Valitse sivu

EMILI K.

NAURETTAVAN HYVIÄ RESEPTEJÄ, TREENIVINKKEJÄ JA ELÄMÄNPOHDINTOJA

KATEGORIAT

MAAILMAN PARHAAT BROWNIET

Valitsin tollaisen vaatimattoman nimen. Se oli osuvin. Maailman parhaat browniet.

Mun mielestä brownien pitää olla överi. Sen pitää olla todella suklainen, makea, sisältä kostea ja etenkin tahmea! Sen pitää olla koukuttavaa. Sellaista mitä tekee mieli syödä vain lisää ja lisää, vaikka makean nälkä on loppunut jo aikaa sitten.

Olkaa hyvät – mulla on teille resepti tällaisiin brownieihin!

Tein reseptistä gluteenittoman, koska haluan, että mahdollisimman moni pääsee kaivamaan leivontakulhon esiin ja ihastumaan näihin täyteläisiin suklaaneliöihin. Ohjeessa olevat gluteenittomat jauhot voi toki hyvin korvata myös vehnäjauholla, jos gluteenittomuuteen ei ole tarvetta. Brownie on myös siitä kiva leivonnainen, että sitä voi muokata omaan makuun sopivaksi. Mä en itse laittanut taikinaan sattumia, mutta päälle valutin reilusti sulaa valkosuklaata ja viimeistelin maun sekä ulkonäön kuivatuilla mansikkaviipaleilla. Hyvin varustelluista ruokakaupoista kuivattua mansikkaa ja vadelmaa löytyy leivontahyllyltä.

Taikinaan voi tosiaan halutessaan upottaa sattumia; valkosuklaapaloja, pähkinärouhetta, vadelmia… Itse tykkään, että browniemassa on pelkistetty ja siinä puhuu puolestaan vastustamaton koostumus ja suklaisuus, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ohjetta ihan tällaisenaan.

MAAILMAN PARAS BROWNIE (25 pientä palaa)

200 g voita
2 dl sokeria
2 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
3 isoa kananmunaa
200 g tummaa suklaata
1,75 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Viljatuote)
1,75 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
1 tl suolaa

Sulata voi ja jätä se jäähtymään. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen, ota noin 20 x 25 cm uunivuoka esiin ja vuoraa se valmiiksi leivinpaperilla.

Mittaa kulhoon sokerit sekä kananmunat ja sekoita ne käsin vispilällä yhtenäiseksi massaksi. Ei tarvitse sen kummemmin vatkata. Lisää joukkoon jäähtynyt voisula ja sekoita.

Murskaa veitsellä suklaa reiluiksi paloiksi. Siivilöi jauhot ja kaakaojauhe sokeri-muna-voi-seokseen. Lisää joukkoon myös 3/4 osa suklaamurskasta sekä suola ja sekoita yhtenäiseksi taikinaksi.

Levitä taikina vuokaan ja ripottele päälle loput suklaamurskat. Kypsennä brownieta uunissa noin 15-20 minuuttia. Paistoaika vaihtelee uunien mukaan, mutta valmis brownie on pinnalta kypsä ja sisältä coctail-tikulla koittaessa taikinainen, jopa löysä ja raa’an oloinen. Jotta saat lopputuloksesta kostean ja tahmean, niin varo kypsentämästä brownieta liikaa.

Anna valmiin brownien mielellään jäähtyä ja vetäytyä hetken, jotta saat leikattua siitä kasassa pysyviä paloja. Tällaiset suklaaherkuthan vain paranevat vanhetessaan ja nämä browniet säilyvät jääkaapissa maailman parhaina vähintään 4-5 päivää. Toki en tiedä kenellä ne säilyvät syömättä niin kauaa, haha! Niin ja koristelu oman maun ja mielikuvituksen mukaan.

