Valitse sivu

EMILI K.

NAURETTAVAN HYVIÄ RESEPTEJÄ, TREENIVINKKEJÄ JA ELÄMÄNPOHDINTOJA

KATEGORIAT

TOP 6 PUHDISTAMON RESEPTIÄ

Reseptini ovat yhtä toivotuinta sisältöä täällä blogissani ja siitä mulla tuli mieleen nostaa teille omat lempparini luomistani Puhdistamon resepteistä. Jos joku ei vielä tiennyt, niin tehtailen tosiaan Suomen ensimmäiselle superfoodbrändille Puhdistamolle reseptejä, joita ilmestyy kuukausittain heidän Instagramiin sekä nettisivujen reseptipankkiin.

Mun missio on tuoda samaan aikaan terveellinen ja hyvänmakuinen ruoka kaikkien saataville. Haluan, että mun reseptejä on jokaisen helppo lähestyä, lähteä kokeilemaan ja saada näin onnistumisia, mitkä ruokkivat innostusta terveellistä syömistä kohtaan! Sen ei todellakaan tarvitse olla tylsää tai pahaa, vaan juuri päinvastoin! Nämä ovat asioita, mistä haluan mut sekä reseptini muistettavan.

Tätä ajattelua mä haluan viestiä myös resepteillä, mitkä luon Puhdistamolle. Haluan tuoda heidän laadukkaat ja ihanat tuotteet helposti lähestyttäväksi. Superfood on nykypäivänä monia tunteita herättävä sana ja itseäni harmittaa, että se on saanut turhankin huonoa leimaa. Joko-tai -ajattelu on tässäkin asiassa turhaa. Koen itse olevani tästä hyvä ja tasapainoinen esimerkki; syön ihan tavallista monipuolista ja terveellistä kotiruokaa, mutta käytän myös päivittäin esimerkiksi Puhdistamon luomu heraa smoothieissa, sillä se on helppo ja laadukas proteiininlähde. Siellä ne ovat sulassa sovussa kaikki ruokavaliossani, mutta nyt reseptien pariin! Halusin tosiaan nostaa teille kuusi Puhdistamon reseptiä, mitkä ovat kolahtaneet itse tekijällä eniten. Tottakai kaikki ovat hyviä, huonoja en julkaisisi, mutta ainahan ne omat lempparit joukosta syntyvät, joten otahan ainakin nämä viisi herkkua testiin! P.S. Laitoin P:n raaka-aineiden perään merkiksi siitä, että kyseiset tuotteen saa Puhdistamon laadukkaasta valikoimasta.

CHIA-MARJAPANNARI (pellillinen)

1 l kauramaitoa
2 rkl chia-siemeniä (P)
3 kananmunaa
4 dl kaurajauhoa
0,5 dl sulaa kookosöljyä (P)
2 rkl kookossokeria (P)
ripaus Guerandesuolaa (P)
haluamiasi marjoja (jäisiä tai tuoreita)

Mittaa isoon kulhoon kauramaito sekä chia-siemenet, sekoita ja anna siementen turvota noin 15 minuuttia. Laita sillä aikaa uuni kuumenemaan 200 asteeseen, ota uunipelti esille ja asettele siihen valmiiksi leivinpaperi.
Lisää kulhoon kaikki loput ainekset, paitsi marjat, ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina pellille ja ripottele päälle reilusti marjoja. Kypsennä pannaria uunissa noin 35 minuuttia, kunnes se on hyytynyt ja saanut pinnalle kauniin värin. Anna valmiin pannarin jäähtyä hieman ennen leikkaamista.

MARJAINEN TUOREPUURO (kahdelle)

2 dl mustikoita
2 dl puolukoita
3 dl kauramaitoa
1,5 dl kookosmaitoa
2 rkl Marjasmoothie-jauhetta (P)
2 dl kaurahiutaleita
3 rkl chia-siemeniä (P)

Mittaa blenderiin mustikat, puolukat, kauramaito, kookosmaito sekä Marjasmoothiejauhe ja blendaa ne tasaiseksi soseeksi. Voit tehdä saman myös kulhossa sauvasekoittimella.
Kaada sose kulhoon, lisää joukkoon kaurahiutaleet sekä chia-siemenet ja sekoita hyvin. Turvota tuorepuuroa jääkaapissa vähintään tunnin tai esimerkiksi yön yli.

NOPEAT CHIA-KAURARIESKAT (10 kpl)

1,5 rkl chia-siemeniä (P)
1 rkl psylliumia (P)
4 dl vettä

Mittaa kaikki ainekset kulhoon, sekoita ja anna turvota n. 10 min. Lämmitä sillä aikaa uuni 200 asteeseen.

2 kananmunaa
0,5 dl oliiviöljyä (P)
1 dl kaurajauhoa
2 dl kaurahiutaleita
3/4 tl Guerande-suolaa (P)

Mittaa chiageelin joukkoon kaikki loput ainekset, sekoita hyvin ja nostele taikinasta 10 nokaretta pellille. Painele nokareet rieskoiksi ja kypsennä uunissa n. 20 min, kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet väriä pintaan. Nauti rieskat tuoreena!

SNICKERS-RAAKAPALLOT (8 kpl)

150 g tuoreita taateleita
1 dl mulpereita (P)
1 rkl maapähkinävoita
2 rkl raakakaakaojauhetta (P)
iso ripaus Guerande-merisuolaa (P)

Poista taateleista kivet. Mittaa kaikki ainekset blenderiin/monitoimikoneeseen ja blendaa ainekset yhtenäiseksi massaksi. Raakapallo-massaan saa jäädä pieniä sattumia mulbereista. Kastele kädet kylmällä vedellä ja pyörittele kostein käsin massasta kahdeksan raakapalloa. Voit halutessasi pyörittää valmiit pallot raakakaakaojauheessa. Säilytä raakapalloja jääkaapissa.

