Valitse sivu

EMILI K.

NAURETTAVAN HYVIÄ RESEPTEJÄ, TREENIVINKKEJÄ JA ELÄMÄNPOHDINTOJA

KATEGORIAT

ARKILIIKUNTA PRIORITEETTILISTAN KÄRKEEN

Kävelin eilen töihin pyöräilyn sijaan. Ovelta ovelle mulla kävelee noin 50 minuuttia eli aika passeli matka saada päivään aktiivisuutta, raitista ilmaa ja omaa aikaa. Toki ajallisesti kävely ottaa enemmän kuin pyöräily tai julkisilla meno, mutta se on todellakin vain halu ja prioriteetti kysymys. Mietin eilen taas kävellessäni, että vitsit, kun kaikki tajuaisivat arkiliikunnan tärkeyden! Kurkkasin UKK-instituutin sivuilta virallisen merkityksen arkiliikunnalle, mitä kutsutaan myös siis hyöty- ja perusliikunnaksi: ”Arkiliikuntaa on kaikenlainen päivän mittaan tapahtuva liikkuminen ja liikehtiminen, mikä ei ole varsinaista vapaa-ajan liikuntaa.” Eli siis kaikki siivoamisesta, työmatkaliikuntaan ja lasten kanssa leikkimiseen, mutta mukaan ei lueta treeni treenejä. Olen pyrkinyt omassa somessani tuomaan arkiliikunnan tärkeyttä esille – herätellä ja tsempata ihmisiä asian suhteen positiivisella otteella. Haluan myös viestiä ympärille sitä, että kova treeni ei ole aina se juttu, vaan joku päivä esimerkiksi töistä kävely kotiin rokkaa ihan samanlailla, kun puhutaan liikkumisesta. Mun on pitänyt pitkään jo kirjoittaa tästä aiheesta sekä jakaa omia ajatuksia, koska näin tärkeään aiheeseen haluan tuoda osani.

Ihan alkuun tärkeä tutkittu fakta UKK-instituutin sivuilta: ”Välttämättömistä arkiaskareista kertyy keskimäärin 2000–5000 askelta päivässä, mikä on terveyden kannalta liian vähän.” Tähän mä haluan ihmisiä herätellä; päivän aktiivisuus jää todella helposti tälle tasolle, jos asiaa ei tiedosta! Konkreettinen esimerkki on päätetyötä tekevä, joka kulkee työmatkat autolla. Mistä arkiliikuntaa kertyy, jos siihen ei kiinnitä huomiota?

Ja miksi tästä kuuluisasta arkiliikunnasta sitten vouhkataan? Sillä, miten paljon päivän aikana liikut, on merkittävä vaikutus terveyteesi. Se, kun on esimerkiksi fakta, että aktiivisuus näkyy suoraan kulutuksessa. Jos normaalit arkipäivät ovat hyvin passiivisia ja esimerkiksi askelmäärissä ei ole kehumista, niin yksittäiset treenit eivät oikeasti pelasta tilannetta pitkällä aikavälillä. Tottakai kaikki liike on kotiinpäin, mutta tämä asia pitää jokaisen ymmärtää. Arkiliikunta pitää saada ensin pääsääntöisesti hyvälle tasolle ja sen jälkeen on aika miettiä treenejä. Kulutuksen lisäksi säännöllinen ja riittävä arkiliikunta vaikuttaa positiivisesti tiettyjen sairauksien kehittymiseen sekä todella tärkeään henkiseen hyvinvointiin. Mä olen esimerkiksi itse valinnut nyt lähiaikoina töihin kävelyn nimenomaan sen takia, että saan olla hetken ihan omissa oloissani ja tuulettaa päätä.

Nyt joku ehkä miettii, että mikä sitten on riittävä määrä arkiliikuntaa päivässä? Kävely on meidän tavallisin liikkumismuoto, joten askeleet ovat näppärä tapa mitata päivän aktiivisuutta. 6000-9000 askelta päivässä on tutkittu virallisesti riittäväksi terveyden kannalta. Tästä isommat askelmäärät tuovat toki lisää terveyshyötyjä ja usein kuuleekin, että moni on asettanut itselleen päiväkohtaiseksi tavoitteeksi vähintään 10 000 askelta. Tässä yhteydessä haluan mainita, että kuitenkaan liian isoa palaa on turha haukata, sillä epärealistiset tavoitteet tuottavat usein vain paineita, stressiä ja epäonnistumisen tunteita. Tavoitteiden kun olisi nimenomaan tarkoitus hyvällä tavalla motivoida tekemään jotakin ja buustata onnistumaan. Etenkin, jos askelmäärä on lähtötilanteessa pieni, niin arkiliikuntaa on hyvä lähteä lisäämään pikkuhiljaa, jotta muutos on pysyvä.

Eniten toivottu asia aina, kun puhun arkiliikunnasta, on lista konkreettisista asioista, mitä arkiliikunnan lisäämiseksi voi tehdä. Arjet ovat kaikilla yksilöllisiä ja se, mikä toimii mulla ei välttämättä ole taas sulla mahdollista, mutta sitä haluan painottaa, että jokaisella meillä on mahdollisuus lisätä arkiliikuntaa, jos siihen on tarvetta. Niinkuin alussa sanoin, se on täysin halu ja prioriteetti kysymys. Listasin alle hyviä konkreettisia neuvoja, joista toivottavasti on teille hyötyä!

MITEN LISÄTÄ ARKILIIKUNTAA?