Hymyin Emili <3

HERKULLINEN BLINIKATTAUS VAIVATTA

Kaupallisessa yhteistyössä Food Market Herkun kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Herkullinen blinikattaus vaivatta. Eikö kuulostakin hyvälle, jopa vähän liian hyvälle, hahah! Niin kuin tiedätte, mä oon kova tekemään ruokaa ja leipomaan ja nimenomaan tykkään tehdä paljon itse. Nautin älyttömästi siitä, että saan tehdä ystäväporukalle tai perheelle pöydän täyteen ruokaa, suunnitella tarjottavia etukäteen ja käyttää niiden tekoon aikaa sekä vaivaa. Samaan aikaan oon sitä mieltä, että joskus on ihana niin sanotusti ”oikaista” ja tilata pöytä täyteen erilaisia pitsoja, tehdä piirakka valmiista pohjasta tai tässä tapauksessa luoda mielettömän herkullinen ja monipuolinen blinikattaus hakemalla Food Market Herkun ihanasta blinibaarista kaikki tarvittava. Ainoaksi tehtäväksi jää oman näköisen kattauksen luominen ja stressittömyydestä sekä kiireettömyydestä nauttiminen. Jep, kuulostaa munkin mielestä aika houkuttelevalle!

Blini on venäläinen suolainen ohukainen, minkä pääraaka-aine on tattarijauho. Se tuo blineille niiden ominaisen maun. Aikoinaan blinikautta vietettiin vain laskiaisen aikaan ennen paastoa, mutta nykyään herkullisia blinejä syödään koko talvi heti tammikuusta alkaen. Meidän iloksemme Food Market Herkku on pitkässä blinisesongissa mukana ja he pistivät blinibaarin pystyyn koko talveksi!

Mun on ihan rehellisesti sanottava, että olin myyty Helsingin keskustan Herkun blinibaarista ja muutenkin laajasta blinituotteiden valikoimasta. Yllättynyt en tosin ollut, koska kyllä itselle ainakin Food Market Herkusta tulee ensimmäisenä mieleen nimenomaan laatu ja monipuolisuus. Siksi juuri siellä tykkäänkin käydä! Erityisesti ilahdutti Herkun oman keittiön valmistamat tarjottavat, kuten perinteisellä reseptillä tehdyt blinit ja kaikki ihanat täytteet niille: kylmäsavuporotartar, savulohimousse, sienisalaatti…

Tutustuin etukäteen Food Market Herkun blinivalikoimaan heidän verkkokaupassa ja tarjonta oli tosiaankin niin laaja, että päädyin kolmeen eri täytekomboon: yhteen perinteiseen ja Herkun innoittamana kahteen uudempaan. Valikoimassa on myös blinejä kolmessa eri koossa: mini, medium ja iso. Nappasin blinibaarista Herkun itse tekemiä isoja sekä medium-kokoisia blinejä, kylmäsavuporotartaria ja kauniin punaista kirjolohenmätiä. Blinibaarin työntekijä suositteli suuntaamaan seuraavaksi kalatiskille, missä on lisää blinitäytteitä. Sieltä nappasin mukaan kalamestarin kylmäsavulohilevitettä. Rapujen ystäville kalatiskillä oli vaikka mitä ihania täytteitä sekä tietysti laaja valikoima eri kaloja, kuten Herkun kalamestarin graavilohi- sekä graavisiikaviipaleita. Mätivalikoima oli Herkussa myös ihan mieletön niin tuoreena kuin pakasteena. Perinteiset smetana, punasipuli, suolakurkut ja hunaja löysi tottakai myös paikkansa mun ostoskorista. Esittelen seuraavaksi kolme täytekomboa blineille joihin itse lopulta päädyin ja jaan myös valmiin kauppalistan niitä varten, niin pääset herkuttelemaan mahdollisimman pienellä vaivalla! Ja nämä vain inspiraatioksi, jokainen saa luoda omat lempiyhdistelmänsä.