RAAKASUKLAAGRANOLA (pellillinen)

1 dl manteleita
4 dl kaurahiutaleita
1,5 rkl raakakaakaojauhetta (P)
3/4 dl kookosöljyä (P)
1/2 dl hunajaa
1 dl raakakaakaonibsejä (P)

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen, ota uunipelti esille ja asettele siihen leivinpaperi.
Rouhi mantelit reiluiksi paloiksi. Mittaa kaurahiutaleet, mantelipalat sekä raakakaakaojauhe kulhoon ja sekoita. Lisää joukkoon sula kookosöljy sekä juokseva hunaja ja sekoita hyvin. Levitä granola tasaisesti pellille ja paahda uunissa n. 15-20 min, kunnes se on pinnalta rapean tuntuinen. Varo kuitenkin polttamasta granolaa!
Kun granola on jäähtynyt, lisää päälle vielä raakakaakonibsit ja lohko koko komeus ihaniksi granolapaloiksi. Säilytä valmis granola tiiviissä rasiassa/pussissa, jotta se ei pehmene.

PIPARI-BANAANILEIPÄ

3 + 1 isoa banaania
2 kananmunaa
3 rkl sulaa kookosöljyä (P)
3 rkl hunajaa
2 dl kaurajauhoa
2 dl mantelijauhoa
2 tl leivinjauhetta
1,5 rkl psylliumia (P)
Ripaus Guerande-merisuolaa (P)
Mantelirouhetta ja saksanpähkinöitä koristeluun

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja ota leipävuoka esille. Jos sinulle ei ole silikonista vuokaa, voitele vuoka esim. kookosöljyllä.
Soseuta kolme banaania joko haarukalla, sauvasekoittimella tai monitoimikoneella soseeksi. Kaada sose kulhoon, lisää joukkoon kaikki loput ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Kaada taikina leipävuokaan ja koristele mantelirouheella, banaaninpuolikkailla sekä saksanpähkinöillä. Kypsennä banaanileipää uunin keskitasolla n. 40 min.

Ihanaa (ja herkullista) viikonloppua jengi! <3

Hymyin Emili <3

PÄÄSINKÖ LOMAMOODIIN?

Heippa arki, maanantai ja uusi viikko! Täällä nappaillaan pala palalta arjesta kiinni, mikä tarkoittaa siis myös blogin palaamista mukaan remmiin! Jope kysyi multa eilen illalla, pääsinkö lomamoodiin ja mikä mulla on fiilis kuluneesta kahdesta viikosta?

Mä olen lomaillut viimeksi jouluna vajaan kahden viikon pätkän ja tiesin jo lähtökohtaisesti, että kahden viikon kesäloma pitkän kevään ja kesän jälkeen ei välttämättä riitä palautumiseen. Täytyy sanoa, että mua osittain ärsyttää tällainen ajattelutapa, että loma menee palautumiseen, koska silloin se kertoo arjen kuormittavuudesta. Koen kuitenkin arkeni olevan mun näköistä, menevää sekä tapahtumarikasta ja sellaista, että jokainen päivä on erilainen, mutta juuri siksi antaa niin paljon, joten kuormittavuus vähän niin kuin kuuluu tällaiseen sapluunaan. Koska tiesin kahden viikon pätkän olevan lyhyt, päätin jo ennen loman alkua yksinkertaisuudessaan miettiä mahdollisimman vähän. En suunnittelisi lomaa täyteen menoja, en miettisi, mitä syön huomenna, en miettisi sitä, että pitää olla stressaamatta ja miettimättä tai sitä, että kaksi viikkoa hujahtaa silmissä. Tällaisena stressaajaluonteena olisi enemmän kuin mahdollista, että koko loma menisi stressatessa ja miettiessä, mutta olen itseasiassa aika ylpeä, miten rennon mielen sain lomalle mukaan. Ensimmäiseen viikkoon mahtui muuttorupeaman lisäksi monta pakollista vierailua sähköpostiin ja huonoja uutisia työhuoneeni suhteen, mutta nautin silti kiireettömyydestä, aikatauluttomuudesta ja jonkinlaisesta vapaudesta. Vastasinkin Jopelle, että viime viikon loppu oli vasta aikaa, kun en miettinyt ollenkaan työjuttuja ja pääsin täysin lomamoodiin. Jope vastasi mulle niin hyvin takaisin, että onneksi pääsit edes muutamaksi päiväksi! Mietin vain, että niinpä ja samalla tajusin, että lomani tavoite ylittyi, kun pääsin näin rentoutuneeseen ja ajatusvapaaseen tilaan. Vastaus otsikon kysymykseen on siis, että pääsin!

Loma oli siis todellakin ihana! Kaikista eniten vain olin. Mä hullaannuin ihan täysin leffoihin! Toin sängystä meidän ison untuvapeiton sohvalle, valitsin milloin minkäkin leffan ja vain olin. Vielä eilenkin viimeisenä lomapäivänäni katsoin peiton alta kolme leffaa, hahah! Sitten mä nautin ihan hurjasti, kun sain ajan kanssa tehdä ruokaa ja leipoa meidän uudessa ihanassa keittiössä! Toki tämä uusi koti oli kokonaisuudessaan yksi loman parhaista jutuista. Kaikki tuntui ja tuntuu edelleen uudelta ja erilaiselta hyvällä tavalla. Illalla saa mennä nukkumaan viileään makuuhuoneeseen ja aamulla herätä valoisaan uuteen miljööseen. Koti tuntuu kaikinpuolin meidän omalta, ei vain paperilla. Ajan kanssa sai myös treenata, mikä on aina loman yksi parhaista jutuista. Perheen ja ystävien näkemisestä, päiväsaunoista, Porvoon reissusta, ilman kellonsoittoa heräämisestä ja hullusta herkuttelusta jäi myös ihanat fiilikset.