  • Valitse kulkea työmatkat tai edes toinen matka liikkuen.
  • Jos työmatkaa ei ole mahdollista kulkea kokonaan liikkuen, hyödynnä osaa matkasta: Jätä esimerkiksi auto kauemmas parkkiin tai jää aiemmalla pysäkillä ja kävele loppu matka.
  • Lähde töihin esimerkiksi 10 minuuttia aiemmin ja tee määränpäässä pieni happihyppely ennen töihin menoa. Saman voi tehdä myös työpäivän päätyttyä.
  • Tauota töiden tekoa taukojumpilla. Laita esimerkiksi joka toinen tasatunti kello soimaan ja anna muutama minuutti kropalle liikettä ja mielelle huilia.
  • Valitse hyötyliikunta: Kulje etäisyyksiä liikkuen, valitse portaat hissin sijaan jne.
  • Kulje esimerkiksi salille, treeneihin tai kauppaan kävellen.

Sen mä haluan tähän loppuun vielä sanoa, että pienet jutut todellakin ratkaisevat tässä asiassa! Postauksen tavoitteena ei ole aiheuttaa kenellekään huonoa omaatuntoa tai paineita, vaan herättää ajatuksia ja motivoida tekemään tarvittaessa muutoksia sinne omaan arkeen. Muista, että kaikki liikunta on eteenpäin ja jokainen lähtee eri lähtöpisteestä. Yhdellä muutoksella siinä jokapäiväisessä arjessa on jo iso vaikutus kokonaisuuteen puhumattakaan parista muutoksesta. Pienistä puroista syntyy iso joki.

Ihanaa viikonloppua!

Hymyin Emili <3

Lähde: UKK-instituutti.

SMOOTHIEINSPISTÄ SYKSYYN

Syksyn pimeyteen väriä ruoasta! Nyt, jos joskus, kannattaa kerätä sinne lautaselle ja lasiin mahdollisimman paljon eri värejä. Monipuolisten vitamiinien ja antioksidanttien vuoksi, mutta myös siksi, että värit piristävät ja ilahduttavat. Kasvisten, hedelmien ja marjojen lisäksi smoothiet ovat ihan parhaita väripilkkuja ruokavaliossa ja vitsit, miten paljon yhteen lasiin voikaan mahtua värin lisäksi hyviä ravinteita.

Me syödään tällä hetkellä smoothieita poikkeuksia lukuunottamatta päivittäin; joko perinteisen juotavan smoothien muodossa tai paksumpana lusikoitavana versiona. Mulla on ollut jo vähän aikaa hirveä himo eri smoothieihin, ehkä keho kaipaa nimenomaan vitamiineja ja piristäviä värejä! Vihersmoothie on ollut jo pitkään the smoothie, mikä on pyörinyt blenderissä lähes kyllästymiseen asti, mutta nyt syksyn startatessa on tullut kaksi hauskaa uutta himoa; kardemumma ja hedelmä-kookos yhdistelmä. On kuulkaas tullut tehtyä viime aikoina niin hyviä smoothieita, että haluan inspiroida niillä teitäkin!

MUSTIKKA-KARDEMUMMASMOOTHIE (kahdelle)

3 dl mustikoita
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl jogurttia/rahkaa
3 dl kauramaitoa
muutama kivetön taateli tai 1 iso banaani
reilu ripaus kardemummaa

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaisen samettiseksi smoothieksi. Maista ja lisää tarvittaessa kardemummaa.

TROPICAL-SMOOTHIE (kahdella)

1 mango
1/2 ananas
1 banaani
1/2 sitruunan mehu
1 dl kookosmaitoa
2 dl kasvimaitoa (kaura, riisi, soija, manteli…)

Kuori mango, ananas ja banaani. Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaisen samettiseksi smoothieksi.

Ja koska smoothieinspistä ei voi olla koskaan liikaa, niin tässä vielä muutama ihan tykki resepti meikäläiseltä: paras vihersmoothie ja 2 x lempparismoothie.

Energistä viikon jatkoa!

Hymyin Emili <3

10 X TE KYSYITTE – PERHEENI VASTASI

Oon törmännyt somessa lähiaikoina muutamaankin otteeseen hauskaan ideaan, missä seuraajat saavat kysyä kysymyksiä, mihin ei vastaakaan kyselyn tekijä itse, vaan hänen perheenjäsenensä. Vastauksia on ollut tosi hauska ja mielenkiintoinen seurata, koska kyseiseen ihmiseen on päässyt tutustumaan vähän erilaisesta näkökulmasta. Kevyttä hyvän mielen postausta olisi nyt siis sulle sunnuntailuettavaksi!

Valitsin teidän laittamistanne kysymyksistä kymmenen, mihin jokaiseen pääsi vastaamaan perheestäni kaksi. Ajattelin, että on ihan hauska kuulla samaan kysymykseen kahdelta eri ihmiseltä vastaus. Vastaajiksi pääsivät perheestäni nuori pikkuveljeni, isosiskoni, äitini, isini sekä avopuolisoni Jope. Laitoin jokaiselle muutaman kysymyksen ja heidän itse kirjoittamat vastaukset löydät nyt alta!

Millainen Emili oli lapsena?

Äiti: Emili oli lapsena aurinkoinen, iloinen, suloinen, touhukas, sosiaalinen, toisia kannustava, oman tahdon omaava, liikunnallisesti lahjakas ja sisukas.

Isi: Suloinen, iloinen ja rakastettava.

Mikä on Emilin oudoin tapa?

Isosisko: Oudoin tapa… Tää oli oikeesti hankala! En tiedä tekeekö Emppu vielä niin, mutta ainakin vähän nuorempana sillä oli tapana kokeilla, että haiseeko omaa hengitys!