TÄYTEKOMBO 1:
– smetana
– haluamasi mäti
– punasipuli
– suola ja mustapippuri
– (suolakurkku)

TÄYTEKOMBO 2:
– Herkun kylmäsavuporotartar
– punasipuli
– suolakurkku
– hunaja
– mustapippuri

TÄYTEKOMBO 3:
– Herkun kalamestarin kylmäsavulohilevite
– punasipuli
– haluamasi mäti
– mustapippuri

KAUPPALISTA:
– punasipuli
– suolakurkku
– haluamasi kokoiset blinit
– Herkun kylmäsavuporotartar
– Herkun kalamestarin kylmäsavulohilevite
– haluamasi mäti
– sormisuola (Maldon)
– mustapippuri (mylly tai rouheena)
– juokseva hunaja
– kirkastettu voi

Kauppalistan viimeinen raaka-aine kirkastettu voi on blinien lämmitystä varten. Sain blinibaarin ihanalta ammattilaiselta vinkin, että blinit kannattaa lämmittää paistinpannulla reilussa määrässä kirkastettua voita. Näin Herkun omatekoiset blinit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Aika parasta pystyä ihan rehellisesti sanomaan, että sain aivan älyttömän hyvää ja ammattitaitoista palvelua ympäri Herkkua. Henkilökunnan ammattitaitoa kannattaa siis rohkeasti käyttää hyväksi kysymällä neuvoja ja vinkkejä!

Mä vierailin Helsingin keskustan Herkussa, mutta blinituotteita löytyy myös Itiksestä sekä Tapiolasta ja Food Market Herkun verkkokaupasta, mikä on myös aika supernäppärä vaihtoehto. Verkkokauppa lisää vaivattomuutta entisestään eli ihan parasta! Eikun blini-ilta siis vain pystyyn!

Hymyin Emili <3

TUUNATTU JOULUPUURO LUUMUSOPALLA

Kaupallisessa yhteistyössä Finnamyl Oy kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Kun vuosi on ollut kaikkea muuta kuin tavanomainen, niin vuoden 2020 joulupuuro mukailee tätä samaa teemaa. Puuron päätähtenä on riisin sijaan kotimainen Helmi perunasuurimo, mitä tuottaa meille Finnamyl. Varmasti monelle tuttu Kolmen Konstin perunajauho on myös kotimaisen Finnamylin tuote ja sitä hyödynnämme joulupuuron kanssa tarjoiltavassa luumusopassa.

Helmi-puuro saattaa olla monelle lapsuudesta tuttu termi. Kyseinen herkullinen ja koostumukseltaan hauska puuro on valmistettu juuri näistä Helmi perunasuurimoista. Mulle itselle tuote ei ollut kovin tuttu, mutta kun pääsin käyttämään tuotetta ja sitä kautta tutustumaan siihen paremmin, niin sehän on aivan valloittava ja monikäyttöinen tapaus!

Ensimmäisen kerran kun avasin kauniin hieman retrohenkisen Helmi perunasuurimo -paketin, niin reaktioni oli, että suurimot näyttävät ihan vitivalkoisilta lumirakeilta. Suurimot ovat valmistettu laadukkaasta perunatärkkelyksestä ja sen vuoksi ne tuovat ruokiin loistavaa rakennetta ja koostumusta. Kotimaisuus on tuotteessa tottakai mielettömän arvokas plussa ja sen lisäksi Helmi perunasuurimot ovat gluteenittomia sekä edullisia. Helppokäyttöisyys on mun silmissä myös iso plussa!

Mä sujautin perunasuurimot tosiaan riisin tilalta joulupuuroon ja tuunasin sitä lisää kookosmaidolla, kaneli- ja vaniljatangolla. Puurosta tuli aivan ihanaa ja sen valmistukseen meni maksimissaan 15 minuuttia! Keitin samalla sen kaveriksi helpon luumusopan ja jos joulupuuro on jo yksin ihanaa, niin luumusopan kanssa se on ihan taivaallista!