Sellaisia lomakuulumisia. Mietin aamupalaa syödessä, mikä fiilis mulla on arkeen paluusta ja ehkä parhaiten kuvaava sana on neutraali. Ei ole yhtään mälsä olo, mutta ei sellainen hullun inspiroiva ja idearikaskaan olo. Ehkä loman rentous jäi päälle, mikä olisi oikeastaan vain hyvä juttu! Nyt mä alan lämmittämään lounasta ja nappaan tasaisemmasta ruokarytmistä taas kiinni. Se jeesaa itselläni eniten, että loman jälkeiset mieliteot (täällä sokeri) pysyvät maltillisina tai jopa poissa. Höpötin eilen illalla ihan kevyesti lomasyömisistäni IG-storyssani ja sain monelta toiveen, voisinko kertoa omat työkaluni, miten päästä loman jälkeisistä ruokailutottumuksista ja himoista eroon. Voin ehdottomasti ja teen postauksen asap! Nyt kuitenkin syömään ja sen jälkeen mailien pariin. Ihanaa uutta viikkoa sinne ihan jokaiselle! <3

Hymyin Emili <3

10 MINUUTIN TONNIKALAKASTIKE

Jos multa kysytään tämän hetken ykkösarkiruokaa, mikä täyttää kriteerit nopea ja helppo, vastaukseni on pika tonnikalakastike. Niinkuin otsikko kertoo, kastikkeen tekoon menee todellakin vain 10 minuuttia! Lyhyt valmistusaika ja helppous eivät ole ainoat isot plussat, vaan rinnalla kilpailevat myös maku ja edullisuus. Yksinkertaisista suhteellisen edullisista raaka-aineista syntyy todella maukas kastike, mikä sopii yhteen niin pastan kuin riisin kanssa. Arkiruokien kingi olkaa hyvät!

10 MINUUTIN TONNIKALAKASTIKE (kuudelle)

1 iso sipuli
2 rkl öljyä
1 rkl oreganoa
1 tl mustapippurirouhetta
2 tlk tonnikalaa (vedessä)
800 g tomaattimurskaa (Mutti)
ripaus suolaa

Pilko sipuli pieneksi silpuksi. Lisää paistinpannulle öljy, oregano, mustapippurirouhe sekä sipulisilppu kuullottumaan. Valuta sillä aikaa tonnikaloista vedet pois. Lisää kuullotettujen sipulien joukkoon tonnikalat, tomaattimurska sekä suola, sekoita ja jätä hautumaan pariksi minuutiksi. Maista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Tämä likka painelee kuulkaas nyt lomalle hetkeksi rentoutumaan! Laittakaa te sillä aikaa tonnikalakastike testiin ja, jos nappaatte lopputuloksesta kuvan someen, niin mua saa merkkailla! Ihanaa ja palkitsevaa seurata, kun reseptini kotiutuvat teidän käyttöön! Mutta nyt sanon heipat hetkeksi täällä blogin puolella! Instagram päivittyy fiiliksen mukaan myös lomalla, mutta blogi herää aktiiviseksi taas viikolla 33.

Hymyin Emili <3

VARHAIS- TAI UUNIPERUNAT KOLMELLA TÄYTTEELLÄ

Tein vähän aika sitten varhaisperunoiden kanssa kermaviilipohjaista tonnikalatäytettä. Rakastan uuniperunoita erilaisilla kylmillä täytteillä ja yksi kerta kaupassa varhaisperunoita pussiin valitessani mietin, että niiden yhdistäminen perinteisiin uuniperunatäytteisiin ei voi olla kuin hyvä idea! Miettikää nyt, maukkaat varhaisperunat ja hyvin mietityt kastikkeet! Yhtä lyömätön yhdistelmä kuin alkuperäinen versio. Ainakin itse jumiudun helposti samoihin lisukkeisiin varhaisperunoiden kanssa, joten tämä oli oikein kivaa ja raikasta vaihtelua! Tonnikalatäytteestä tuli ihan mahdottoman hyvää ja jaoin sen vähän niinkuin ohimennen Instagram storyni puolella, mutta se räjähtikin ihan käsiin! Ohjetta on saanut lähettää eteenpäin joka päivä niinkuin myös ihastella teidän jakamia kuvia kesän hittiruoasta. Ihania olette! <3 Moni oli kolunnut joka paikan blogistani lähtien etsiessään täytteen ohjetta ja siitä sainkin idean jakaa teille kaksi aivan ihanaa täytevaihtoehtoa lisää samalla, kun kirjaan tonnikalatäytteen reseptin tänne blogiin, jotta sen löytää jatkossa täältä. Eiköhän mennä siis suorinta tietä täytteiden pariin!

SAVULOHITÄYTE

500 g savulohta
1 punasipuli
1 ruukku tilliä
2 purkkia kermaviiliä
1/2 sitruunan mehu
reilu ripaus mustapippurirouhetta

Murenna savulohi sekä pilko punasipuli ja tilli pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki täytteen ainekset yhteen, maista ja lisää tarvittaessa esimerkiksi sitruunaa tai mustapippurirouhetta.