Jope: Emili vääntelee välillä naamaa hassusti etenkin, kun hän keskittyy johonkin esimerkiksi TV:n katseluun tai töiden tekoon.

Osaako Emili kiukutella?

Isi: Osaa niin kuin pitääkin!

Jope: Osaa! Jos ei ole siistiä, niin Emili valittaa siitä.

Kuvaile Emiliä kolmella sanalla!

Pikkuveli: Emili on hauska, välillä vähän outo esim, kun se nauraa jollekin oudolle asialle tai, jos kotona on joku pieni hämppis niin se on silleen iiiikkk, mutta muuten Emili on tosi kiva!

Jope: Kaunis, huolehtivainen ja iloinen.

Miten pelaajauran lopettaminen on vaikuttanut Emiliin perheen näkökulmasta?

Äiti: Pelaajauran jälkeen Emili on paneutunut yhtä suurella intohimolla ja intensiteetillä uusiin häntä kiinnostaviin asioihin, kuten yrittäjyyteen ja reseptiikkaan, kun paneutui urheiluun. Urheilu-ura ja sen lopettaminen on antanut monia valmiuksia ja aikaa tätä varten. Lopettamiseen liittyvä kokemus on vahvistanut monella tavalla, etenkin Emilin omaa kuvaa siitä, mitä haluaa. Emili on sama ihana itsensä kuin on aina ollut!

Jope: Emili on ollut vapautuneempi ja iloisempi, oma itsensä siis. Viimeinen kausi oli hänelle todella vaikea sekä stressaava ja se näkyi. Aikaa on vapautunut myös hirveästi muulle.

Mikä on Emilin lempiherkku?

Isosisko: Empun lempiherkku on ehdottomasti korvapuusti niin kuin munkin! Sitten on Kouvolan lakritsi, vaahtokarkit ja Brunbergin tryffelit. Suolaisista itsetehty pizza. Aikalailla kaikki samat kuin mulla!

Äiti: Korvapuusti ja suklaa!

Jännittääkö teitä ikinä Emilin somevaikuttajuus?

Äiti: Ei ole koskaan jännittänyt. On täysi luottamus Emilin osaamiseen, tekemiseen ja pärjäämiseen. Innolla aina odottaa tulevia asioita.

Isi: Jännittää. Some hermostuttaa välillä sen vuoksi, kun avaatte omaa elämäänne niin laveasti.

Millainen sisko Emili on?

Isosisko: Emppu on maailman paras sisko, paras sisko mulle! Sellainen, jolle voi puhua mistä vaan ja koskaan ei ole ainakaan tylsää. Päinvastoin Empun viikottaiset kommellukset piristää päiviä, muutenkin positiivinen elämänasenne on ihan best! Jos joskus tarvitsee apua, niin Empulta sitä ihan varmasti saa!

Pikkuveli: Emili on kiva, mukava ja hauska sisko.

Mikä on Emilin heikkous?

Isosisko: Empun heikkous… Ajattelin ensin, että onpas hankala kysymys, mutta ei se itseasiassa ollutkaan! Ehdottomasti kammo bakteereja kohtaan. Julkisista ovenkahvoista ei voi vääntää paljain käsin ja irtokarkkien syöminen junassa likaisin käsin on ihan nou nou, heh suloista.

Jope: Stressinsietokyky. Emiliä alkaa stressaamaan helposti pienetkin asiat ja hän reagoi niihin todella voimakkaasti, mikä näkyy huonosti nukuttuina öinä yms.

Näkyykö Emilin kilpailuhenkisyys jollain tavalla arjessa?

Jope: Ei mun mielestä arjessa, vaan enemmänkin kaikissa peleissä ja juuri kilpailutilanteissa.

Haastan vielä lopuksi muutaman huipun kollegani tekemään samanlaisen postauksen; 10 x te kysyitte – perheeni vastasi! Ehkä pääsette siis lukemaan vastaavan postauksen myös näiltä ihanilta tyypeiltä: Kiirakirsikka, Monna Pursiainen, Hillasblog ja Elinaadasofia.

Hymyin Emili <3

MAAILMAN PARAS GRANOLA

Uskalsin itsevarmasti nimetä granolani maailman parhaaksi, koska A en ole itse maistanut missään parempaa ja B moni sitä maistanut on todennut saman. Tykkään tässäkin asiassa yksinkertaisuudesta; muutama hyvä raaka-aine, mitkä luovat tasapainoisen kokonaisuuden. En itse välitä monien hiutaleiden, pähkinöiden, siementen, kuivattujen hedelmien ja eri makujen yhdistelmästä, mutta taas se mistä välitän, on koostumus! Mielestäni granolan kuuluu olla ensisijaisesti yhtenäistä ja rapeaa! Sellaista, missä on ihanan isoja rouskuvia paloja. Tällainen koostumus vaatii oikeassa suhteessa kuivia-aineita sekä niitä sitovia nesteitä ja kärsivällisyyden, että granolaa ei sekoita kypsennys- ja jäähtymisvaiheessa, vaan lohkoo sen runsaiksi paloiksi vasta jäähtyneenä.

Tähän maailman parhaaseen granolaan on itseasiassa ihastunut teistä jo moni, sillä olen julkaissut sen aiemmin Instagramissani, kun blogiani ei vielä ollut. Nimesin silloin sen basic granolaksi, mikä on myös hyvin osuva nimi, sillä ohje on todellakin ihanan perus. Ainekset löytyvät ainakin meiltä aina kaapeista, mikä on iso plussa, kun granolapurkin pohja alkaa uhkaavasti näkymään. Ohjeen yksinkertaisuuden vuoksi sitä on myös helppo tuunailla omannäköiseksi esimerkiksi valitsemalla joukkoon ne omat lempparipähkinät tai halutessaan lisäämällä joukkoon makeutta tuovia kuivattuja hedelmiä. Kunhan suhteet pysyvät samoina, niin homma rokkaa ja vain mielikuvituksesi on rajana!

