. Taikinaa voi maustaa muullakin kuin kardemummalla, esimerkiksi kanelilla, vaniljajauheella, piparkakkumausteella, kaakaojauheella tai vaikka appelsiinin kuorella. Maitoa voi myös vaihdella. Itse käytän yleensä aina kaura- tai mantelimaitoa, mutta suosittelen kokeilemaan myös Barebellsin Milkshakeja! Etenkin vaniljan ja suklaan makuiset toimivat hullun hyvin.

BANAANIPANNARIT (kahdelle)

2 banaania
4 kananmunaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl jotain maitoa
ripaus suolaa ja kardemummaa
öljyä paistamiseen

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja blendaa ne tasaisen kuohkeaksi taikinaksi. Voit tehdä saman myös kulhossa sauvasekoittimella.

Paista taikinasta öljytyllä paistinpannulla haluamasi kokoisia pannareita. Huomioi, että levy ei ole liian kuumalla, jotta pannarit eivät pala pinnalta ja kerkiävät kypsymään sisältä. Mulla levyjen asteet ovat 1-9 ja paistan pannarit 6-7 asteilla. Paistorasvana käytän vaihdellen oliivi- rypsi- ja kookosöljyä sekä voita.

Banaanipannareiden päälle sopii marjat, hedelmät, jogurtit, rahkat, maapähkinävoi, vaahterasiirappi…

Toivottavasti nämä luottopannarit ilahduttavat kovasti myös sinun päiviäsi! Ja hei etenkin nyt, kun olemme kaikki kotona enemmän ja moni tekee myös työt kotoa käsin, niin laitahan resepti testiin!

Hymyin Emili <3

EMILIN JÄÄKAAPPISÄMPYLÄT

Onko parempaa kuin sämpyläntuoksuinen aamu? Valitettavan harvoin kuitenkaan ainakaan omat aamut tuoksuvat tuoreelle sämpylälle, mutta siihen tulee tämän ohjeen myötä muutos!

Näin Annin, Annin uunissa blogin pitäjän, Instagram storyssa eilen aamulla uunituoreita sämpylöitä ja sillä sekunnilla päätin, että minunkin huominen aamu tuoksuu itse leivotulle leivälle. Anni oli leiponut sämpylät yön yli kohotus -taktiikalla eli taikina vain sekoitetaan illalla valmiiksi, siirretään yöksi jääkaappiin kohoamaan ja aamulla tehtäväksi jää ainoastaan taikinan lusikointi pellille sekä tietenkin sämpylöiden paisto. Ne nihkeimmät ja aikaa vievimmät vaiheet eli taikinan vaivaaminen sekä monet kohotukset jäävät siis näistä sämpylöistä pois – ihanaa! Tällaiset jääkaappisämpylät ovat minulle tuttu juttu ja olen niitä aiemminkin leiponut vaihtelevin ohjein, mutta tällä kertaa halusin luoda niistä ihan oman reseptin, jotta saan ilahduttaa niillä muidenkin aamuja.

Täytyy kyllä sanoa, että nyt tuli niin nappi suoritus kuin voi vain toivoa! Uunista tuli ihanan kotitekoisen näköisiä täysin rapeakuorisia sämpylöitä pehmeän ilmavalla sisustalla! Ohje on myös siitä kiva, että se on muokattavissa sen mukaan, mistä mausta itse pitää tai mitä jauhoja, hiutaleita, leseitä ja siemeniä sattuu kaapista milläkin kertaa löytymään. Suosittelen pitämään vehnäjauhon määrän vähintään tuossa reseptin mukaisessa 5 desilitrassa, jotta sämpylöiden koostumuksesta tulee varmasti onnistunut. Kaurahiutaleet voi korvata muilla hiutaleilla tai leseillä ja samoin kaurajauhon tilalle voi surutta kokeilla esimerkiksi graham- tai sämpyläjauhoja tai osittain myös maukasta ruisjauhoa. Taikinaan uppoaa hyvin myös siemenet tai vaikkapa porkkanaraaste! Taidankin kokeilla itse lisätä taikinaan seuraavan kerran porkkanaraastetta, nam!

Pakko sanoa se vielä ennen kuin päästän sinut reseptin kimppuun, että suosittelen kokeilemaan reseptiä ihan sellaisenaan, vaikka se onkin helposti muokattavissa omaan makuun sopivaksi. Ravintorikas kaura tuo ihanaa makua neutraalin vehnän rinnalle!