FETA-KASVISTÄYTE

2 paprikaa
1 pieni kesäkurpitsa
2 kevätsipulin vartta
1/2 ruukku persiljaa
kourallinen kivettömiä oliiveja
200 g fetaa
2 purkkia kermaviiliä

Pilko paprikat, kesäkurpitsa, kevätsipulit, persilja sekä oliivit
haluamasi kokoisiksi paloiksi ja murenna feta. Sekoita kaikki täytteen ainekset yhteen, maista ja lisää tarvittaessa esimerkiksi persiljaa tai oliiveja.

TONNIKALATÄYTE

1 iso kevätsipulin varsi
1 ruukku tilliä
2 purkkia kermaviiliä
2 tölkkiä tonnikalaa (vedessä)
1/2 sitruunan mehu
reilu ripaus suolaa
reilu ripaus mustapippurirouhetta

Pilko kevätsipuli ja tilli pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki täytteen ainekset yhteen, maista ja lisää tarvittaessa esimerkiksi sitruunaa, suolaa tai mustapippurirouhetta.

Perunat täytteillä on helppoa ja nopeaa arkiruokaa parhaimmillaan sekä saa tehtyä ison satsin kerralla. Perunat kiehumaan ja sillä aikaa kerkiää näppärästi valmistamaan täytteet. Itse teen yleensä aina kaksi erilaista täytettä samalle kerralle. Jos sait inspiraation kokeilla täytteitä ohjeillani, niin mua saa aina merkkailla julkaisuihin! Olisi ihana nähdä teidän lopputuloksia ja mielelläni jaan niitä eteenpäin myös muille innoittamaan kokeilemaan!

Ihanaa sunnuntain jatkoa! <3

Hymyin Emili <3

RUOKAPÄIVÄKIRJA

Kesäisiä torstaiterkkuja! Ihanaa, että vihdoin saatiin aurinko ja lämpö takaisin! Kerroin maanantaina IG-storyni puolella, että pidän ruokapäiväkirjaa alkuviikolta. Se, mitä syön, on aina vaan yhtä toivottu aihe ja nyt pääsette tutustumaan arkisyömisiini kuvien muodossa. Napsin maanantaista keskiviikkoon kaikista syömisistäni kuvat ja kirjasin vielä vierelle, monesko ateria on kyseessä, mitä se sisältää ja monelta sen söin. Tähän väliin juomisista sen verran, että kuvissa näkyvät kahvit sekä mahdolliset spesiaalijuomat, mutta vesimääriä päiväkirjassani ei näy. Juon jokaisella aterialla suunnilleen yhden lasin vettä ja isommat määrät menevät aterioiden välissä.

Syömiseni peruspilarit, mitkä näkyvät hyvin konkreettisesti ruokapäiväkirjassani, ovat säännöllisyys, lautasmalli, terveellisyys, monipuolisuus ja stressittömyys. Itselläni toimii parhaiten syödä päivässä tasaisesti neljä pääateriaa ja tarvittaessa lisänä välipala. Pyrin koostamaan kaikki neljä ateriaa lautasmallia mukaillen niin, että aterialta löytyisi hyvässä suhteessa hiilihydraatteja, proteiinia, kasviksia sekä rasvaa. Keskityn siihen, että nämä tulisivat laadukkaista ja terveellisistä lähteistä monipuolisesti. Väreihin kiinnitän myös huomiota, että saisin niitä päivän aikana mahdollisimman paljon. Todella perus juttuja siis eikä sen ihmeellisempiä kikkailuja. Ja sen haluan tässä yhteydessä mainitakin, että perusasiat kunniaan!

Ja koska minäkin olen vain ihminen, niin tämä on runko mihin pyrin. Aina se ei onnistu, mutta pääsääntöisesti kyllä. Suunnittelu, ennakointi ja vaivannäkö ovat mielestäni terveellisen syömisen takana. Tykkään 80:20 ajattelumallista, mitä myös itse noudatan ja minkä takana seison. Käytännössä se tarkoittaa, että koostan 80% syömisistäni peruspilareideni mukaan ja loppu 20% on vapaampaa. Siihen itselläni kuuluu suunniteltu ja spontaani herkuttelu, ateriavälin venyminen, vajaa aterian koostaminen, take away -ruoat yms. Tämä on sitä tärkeää stressittömyyttä, mikä mielestäni jokaisen ruokailutottumuksista pitäisi löytyä. Sellaista tasapainoa, mikä nimenomaan tukee terveyttä ja hyvinvointia. Suurinosa herkutteluista mulla sijoittuu yleensä viikonlopuille ja voisinkin seuraavaksi tehdä ruokapäiväkirjan ihan täydestä viikosta tai esimerkiksi perjantaista sunnuntaihin. Nyt kuitenkin pääset kurkkaamaan arkisyömisiäni!

MAANANTAI

ATERIA 1 KLO 8.45

  • 2 paistettua kananmunaa
  • 1 viipale 100% kauraleipää ja Oivariinia
  • Iso lasi vihersmoothieta (pinaatti, lehtikaali, avokado, mango, banaani, appelsiinimehu)
  • Kuppi kahvia kauramaidolla

ATERIA 2 KLO 12.45

  • 1/2 purkkia Alpron Go On -soijarahkaa
  • Tuoretta ananasta

ATERIA 3 KLO 15.30

  • Riisiä ja tonnikala-tomaattikastiketta
  • 1 suippopaprika ja 1 avomaankurkku

ATERIA 4 KLO 19.00

  • 1 Barebellsin proteiinipatukka

ATERIA 5 KLO 20.30

  • Härkis-feta-kasvis-makaronilaatikkoa ja ketsuppia
  • Salaatinlehtiä ja 1 avomaankurkku
  • Lasi kombuchaa