Mulla on nykyään muodostunut tavaksi tehdä granolaa foodpreppauksen yhteydessä. On niin kiva, kun jogurttiannoksen tai smoothie bowlin päälle saa laittaa pitkin viikkoa itse tehtyä granolaa ilman lisä- ja säilöntäaineita. Granolan valmistus on niin helppoa, että se pieni vaiva kannattaa todellakin nähdä! Ei lisä- ja säilöntäaineita tai piilosokeria- ja rasvaa, vaan täysi tieto siitä, mitä suuhusi pistät. Suosittelen enemmän kuin lämpimästi kokeilemaan tätä maailman parasta granolareseptiä! Suurella todennäköisyydellä koukutut siihen, mutta nyt sua on ainakin varoitettu!

MAAILMAN PARAS GRANOLA

n. 3 dl pähkinöitä (käytän manteli, pekaani, hassel)
5 dl kaurahiutaleita
2 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
ripaus suolaa
1/2 dl juoksevaa hunajaa tai vaahterasiirappia
1/2 dl sulaa kookosöljyä

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen, ota uunipelti valmiiksi esille ja asettele siihen leivinpaperi.
Rouhi pähkinät reiluiksi paloiksi ja sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon makeutus sekä öljy ja sekoita hyvin.
Levitä valmis massa tasaiseksi levyksi pellille ja paahda sitä uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes se on saanut kevyttä väriä pintaan ja on rapean tuntuinen. Granola kovettuu lisää jäähtyessään, joten ihan rapea sen ei tarvitse olla heti uunista tultuaan. Annan granolan jäähtyä kokonaan ja vasta sen jälkeen lohko se haluamasi kokoisiksi paloiksi. Säilytä granolaa tiiviissä lasipurkissa, jotta se säilyy halutun rapeana.

Hymyin Emili <3

KOUKUTTAVAN HYVÄ TONNIKALAMAKARONILAATIKKO

Kyllähän mä tiesin, että nämä makuparit eivät petä, mutta lopputulos ylitti silti kaikki odotukseni! Tämä koukuttavan hyvä tonnikalamakaronilaatikko kiilasi heittämällä meidän arkiruokien kärkeen! Vuoallinen maukasta ja mehevää käden käänteessä syntyvää arkiruokaa, mistä tylsyys on kaukana. Parhaita arkiruokia ovat ne, mitkä valmistuvat vaivattomasti ja ilahduttavat kerta toisensa jälkeen syöjäänsä. Arkiruoka on nimensä mukaisesti ruokaa, mitä syödään arkena eli monena päivänä viikossa. Miksi syödä siis valtaosa viikosta tylsää ruokaa, mikä menee ennemmin polttoaineesta kuin nautinnosta?

Tässä sulle täsmäidea siis ensi viikon ruoaksi ja nimenomaan herkulliseksi sellaiseksi! Alta ohjeesta pääset nappaamaan helposti kauppalistaan ainekset. Aion tehdä itsekin tätä meille ensi viikon iloksi.

TONNIKALAMAKARONILAATIKKO (kahdeksalle)

300 g haluamaasi pastaa
n. 200 g aurinkokuivattuja tomaatteja (koko purkin paino)
n. 200 g fetaa
n. 300 g kalamata-oliiveja (koko purkin paino)
2 tlk tonnikalaa (öljyssä)
1 l kauramaitoa (muukin maito käy)
3 kananmunaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 rkl oreganoa
1/2 tl suolaa

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja ota uunivuoka esille.
Keitä pastaa vain muutama minuutti, niin että se pehmenee hieman. Pilko sillä välin aurinkokuivatut tomaatit sekä feta reiluiksi paloiksi ja valuta oliiveista sekä tonnikaloista nesteet pois. Sekoita keskenään uunivuoassa pasta, aurinkokuivatut tomaattipalat, fetapalat, kalamata-oliivit ja tonnikalat.
Mittaa erilliseen kulhoon maito, munat sekä kaikki mausteet ja sekoita hyvin. Kaada munamaito vuokaan ja kypsennä tonnikalamakaronilaatikkoa uunissa noin 45 minuuttia, kunne se on saanut pinnalle kauniin värin ja munamaito on hyytynyt. Varo kuitenkin, että et kypsennä ruokaa kuivaksi, sillä mehevyys on tämän vuokaruoan juttu!

Toivottavasti pystyin olla avuksi tulevan viikon ruokia ajatellen! Tämän reseptin myötä en voi toivottaa muuta kuin ihanaa viikonlopun jatkoa ja herkullista tulevaa uutta viikkoa!