EMILIN JÄÄKAAPPISÄMPYLÄT (8-10 kpl)

5 dl haaleaa vettä
20 g tuoretta hiivaa
2 tl suolaa
1,5 dl kaurahiutaleita
3,5 dl kaurajauhoja
5 dl speltti- tai vehnäjauhoa
2 rkl öljyä

Mittaa vesi isoon leivontakulhoon ja liota veteen hiiva sekä suola. Lisää joukkoon hiutaleet sekä jauhot pienissä erissä ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi vielä öljy ja sekoita.

Taikinaa ei tosiaan tarvitse vaivata, vaan sekoitus riittää. Taikinan kuuluu myös olla normaalia sämpylätaikinaa löysempää. Peitä kulho leivinpaperilla sekä puhtaalla keittiöliinalla ja nosta taikina jääkaappiin kohoamaan yön yli.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen, ota uunipelti esille ja asettele siihen leivinpaperi. Nostele taikinasta lusikalla haluamasi kokoisia sämpylöitä pellille. Näissä sämpylöissä kotitekoisuus saa todellakin näkyä! Ripottele halutessasi sämpylöiden pinnalle jauhoa, hiutaleita, leseitä tai siemeniä. Itse laitoin näihin päälle ripaukset kaurajauhoa, mikä toi sämpylöihin kauniin pinnan. Kypsennä sämpylöitä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes niissä on kaunis väri pinnassa. Sitten vain nauttimaan sämpyläntuoksuisesta aamusta!

Hymyin Emili <3

KESTÄVÄN HUOMISEN PUOLESTA – ESKIMO® ON NYT FREDMAN

Kaupallinen yhteistyö Fredman kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä

ESKIMO®-BRÄNDISTÄ FREDMAN

Veikkaan, että suurimmalle osalle mua somessa seuraavalle on tullut yritys nimeltä Fredman tutuksi, ainakin jollain tasolla. Ja nyt suurin osa teistä varmasti miettii, että nimi ei kyllä kuulosta tutulle, mutta ehkä ESKIMO® herättää enemmän tuttuja mielikuvia suodatinpusseista, Elmu®kelmusta, leivinpapereista ynnä muista.

Entinen ESKIMO® eli nykyinen Fredman on julkaissut tammikuun lopulla tiedotteen, missä he kertovat kuluttajilleen nimenmuutoksestaan: ”Suomalainen perheyritys Fredman ottaa omistajaperheen nimen kuluttajatuotteiden brändinimeksi. Vuonna 1962 rekisteröity ESKIMO®-tavaramerkki jää historiaan. Pakkausilme ja tuotteet säilyvät ennallaan.”

SISÄLLÖT EDELLÄ – TEKEMINEN HYVÄNÄ KAKKOSENA

Aloitettiin Fredmanin kanssa yhteistyö viime vuoden lokakuussa ja joulukuussa allekirjoitettiin sopparit koko tälle kuluvalle vuodelle. Mä oon tosi tarkka siitä, kenen kanssa teen yhteistyötä ja millaiselle brändille haluan tuottaa sisältöä. Arvot pitää kohdata ja haluan pystyä seisomaan yhteistyökumppanin takana 100%.

Myös tekemisen pitää olla kivaa, koska se näkyy lopputuloksessa. Fredmanin kanssa kaikki tämä yksinkertaisesti vain toimii ja tekemisestä on todella helppo nauttia, joten on sanomattakin selvää, että en voisi olla iloisempi tästä yhteistyöstä!

Oon aika tosi iloinen myös teidän puolesta, sillä tämä tarkoittaa teille paaaljon reseptejä ja erilaisia vinkkejä liittyen ruokaan sekä ruoanlaittoon. Sitä ei aina ehkä ihan ymmärretäkään, että fiksusti omia arvoja mukaillen toteutetut yhteistyöt ovat win-win-tilanteita sisällöntuottajalle sekä hänen seuraajilleen, sillä ne mahdollistavat enemmän aikaa laadukkaan sisällön tuottamiseen. Fredmanin ja mun yhteistyö on tällaisesta osuva esimerkki.

TUTUT KOTIMAISET TUOTTEET JA SAMA PAKKAUS

Niinkuin Fredman toteaa tiedotteessaan tuotevalikoima, saatavuus ja laatu pysyvät nimimuutoksesta huolimatta samana eli vain nimi muuttuu. Ensimmäiset Fredman-leivinpaperit ja -suodatinpussit ovat itseasiassa jo kaupoissa! Myös aidon ja alkuperäisen Elmu®kelmun ja Fredman folion voit pian löytää lähikaupastasi. Kummallakin näistä tuotteista on Avainlippu-tunnus merkkinä kotimaisuudesta.