TIISTAI

ATERIA 1 KLO 9.15

  • 2 avokadoleipää
  • Marja-hedelmäsalaattia ja granolaa
  • 2 kuppia kahvia kauramaidolla

ATERIA 2 KLO 13.00

  • Riisiä ja tonnikala-tomaattikastiketta
  • 1 suippopaprika ja 1 avomaankurkku

ATERIA 3 KLO 16.00

  • 1/2 purkkia Alpron Go On -soijarahkaa
  • Tuoretta ananasta, vadelmia, manteleita ja hasselpähkinöitä

ATERIA 4 KLO 20.15

  • Härkis-feta-kasvis-makaronilaatikkoa ja ketsuppia
  • Salaatinlehtiä, 1/2 suippopaprika, 1/2 avomaankurkku ja 1 kiivi

KESKIVIIKKO

ATERIA 1 KLO 7.30

  • Tuorepuuroa (soijarahka, kauramaito, kaurahiutale ja chia-siemen)
  • Vadelmia, tuoretta mangoa, kiiviä ja tyrnejä
  • Shotillinen 100% inkiväärimehua
  • Kuppi kahvia kauramaidolla

ATERIA 2 KLO 12.30

  • Härkis-feta-kasvis-makaronilaatikkoa
  • Baby-pinaattia, 1 avomaankurkku ja 1/2 avokado

ATERIA 3 KLO 17.30

  • Kalkkunamunakas ja keitettyä riisiä
  • Paistettua kesäkurpitsaa, parsakaalia, lehtikaalia ja kevätsipulia

ATERIA 4 KLO 21.00

  • 4 gluteenitonta cocktailpiirakkaa, kalkkunafilettä ja oivariinia
  • Iso lasi marja-proteiinismoothieta (vadelma, mansikka, mustikka, banaani, hera, inkivääri, appelsiinimehu, kauramaito)

Ihanaa ja etenkin aurinkoista sekä lämmintä viikon jatkoa!

Hymyin Emili <3

2 X KUKKAKAALIPIHVIT + KERMAVIILIKASTIKE

Kotimaisen kukkakaalin sesonkiaika on parhaillaan täyttä häkää käynnissä ja siitä inspiroituneena jaan teille kaksi simppeliä kukkakaalipihvireseptiä, joissa itse sesongin herkku loistaa päätähtenä. Kummankin kaveriksi sopii postauksesta löytyvä raikas kermaviilikastike.

KUKKAKAALIPIHVIT (neljälle)

1 iso ja mahdollisimman pallomainen kukkakaali
3 rkl öljyä
1 rkl juustokuminaa eli jeeraa
1/2 tl suolaa

Revi kukkakaalista lehdet pois ja viipaloi se pystysuunnassa tukeviksi ”pihveiksi”. Mittaa paistinpannulle öljy sekä mausteet, kuumenna ne ja nosta kukkakaalipihvit pannulle kypsymään. Paista pihvejä kumminkin puolin noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat vähän pehmenneet.

KUKKAKAALI-KIKHERNEPIHVIT (18 kpl)

800 g kukkakaalia
1 tlk (400 g) kikherneitä
2 kananmunaa
1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen, ota kaksi uunipeltiä esille ja asettele niihin valmiiksi leivinpaperit. Poista kukkakaalista lehdet sekä kanta ja pilko se paloiksi. Siivilöi kikherneistä liemi pois. Mittaa kaikki ainekset blenderiin tai monitoimikoneeseen ja blendaa yhtenäiseksi taikinaksi. Pieniä sattumia saa jäädä joukkoon. Voit tehdä saman myös sauvasekoittimella.
Lusikoi taikinasta pellille pyöreitä pihvejä ja kypsennä niitä uunissa noin 20 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä ja ”hyytyneet”.

KERMAVIILIKASTIKE

2 prk kermaviiliä
kourallinen lehtipersiljaa
loraus sitruunamehua
loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus mustapippurirouhetta

Silppua lehtipersilja. Sekoita kaikki ainekset yhteen, maista ja lisää tarvittaessa jotakin raaka-ainetta.

Lempeää sunnuntain jatkoa ja kivaa tulevaa uutta viikkoa!

Hymyin Emili <3

PILASIN MUN HAMPAAT (postauksessa alekoodi)

Mainos Hyggan kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Raflaava otsikko, mutta valitettavasti totta. Siitä on suunnilleen vuosi, kun menin ihan rutiinihammastarkastukseen, missä kävin aina kolmen vuoden välein. Ennen sitä, mulla on ollut aina todella hyvät hampaat; ei yhtään reikää tai muutakaan ongelmaa. Hammaslääkäriin oli oikeastaan aina ihan kiva mennä, koska käynnit olivat nimensä mukaisesti mun kohdalla vain tarkastuksia ilman inhottavia toimenpiteitä. Menin tietenkin tällä samalla kevyellä hyvällä fiiliksellä tähänkin tarkastukseen ja kotiin vietäväksi sainkin melkoisen jackpotin: kuusi paikattavaa reikää, kolme poistettavaa viisaudenhammasta ja reilun määrän hammaskiveä. Olin ihan järkyttynyt, missä kunnossa suuni oli! Mietin vain mielessäni, että olen hoitanut hampaitani ihan samanlailla kuin ennenkin, kunnes tajusin, mitä olin tehnyt erilailla. Oltiin käytetty Jopen kanssa noin puoli vuotta luonnonmukaista fluoritonta hammastahnaa, mikä koitui meidän hampaille tuhoisaksi kokeiluksi. Puhun monikossa meidän hampaista siksi, että Jope sai vähän mun jälkeen samankaltaisen tuomion hammaslääkäriltä.