TUUNATTU JOULUPUURO (kolmelle)

5,5 dl maitoa (myös kasvimaito käy)
2,5 dl kookosmaitoa
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
2 dl Helmi perunasuurimoita
1/2 tl suolaa

Leikkaa vaniljatanko pituussuunnassa halki. Mittaa kattilaan maito, kookosmaitoa, vanilja- sekä kanelitanko ja kuumenna ne kiehuvaksi. Kaada perunasuurimot hiljalleen kiehuvan maidon joukkoon koko ajan sekoittaen. Puuron onnistumisen kannalta on tärkeää, että maito kiehuu kunnolla, kun suurimot lisätään.

Keitä puuroa hiljalleen noin 8 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes koostumus alkaa paksuuntumaan ja mukailemaan puuroa. Mausta puuro suolalla, sekoita ja jätä hautumaan kannen alle vielä muutamaksi minuutiksi.

LUUMUSOPPA (vähintään neljälle)

200 g kuivattuja luumuja
1 l vettä
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä + 3 rkl Kolmen Konstin perunajauhoja

Mittaa kattilaan luumut, vesi sekä sokeri ja keitä niitä hiljalleen välillä sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes luumut ovat pehmenneet.

Sekoita vesi ja perunajauhot keskenään. Kun luumut ovat pehmenneet kunnolla, lisää vesi-perunajauhoseos ohuena nauhana kiehuvaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Anna luumusopan pulpahtaa muutaman kerran, minkä jälkeen se on valmista.

Puuron lisäksi Helmi perunasuurimoista valmistuu muun muassa ihana pannukakku, teeleivät ja jälkiruokavanukas tai laatikkoruoissa, esimerkiksi kaalilaatikossa, suurimot ovat loistava nesteen sitoja. Kotimaisesti, gluteenittomasti ja helposti tietenkin! Finnamylin sivuilla on reseptipankki täynnä herkullisia reseptejä hyödyntäen perunasuurimoita sekä -jauhoja. Kannattaa käydä kurkkimassa!

Hymyin Emili <3

KESTÄVÄ JOULU JA KOLME HERKULLISTA RESEPTIÄ

Kaupallinen yhteistyö Fredman kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

11 yötä jouluun, aika ihanaa! Mä rakastan joulua ja jotenkin tällaisena vuonna, mitä tässä nyt ollaan eletty, se lämmittää erityisen paljon.

Ideoin Fredmanille haluavani ehdottomasti jakaa teille muutaman mun lempireseptin jouluun. Sain takaisin loistavan ajatuksen, että mitä jos vietettäisiin yhdessä kestävää joulua, niin että kaikissa resepteissä olisi käytetty vain Fredmanin kotimaisia Eko -tuotteita. Ihan mahtava idea!

Fredmanin keittiötuotteet löytyvät kolmesta eri värisestä pakkauksesta: Vihreistä, sinisistä ja mustista. Vihreisiin pakkauksiin on sujahtanut kaikki kierrätettävät ja uusiutuvista raaka-aineista valmistetut Ekologiset -tuotteet, mitkä sopivat loistavasti tiedostavan kuluttajan keittiöön. Juuri näitä tuotteita hyödynnämme kestävässä joulussamme. Sinisistä pakkauksista löydät Hävikinvähentäjä-tuotteet, mitkä ovat oiva apu ruoan säilytyksessä, pakastamisessa ja kuljetuksessa. Ja mustiin pakkauksiin taas on laitettu kaikki Premium -tuotteet eli grillaukseen sopivat foliot ja alumiinivuoat. Niissä on ammattitason kestävyyttä ja siksi ne kestävät kuumissakin paikoissa. Nyt kuitenkin katse nimenomaan Eko -tuotteisiin ja niiden ympärille syntyviin resepteihin.

Valitsin jakaa teille kolme reseptiä, mitkä kuuluvat tosiaan lemppareideni joukkoon jouluna: Parhaan porkkanalaatikon, taatelikakun sekä joulutortut vuoden 2020 tavalla. Itse tehty porkkanalaatikko on ihan mielettömän hyvää taatelikakusta puhumattakaan ja noh legendaariset joulutortut ovat aina loppuvuoden paras juttu!

