Valitse sivu

EMILI K.

NAURETTAVAN HYVIÄ RESEPTEJÄ, TREENIVINKKEJÄ JA ELÄMÄNPOHDINTOJA

KATEGORIAT

PIKNIK-KORINI SISÄLTÖ JA MAAILMAN PARAS MUSTIKKAPIIRAKKA

Kaupallinen yhteistyö Fredman kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Oltiin lähdössä yksi päivä piknikille mun ihan vieressä olevalle Mustikkamaalle. Se on ihana paikka ja siellä on sympaattisia kallioita ja hiekkarantoja, mistä voi valita mieleisensä paikan kesäpäivän nautiskelulle. Mulla oli mielessä yksi kiva kalliospotti, mitä fiilistelin kaverille.

Piknik-kori oli enää eväsleipiä vaille pakattu, kun Jossu alkoi miettimään ääneen, miksi yhtäkkiä tuli niin pimeää. Samalla sekunnilla ulkona alkoi satamaan ja ukkostamaan aivan raivolla ja katsottiin toisia hieman epätodellisilla katseilla. Ensin vähän manailtiin ja harmiteltiin, mutta sitten päätettiin kääntää tilanne voitoksi, koska onhan sadepäivissä myös aivan ihana oma tunnelmansa! Pohdittiin ensin, että vietäisi piknik sänkyyni ison ja pehmeän untuvapeiton keskelle, mutta päädyttiin parvekkeeseen, missä sade ropisi rauhoittavasti lasituksiin. Mä jatkoin eväsleipien tekemistä ja Jossu alkoi viemään tyynyjä, peittoja ja kynttilöitä parvekkeelle – me siis todellakin käännettiin tilanne voitoksi ja alettiin ihan toden teolla fiilistelemään sadepäivän piknikiä!

Mä oon just se tyyppi, joka kysyy aina ensimmäisenä ruoista oli sitten kyse juhlista, automatkan eväistä tai piknikistä. Mä itse tykkään monessa asiassa yksinkertaisuudesta ja ajatus ”vähemmän on enemmän” pätee esimerkiksi juuri tarjoiltavissa erittäin hyvin. Muutama herkullinen ja mietitty juttu luo mun mielestä parhaan kokonaisuuden. Vastasin piknik-korimme sisällöstä ja se mukaili juuri tätä tyyliä. Simppelissä ja harkitussa kokonaisuudessa on myös se etu, että se syntyy usein suhteellisen vaivattomasti ja näin myös esillepanoon jää aikaa ja jaksamista.

No mitä sieltä meidän piknik-korista sitten löytyi? Postauksen otsikko paljastaakin jo piknikin kuningattaren eli maailman parhaan mustikkapiirakan. Mä en oikeasti koskaan ole maistanut tätä parempaa mustikkapiirakkaa ja sen takia nimesin sen tottakai maailman parhaaksi. Reseptin takana on siskoni, joka on meistä se leipuri. Essi on mielettömän taitava ja häneltä mä aina kysyn parasta ohjetta milloin mihinkin leipomukseen. Laitoin Essille viestiä tässä yksi päivä, että mun on saatava jakaa tämä mustikkapiirakan resepti teille. Mustikka-aikakin kolkuttelee jo ovella!

Mä liputan itse tehtyjen tarjoiltavien puolesta. Todellakaan kaiken ei aina tarvitse olla alusta loppuun asti itse tehtyä, mutta ne luovat kivan tunnelman syöjille, että heitä varten tarjoiltaviin on nähty vaivaa. Esimerkiksi juuri piknikillä helposti kuljetettava itse tehty piirakka on pomminvarma menestys! Tein mustikkapiirakan Fredmanin alumiiniseen isoon paistovuokaan, minkä sisään laitoin palan Fredmanin leivinarkkia, niin sain piirakalle kauniit reunat ruskeasta paperista. Aivan super näppärä ja kaunis kokonaisuus, mitä on helppo kuljettaa tai antaa esimerkiksi lahjaksi. Ja kun piknikille pääsee ulos asti ja paikalla sattuu olemaan nuotiopaikka, niin alumiinivuoka on myös siitä loistava, että piirakan voi halutessaan lämmittää! Paistovuoka kierrätetään pienmetalliin ja 100% biohajoava leivinarkki sujahtaa kompostiin tai biojätteeseen.

Kaikki tuoreet ja värikkäät hedelmät, marjat sekä vihannekset ovat takuuvarma hitti tarjoiltavissa. Ne ovat näyttäviä, maistuvat kaikille ja tuovat kokonaisuuteen raikkautta. Juuri kun pääsin sanomaan, että less is more, niin vedän hieman sanojani takaisin, sillä näitä tuoreita herkkuja saa kyllä olla muutamaa eri sorttia. Etenkin näin kesäisin, kun kauppojen hevi-osastot pursuavat sesongissa olevia hedelmiä, marjoja sekä vihanneksia, niin kaikki lempparit ehdottomasti mukaan piknikille! Meidän koriin valikoitui kotimaisia porkkanoita, avomaankurkkuja, kirsikkatomaatteja, eri värisiä paprikoita, vesimelonia, aprikooseja, persikoita, mansikoita, vadelmia sekä kirsikoita. Ehkä vähän lähti käsistä, mutta tässä saa lähteäkin! Fredmanin hävikinvähentäjistä löytyviin eri kokoisiin pakastuspusseihin sekä –rasioihin on kätevä pakata valmiiksi pestyt ja pilkotut herkut mukaan. Ja hei sellainen vinkki, että sekä pakastuspussit että -rasiat ovat pesun jälkeen moneen kertaan uudelleen käytettäviä eli älä ihmeessä heitä niitä yhden käyttökerran jälkeen roskiin.