Siitä alkoikin sitten armoton ravaaminen reikien paikkauksissa, hampaiden kuvauksissa, viisaudenhampaiden poistoissa sekä hammashygienisteillä. Eniten koko tapauksessa harmittaa oma tyhmyys. Haluttiin kokeilla luonnonmukaisempaa hampaidenhoitoa, mutta ei yksinkertaisesti tajuttu valita fluorillista hammastahnaa, vaan ajateltiin kaikkien tahnojen ajavan saman asian. Ihan inhimillistä tiedon puutettahan se oli ja näin tämä elämä välillä toimii, että jotkut asiat ovat opittava kantapään kautta. Onneksi kuitenkin tässä tapauksessa puhutaan asioista, mitkä pystyttiin suurimmaksi osaksi korjaamaan. Niin ja viisaudenhampaiden puhkeamiset eivät tietenkään liity fluorittoman hammastahnan käyttöön, mutta sattuivat vain ikävästi samaan rytäkkään.

Sain vähän aika sitten yhteydenoton modernilta Hygga-hammaslääkäriasemalta, mikä sijaitsee Helsingin Kampissa. Perehdyin yhteydenottoon, tutustuin yritykseen ja mietin, että tällaisen hammasfarssin jälkeen tämän täytyy olla kohtaloa! Päädyttiin äskettäin Hyggan kanssa vuoden kestävään yhteistyöhön, mistä mä olen enemmän kuin innoissani itseni, mutta myös teidän vuoksi! Puhun paljon kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta, mihin suun kunto liittyy olennaisesti. Kun multa porattiin niitä kuutta reikää, viisaudenhammas oli pahasti tulehtunut ja juurihoito oli aivan liian lähellä, niin mietin vain, että en halua mun suuta enää ikinä tällaiseen kuntoon! Nyt mulla onkin Hyggalla vuoden kestävä Hymy-sopimus, hammashoidon kuukausiohjelma, millä saan jatkuvaa suun hyvinvointia ja ongelmien ennaltaehkäisyä, niin että tällaisia katastrofeja ei enää synny. Tutustuttuani Hymy-sopimukseen sanoin Hyggan väelle, että se on nerokas! Tätä samaahan me tehdään liikunnalla kehollemme sekä mielellemme, niin miksi samaa jatkuvaa huolenpitoa ei antaisi suun terveydelle? Se on asia, mikä helposti unohtuu, kun puhutaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Hygga haluaa tarjota jokaiselle meille helposti saatavaa ja tehokasta terveydenhuollon palvelua. Heidän toimintamalli eroaa muista hammaslääkäriasemista sillä, että he pystyvät hoitamaan asiakkaan kaikki suun terveyteen liittyvät asiat samalla käynnillä pitkittyneen hoitojakson sijaan. Löytyy hammastarkastuksesta siis reikiä tai hammaskiveä, kaikki hoidetaan siltä istumalta. Ainakin itselläni yksityiset hammaslääkäripalvelut ovat jääneet käymättä siksi, että ikinä ei tiedä, millaisen laskun kanssa sieltä joutuu lähteä kotiin. Tähän Hygga on keksinyt nerokkaan ratkaisun; Hymy-sopimuksen! Sopimuksen pituuden mukaan maksetaan kuukausisummaa (16,95€-29,95€) ihan niinkuin esimerkiksi Netflixistä. Sopimuksella saa käyttöön kaikki suuhygienistin palvelut sekä vuosittaisen valkaisun ja hammaslääkärin tarkastukset. Idea tässä on ennaltaehkäisy, niin että säännöllisellä hoidolla isompia ongelmia ei edes syntyisi!

Starttasin noin viikko sitten oman Hymy-sopimukseni hammastarkastuksella ja arvatkaa jännittikö! Se oli ensimmäinen tarkastus sen jälkeen, kun kaikki edellisen tarkastuksen löydyt olivat hoidettu. Hammaslääkäri tutki suun, hampaat sekä imusolmukkeet huolella ja sieltä ei löytynyt mitään! Mä olen niin onnellinen! Seuraavaksi varaan ajan turvalliseen soodapuhdistukseen. Pääsette vuoden matkalleni mukaan postausteni välityksellä, mitä tuotan säännöllisesti sekä tänne blogiin että Instagramini puolelle. Ollaan suunniteltu teille Hyggan kanssa myös ihan huippuja alennuksia sekä arvontoja matkan varrelle, joista ensimmäinen löytyy jo seuraavan kuvan alta!

Hyggan väki haluaa tarjota teille tutustumisalennuksen: Koodilla EMILI15 saat -15% alennuksen kaikista hammashoidon palveluista ensi käynnilläsi, mikäli olet uusi asiakas. Etua ei voi yhdistää muihin tarjouksiin tai sopimuksiin Hyggalla. Etu on voimassa 31.12.2019 asti.

Tässä vielä suora linkki Hyggan nettisivuille, mistä pääset tutustumaan yritykseen sekä palveluihin halutessasi lisää: https://hygga.fi

Hymyin Emili <3

2 X LEMPPARISMOOTHIE

Piia Pajunen jakoi omassa inspiroivassa blogissaan vähän aika sitten omat lempparismoothiensa ja se oli mun mielestä tosi hauska, kevyt ja hyödyllinen reseptipostaus. Smoothiet hyrrää blendereissä nykypäivänä monella meistä viikoittain ja jopa päivittäin, joten uusille luottoresepteille on epäilemättä käyttöä. Ja itseasiassa nyt, kun tätä postausta kirjoitan, niin havahduin, että luomissani resepteissä ei ole pitkiin aikoihin ollut joukossa smoothieita. Nyt saattekin sitten samalla kertaa oikein kaksin kappalein! Mulla on tällä hetkellä pari smoothiereseptiä ylitse muiden: Vakio marjasmoothie ja nyt sesongin nektariini-mansikkasmoothie.