Kotimaisuus, perheyritys, tuotteiden laatu ja heidän arvot ovat suurimmat syyt, miksi mun valinta keittiötuotteissa on Fredman. Heillä on upea vastuullisuusvisio, minkä mukaan kaikki tuotteet tehdään uusiutuvista materiaaleista ja ne ovat täysin kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä. Toki suurin osa kuluttajatuotteista onkin jo kierrätettäviä, mutta vastuullisuuteen panostetaan tulevaisuudessa entistäkin enemmän läpi koko tuotantoprosessin, mikä on superhieno juttu! Voit kurkata Fredmanin vastuullisuustiekartan tästä!

LEMPITUOTTEET

Ajattelin nostaa teille vielä ennen reseptiä mun lempparituotteet Fredmanin valikoimasta tai ehkä paremmin sanottuna sellaiset tuotteet, mitä mun keittiössä tulee eniten käytettyä.

100 % biohajoavat Fredmanin leivinpaperit ovat mulla eniten käytetyt keittiötuotteet. Iso leivinarkki on kätevä, kun haluaa säästyä uunipellin likaantumiselta ja leivinrullasta taas saa kätevästi haluamansa kokoisen leivinpaperipalan. Huomaatko, että isossa leivinarkissa on jo Fredmanin logo!

100% biohajoava Bio kuituliina oli mulle uusi tuttavuus, kun tutustuin Fredmanin tuotevalikoimaan, mutta nykyään se on yksi keittiöni must have -tuotteista! Bio kuituliinaa voi elintarvikekelpoisuutensa vuoksi hyödyntää niin ruoanlaitossa kuin siivoamisessa. Ammattilaiskeittiöissä kuituliinoja näkee usein juuri keittiörätteinä ja juuri nyt hyvä keittiöhygienia näyttelee tosi isoa roolia. Fredmanin päiväkäyttöiset kuituliinat eivät kerää kotikeittiössäkään turhia bakteereita itseensä ja bio kuituliinan voit tosissaan heittää päivän päätteeksi biojätteen sekaan. Itse käytän monipuolista Bio kuituliinaa siivouksen lisäksi esimerkiksi salaatin teossa pestyjen vihannesten kuivaajana. Siihen käärittynä muun muassa salaatinlehdet säilyvät erinomaisesti jääkaapissa. Itse tehtyjä liha- ja kasvisliemiä olen myös valuttanut kuituliinan läpi. Hänestä on siis todellakin moneksi!

Fredmanin Tuplis- ja eko pakastuspusseihin mulla sujahtaa niin smoothietarpeet pakastimeen kuin eväät töihin. Etenkin vahvat ja jämäkät Tuplikset on helppo uusiokäyttää pesemällä ja kuivattamalla tiskikaapissa.

Ammattitason kestävää Fredmanin foliota käytän ruokien säilytyksessä sekä ruoanlaitossa kuten uuniperunoissa.

Nämä Fredmanin jämäkät Amerikanmuffinsivuoat ovat yksinkertaisuudessaan parhaita muffinsivuokia ikinä! Leivonnaiset pitävät muotonsa ja niistä tulee näyttävän näköisiä lässähtäneiden sijaan.

Viimeisin, mutta ei tosiaankaan vähäisin lempparituotteeni on Fredmanin kaunis suorakaiteen muotoinen kartonkinen paistovuoka. Täydellinen vuoka erilaisiin leipiin kuten banaani- tai siemenleipään. Tässä vuoassa leivän kelpaa viedä myös lahjaksi.

RESEPTI

Sitten vielä reseptin kimppuun! Näytin jokin aika sitten storyssani vihersmoothiepussukkani, mitä pakastan valmiiksi helpottaakseni arkea. Niistä on tullut aivan valtava määrä kyselyitä, että mitä mahdoinkaan laittaa pusseihin. Toiveestanne ohje löytyy nyt jatkossa täältä blogista! Kerralla, kun näkee pienen vaivan ja pilkkoo muutaman pussillisen smoothieaineksia valmiiksi pakkaseen, niin moni nälkäinen hetki arjessa on pelastettu. Pussin sisältö vain blenderiin ja jotakin nestettä joukkoon. Itse käytän tähän vihersmoothieen nesteenä joko jotain kasvimaitoa, appelsiinitäysmehua tai omenatäysmehua. Vastaavia smoothiepussukoita voi rakentaa pakastimeen ihan oman mielen mukaan, mutta tässä olisi nyt yksi toimiva ohje teille kokeiltavaksi.