Laitoin äidilleni viestiä, että antaisiko hän reseptin siihen porkkanalaatikkoon, mitä hän aina tekee. Se on parasta. Alkuperäinen ohje on Valiolta. Kyseinen porkkanalaatikko syntyy valmiista porkkanasoseesta, mikä nopeuttaa ja helpottaa huomattavasti sen tekemistä. Ainakin itse miellän laatikoiden teon vaivalloiseksi, mutta tämä resepti kumoaa sen ajatuksen! Rohkeasti siis vain tekemään itse laatikot joulupöytään! Valmistamalla herkullisen laatikon Fredmanin kotimaiseen Eko uunivuokaan, kartonkiseen pyöreään piiravuokaan tai suorakaiteen muotoiseen kartonkiseen paistovuokaan, niin se on kätevä myös kuljettaa mukana tai antaa maukkaana itse tehtynä lahjana. Kaikki nämä kolme Eko -tuotetta kierrätetään kartonkikeräykseen ja Eko -uunivuoan voi sujauttaa myös kompostiin tai biojätteeseen.

PARAS PORKKANALAATIKKO (kymmenelle)

8 dl maitoa
1,5 dl puuroriisiä
1 kg valmista porkkanasosetta
1 kananmuna
½ dl siirappia
1 tl suolaa
¼ tl valkopippurijauhetta
¼ tl muskottipähkinäjauhetta
2 rkl mantelirouhetta tai korppujauhoja

Kuumenna maito kattilassa. Lisää riisit ja keitä koko ajan sekoittaen 15 minuuttia. Nosta kattila levyltä, peitä kannella ja anna hautua lieden lämmössä noin 40 minuuttia.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Lisää puuroon porkkanasose, kananmuna, siirappi sekä mausteet ja sekoita hyvin.

Kaada valmis seos vuokaan/vuokiin. Porkkanalaatikko vaatii kokonaisuudessaan vetoisuudeltaan noin kaksi litraa tilaa. Ripottele pinnalle mantelirouhetta tai korppujauhoja. Mikäli haluat laatikosta gluteenittoman, valitse mantelirouhe.

Kypsennä porkkanalaatikkoa uunissa noin 50-60 minuuttia.

Heh samassa viestissä äidille pyysin myös reseptiä taatelikakkuun. Siihen, mitä meillä on syöty ihan pienestä asti. Mulla on hauska muisto, kun äiti teki juuri tätä kyseistä taatelikakkua joulunaikaan, kun oltiin siskoni kanssa pieniä. Muistan, että en voinut silloin sietää taateleita ja ihmettelin, kun äiti söi niitä leipomisen lomassa ihan sellaisenaan. Äiti tarjosi mullekin ja muistan kieltäytyneeni. Ja näin se elämän luonnollinen kiertokulku sitten menee, että täällä mä nyt ylistän samaista taatelikakkua ja suosittelen teitä leipomaan sitä joulun herkkupöytään! Se on aivan järkyttävän hyvää!

Tein jo viime jouluna meidän ystäväporukan pikkujouluihin taatelikakun Fredmanin suorakaiteen muotoiseen kartonkiseen paistovuokaan. Yhden vein myös lahjaksi; kääräisin jäähtyneen kakun ympärille Fredmanin ekologista leivinpaperia, solmin kauniin paketin teemaan sopivasti juuttinarulla ja sujautin narun alle vielä eukalyptuksen oksan. Saaja ilahtui. Taatelikakun voi myös vallan mainiosti tehdä jo etukäteen ja pakastaa kätevästi vuoassa.

TAATELIKAKKU

3 dl vettä
2 dl sokeria
250 g kivettömiä taateleita
200 g voita
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Mittaa kattilaan vesi, sokeri sekä taatelit ja keitä välillä sekoittaen, kunnes taatelit ovat ihan pehmeitä. Lisää voi lämpimän taateliseoksen joukkoon ja sekoita, kunnes voi on sulanut täysin. Jäähdytä seos.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Kun seos on jäähtynyt, vatkaa joukkoon kananmunat. Sekoita jauho, sooda, leivinjauhe sekä vaniljasokeri keskenään ja vatkaa ne rauhallisesti seokseen, kunnes taikina on tasaista.