Mustikkapiirakka ja tuoreet herkut vaativat rinnalle tottakai kolmanneksi elementiksi jotain suolaista ja päädyin perinteisiin kolmioleipiin. Paahdoin kunnolla paahtoleipiä, täytin ne voilla, salaatinlehdillä, juustolla, kalkkunalla sekä suolakurkuilla ja leikkasin kulmittain puoliksi. Yksinkertaista, mutta maistuu niin hitsin hyvälle kahvin kanssa! Sujautin kolmioleivät Fredmanin suodatinpusseihin, missä ne on helppo kuljettaa sekä syödä. Valkaisematon suodatinpussi on myös nätin näköinen ja kulkee kivasti käsi kädessä mustikkapiirakan kauniin reunan kanssa, minkä leivinarkki tekee. Leivinpaperien tapaan myös suodatinpussit ovat Fredmanilla 100% biohajoavia eli kierrätys joko kompostiin tai biojätteeseen. Pakko sanoa vielä noista leivistä, että miten ne muka maistuvatkin aina niin paljon paremmille ulkona tai meidän tapauksessa parvekkeella, heh.

Syötävien lisäksi piknik-korista löytyy tottakai juomia, mitä sitten ikinä haluakaan. Kahvi/Tee/Kaakao on mun mielestä must leipien ja piirakan kanssa ja sen kaveriksi toiseksi juomaksi sopii jokin raikas. Tällä kertaa laitoin kauniiseen lasipulloon ihan vain vettä ja limelohkoja, mutta esimerkiksi jotkin kesäiset hapolliset juomat kivoissa pulloissa tai tölkeissä ovat myös aivan ihana vaihtoehto.

MAAILMAN PARAS MUSTIKKAPIIRAKKA

Pohja:

175 g voita
3 dl vehnäjauhoa
½ tl leivinjauhetta
1 dl sokeria

Täyte:

150 g mustikoita
1 tl perunajauhoa
250 g maitorahkaa
1,75 dl vispikermaa
1 kananmuna + 1 valkuainen
2 tl vaniljasokeria
3/4 dl sokeria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ota Fredmanin iso paistovuoka valmiiksi esille ja asettele siihen yksi leivinarkki.

Valmista ensin pohja. Sulata voi ja sekoita vehnäjauho sekä leivinjauhe keskenään. Lisää sulan voin joukkoon jauho-leivinjauhe-seos sekä sokeri ja sekoita ne tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina tasaisesti paistovuoan pohjalle sekä reunoilla.

Mittaa mustikat sekä perunajauho kulhoon, sekoita ja kaada mustikat pohjan päälle tasaisesti.

Valmista täyte mittaamalla kulhoon maitorahka, vispikerma, kananmunat, vaniljasokeri sekä sokeri ja sekoita ne tasaiseksi massaksi. Kaada täyte mustikoiden päälle. Tässä vaiheessa voit leikata reunalla olevaa leivinpaperia lyhyemmäksi ja siistimmäksi.

Kypsennä mustikkapiirakkaa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes reunat ja pinta ovat saaneet kauniin värin. Piirakan voi hyvin valmistaa jo esimerkiksi edellisenä päivänä, sillä ne vain paranevat vanhetessaan.

Sen haluan ehdottomasti huikata vielä tähän loppuun, että pitkäaikainen yhteistyökumppanini Fredman on suomalainen perheyritys. Kotimaisuus, laadukkaat tuotteet sekä yrityksen arvot ovat mulle ne suurimmat syyt, miksi haluan täydestä sydämestä nostaa Fredmania ja heidän tuotteita mahdollisimman monen tietoisuuteen. Fredmanilla on myös esimerkiksi vastuullisuus visio, minkä tavoitteena on vähentää tuotannosta syntyviä ympäristövaikutuksia ja pyrkiä hyödyntämään kaiken tuotannosta syntyvän jätteen. Aivan huikea perheyritys siis, minkä takana on ilo seistä!

Hymyin Emili <3

ARKIRUOKIEN PIRISTÄJÄ – TÄYTETYT BAO HÖYRYSÄMPYLÄT

Kaupallisessa yhteistyössä Vaasanin ja Indieplace kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

No nyt! Vaasan on tuonut markkinoille The Bao Bunin eli aasialaisen hyörytetyn sämpylän, mikä mahdollistaa jatkossa meille kaikille makumatkan Aasiaan kotoa käsin. Alunperin Bao Bun on lähtöisin Kiinan Fuzhousta ja nykyään se on todellinen trendiruoka ravintoloissa. Uskon, että moni on innoissaan, kun Bao Buneja saa Vaasanin johdosta nyt myös kaupoista! Ja tiedättekö on ihana pystyä sanomaan, että kyseinen Vaasanin uutuustuote on ihan mieletön! Ensimmäisen kokeilukerran jälkeen olin myyty. Nimensä mukaisesti The Bao höyrysämpylä kypsennetään höyryttämällä, ei paistamalla, minkä ansiosta koostumus on poikkeuksellisen pehmeä ja ilmava. Jopa koukuttava!