VIHERSMOOTHIEPUSSUKAT PAKKASEEN (yksi pussukka)

1 banaani
1/2 mango
1/2 avokado
1/2 lime
kourallinen baby-pinaattia

Kuori banaani, mango, avokado sekä lime ja pilko ne reiluiksi paloiksi. Sujauta kaikki vihersmoothietarpeet Fredman eko pakastuspussiin tai vaihtoehtoisesti Tuplis-pussiin. Sulje pussit ja siirrä ne pakastimeen odottamaan smoothiehetkiä.

Tässä vielä suora linkki Fredmanin uusituille sivuille, missä pääset tutustumaan brändiin sekä heidän huipputuotteisiin lisää! Ja otahan myös inspiroiva sekä kaunis @fredmanfin Instatili haltuun, missä jaetaan jatkuvasti reseptejä ja vinkkejä teille seuraajille!

Hymyin Emili <3

TAKUUVARMAT GLUTEENITTOMAT SÄMPYLÄT

Nimi kertoo kyllä jo aikalailla kaiken olennaisen, mutta pakko avata aihetta silti lisää. Mä oon kokeillut todella siis todella monta kertaa tehdä ja kehitellä oikeasti hyvää gluteenitonta sämpyläreseptiä ja päätynyt lopulta siihen, että aina tökkii joku. Usein lopputulos ei ole sämpylää nähnytkään, vaan epämääräinen lattea leipänen kätkee sisäänsä hyvin tiiviin, jauhoisen ja murenevan koostumuksen. Ja vaikka välillä on päässyt toteamaan jonkin kokeiluerän ihan kivaksi, niin ei se vaan sämpylässä oikein riitä. Sämpylän kun ainakin omasta mielestäni kuuluu olla ihanan kuohkea ja pehmeä. Olen siis aikalailla luovuttanut asian suhteen.

Urtekram on kuitenkin meidän kaikkien iloksi päättänyt ottaa homman haltuun ja kehittänyt aivan ylistettävän hyvän gluteenittoman kaurasämpylä jauhoseoksen. Ja mikä parasta, jauhoseoksessa on vain viisi laadukasta luomuraaka-ainetta; gluteenitonta kaurajauhoa, kikhernejauhoa, täysjyvämaissijauhoa, psylliumkuorta sekä suolaa. Sämpylöiden valmistuskin on tehty meille naurettavan helpoksi, sillä sen kummempaa leipomista nämä sämpylät eivät vaadi! Tämä takuuvarmojen gluteenittomien sämpylöiden resepti menee siis täysin Urtekramin nimiin. Mun mielestä hyvä sellainen yleinen mittari gluteenittoman tuotteen onnistumisesta on se, että sitä ei erota vastaavasta ”normaalista” tuotteesta. Gluteenittoman tuotteen, esimerkiksi sämpylän, ei pidä olla hyvä gluteeniton sämpylä, vaan hyvä sämpylä. Nämä ovat niitä – hyviä sämpylöitä ja kaiken lisäksi sopivat myös gluteenittomille.

GLUTEENITTOMAT KAURASÄMPYLÄT (8 kpl)

6,5 dl vettä
6 g tuoretta hiivaa
1 pussi Urtekramin Kaurasämpylä jauhoseosta*
öljyä
gluteenittomia kaurahiutaleita

Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka kelmulla ja voitele kelmu kevyesti öljyllä.
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada se suureen kulhoon. Liuota hiiva veteen sekoittamalla vispilällä. Lisää jauhoseos ja sekoita, kunnes taikina on tasaisen puuromaista. Kaada taikina heti vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan pariksi tunniksi. Kun taikina on kohonnut hyvin, nosta se jääkaappiin kohoamaan vähintään kahdeksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja ota taikina jääkaapista. Nosta taikina vuoasta kelmun avulla. Leikkaa taikina kahdeksaan palaan ja nostele palat varovasti leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle halutessasi kaurahiutaleita. Paista sämpylöitä uunissa noin 20 minuuttia.

*Tuote saatu Urtekramilta.