Hymyin Emili <3

REHELLINEN KOKEMUS HAMPAIDEN SOODAPUHDISTUKSESTA + ENNEN JA JÄLKEEN -KUVA (postauksessa alekoodi)

Kaupallinen yhteistyö Hyggan kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Nyt, kun eletään syyskuun alkua, siitä on aika lailla kaksi kuukautta, kun starttasimme Hyggan kanssa vuoden kestävän yhteistyömatkan. Hygga on siis suomalainen hammaslääkäriasema Kampissa, jolla on edistyksellinen ja moderni toimintamalli; asiakkaan kaikki suun terveyteen liittyvät asiat pystytään hoitamaan samalla käynnillä. Mulla on itselläni aika pysäyttävä kokemus suun terveyden kanssa, kun pilasin hampaani luonnonmukaisella fluorittomalla hammastahnalla. Pitkän hoitojakson jälkeen, kun hampaani saatiin kuntoon ymmärsin, että suun terveys on ihan yhtälailla tärkeää kuin muukin terveys. Kantapään kautta tämän opittuani, kirjoitimme Hyggan kanssa vuoden kestävän Hymy-sopimuksen, joka on hammashoidon kuukausiohjelma. Tämän kuukausiohjelman avulla saan jatkuvaa suun hyvinvointia ja ongelmien ennaltaehkäisyä. Kehon sekä mielen terveyttä ylläpidän päivittäin liikunnalla, riittävällä levolla ja terveellisellä ruokavaliolla, joten miksi en antaisi suun hyvinvoinnille samaa panosta. Heinäkuun postauksessa ”Pilasin mun hampaat” kerron kyseisen tarinan sekä enemmän Hyggasta ja tulevasta vuodesta heidän kanssaan. Postaukseen pääset suoraan tästä linkistä: https://emilikumpuniemi.fi/ajatuksia/pilasin-mun-hampaat-postauksessa-alekoodi/ . Nyt kuitenkin kirkkaamman hymyn pariin!

Mä en ole ikinä ennen käynyt soodapuhdistuksessa enkä myöskään esimerkiksi valkaissut hampaitani itse tai ammattilaisen käsittelyssä. Omaan luonnostaan suhteellisen valkoiset hampaat, mistä olen superkiitollinen, mutta myönnettäköön, että entistäkin kirkkaampi hymy todellakin kiinnostaa! Mulle iloisena tyyppinä hymy on iso osa itseä ja jopa identiteettiä, joten menin todella odottavaisin mielin Hyggaan ammattilaisen turvalliseen käsittelyyn. Hymy-sopimuksella saa käyttöön siis kaikki suuhygienistin palvelut sekä vuosittaisen valkaisun ja hammaslääkärin tarkastuksen. Heinäkuussa kävin heti alkuun hammaslääkärillä tarkistuttamassa, että suussa on kaikki niin kuin pitää ja nyt oli puhdistuksen vuoro.

Olin tutustunut uteliaisuuttani soodapuhdistukseen hieman etukäteen, minkä lisäksi Hyggan suuhygienisti kertoi aluksi perusteellisesti kaiken oleellisen sekä koko ajan tehdessään selosti, mitä tapahtuu seuraavaksi. Tähän liittyen haluan kehua, että käynti oli todella turvallinen ja miellyttävä juuri riittävän infon takia. Soodapuhdistus siis poistaa pinnallisia värjäytymiä sekä bakteeripeitteitä hampaiden pinnoilta ja se on hampaiden valkaisua hellävaraisempi hoito. Suuhygienistini kuvaili hyvin, että soodapuhdistuksella hammas puhdistuu sen omaan väriin asti eli kyse on nimenomaan hymyn kirkastamisesta.

Palvelun nimestä huolimatta Hyggalla soodapuhdistuksessa ei käytetä hammaskiillettä vaurioittavaa soodaa, vaan hellävaraisia kalsiumkarbonaattihelmiä, mitkä eivät vaurioita kiillettä. Käytännössä siis kalsiumkiteiden ja veden sekoitus viedään paineilmalla hampaiden pinnoille. Tätäkin suuhygienistini kuvaili hyvin ymmärrettävästi, että se tuntuu suussa kuin raekuurolle ja siltä se todellakin tuntui eli oli hyvin miellyttävää. Hoito kesti mulla noin 10 minuuttia, mistä olin todella positiivisesti yllättynyt! Hampaiden pinnat käytiin läpi, minkä jälkeen hoito viimeisteltiin mineraalitahnalla ja that´s it! Heh taisinkin kysyä, että joko se oli siinä?

Kun olimme valmiita, suuhygienisti pyysi kokeilemaan, miltä hampaiden pinnat tuntuivat. Se olikin lopulta mulle soodapuhdistuksen paras ja herättävin vaikutus, miten sileiltä ja puhtailta hampaiden pinnat tuntuivat eli käytännössä siis, miten likaiset ne ovat olleet! Niissä ei ollut enää sitä karheaa pintaa, mikä ei lähde harjaamalla pois. Näin luonnollisesti myös hymy kirkastui, mitä kovasti toivoinkin. Lopputuloksesta innostuneena kysyin tietenkin heti, miten usein soodapuhdistuksessa tulisi käydä. Ammattilainen vastasi karkeaksi arvioksi kolmen kuukauden välein, mutta painotti yksilöllisyyttä ja sitä, että hampaan pinnasta huomaa, kun siihen alkaa taas kertymään karkeaa pintaa sekä värjäytymää. Hyvänä vinkkinä kestävämpään vaikutukseen sain, että värjäävien ruokien, kuten mustikoiden ja kahvin jälkeen, olisi aina hyvä purskutella suu vedellä, jotta värjäytymiä ei kertyisi niin helposti. Simppeli ja järkeenkäypä juttu, mitä ei ole tullut ajatelleeksi.