Kun Vaasan kysyi, haluaisinko kehitellä jonkin ihanan reseptien Baon ympärille, mulle oli heti selvää tuoda Bao meidän jokaisen arkeen. Toki viikonlopuillekin, mutta etunenässä arkeen, sillä sitähän me suurimmaksi osaksi elämme. Ruoka on mun mielestä yksi parhaista tavoista tehdä arjesta juhlaa. Ja toki alkaahan helpot, nopeat ja etenkin herkulliset arkiruoat olla jo mun bravuuri!

Vien meidät arjen makumatkalle Aasiaan, tarkemmin Koreaan. Kehitin Baon väliin ihanan mausteisen kasvistäytteen yhden paistinpannun taktiikalla ja proteiiniksi valitsin tällä kertaa tofun. Kokonaisuudesta tuli todella kiva ja valmistus on tottakai arkeen sopiva eli nopea ja helppo! Eiköhän mennä jo asiaan eli reseptin kimppuun!

TÄYTETYT BAO-HÖYRYSÄMPYLÄT (kahdelle)

1 pkt haluamaasi tofua + 2 rkl öljyä
1-2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1/4 varhaiskaalia
1 iso tai 2 pientä porkkanaa
peukalon kokoinen pala inkivääriä
2 kourallista pinaattia
3 rkl öljyä
3 rkl soijakastiketta
ripaus sokeria
1 pkt Vaasan The Bao Bun höyrysämpylöitä

Pilko tofu leveyssuunnassa siivuiksi. Asettele siivut talouspaperipalojen väliin, painele niitä kevyesti ja laita siivujen päälle jokin paino, esimerkiksi vuoka tai kattila, jotta tofusta irtoaa ylimääräiset nesteet pois. Näin tofun saa paistettua ihanan rapeaksi.

Sillä välin, kun tofu on prässissä, valmista kasvistäyte. Pilko valkosipulit pieneksi murskaksi ja sipuli sekä kaali ohuiksi siivuiksi. Kuori porkkanat sekä inkivääri ja raasta ne. Lisää paistinpannulle öljy ja kaikki kasvikset; valkosipuli, sipuli, kaali, porkkana, inkivääri ja pinaatti. Kuullota kasviksia välillä sekoittaen. Kun ne alkavat pehmenemään, lisää joukkoon kaikki mausteet eli soijakastike, sokeri sekä limemehu ja sekoita. Kuullota kasviksia vielä sen aikaa, kun ne ovat pehmeitä. Nosta valmis täyte tarjoilukulhoon ja pyyhkäise paistinpannu puhtaaksi.

Nosta kuivatut tofusiivut kuumalle öljytylle paistinpannulle ja paista ne kumminkin puolin niin, että pintoihin tulee kunnon paistoväri. Siirrä valmiit tofusiivut tarjoilulautaselle!

Lämmitä Baot paketin ohjeen mukaan joko höyrykattilassa tai mikrossa ja täytä ne tofulla sekä kasvistäytteellä. Ja sitten vain nauttimaan!

Hymyin Emili <3

KIINANKAALIA HERKULLISELLA TAVALLA

Kaupallisessa yhteistyössä Apetinan ja Indieplacen kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Mä oon lapsesta asti ollut hyvin kaikkiruokainen ja tottunut monipuoliseen syömiseen, mutta kaaleja inhosin pitkään. En voinut pienempänä sietää niitä missään muodossa, etenkään raakoina. Inhokki kouluruoissakin oli salaatti, missä oli vain raastettua kaalia ja jotain oransseja paloja, ehkä kurpitsaa. Täytyy myöntää, että edelleenkään kaalit eivät raakoina kuulu mun lempikasviksiin, mutta kypsennettyinä oon tykästynyt niihin näin aikuisiällä.

Kiinankaali on mun ehdoton lemppari kaalien valikoimasta. Vakioruoat, mihin sitä mulla sujahtaa, on erilaiset wokit sekä kana-kookospata, mihin tulee kanan ja kookosmaidon lisäksi juuri kiinankaalia, muita kasviksia, ananasta, limen mehua, inkivääriä sekä tuoretta korianteria.

Apetinalla on menossa kampanja nimeltä Edgy Veggie -Ahmi kasviksia, minkä takana on ihan huikean hyvä ja tärkeä sanoma: Apetina haluaa kampanjallaan inspiroida meitä kaikkia syömään enemmän kasviksia ja menemään myös rohkeasti sinne epämukavuusalueelle kokeilemaan uusia tuttavuuksia ja myös niitä omia inhokkeja uudella tavalla. On oikeasti ihan mahtavaa olla mukana tässä kamppiksessa luomassa teille herkullisia kasvisreseptejä, jotta niitä kasviksia tulisi todellakin syötyä enemmän. Viime viikolla julkaisemaani ruokaisaan parsa-kvinoasalaatin reseptiin pääset tästä.

Uskon tai oikeastaan tiedän, että siellä on varmasti monia muitakin, joiden ostoskärryihin ei liian usein päädy kaaleja ja juuri siksi halusin luoda teille aivan törkeän herkullisen reseptin kaalin ympärille! Juuri tällä hetkellä eletään kaalien juhla-aikaa ja kauppojen vihanneshyllyt pursuavat näitä kotimaisia sesongin herkkuja. Tällä hetkellä sesongissa ovat kiinankaali sekä keräkaali ja heinäkuussa kotimaisilta pelloilta alkaa tulemaan myös kukka- ja parsakaalia. Kaalithan sisältävät paljon vitamiineja, kivennäisaineita sekä kuitua ja ovat etenkin näin sesonkiaikaan todella edullista lähiruokaa, joten nappaahan seuraavalla kauppareissulla kotimainen kiinankaali ostoskärryihin ja ota tämä resepti haltuun. Uskon, että yllätyt ja vaara on myös ihastua, heh!