Suosittelen oikeasti kokeilemaan näitä valloittavan meheviä sämpylöitä! Taikina vaan kohoamaan yöksi ja aamulla itse tehdyt tuoreet sämpylät ovat paistoa vaille valmiita! Muista fiilistellä aamulla, kun tuoreen sämpylän tuoksu valtaa kodin!

P.S. Tämän kaurasämpylä jauhoseoksen lisäksi Urtekramilta on tullut kolme muutakin gluteenitonta leipäjauhoseosta: Sämpyläjauhoseos chiansiemenillä, tumma siemenleipä jauhoseos ja focaccia-leipä jauhoseos. Itse en ole näitä vielä kerinnyt testaamaan, mutta testiin menee!

Hymyin Emili <3

HELPOT KANAPYÖRYKÄT

Viikonloppuun ja tulevan viikon ruokia miettiville kanapyöryköiden tuoksuiset terveiset täältä blogista! Niinkuin otsikkokin kertoo, nyt on helppoa reseptiä jaossa, missä muutamalla ihan perus raaka-aineella saa aikaan herkullisen kasan meheviä kanapyöryköitä. Kuvat kertovat tässä tapauksessa olennaisen, nam!

Tein pyöryköiden kaveriksi hyvin simppelin kastikkeen kermaviilistä, mihin sekoitin yksinkertaisuudessaan loraukset oliiviöljyä sekä sitruunamehua ja ripaukset suolaa, sokeria sekä mustapippuria. Takuuvarma, toimii aina!

KANAPYÖRYKÄT (neljälle)

400 g kanan jauhelihaa
1 dl kreikkalaista jogurttia
1 kananmuna
1 tl suolaa
1 tl currya
1/2 ruukku persiljaa
öljyä paistamiseen

Silppua persilja. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita ne lusikalla tai puuhaarukalla tasaiseksi massaksi. Muotoile taikinasta käsin pyöryköitä ja nosta ne öljytylle paistinpannulle kypsymään. Voit vaihtoehtoisesti myös nostaa kahden lusikan avulla taikinasta suoraan pannulle rennompia pyöryköitä. Varo kuumentamasta pannua liian kuumaksi, jotta pyörykät eivät pala ja kerkiävät kypsymään sisältä. Itse käänsin pyöryköitä pannulla kumminkin puolin kaksi kertaa. Pyöryköiden kypsyyden pystyt varmistamaan helposti halkaisemalla yhden yksilön.

Kanapyörykät voi hyvin kypsentää myös uunissa 200 asteessa, mutta huomioi, että paistopinta jää silloin vaaleammaksi.

Leppoisaa viikonlopun jatkoa!

Hymyin Emili <3

KUULUMISIA UUDEN ELÄMÄNTILANTEEN KESKELTÄ

”Irtipäästäminen ei tee kipeää, vaan kiinnipitäminen.” Yksi mun ihana asiakas jakoi mulle kyseisen lauseen jokin aika sitten kaiken tämän myllerryksen keskellä. Tiedättekö, kun joskus jokin tietty asia, hetki tai juuri lause on jollain tavalla ratkaiseva ja merkityksellinen, niin tämä lause oli ja on edelleen mulle sellainen. Kun lauseen äärelle oikein pysähtyy, niin oivaltaa pian, että näinhän se juuri on! Se, että yrittää viimeisillä voimilla pitää kiinni, kun irtipäästäminen tuntuu liian hankalalle, on lopulta se mikä tekee kipeää. Halusin jakaa tämän voimalauseen teillekin, koska jokaisella meillä on omat haasteemme värikkään elämämme aikana. Ehkä pystyt ottamaan voimaannuttavan kopin tästä jo tänään, huomenna tai pidemmällä tulevaisuudessa, silloin kun siihen on tarvetta.

Tulee tosi hyvä ja levollinen olo, kun pystyn aidosti sanomaan tällä hetkellä, että voin hyvin, yllättävän hyvin. Mä en oikeasti osannut edes pienestä ajatella tai toivoa, että erosta toipuminen ja uuden elämäntilanteen vastaanottaminen sujuisi kohdallani näin. Kun olin rypenyt siinä pahimmassa pohjattomassa surussa ja ikävässä riittävästi, niin tilalle alkoi tulla hämmästyttävän nopeasti ja vahvasti helpotuksen tunnetta. Sellaista tosi lohdullista ja lämmintä tunnetta, mikä vahvisti päivä päivältä entisestään, että päätös jatkaa erillään on 100% oikea. Tätä on vähän hassua sanoa ääneen, mutta mulla on jopa välillä ollut huono omatunto siitä, että en tunne enää jatkuvasti surua ja ikävää, vaan ennemmin onnellisuutta ja levollisen hyvää oloa. Uskon sen johtuvan juuri siitä, että odotin itseni tuntien toisenlaista matkaa näiden asioiden äärellä – tavallaan haastavampaa ja lamaannuttavampaa. Matkan kuuluu kuitenkin varmasti olla juuri tällainen, mitä nyt kuljen. Tottakai haastaviakin hetkiä on ollut paljon, viimeksi viikonloppuna, ja tulee aivan varmasti olemaan, mutta uskallan myös ottaa kaiken sen hyvän vastaan, mitä tämä uusi elämäntilanne mulle nyt jo antaa.