Rehellinen kokemus soodapuhdistuksesta oli siis todellakin menestys! Olen aina ennen tätä ajatellut, että soodapuhdistusta tehdään vain hampaiden värin kirkastamisen vuoksi, mutta nyt hoidossa käyneenä koen isommaksi asiaksi, että hampaiden pinnat sai puhtaaksi kaikelta kertymältä. Ihan näin maalaisjärjellä ajateltuna sellainen bakteerikerros ei ainakaan edistä terveyttä. Sen haluan tähän loppuun vielä sanoa, että en suosittele tekemään soodapuhdistusta kotona, sillä sooda todellakin vaurioittaa hampaiden kiillettä. Iso suositus sen sijaan turvallisesti ammattilaisen hoidettavaksi ja mulla olisikin teille Hyggaan aika huippu hymyä kirkastava alekoodi: Koodilla EMILISP saat soodapuhdistuksen 35€ (norm. 50€) hintaan hammaskivenpoiston yhteydessä! Hymystä tulee huomattavasti kirkkaampi, kun hammaskivet poistetaan samalla kertaa. Hyggasta ei ole aidosti muuta kuin erittäin hyvää sanottavaa, joten mikäli haluat soodapuhdistukseen Helsingissä, suosittelen suuntaamaan heille ja hyödyntämään tarjouksen! Tässä suora linkki Hyggan nettisivuille, josta pääset ajanvaraukseen käyttämään kampanjakoodin: https://hygga.fi . Alekoodi on voimassa 31.10.2019 asti eli, kun varaat ajan sitä ennen, saat hyödynnettyä tarjouksen! Loppuun vielä varmasti paljon odotettu soodapuhdistuksen ennen ja jälkeen -kuva, josta pystyy huomaamaan kirkastuneen hymyn.

Hymyin Emili <3

VALLOITTAVAT PINAATTI-LEHTIKAALIVOHVELIT

Etuliite valloittava ei todellakaan ole turhaan nimen edessä, sillä jokainen, joka näitä vohveleita on maistanut, on myös ihastunut niihin! Niin valloittavan hyviä ne tosiaankin ovat!

Tein meille viime viikolla näitä, tosin paistoin letuiksi, ja kun kävin lukemassa reseptin Instagramistani, niin tajusin, että tämä resepti on saatava pikapuoliin blogiin! Tämä tilanne on itseasiassa usean muunkin reseptin kanssa, sillä ennen blogia, julkaisin reseptit aina Instagramiin. Kaikkia reseptejä en sieltä tänne aio siirtää, mutta suosituimmat pikkuhiljaa kyllä, sillä haluan, että ne ovat teillä helposti löydettävissä. Muun muassa maailman parhaan granolareseptin aion kuvata teille perjantaina ja siirtää tänne, sillä se on yksi kysytyimmistä resepteistäni, mutta hankalasti löydettävissä Instagramistani.

Viime viikolla tuli tosiaan testattua, että taikina taipuu niin vohveleiksi kuin letuiksi! Resepti on ihanan simppeli ja kaikki raaka-aineet löytyvät ainakin meidän kaapeista poikkeuksetta aina. Päälle suosittelen rehellisiä puolukoita ja/tai puolukkahilloa. Joku muisto tuli mieleen lapsuudesta, että puolukan ja raejuuston yhdistelmä oli myös toimiva pinaattilettujen päällä!

PINAATTI-LEHTIKAALIVOHVELIT (6 kpl)

65 g tuoretta baby-pinaattia
2 lehtikaalin vartta
3 kananmunaa
5 dl kauramaitoa (muukin käy)
3 dl kaurajauhoa
1 tl suolaa
1 rkl psylliumia

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi taikinaksi. Voit tehdä saman myös sauvasekoittimella. Turvota taikinaa noin 15 minuuttia, jonka jälkeen paista vohveleiksi. Vohveliraudasta riippuen, lisää tarvittaessa paistopinnoille rasvaa.

P.S. Kuvissa ihastuttavan kerrosvälipalan resepti löytyy jo blogista ja löydät sen kirjoittamalla hakukenttään ”puolukka-kaneli kerrosvälipala”! Se on myös vohvelien tapaan valloittanut monien sydämen!

Tässä yhteydessä en voi muuta sanoa kuin herkullista viikon jatkoa!

Hymyin Emili <3

PUNAHERUKKA TUOREPUURO

Uusi viikko käyntiin pirteällä reseptillä! Punaherukan satokautta vietettiin viime kuussa, joten usealla riittää marjaa varmasti pakkasessa tai vielä tuoreenakin. Tykkään kehitellä reseptejä, missä pystyy hyödyntämään satokauden tuotteita, kun ne ovat parhaimmillaan ja halvimmillaan!

PUNAHERUKKA TUOREPUURO (kahdelle)

2 dl punaherukoita (tuore tai pakaste)
1,5 dl päärynäsosetta
1,5 dl jogurttia tai rahkaa (käytin soijarahkaa)
2 dl kauramaitoa
3 dl kaurahiutaleita
3 rkl chia-siemeniä

Jos käytät pakastemarjoja, sulata ne mikrossa tai etukäteen huoneenlämmössä. Mittaa kulhoon herukat, päärynäsose, jogurtti/rahka sekä kauramaito ja soseuta ne massaksi sauvasekoittimella. Voit tehdä saman myös blenderillä. Työstä massa halutessasi ihan sileäksi tai jätä sattumia niinkuin itse tein. Mittaa valmiin massan joukkoon kaurahiutaleet sekä chia-siemenet ja sekoita hyvin, jotta hiutaleiden tärkkelys leviää ja puurosta tulee tasainen. Turvota puuroa vähintään tunnin tai esimerkiksi yön yli.