KIINANKAALIA HERKULLISELLA TAVALLA (kahdelle)

1 kiinankaali
3 rkl öljyä
1/2 ruukku persiljaa
200 g Arlan kermaviiliä
200 g Arlan Apetina Original palaa
loraus sitruunamehua
ripaus suolaa
ripaus mustapippurirouhetta
1 tlk kikherneitä
1 tl paprikajauhetta

Huuhtele kiinankaali ja puolita se pituussuunnassa. Mikäli valmistat ruoan paistinpannulla, lisää pannulle öljy ja kiinankaalin puolikkaat leikkuupinta alaspäin. Käännä kiinankaalit vasta kun pinnassa on kunnolla väriä ja aseta kääntämisen jälkeen pannun päälle kansi tai esimerkiksi pala leivinpaperia ja jätä kaalit hautumaan. Kiinankaalit ovat valmiita, kun kummallakin puolella on kunnon paistoväri ja rakenne on pehmennyt. Kaaleissa saa kuitenkin olla purutuntumaa eli älä paista niitä ihan lötköiksi. Grillatessa et tarvitse öljyä ja käännellä saa useammin, jotta pinnat eivät pala ja kaalit kerkiävät myös pehmenemään.

Valmista juustotäyte sillä välin, kun kaalit kypsyvät. Silppua persilja ja lisää kulhoon persiljasilppu, kermaviili, murustettu Apetinan Original pala, sitruunamehu, suola sekä mustapippuri. Sekoita, maista maku ja lisää tarvittaessa sitruunamehua, suolaa tai mustapippurirouhetta.

Valuta kikherneistä suolaliemi pois ja huuhtele ne vedellä siivilän avulla. Siirrä huuhdellut kikherneet kulhoon, mittaa joukkoon paprikajauhe ja sekoita niin, että maustetta on kikherneissä kauttaaltaan. Kun kiinankaalit ovat lähes valmiita, lisää maustetut kikherneet myös pannulle loppuajaksi paahtumaan.

Kokoa annos kuorruttamalla kiinankaalit juustotäytteellä ja nostele paahtuneita kikherneitä koko komeuden päälle. Nauti heti!

Hymyin Emili <3

SUUNTERVEYDEN MERKITYS YLEISTERVEYDELLE

Kaupallinen yhteistyö Hyggan kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Heh, täällä kirjoittelee taas hammaspoliisi! Me ollaan tehty helsinkiläisen hammasklinikka Hyggan kanssa nyt aikalailla tasan vuosi yhteistyötä ja ihana on pystyä aidosti sanomaan, että matka on ollut hurjan antoisa ja opettavainen. Mun oma tarina hampaiden kanssa on karu ja Hyggan yhteydenotto sattui juuri siihen aikaan, kun ymmärsin itse kantapään kautta, miten tärkeä ja arvokas asia suunterveys ihan oikeasti on.

Meidän yksi isoimmista tavoitteistamme tällä yhteistyöllä on lisätä tietoisuutta suunterveydestä – miten sitä tulisi hoitaa ja miksi. Ravinto, liikunta ja lepo ovat asioita, mitkä yhdistetään automaattisesti terveyteen ja mihin kiinnitetään jollain tavalla huomiota joka päivä. Suunterveys pitäisi ehdottomasti kuulua tämän rimpsun jatkoksi ja sellaiseksi asiaksi, minkä eteen tehdään päivittäin tietoisesti asioita. Uskon, että osittain nimenomaan tiedon puute on syy, miksi suunterveyden merkitystä yleisterveyteen ei täysin ymmärretä tai oteta tarpeeksi vakavasti.

Yksi parhaista asioista Hyggan kanssa yhteistyössä on ollut vuorovaikutus ammattilaisiin ja heidän aito halu auttaa. Hyggan hammaslääkärit ovat halunneet olla vahvasti mukana lisäämässä meille kaikille tietoisuutta suunterveydestä ja sen hoitamisesta. He ovat muun muassa vastanneet teidän lähettämiin kysymyksiin ja koonneet top 5 vinkit kotihoitoon. Tälläkin kertaa Hyggan aivan huikea vastaava hammaslääkäri Juha halusi jakaa meille ammattilaisen tietoaan ja listasi tärkeitä asioita jaettavaksi liittyen suunterveyden vaikutuksesta yleisterveyteen.

Juha luettelee merkittävimmiksi suun alueen riskeiksi ientulehdussairaudet, hampaiden juurten tulehdukset sekä viisaudenhampaiden tulehdukset. Hän antoi mulle Suomen hammaslääkäriliiton sivuille linkin teille jaettavaksi, minkä mukaan hammas- ja suusairaudet ovat yleisiä ja yleisimmät niistä ovat kroonisia tulehdus- eli infektiosairauksia. Tässä vielä suora lainaus sivustolta jatkoksi: ”Ne ovat pääosin oireettomia tai vähäoireisia, joten ne pääsevät helposti etenemään huomaamatta. Isolla osalla aikuisista on suussaan jonkinasteinen krooninen tulehdus. Siksi säännöllinen hammaslääkärin tutkimus tulehdusten hoitamiseksi on tärkeää.”