En suoranaisesti usko kohtaloon, mutta siihen uskon vahvasti, että hyvä palaa hyvän luo. Kun pyrkii antamaan hyvää ympärille, se tulee takaisin viimeistään silloin, kun sitä kovasti tarvitsee. Mulla kävi uuden kodin etsinnässä oikeasti ihan lottovoitto ja jotenkin haluan uskoa, että se kuului mennä juuri näin muuten kurjan elämäntilanteen keskellä. Olin miettinyt, että unelma-asuntoni tällä hetkellä olisi täysin uusi ja vaalea vuokrattava kaksio Helsingin Kalasatamasta ja, jos oikein kaikki unelmat kävisivät toteen, niin merinäköalasta en haluaisi luopua. Löysin tällaisen asunnon kahdessa päivässä ja ne jotka yhtään tietävät, miten nopeasti Kalasatamassa liikkuvat asunnot, ymmärtävät mitä lottovoitolla tarkoitan.

Mun aivan ihana koti on helpottanut ihan valtavan paljon uuteen elämäntilanteeseen sopeutumista. Jos joku on koti-ihminen, niin se oon kyllä minä! Koti on asia, mihin haluan panostaa. Ja siis tämähän on mun ensimmäinen oma koti, missä asun yksin, joten se ehkä vielä korostaa tämän kodin tärkeyttä. Halusin tottakai luoda siitä täysin mun näköisen, mikä tarkoittaa kotoisan skandinaavista tyyliä, missä on ripaus boheemia otetta. Ainiin ja ette oikeesti tiedä, miten fiiliksissä olin eilen, kun kotiutin kauan haluamani vaaleanpunaisen Smegin leivänpaahtimen saman väristen tyynyjen kaveriksi – heh sinkkuuden hyviä puolia! Mutta joo, kotini on siis aikalailla valmis ihan leivänpaahdinta myöten! Ehkä jonkin kivan korin viltteineen haluaisin löytää tv-tason viereen ja ruokailuryhmän seinälle unelmoin jostain kivasta avohyllyköstä, mihin saisin laittaa esille Marimekon kauniita astioita. Olohuoneen kattoon haluan Artekin yhden riippuvalaisimen, mutta en osaa päättää mustan ja hopean väliltä. Pieniä viilauksia siis puuttuu, mutta täysin valmiilta tämä jo tuntuu ja mikä parasta; tämä tuntuu kodilta, omalta turvalliselta pesältä!

Pompataan pikaisesti vielä työkuulumisten pariin, koska perheen ja ystävien lisäksi työ on ollut kyllä se, mikä on pitänyt vaikeinakin aikoina pinnalla. Työt kun on hoidettava, niin aamulla on pakko nousta sängystä ja syödäkin on pakko, jotta niitä töitä jaksaa tehdä. Sopiva pieni oravanpyörä pitämään tatsin arjessa. Kirjoittelin yksi päivä Instagramiinkin, miten fiiliksissä oon tällä hetkellä omista työkuvioista. Töitä on riittävästi, mutta ei liikaa ja voin ilokseni todeta, että työ ja vapaa-aika ovat balanssissa! Niin sitä ihminen vaan oppii ja kehittyy ja oon kyllä itestäni tosi ylpeä, että tartuin viime vuoden työtahtiin ja tein sen saralla konkreettisia muutoksia tälle vuodelle. Pääosin ne liittyivät työtehtävien selkeyttämiseen eli monien pienien kokonaisuuksien tilalle tuli muutama isompi kokonaisuus. Tämä näkyy suoraan työmäärän ja sellaisen negatiivisen hektisyyden vähenemisenä. Yksilö- ja ryhmävalmennukset jätin tältä vuodelta pois kokonaan sekä sisällöntuotannon ja reseptiikan osalta tein selkeyttäviä muutoksia. Ainakin tällä hetkellä työviikkoni koostuvat siis kolmesta hierontapäivästä, reseptien luomisesta asiakkailleni sekä itselleni, sisällöntuotannosta ja yrityksen pyörittämisestä. Laitoin juuri kalenteriin maaliskuun lopulle viikon loman, hyvä minä!