Vakio marjasmoothie on nimensä mukaisesti mun all time favourite smoothie, mihin löytyy ainekset aina kotoa ja oikeasti liiastakin kulutuksesta huolimatta en kyllästy siihen ikinä! Joka kerta se vain maistuu yhtä hyvälle ja kuohkea koostumus nostaa ilon huulille. Kokeiltuasi tätä smoothieta huomaat, että tässä kokonaisuudessa rokkaa niin maku kuin koostumus!

VAKIO MARJASMOOTHIE (kahdelle)

2 dl mustikoita (pakaste)
2 dl mansikoita (pakaste)
1 iso banaani
1 dl kookosmaitoa
1,5 dl appelsiinitäysmehua
3/4 dl heraproteiinia (käytän Puhdistamon maustamatonta luomu heraa)

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja blendaa paksuksi kuohkeaksi smoothieksi. Malta pyörittää smoothieta tarpeeksi kauan, jotta hera vaahdottuu ja saavutat kuohkean koostumuksen. Voit tehdä saman myös sauvasekoittimella tai monitoimikoneella.

Marjasmoothien ylistyksen jälkeen toinen lemppari, sesongin nektariini-mansikkasmoothie, jää helposti varjoon, mutta syyttä! Aivan ihastuttavan simppeli kombo, missä sesongin herkut pääsevät loistamaan! Tälläkin hetkellä kauppojen hedelmähyllyt notkuvat mehukkaista nektariinikoreista, joiden edessä seisoo tarjouskyltti.

NEKTARIINI-MANSIKKASMOOTHIE (kahdelle)

3 nektariinia tai persikkaa
2 dl mansikoita
1 banaani
1/2 sitruunan mehu
2,5 dl kauramaitoa

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaisen samettiseksi smoothieksi. Voit tehdä saman myös sauvasekoittimella tai monitoimikoneella.

Eikun blenderit huutamaan ja ihanaa viikon jatkoa!

Hymyin Emili <3

RUOKAISA KVINOASALAATTI

Kulhollinen ruokaisaa kvinoasalaattia vastaa kahteen teidän reseptitoiveeseen; arkiruokaan ja salaattiin. Ollaan ihan hullaannuttu tähän nerokkaaseen salaattiin! Samasta kulhosta löytyy helppous, yksinkertaisuus, monipuolisuus, ravitsevuus ja proteiinirikkaus. Kvinoasalaatti on samalla täyttävä ja kuumille kesäpäiville sopivan kepeä. Valloittava tapaus!

Tässä reseptissä olen poikkeuksellisesti käyttänyt valmiiksi maustettua kanaa. Ostoskärryyni päätyy hyvin harvoin valmiiksi marinoituja tuotteita, sillä usein niissä on inhottava määrä lisä- ja säilöntäaineita sekä piilorasvaa, -suolaa ja -sokeria. Jyväbroileri on tuonut markkinoille kauralla kasvaneet valmiiksi marinoidut broilerin fileepihvit, joissa ei ole lisäaineita. Ne ovat laktoosittomia, gluteenittomia ja kasvaneet ilman antibiootteja. Helppo vaihtoehto silloin tällöin ostettavaksi ja sopii erityisesti juuri esimerkiksi salaatteihin, mitkä tarvitsevat makua. Maun vuoksi valitsin salaattiin myös mausteöljyssä olevan fetan. Näiden kombo tuo salaattiin ihanaa makua!

KVINOSALAATTI (kuudelle)

400-500 g kanaa (käytin Jyväbroilerin Basilika-tomaatti
fileepihvejä)
2 dl kvinoaa + 4 dl vettä + ripaus suolaa
1 ruukku salaatinlehtiä
1/2 ruukku korianteria
2 isoa avomaankurkkua
2 paprikaa
1 iso tai 2 pientä kevätsipulin vartta
200 g fetakuutioita (käytin Apetinan Aurinkokuivatut tomaatit)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, asettele kanafileet vuokaan ja siirrä kanat kypsymään, kun uuni on lämmin. Huomioi, että et kypsennä fileitä kuiviksi. Kun kanat ovat kypsiä, leikkaa ne jäähtyneinä paloiksi.
Keitä kvinoa: Huuhtele kvinoa huolellisesti kuumalla vedellä. Mittaa kattilaan vesi, lisää joukkoon huuhdeltu kvinoa sekä ripaus suolaa ja keitä n. 15 min, kunnes vesi on poissa ja kvinoa on kypsää.
Kanan ja kvinoan kypsyessä, valmista salaattipohja. Pese salaatinlehdet sekä vihannekset. Revi salaatinlehdet ja pilko korianteri, avomaankurkut, paprikat sekä kevätsipulit haluamasi kokoisiksi paloiksi ja siirrä kaikki isoon kulhoon. Lisää joukkoon fetakuutiot; toinen paketti öljyineen ja toisesta vain fetat. Sekoita salaattipohjan ainekset. Lisää joukkoon lopuksi jäähtyneet kanapalat sekä kypsä kvinoa ja sekoita kevyesti.

Ihanaa sunnuntain jatkoa ja foodpreppailijoille tsemppiä kokkailuihin! Kiitos seisoo ensi viikolla!