Juha kertoo, että yleissairaudet voivat myös puolestaan pahentaan suun tilannetta, esimerkiksi diabeetikoilla monet lääkkeet vähentävät syljen eritystä ja näin saattavat lisätä suun ongelmia. Yleisimmiksi suunterveyden riskipotilaiksi Juha listaa muun muassa juuri diabeetikot, sydän- ja muistisairaat, yleisesti vanhukset sekä ihmiset joilla on reumasairauksia tai kehon matala-asteista tulehdusta. Riskipotilaille Juha suosittelee säännöllisiä tarkastuksia, röntgenkuvauksia sekä suuhygienistikäyntejä ja tarvittaessa itsehoitoa voi tehostaa fluoriterapialla.

Kyseisellä Suomen hammaslääkäriliiton sivulla oli kiteytetty mun mielestä tosi hyvin se, miten me kaikki voimme ylläpitää parhaiten suunterveyttä: ”Suunterveyttä ylläpidät parhaiten terveellisillä elintavoilla, säännöllisellä, terveellisellä ravitsemuksella, välttämällä napostelua pitkin päivää ja puhdistamalla hampaat huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla.” Hyvin perusasioita siis, mutta sellaisia, mihin tulisi juurikin päivittäin kiinnittää huomiota.

Toivottavasti saatiin taas annettua teille ajateltavaa sekä tarpeellista tietoa. Tässä on vielä suora linkki Hyggan nettisivuille, mistä pääset tutustumaan heidän palveluihin ja katsomaan itsellesi ajan esimerkiksi juuri hammastarkastukseen. Saat nyt hammastarkastuksen ilman varausmaksua, kun hyödynnät ajanvarauksessa koodia KESÄ20. Etu on voimassa 31.8.2020 asti. Hygga ja Hyggan ihana väki saa multa täydet suositukset! Ainiin ja vielä viimeinen huikkaus: Instagramissani on nyt arvonta hammastarkastukseen ja hammaskivenpoistoon!

Hymyin Emili <3

MUSTIKKA-BANAANI PROTEIINIVOHVELIT

Kaupallinen yhteistyö Fazer Aito ja Fazer Yosa kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä

Heh pakko oli aloittaa tämä postaus tuolla vohvelikuvalla, koska onhan ne nyt aivan törkeän hyvän näköisiä! Ja voin paljastaa, että ei vain näköisiä vaan myös makuisia. Ennen kuin uppoudutaan reseptiin ja vohvelien kuvitteelliseen tuoksuun, niin haluan jakaa teille Fazerin ilouutisia!

No ihan ensiksi – moni varmasti tunnistaa kuvista Aito-tuoteperheen ja yhdistää sen totutusti Kaslinkiin, mutta Aidosta tuli tosiaan viime vuonna osa Fazeria ja sen myötä Kaslink Aito on nyt Fazer Aito. Fazerin toinen kauratuoteperhe kulkee nimellä Fazer Yosa, mikä on myös varmasti tuttu monelle. Toukokuusta lähtien Aito-tuoteperheen pakkauksiin on alkanut vaihtumaan Fazerin logo eli olet hyvin voinut jo bongata tämän uudistuksen.

Sitten päästään herkullisiin eli niihin parhaisiin uutisiin nimittäin Fazerin kummatkin kauratuoteperheet Aito ja Yosa ovat tuoneet meille herkkusuille uutuuksia! Aidon rosterissa on nyt jatkossa ihanan täyteläinen jälkiruoka, mikä kulkee osuvalla nimellä Kauraherkku. Sitä on saatavilla kahdessa eri maussa, mango ja vadelma, ja jos nyt ihan pakko on valita oma lemppari, niin huikkaan vatun! Kauraherkun voi lusikoida suoraan pikarista suuhun tai vaihtoehtoisesti koota näyttävämmäksi jälkiruoaksi kerrostamalla sitä lasiin marjojen tai hedelmien kanssa. Helppo jälkiruokavinkki kesäksi!

Fazerin Yosa taas toi uutuuksia tuplana: Kauravälipala Mangon sekä Protein Mustikan. Oon aivan koukussa tuohon mangon makuiseen fermentoituun kauravälipalaan. Täytyy sanoa, että mielettömän hyvää tuotekehittelyä Fazerilta tuoda Aito-tuoteperheen täyteläisten kauravälipalojen rinnalle tämä todella raikas uutuus, missä maistuu ihanan rehellisesti mango! Täyteläiselle ja raikkaalle kun on kummallekin paikkansa – hyvä Fazer! Tätä uutusmaku mangoa on saatavilla sekä riittoisassa 400 gramman että kätevässä 150 gramman kartonkipikarissa.

Uskon, että protein Mustikka -kauravälipala, missä on pakkauksessa lusikkakin mukana, on varmasti todella tervetullut uutuus proteiinipitoisten ja kasviperäisten välipalojen valikoimaan. Yksi pikari sisältää 10 g proteiinia eli todella kiva proteiinilisä välipalalle! Joku saattaa miettiä, mistä proteiini on peräisin, niin tässä tapauksessa kaurasta, perunasta ja herneestä. Itsellä kauravälipalat ovat löytäneet paikkansa nimenomaan välipaloina, koska pikari on helppo napata mukaan. Kotona syödessä tuunaan etenkin täyteläiset Aito-kauravälipalat granolalla.