Ehkä näistä kuulumisista huokuu se, että mulla menee oikeasti aika kivasti ja nautin tällä hetkellä yksinolosta. Tuntuu, että ajatuksia ja oivalluksia tulee ihan valtavasti koko ajan tästä kaikesta, mutta saitte pienen kootun maistiaisen siitä, mitä pääni sisällä pyörii. Mä oon onneksi sellainen, että uskon vahvasti tulevaan ja siihen, että hyviä asioita tapahtuu kyllä. Se kantaa.

Hymyin Emili <3

MOKKATUOREPUURO

Kaupallinen yhteistyö Siemensin kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä

”Siis omg tää maistuu ihan mokkapalojen kuorrutteelle! Tiesin kyllä, että hyvää tästä tulee, mutta näin hullun hyvää en odottanut!”. Suunnilleen näin sanoin ääneen, kun maistoin ensimmäisen kerran kehittelemääni mokkatuorepuuroa. Suhteet menivät siis ykkösellä täysin nappiin ja kyseinen puuro tuli jäädäkseen!

Kahvi, kaakao ja taateleiden luonnollinen makeus luovat tuorepuuroon siis todellakin mokkapalojen kuorrutetta muistuttavan koukuttavan maun. Todellinen herkkutuorepuuro, mikä ihastuttaa mielellään niin arkiaamuna kuin esimerkiksi viikonlopun brunssilla syöjäänsä. Tein mokkatuorepuuron tuoreeseen espressoon, minkä Siemensin kahvikoneeni valmisti vastajauhetuista pavuista, mutta myös perinteinen vahva kahvi sopii mainiosti. Tärkeintä on nimenomaan, että kahvi on vahvaa, jotta se antaa tarpeeksi ihanaa makuaan puuroon.

MOKKATUOREPUURO (kahdelle)

0,5 dl vahvaa kahvia
2,5 dl kauramaitoa
1 dl kookosmaitoa
5 kivetöntä taatelia
1 rkl raakakaakaojauhetta
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl chia-siemeniä

Mittaa kulhoon kahvi, kummatkin maidot, taatelit sekä kaakaojauhe ja surauta sauvasekoittimella niin, että taatelit pilkkoutuvat nesteeseen. Pienet taatelisattumat eivät haittaa. Voit tehdä saman myös blenderillä ja kaataa valmiin nesteen kulhoon. Mittaa nesteen joukkoon kaurahiutaleet sekä chia-siemenet ja sekoita hyvin, jotta hiutaleiden tärkkelys sekoittuu puuroon kauttaaltaan ja siitä tulee koostumukseltaan tasaista. Nosta tuorepuuro jääkaappiin turpoamaan vähintään tunniksi tai esimerkiksi yön yli.

Ihania kahvin makuisia herkkuhetkiä sinne!

Hymyin Emili <3

HAMMASLÄÄKÄRIN Q&A – 13 YLEISINTÄ KYSYMYSTÄ

Kaupallinen yhteistyö Hyggan kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä

Ihan ensiksi haluan kiittää teitä kysymyksistä – niitä tuli aivan valtava määrä ja se kertoo, että suun terveys ja hyvinvointi todellakin kiinnostaa! Ja toiseksi on pakko hehkuttaa heti näin alkuun, että mä olen niin innoissani tästä postauksesta!

Haluttiin yhteistyökumppanini hammasklinikka Hyggan kanssa toteuttaa teille hammaslääkärin Q&A, missä siis nimensä mukaisesti teillä oli mahdollisuus kysyä Hyggan hammaslääkäriltä ihan mitä tahansa. Jo tämän postauksen suunnitteluvaiheessa olin todella innoissani, sillä onhan se aika mielettömän arvokasta päästä kysymään itseä arvelluttavia asioita suoraan ammattilaiselta. Kampissa sijaitsevan hammaslääkäriasema Hyggan päässä teidän kysymyksiin vastasivat sekä vastaava hammaslääkäri että vastaava hoitaja suuhygienisti.