Meillä tuorepuurot kuuluvat viikoittaiseen ruokavalioon ja siksi uusia reseptejä onkin kiva kehitellä säännöllisesti. Omia suosikkeja on tietenkin löytynyt ja tämä punaherukka tuorepuuro hyppäsi aika kärkisijoille! Ihanan rehellinen punaherukan maku, minkä kirpeyttä tasapainottaa makea päärynä. Ylipäänsä tykkään käyttää tuorepuuroissa aina jotain ”kermaisuutta” tuovaa raaka-ainetta, jogurttia, rahkaa tai kookosmaitoa, jotta lopputulos on ihanan täyteläinen eikä vetinen. Suosittelen siis lämpimästi kokeilemaan tätä ihanan pirteää vaaleanpunaista puuroa, missä kokonaisuus on erittäin toimiva!

Energistä viikkoa!

Hymyin Emili <3

SISUSTUS- JA KOTIKUULUMISIA – LIIAN HUONOA TUURIA

Ensiksi mietin, että en kirjoita tästä mitään, vaan jätän tilanteen omaan arvoonsa. Kuitenkin yksi päivä aamupalapöydässä sanoin Jopelle, että miksi en jakaisi näitä juttuja, koska tätähän se nyt todellisuudessa on. Ollaan kummatkin fiilistelty omissa kanavissamme uutta asuntoamme ja sen laittamista meidän unelmien kodiksi. Asunto on aivan ihana ja juuri sellainen kuin odotettiin, jopa enemmän. Sisustusprojektikin on ihana, mutta meidän tapauksessa liian huonolla tuurilla varustettu. Ollaan asunnon ostopäätöksestä lähtien puhuttu, että tämä on se the koti, mikä laitetaan ihan viimeisen päälle ammattilaisen avustuksella. Odotukset ovat olleet siis luonnollisesti korkealla, minkä takia olemme saaneet pudota melkoisesti alaspäin.

Toivotte sisustus- sekä kotikuulumisia paljon ja etenkin sitä eniten odotettua kodin esittelyä. Ollaan päätetty, että se on tulossa vasta, kun kotimme on kokonaan valmis. Siihen menee valitettavasti vielä pieni tovi, mutta siksi ajattelinkin huikkailla täältä välikuulumisia ja kertoa, missä oikein mennään tällä hetkellä.

Muutimme tosiaan isompaan asuntoon sekä aiempien sekalaisten huonekalujen vuoksi uusimme niistä suurimman osan. Sänky, työpöytä sekä työhuoneen säilytyslaatikosto tulivat huonekaluista ainoastaan mukaamme ja pyykinpesukoneen sekä kuivausrummun tilasimme asennuksineen rakennuttajan kautta. Kun hankintoja on paljon, porrastimme niitä luonnollisesti tärkeysjärjestyksessä kulujen vuoksi, mutta myös siksi, että hahmotamme kokonaisuutta, jotta päätökset osuisivat mahdollisimman hyvin kerralla nappiin. Sisustussuunnittelijan avulla hankintojen teko on ollut ihanan helppoa ja sitä me juuri halusimmekin, säästää aikaa. Hän tuntee Helsingin markkinat, joten olemme tehneet täsmäiskuja hänen suositustensa perusteella. Hyvinä esimerkkeinä ovat sohva ja ruokapöytä; tiesimme suunnilleen millaiset haluaisimme ja hän ohjasi meidät kahteen kauppaan, mistä ne löytyivät samantien ihan meidän näköisinä ja oikean värisinä sekä kokoisina. Hommat alkoivat siis rullaamaan tosi kivasti ja olemme saaneet pala palalta kokonaisuutta hyvin kasaan. Hahah ja nyt tulee se kuuluisa ”mutta”, koska kyllähän tämä kuulostaa ihan liian sujuvalle!

Ruokapöydästä se huono tuuri taisi saada alkunsa. Hankimme siis aivan ihanan ja näyttävän betonisen ruokapöydän, mihin alkoi heti käytössä ilmestymään vaaleita rinkuloita sekä länttejä. Tajusimme nopeasti, että pöytätaso ei kestä vettä ja vaaleat jäljet tulevat siis astioiden pohjista, mitkä olivat märkiä. Jälkiä ei saanut pois ja pöydän pinta oli luonnollisesti pilalla. Olimme ostaneet siis ruokapöydän, mikä ei kestä käyttöä, sillä meille oltiin unohdettu mainita, että taso pitää pinnoittaa.

Seuraava hermoja venyttävä tapaus oli TV-taso, mistä olen jonkin verran puhunut jo Instagramini puolella. Ostimme tason 2-3 viikon toimitusajalla ja loppuen lopuksi taso tuli kuuden viikon kuluttua. Se ei ollut varsinaisesti meille ongelma, sillä sattuuhan näitä, vaan se, miten asiaa hoidettiin myyjän päästä. Emme saaneet mitään ilmoitusta myöhästymisestä tai ylipäätänsä kertaakaan yhteydenottoa heiltä, vaan me olimme aina se tiedusteleva osapuoli. Aina soitin, mikä tilanne on ja he lupasivat selvittää sekä palata asiaan, mutta ikinä ei kuulunut, vaan elelimme epätietoisessa oravanpyörässä. Meillä ei itseasiassa vieläkään ole tietoa, miksi taso oli myöhässä.