Kaikki uutuudet valmistetaan kotimaisesta täysjyväkaurasta ja ne ovat luonnollisesti sekä maidottomia että laktoosittomia. Sitten tulee viimeinen, mutta ei todellakaan vähäisin ilouutinen ennen vohvelireseptiä: Aito- ja Yosa-kauravälipalat siirtyvät uusiin, entistäkin vastuullisempiin pakkauksiin! Uudessa kartonkipikarissa on käytetty yli puolet aiempaa vähemmän muovia ja se on helppo kierrättää; kartonkipikari kartonginkeräykseen, alumiinikansi metallijätteeseen. Ei voi muuta kuin nostaa hattua upeasta työstä Fazerille!

Okei okei nyt päästään viimein sukeltamaan näiden mustikka-banaani proteiinivohveleiden kimppuun! Uutukainen Protein Mustikka-kauravälipala taipuu moneen muuhunkin käyttöön kuin sellaisenaan syötäväksi. Tämä vohveliresepti on siitä täydellinen osoitus ja suosittelen tekemään Protein Mustikasta myös esimerkiksi proteiinirikasta tuorepuuroa, nam!

MUSTIKKA-BANAANI PROTEIINIVOHVELIT (6 kpl)

3 kananmunaa
2 banaania
1 pikari Fazer Yosan Protein Mustikka -kauravälipalaa
3 dl kaurahiutaleita
2,5 dl Fazer Aito kaurajuomaa
ripaus suolaa
(rasvaa paistamiseen)

päälle pensasmustikoita, banaania ja Fazer Aito kauravispiä

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja blendaa ne tasaiseksi taikinaksi. Voit tehdä saman myös sauvasekoittimella. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia ja lämmitä sillä välin vohvelirauta kuumaksi. Paista taikina vohveleiksi. Rasvan käyttö paistaessa riippuu täysin vohveliraudasta – toinen rauta ei vaadi rasvaa lainkaan ja esimerkiksi taas omaani vaatii huolellisen rasvauksen, jotta vohvelit eivät jää rautaan kiinni. Itse käytän paistorasvana vaihdellen rypsi-, oliivi- ja kookosöljyä. Viimeistele vohveliannokset vatkatulla kauravispillä, banaanisiivuilla sekä pensasmustikoilla ja nauti tottakai heti!

Hei ihanaa ja etenkin tämän postauksen myötä herkullista juhannusta!

Hymyin Emili <3

TUUNATTAVAT RAAKAPALLOT

Oon hurahtanut viimeaikoina raakapalloihin, jotkut kutsuu myös bliss ballseiksi. Mä oon se tyyppi jolle raakapallot, -patukat ja vastaavat eivät riitä herkku herkuiksi, vaan fanitan irttareita, Fazerin sinistä ja korvapuusteja, mutta arjen makean nälkään oon todennut nämä raakapallot ihan täydellisiksi!

Paras pohja raakapalloille tulee mun mielestä taateleiden ja cashewpähkinöiden yhdistelmästä. Suolaa pitää laittaa aina ripaus, sillä se tuo maut esille ja taas pieni määrä vettä auttaa massan työstämisessä. Nämä neljä raaka-ainetta luovat siis pohjan näille tuunattaville raakapalloille ja seuraavaksi on sun mielikuvituksen vuoro.

Pohjaa voi maustaa täysin oman mielen ja maun mukaan! Mun oma ehdoton lemppari maku on snickers eli lisään pohjamassaan maapähkinävoita, raakakaakaojauhetta ja suolaa ekstra ripauksen. Kardemumma-kaneli on myös super herkullinen kombo, mikä tuunaa raakapallot korvapuustin makuisiksi. Yksi lemppareistani, mitä pitääkin tehdä taas ensi kerralla, on minttu-suklaa. Lisään pohjamassaan piparminttuöljyä ja raakakaakaojauhetta – mielettömän hyvää!

Tuunausta voi jatkaa myös viimeistelemällä raakapallot erilaisilla ”kuorrutteilla”. Valmiit raakapallot voi kierittää esimerkiksi kookoshiutaleissa, raakakaakaojauheessa tai -lakritsijauheessa.

TUUNATTAVAT RAAKAPALLOT (10 kpl)

200 g taateleita
80 g cashewpähkinöitä
ripaus suolaa
1 rkl vettä
+ haluamasi mausteet

Poista taateleista tarvittaessa kivet. Taatelit voivat olla tuoreita tai kevyesti kuivattuja. Lisää kaikki ainekset sekä haluamasi mausteet blenderiin ja työstä ne yhtenäiseksi massaksi. Ainekset kertyvät helposti blenderin reunoilla, mutta kun jaksat kärsivällisesti työntää ne aina takaisin terän luo, niin massa alkaa pikkuhiljaa syntymään. Valmiin massan ei tarvitse olla sileä, vaan sattumia saa olla reilustikin. Kun olet tyytyväinen massan rakenteeseen, maista sen maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Pyörittele massasta käsin haluamasi kokoisia raakapalloja ja viimeistele ne valitsemallasi ”kuorrutteella”. Mikäli massa meinaa tarttua käsiin pyörittelyvaiheessa, kastele käsiä kylmässä vedessä.

Hei herkullista uutta viikkoa sinne!