Hymyin Emili <3

KUUKAUDEN RUOKAKULUT

Mä oon todella yllättynyt ja valitettavasti en positiivisesti! Meillä on ollut jo pitkään puhetta yhteisen pankkitilin avaamisesta, mihin kumpikin siirtäisi aina kuun alussa x summan ruokiin. Näin ei tarvitsisi miettiä, miten ruokakulut jakautuvat, pysyisi hyvin tarkasti kärryillä kuukauden ruokakuluista ja niitä saisi myös vähän kontrolloitua, kun tavoittelisi, että tilille siirretty raha riittäisi kuukaudeksi. No viimein toukokuun lopulla saatiin avattua yhteinen tili ja kortit saapuivat kummallekin. Kesäkuun 1. päivä siirrettiin kummatkin yhteistilille 300€ eli arvioitiin 600€ riittävän kahden ihmisen kuukauden ruokiin. Ja tarkennuksena, että tältä tililtä maksamme kaikki yhteiset ruoat niin kotona tehdyt kuin ulkona syödyt. Muut ruokamenot, kuten lounas tai kahvi ystävien kanssa ovat ylimääräisiä ruokamenoja, mitkä maksamme omilta tileiltämme.

600€ arvio perustuu siihen, että meidän isoon tyypillisesti sunnuntain ruokakauppaan kuluu rahaa aina noin 85€. Joskus vähemmän ja joskus enemmän riippuen tarjouksista, ostotarpeista yms, mutta 85€ on tarpeeksi tarkka keskiarvo. Nämä sunnuntain isot ostokset riittävät meillä tyypillisesti sunnuntai-illasta perjantaiaamuun, niin että aamupalan saa riivittyä vielä kaapeista, mutta sen jälkeen kauppaan on mentävä. Kun tuon 600€ jakaa neljällä, niin kuukauden jokaiselle viikolle on käyttää rahaa karkeasti 150€. Näin viikonlopun ruoille jää rahaa suunnilleen 65€ ja olen todellakin ollut siinä uskossa, että se riittää! Jos noin viisi päivää pärjää hyvin 85€, niin luulisi parille päivälle riittävän heittämällä 65€, mutta ei! Katsoin ennen juhannusta yhteistilimme saldoa ja sanoin Jopelle pienen shokin ja naurun sekaisin fiiliksin, että meillä tulee kaurapuuropainotteinen loppukuu! Siirrettiin torstaina 20. päivä kummatkin 100€ lisää tilille, mistä riitti vähän spesiaalimpiin juhannusostoksiin sekä tälle koko kesäkuun vikalle viikolle.

Mä oon todella ihmeissäni ja hämmentynyt tästä ”löydöksestä”, sillä teen paljon asioita sen eteen, että meillä pysyisi ruokakulut kohtuullisina; suunnittelen arkipäivien ruoat, teen isot ostokset kauppalistan kanssa, suosin sesonkeja sekä tarjouksia ja teen ruoat itse, jotta sitä on aina kotona lämmitettäväksi sekä töihin mukaan otettavaksi. Ja asiaa näin miettiessäni tajusin, että syy arvioitua isompiin rahakuluihin löytyy viikonlopuista. Silloin kaupassa käynti, ruoan tekeminen ja sen syöminen pohjautuvat pitkälle fiilikseen ja se on ehdottomasti vain kivaa, sillä arkena nämä asiat ovat niin mietittyjä. Musta on ihanaa, kun viikonloppuisin voi mennä, vaikka samana aamuna hakemaan kaupasta aamupalatarpeita sekä illalla tilata naapurin italialaisesta pitsat ja nauttia toisen tekemästä ruoasta. Tällaista vastapainoa ja rentoutta me tarvitaan ehdottomasti, mutta äkkiähän tuo 65€ ylittyy. Pitsoihin menee jo se 30€ ja näin kesäisin on ihana ostaa esimerkiksi kotimaisia mansikoita sekä tuoretta kalaa, joiden yhteissumma on helposti 20€. Muille viikonlopun ruoille, herkuille sekä ekstempore syömisille jää näin 15€ ja tähänhän kohtaan meidän toimiva yhtälö tyssää.

Pointtini tämän koko asian esiin nostamisessa ei ole se, ettenkö olisi valmis laittamaan 400€ kuukaudessa yhteisiin ruokiimme, vaan suosittelen jokaista seuraamaan oman ruokakunnan kuluja niin viikko- kuin kuukausitasolla. Sieltä saattaa löytyä yllättäviäkin rahasyöppöjä ja helppoja tapoja säästää. Me arvotetaan terveellinen ja ravitseva ruoka todella korkealle ja ollaan monesti puhuttukin, että siitä emme halua tinkiä. Laitetaan kummatkin mielummin raha laadukkaaseen ruokaan ja sitä kautta hyvään oloon kuin esimerkiksi alkoholiin.

Yhteisen tilin avaaminen oli kyllä parempi päätös, kun osattiin edes kuvitella! Tällainen havainto laittoi todellakin miettimään asioita. Terveellisestä ruoasta emme tingi jatkossakaan, mutta viikonlopun ruokamenoja pohdimme kyllä vielä. Kulujen pienentämiseen edes vähän on varmasti hyviä keinoja ilman viikonlopun vapauttavan rentouden kadottamista. Ja toki tämähän oli vasta ensimmäinen kuukausi, mistä saimme tarkempaa dataa kuluista, joten jatkamme tutkiskelua. Voitaisi kokeilla siirtää kummatkin ensi kuulle 350€ ja ottaa tavoitteeksi pärjätä sillä. Raportoin teille heinäkuun lopulla, miten meidän kävi!

Hymyin Emili <3