Tosiaan niinkuin aiemmin jo sanoin, kysymyksiä tuli todella paljon. Kävin kaikki läpi ja kokosin niistä ammattilaisille vastattavaksi yleisimmät kysymykset. En pidättele teitä enempää, vaan päästään Q&A:n pariin!

Jos haluaisi valkaista hampaita, mikä olisi suositelluin keino? Onko mikään kotona tehtävä valkaisu turvallinen?

Turvallisin tapa hampaiden valkaisuun on ammattilaisen suorittama valkaisu. Jotta valkaisu olisi kotioloissa turvallinen, tulisi hampaat ensin hammaslääkärin toimesta tarkastaa, korjata ja saada huolellinen (suuhygienistin) opastus valkaisun suorittamiseen kotioloissa.

Kuinka usein hammaslääkärissä tulisi käydä?

Hyvin yksilöllinen juttu: tarkastusväli voi olla  6 kk – 6 vuotta, useimmiten 1-2 vuotta.

Miten hampaita tulisi hoitaa kotona?

Harjaa hampaat aamulla ja illalla pehmeällä hammasharjalla tai sähköhammasharjalla, käytä fluorihammastahnaa. Hammaslangan käyttö on suositeltavaa koska hammasharjalla ei pääse hammasväleihin.

Jos saisit yhden neuvon antaa kaikille hampaidenhoitoon liittyen, mikä se olisi?

Syönti- (ja juonti-) kertojen määrä päivän mittaan ratkaisee paljon! Harjaa hampaasi 2 kertaa päivässä fluorihammastahnalla, vältä napostelua, janojuomaksi vesi sekä käytä ksylitolituotteita.

Paras hammasharja ja -tahna?

Sähköhammasharja ja fluoripitoinen hammastahna.

Hammasvälien langoitus – ennen vai jälkeen pesun?

Pesun jälkeen, ennen suun huuhtomista.

Kannattaako hampaat pestä aamulla ennen vai jälkeen aamupalan?

Ennen.

Mitä vinkkejä lääkärinä antaisit pelkäävälle potilaalle ja miten suhtaudut pelkääviin potilaisiin?

Kannattaa kertoa heti, että jännittää, niin osataan suhtautua oikein. Puhun paljon eli kerron, miten toimitaan ja mitä seuraavaksi tehdään, etenen rauhalliseen tahtiin, kysyn potilaan vointia/jaksamista välillä, ei tehdä liikaa yhdellä kerralla.

Voiko muovipintoja/kruunuja valkaista? Mitä tehdä värjäytyneille muovipinnoille?

Ei voi valkaista, mutta kiillottaa voi ja se auttaa usein aika paljon; pinnat/paikat uusitaan tarvittaessa, nykyiset nanokeraamia sisältävät muovit pitävät värinsä erittäin hyvin.

Ammattilaisen näkökanta fluorittomaan hammastahnaan?

En suosittele, jos on yhtään reikiintyvä hampaisto.

Milloin kannattaa huolestua viisaudenhampaista?

Jos hampaat ovat olleet osittain esillä muutaman vuoden tai jos ien niiden päällä/vieressä oireilee.

Mitä vinkkejä antaisit hammaslääkikseen hakevalle?

Pidä mieli avarana, koulutus ja työn tekeminen johtaa helposti putkinäköisyyteen.

Millaista hammaslääkärin työ on?

Usein haastavaa, epäergonomista, mutta vielä 35 v. jälkeenkin joka päivä palkitsevaa ja hauskaa!

Toivottavasti saitte kysymys-vastaus-postauksestamme mahdollisimman paljon irti! Suun terveys ja hyvinvointi on niin valtavan tärkeä asia meidän jokaisen terveyden kannalta, että on ilo auttaa ja puhua asian puolesta. Ja tottakai meillä on Hyggan kanssa teille myös kiva etu annettavaksi: Koodilla EMILIHT saat hammastarkastuksen ilmaiseksi, mikäli tarkastus johtaa hammaslääkärin toimenpiteisiin esim. reiän paikkaukseen. Jos hammastarkastuksessa kaikki on hyvin eikä toimenpiteitä tarvita, maksetaan tarkastus normaalisti. Koodi on voimassa 29.2.2020 asti. Me halutaan Hyggan ammattilaisten kanssa muistuttaa teitä jokaista tarkastamaan hampaat säännöllisesti, sillä suun terveys on yhtä tärkeää kuin muukin terveys. Tässä vielä suora linkki Hyggan ajanvaraukseen.

Hymyin Emili <3