Hymyin Emili <3

HAMMASLÄÄKÄRIN TOP 5 VINKIT KOTIHOITOON

Kaupallinen yhteistyö Hyggan kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä

Keskiviikkoterkkuja täältä kotoa, mistäs muualtakaan! Toivottavasti sulla on starttaillut tämä viikko kivasti! Me päätettiin Hyggan hammaslääkäreiden kanssa reagoida myös tähän vallitsevaan tilanteeseen, antaa osamme ja auttaa. Nyt, kun meidän jokaisen tulisi välttää turhaa liikkumista, niin kotona tehtävät asiat korostuvat. Hyggan hammaslääkärit kokosivat meille ammattilaisten top 5 vinkit suun hyvinvoinnin ylläpitämiseen kotona ja samalla pitävät Hyggan asiakaslupauksesta kiinni: Hyvinvointia hymyllesi!

Me ollaan tehty Helsingin Kampissa sijaitsevan hammasklinikka Hyggan kanssa yhteistyötä jo viime vuoden kesästä lähtien. Mä oon itse saanut osittain oppia kantapään kautta, miten arvokasta suun ja hampaiden hyvinvointi on oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Voit tästä käydä lukemassa mun tarinan. Silloin, kun suun terveys oli itsestäänselvyys ja hampaissa ei ollut reiän reikää, niin kotihoito pyöri hampaiden pesussa ja satunnaisessa purkan syönnissä. Hammaslangan käyttö oli rasittavaa ja ateriarytmejä ei tullut mietittyä hampaiden kannalta. Sitä ei ymmärtänyt, miten tärkeää suun hyvinvoinnista huolehtiminen on koko terveyden kannalta. Nykyään toiminta- ja ajatusmallini ovat onneksi päivittyneet ja siitä iso kiitos kuuluu Hyggan ammattilaisille!

Yksi isoimmista tavoitteistani pitkässä yhteistyössä Hyggan kanssa on nimenomaan puhua hammashuollon tärkeyden puolesta kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Siinä, missä meitä kannustetaan syömään terveellisesti, liikkumaan säännöllisesti, panostamaan uneen ja pitämään mielen hyvinvoinnista huolta, niin suun hyvinvointi on myös asia, mihin tulee panostaa päivittäin, jotta voimme hyvin.

TOP 5 VINKIT KOTIHOITOON

  1. Pese hampaat fluorihammastahnalla aamuin illoin.
  2. Vaihda hammasharja säännöllisin väliajoin, suositus on 3 kk välein ja aina sairastamisen jälkeen.
  3. Puhdista hammasvälit kerran päivässä langalla ja/tai tikulla.
  4. Huolehdi säännöllisesti ruokailurytmistä, älä napostele ja juo janojuomana vettä
  5. Käytä ksylitolituotteita, suositeltava annos on 5 g päivässä; mieluiten ei-pureskeltavia.

Toivottavasti sait ammattilaisten tekemästä listasta vähintään hyviä muistutuksia omiin päivittäisiin toimintamalleihisi. Mun mielestä lista on todella hyvä; muutama yksinkertainen ja helppo asia, joita noudattamalla meistä jokainen voi pitää suun hyvinvoinnista hyvää huolta. Näinhän se usein onkin, että ihan perusasiat ja niiden kuntoon laittaminen riittävät todella hyvin.

Tässä on vielä suora linkki hammaslääkäriasema Hyggan nettisivuille, jos haluat käydä tutustumassa heihin ja heidän huikean ammattitaitoiseen toimintaan lisää. Iloa ja hyvää oloa sun viikkoon!

Hymyin Emili <3

LUOTTO BANAANIPANNARIT

Mun storyssa vilahtaa, niinkuin varmasti olette nähneet, nämä maailman parhaat banaanipannarit harvase päivä! Ne ilahduttavat niin mun aamuja, iltoja kuin etäpäivän lounaita. Mieti nyt, kuinka arjen luksusta on syödä pannareita aamupalaksi, puhumattakaan lounaasta! Mun to-do-listalla on roikkunut todella pitkään tällainen lause: ”lisää banaanipannarit blogiin”. Vihdoin saan klikata tämän kohdan listasta tehdyksi!

Kutsun näitä pannareita luottopannareiksi, koska ne eivät petä koskaan – ei maun puolesta, mutta ei myöskään koostumuksen. Usein kuulee, että banaaniletut meinaavat hajota paistaessa ja niistä ei saa kauniin pyöreitä, mikä johtuu siitä, että suhteet taikinassa eivät ole optimaaliset. Otahan siis seuraavalla kerralla tämä luotto-ohje haltuun, nimittäin tätä taikinaa on todella helppo käsitellä niinkuin kuvien lopputuloksesta voi nähdä – symmetrisen pyöreitä ja kauniisti paistuneita banaanipannareita.

Ohjetta on myös todella kätevä tuunailla, kun kaipaa vaihtelua. Taikinaa voi maustaa muullakin kuin kardemummalla, esimerkiksi kanelilla, vaniljajauheella, piparkakkumausteella, kaakaojauheella tai vaikka appelsiinin kuorella. Maitoa voi myös vaihdella. Itse käytän yleensä aina kaura- tai mantelimaitoa, mutta suosittelen kokeilemaan myös Barebellsin Milkshakeja! Etenkin vaniljan ja suklaan makuiset toimivat hullun hyvin.