Kaada valmis taikina vuokaan ja kypsennä uunissa noin tunti. Voit kokeilla kakun kypsyyttä Fredmanin ekologisilla coctailtikuilla: Upota tikku kakkuun ja mikäli siihen ei tartu taikinaa, on kakku kypsä!

Kun vuosi on ollut kaikkea muuta kuin tavanomainen, niin vuoden 2020 joulutortut mukailevat samaa teemaa. Nämä kauniit kukkatortut on kehittänyt lahjakas Kinuskikissa ja uskon, että ne eivät ole vielä ennättäneet kaikkien tietoisuuteen, joten autan levittämisessä. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty lehtevää kaurataikinaa ja keskellä komeilee marmeladikuula. Itse rakastan nimenomaan perinteisen makuisia joulutorttuja, joten tein nämä kukkatortut voitaikinasta ja luumumarmeladista. Kun asetat valmiit kukkatortut nätin kakkupaperin päälle, niin ne vangitsevat taatusti katseet jouluna! Fredmanilta löytyy useita kotimaisia ja ekologisia kakkupapereita, mitkä kierrätetään biojätteeseen.

KUKKATORTUT

voi- tai lehtitaikinaa
luumumarmeladia
kananmunaa
tomusokeria

Sulata taikinalevyt huoneenlämmössä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja ota muffinsipelti valmiiksi esille. Ota isohkolla kukkamuotilla (halkaisija 8 cm) taikinalevystä kuvioita (2 kukkaa per levy). Jämäpaloista voi leipoa esimerkiksi pasteijoita. Uudelleen kaulittaessa lehtevyys ja kukan muoto eivät enää säily yhtä kauniina.

Painele/Venytä taikinakukkia sormilla niin, että saat niistä hieman isompia, jotta kukan muoto säilyy paistaessa. Aseta taikinakukat muffinsipellin koloihin ja lusikoi luumumarmeladia kukkien keskelle. Voitele kukan terälehdet kananmunalla.

Paista uunissa noin 15 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniin värin. Anna valmiiden kukkatorttujen jäähtyä hieman ja viimeistele ne tomusokerilla.

Toivottavasti lempireseptini tuovat sunkin jouluun iloa, herkullisuutta ja tästä edes ihania muistoja.

Me halutaan Fredmanin kanssa kiittää sua ihan valtavasti tästä vuodesta. Kiitos, että oot ollut meidän herkullisessa matkassa mukana seuraamassa, tukemassa, fiilistelemässä ja tietenkin kokkaamassa sekä leipomassa! Mä oon ikionnellinen siitä, että mun ja Fredmanin tarina saa jatkoa: Yhteistyömme jatkuu siis myös ensi vuodelle, mikä tietää teille paljon lisää inspiraatiota, vinkkejä, reseptejä ja arkeani Fredmanin kanssa. Parasta!

Lähetän täältä paljon ihania jouluisia tuoksuja ja onnellisia hetkiä sun loppuvuoteen <3

Hymyin Emili <3

VEGAANINEN PIPARKAKKUJÄÄTELÖ (ilman jäätelökonetta)

Kaupallisessa yhteistyössä Floran kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Avaan kannen kauniista ja ihanan erilaisesta pikarin muotoisesta purkista. Tuoksutan kerran ja heti perään toisen kerran paljon tarkemmin ja syvemmin miettien, että onpas neutraali tuoksu! Ehkä jopa vähän hämmästyn ja nimenomaan hyvällä tavalla. Kaadan pikarin sisällön kulhoon, alan vatkaamaan ja hyvin nopeasti kulho täyttyy todella kuohkeasta ja ihanan kirkkaan vaaleasta vaahdosta. Siis vau!