Ainahan takapakkeja tulee ja harvoin kaikki sujuu kuin kuuluisassa strömsössä, mutta kyllä tässä on jo vitsin aiheita saanut ihan keksimällä keksiä. Seuraavaksi itkua sai niellä olohuoneen maton kanssa. Meidän olohuone on sen kokoinen, että standardimittaista mattoa on hankala löytää, joten päädyimme mittatilaustuotteeseen, missä hyödynsimme suunnittelijamme kontakteja. Kävimme tutustumassa kangas- sekä värivaihtoehtoihin ja päädyimme hyvin varmoina lopputulokseen. Matto laitettii tilaukseen niinkuin myös olo- sekä makuuhuoneen verhot. Odotimme mattoa todella paljon, sillä meiltä puuttuu enää niin sanottu kotoisuus, mikä tulee juuri matoista, verhoista, lampuista, tauluista, viherkasveista yms. Matto saapui etuajassa kolmen viikon kuluttua, menimme hakemaan sen yhtään liioittelematta aivan täpinöissämme ja, kun rullasimme sen paikoilleen, niin itkua sai tosissaan pidätellä (eikä se todellakaan onnistunut). Valitsemamme väri näytti täysin eriltä olohuoneessamme ja haluamamme viileän sävyisen harmaan-beigen sijasta tuijotimme selkeästi vihertävää mattoa. Katsoimme toisiamme, rullasimme matto samantien takaisin pakettiin ja mietimme, että meillä on käsissämme kallis mittatilaustuote, millä ei ole palautus- tai vaihto-oikeutta. Tällöin Jope sanoi ääneen, että nyt menee oikeasti liian moni asia vihkoon ja koko sisustusprojekti tunteisiin. Komppasin!

Kun puhutaan liian huonosta tuurista, niin luonnollisesti ostettiin asuntomme ainoaan lamppuun rikkinäinen polttimo ja aivan tuliterä TV menee näillä näppäimillä reklamaatioon. Mutta tiedättekö, onneksi voin tähän loppuun kertoa, että asiat alkavat järjestymään! Ruokapöydän taso käytiin vaihtamassa tällä viikolla ja saimme avainasemassa olevan pinnoitteen siihen ilmaiseksi. TV-taso tosiaan tuli kuin tulikin, annoimme myyjälle rakentavan palautteen ja saimme toiminnasta pahoitteluiden lisäksi pienen korvauksen, vaikka se tosiaan pieni olikin. Meidän tuuri taitaa oikeasti alkaa viimeinkin kääntymään nimittäin saamme tilata uuden maton samalla hinnalla! Suunnittelijamme pystyy hyödyntämään maton jossain toisessa projektissa ja tämä oli meille oikeasti ihan pelastus etenkin rahallisesti! Niin ja se perhanan polttimokin saatiin palautettua!

Vähän mollivoittoisia välikuulumisia siis, mutta niinkuin sanoin, onneksi meidän tuuri on selkeästi kääntymässä parempaan ja usko sekä hyvä fiilis ovat palautuneet hommaan! Uuden maton laitamme tilaukseen mahdollisimman pian, verhot ovat tosiaan tuloillaan ja meidän suunta on seuraavaksi lamppukaupoille. Paljon on vielä pieniä hankintoja edessä, mitkä luovat nimenomaan sitä lämpöä ja haluamaamme kokonaisuutta, mutta pikkuhiljaa pala kerrallaan. Me nautitaan täällä joka tapauksessa koko ajan ihan täysin rinnoin!

Nyt vapaiden viettoon ja mä lähetän täältä just sulle aivan ihanaa ja etenkin onnellista viikonloppua! <3

Hymyin Emili <3

TERVEELLISET AAMUPALAVOHVELIT

Mä tiedän, oon sanonut näin jo useamman kerran, mutta pakko sanoa taas: JOS JOTAIN MUN RESEPTEISTÄ, NIIN TÄTÄ SUN ON TESTATTAVA! Voit syödä aamupalaksi puuroa, minkä koristelet banaanisiivuilla ja marjoilla sekä lisäksi paistettuja kananmunia proteiininlähteenä. Tai sitten voit tehdä täysin samoista aineksista näitä aamupalavohveleita ja se, jos mikä on siistiä! Sanon tämänkin sadannen kerran, mutta terveellinen syöminen on oikeasti kaukana tylsästä, pahanmakuisesti ja mitä näitä nyt on. Sen mä todistan sulle ihan viimeistään näillä terveellisillä aamupalavohveleilla!

Itse taikina on hyvin basic, mutta mikä siinä onkin, että vohvelit maistuvat aina niin hyville! Joka kerta, kun meidän ruokapöydän valloittavat vohvelit, päivitellään Jopen kanssa, että miksi ei tehdä niitä useammin?! Niin hyviä ne ovat! Kun kokoaa pöytään vohvelien kaveriksi erilaisia päällisiä, esimerkiksi marjoja, hedelmiä, jogurttia, rahkaa, kaakaonibsejä ja vaahterasiirappia, niin jokainen saa tuunata oman aamupalaelämyksensä.

AAMUPALAVOHVELIT (6 kpl)

3 kananmunaa
2 banaania
3 dl kauramaitoa
3,5 dl kaurahiutaleita
ripaus suolaa ja kardemummaa
paistoon öljyä

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja blendaa tasaiseksi taikinaksi. Voit tehdä saman myös sauvasekoittimella. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia, minkä jälkeen eikun vohvelien paistoon!
Öljyn käyttö paistaessa riippuu täysin vohveliraudasta; toinen rauta ei tarvitse hyvän pinnan vuoksi rasvaa lainkaan, mutta esimerkiksi meidän raudasta vohvelit eivät irtoa ilman reilua öljyämistä. Muista paistaa myös vohveleita tarpeeksi kauan, jotta saavutat niihin ihanan rapeat pinnan ja reunat, nam!

Aika hyvännäköisiä, eikö? Me, mä ja vohvelit, toivotetaan sulle aivan ihanaa alkavaa viikonloppua! <3 Mä ainakin ajattelin, että meidän aamu voisi tuoksua huomenna vohveleille ja tuoreelle kahville!

Hymyin Emili <3