BANAANIPANNARIT (kahdelle)

2 banaania
4 kananmunaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl jotain maitoa
ripaus suolaa ja kardemummaa
öljyä paistamiseen

Mittaa kaikki ainekset blenderiin ja blendaa ne tasaisen kuohkeaksi taikinaksi. Voit tehdä saman myös kulhossa sauvasekoittimella.

Paista taikinasta öljytyllä paistinpannulla haluamasi kokoisia pannareita. Huomioi, että levy ei ole liian kuumalla, jotta pannarit eivät pala pinnalta ja kerkiävät kypsymään sisältä. Mulla levyjen asteet ovat 1-9 ja paistan pannarit 6-7 asteilla. Paistorasvana käytän vaihdellen oliivi- rypsi- ja kookosöljyä sekä voita.

Banaanipannareiden päälle sopii marjat, hedelmät, jogurtit, rahkat, maapähkinävoi, vaahterasiirappi…

Toivottavasti nämä luottopannarit ilahduttavat kovasti myös sinun päiviäsi! Ja hei etenkin nyt, kun olemme kaikki kotona enemmän ja moni tekee myös työt kotoa käsin, niin laitahan resepti testiin!

Hymyin Emili <3

EMILIN JÄÄKAAPPISÄMPYLÄT

Onko parempaa kuin sämpyläntuoksuinen aamu? Valitettavan harvoin kuitenkaan ainakaan omat aamut tuoksuvat tuoreelle sämpylälle, mutta siihen tulee tämän ohjeen myötä muutos!

Näin Annin, Annin uunissa blogin pitäjän, Instagram storyssa eilen aamulla uunituoreita sämpylöitä ja sillä sekunnilla päätin, että minunkin huominen aamu tuoksuu itse leivotulle leivälle. Anni oli leiponut sämpylät yön yli kohotus -taktiikalla eli taikina vain sekoitetaan illalla valmiiksi, siirretään yöksi jääkaappiin kohoamaan ja aamulla tehtäväksi jää ainoastaan taikinan lusikointi pellille sekä tietenkin sämpylöiden paisto. Ne nihkeimmät ja aikaa vievimmät vaiheet eli taikinan vaivaaminen sekä monet kohotukset jäävät siis näistä sämpylöistä pois – ihanaa! Tällaiset jääkaappisämpylät ovat minulle tuttu juttu ja olen niitä aiemminkin leiponut vaihtelevin ohjein, mutta tällä kertaa halusin luoda niistä ihan oman reseptin, jotta saan ilahduttaa niillä muidenkin aamuja.

Täytyy kyllä sanoa, että nyt tuli niin nappi suoritus kuin voi vain toivoa! Uunista tuli ihanan kotitekoisen näköisiä täysin rapeakuorisia sämpylöitä pehmeän ilmavalla sisustalla! Ohje on myös siitä kiva, että se on muokattavissa sen mukaan, mistä mausta itse pitää tai mitä jauhoja, hiutaleita, leseitä ja siemeniä sattuu kaapista milläkin kertaa löytymään. Suosittelen pitämään vehnäjauhon määrän vähintään tuossa reseptin mukaisessa 5 desilitrassa, jotta sämpylöiden koostumuksesta tulee varmasti onnistunut. Kaurahiutaleet voi korvata muilla hiutaleilla tai leseillä ja samoin kaurajauhon tilalle voi surutta kokeilla esimerkiksi graham- tai sämpyläjauhoja tai osittain myös maukasta ruisjauhoa. Taikinaan uppoaa hyvin myös siemenet tai vaikkapa porkkanaraaste! Taidankin kokeilla itse lisätä taikinaan seuraavan kerran porkkanaraastetta, nam!

Pakko sanoa se vielä ennen kuin päästän sinut reseptin kimppuun, että suosittelen kokeilemaan reseptiä ihan sellaisenaan, vaikka se onkin helposti muokattavissa omaan makuun sopivaksi. Ravintorikas kaura tuo ihanaa makua neutraalin vehnän rinnalle!

EMILIN JÄÄKAAPPISÄMPYLÄT (8-10 kpl)

5 dl haaleaa vettä
20 g tuoretta hiivaa
2 tl suolaa
1,5 dl kaurahiutaleita
3,5 dl kaurajauhoja
5 dl speltti- tai vehnäjauhoa
2 rkl öljyä

Mittaa vesi isoon leivontakulhoon ja liota veteen hiiva sekä suola. Lisää joukkoon hiutaleet sekä jauhot pienissä erissä ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi vielä öljy ja sekoita.

Taikinaa ei tosiaan tarvitse vaivata, vaan sekoitus riittää. Taikinan kuuluu myös olla normaalia sämpylätaikinaa löysempää. Peitä kulho leivinpaperilla sekä puhtaalla keittiöliinalla ja nosta taikina jääkaappiin kohoamaan yön yli.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen, ota uunipelti esille ja asettele siihen leivinpaperi. Nostele taikinasta lusikalla haluamasi kokoisia sämpylöitä pellille. Näissä sämpylöissä kotitekoisuus saa todellakin näkyä! Ripottele halutessasi sämpylöiden pinnalle jauhoa, hiutaleita, leseitä tai siemeniä. Itse laitoin näihin päälle ripaukset kaurajauhoa, mikä toi sämpylöihin kauniin pinnan. Kypsennä sämpylöitä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes niissä on kaunis väri pinnassa. Sitten vain nauttimaan sämpyläntuoksuisesta aamusta!

Hymyin Emili <3