Kyseessä on Floran uusi 100% kasvipohjainen Flora Vispi. Ehkä fiilistelypätkästä voi aistia, miten positiivisella tavalla oon samaan aikaan hämmästynyt ja vakuuttunut tuotteesta. Flora Vispi on siis todellakin VAU!

Kun pääsin tuoksuttelemaan, vispaamaan, maistamaan, tutkimaan ja ylipäänsä käyttämään kyseistä tuotetta, niin kyllä siinä aika nopeasti sai todeta, että täysin kasvipohjainen Vispi muistuttaa ihanasti, varmasti meille monelle tutumpaa, meijerikermaa. Ulkonäöllä, tuoksulla sekä ominaisuuksilla ei ole juurikaan eroja ja itse koen sen todella tärkeäksi! Se pienentää kynnystä valita 100% kasviperäinen tuote, kun sitä voi käyttää täysin samoin kuin vastaavaa maitotuotetta. Tottakai maku kasvi- ja eläinperäisessä ei voi olla täysin sama, mutta hyvin neutraali ja miellyttävä se on omasta mielestäni kummassakin.

Floran uudessa 100% kasviperäisessä tuoteperheessä on Vispin lisäksi Flora Ruoka. Floran tavoitteena oli kehittää tuotteet, mitkä sopivat kaikille ja sen vuoksi tuoteperheen kummatkin tähdet ovat gluteenittomia, vegaanisia sekä laktoosittomia. Ne on tehty linsseistä ja kasviöljyistä. Floran toisena punaisena lankana tämän uuden tuoteperheen takana on niin ihana ja inhimillinen ajatus siitä, miten iso merkitys arjen pienillä valinnoilla on. Voisitko esimerkiksi vaihtaa meijerikermat kasvipohjaisiin ja näin vaikuttaa sekä sinun että planeettamme hyvinvointiin? Tää lähestymistapa puhuttelee mua jotenkin tosi paljon! Mä itse kartan oikeastaan kaikessa ääriajattelua ja sellaista todella musta-valkoista jaottelua. Pienilläkin valinnoilla ja tiedostamisella me saadaan yhdessä isoja muutoksia aikaan!

Vaikuttajakollegani Iina Hyttinen (@iinalaura) heitti mulle aika superherkullisen haasteen nimittäin testaamaan hänen kehittelemäänsä vegaanista piparkakkujäätelöä. Mä en oikein tiedä miten saisin ylistettyä reseptiä näin tekstin välityksellä tarpeeksi! Kuvat onneksi komppaavat hienosti. Tää vegaaninen piparkakkujäätelö on kaikessa yksinkertaisuudessaan ja helppoudessaan nerokas, toimiva ja ennen kaikkea mielettömän hyvän makuinen!

Koostumuksesta yllätyin kaikista eniten. Oon ollut siinä uskossa, että kermainen ja samettinen koostumus vaatii jäätelökoneen, mutta pyh tämä resepti osoitti sen uskomuksen vääräksi! Ja hyvä niin – ihan mieletöntä, että vain vatkaamisen vaivalla kotona saa tehtyä näin hyvää jäätelöä. Iinan sanoin reseptissä on vain neljä ainesosaa ja sen aktiivinen valmistusaika on noin 5 minuuttia, joten onnistuu kiireisempänäkin päivänä, jos alkaa jäätelöhammasta kolottamaan.

Maku on myös omaan suuhuni hitsin hyvä! Jäätelöstä ei ikinä uskoisi, että se on vegaanista. Mä oon se, jonka mielestä täytettä, sattumia ynnä muita pitää olla tarpeeksi, joten lisäsin omaan makuuni sopivaksi pipareita ohjeeseen hieman lisää. Muuten resepti on täysin Iinan upeaa käsialaa. Oon monta kertaa tässä fiilistellyt myös sitä, miten hienoa oikeasti on, että mulla on kollegoina näin taitavia tyyppejä, vau!

Kiitos Iina haastosta ja reseptistä <3 Nyt mä heitän vuorostani pallon eteenpäin ja haastan sut kokeilemaan sekä ihastumaan tähän valloittavaan vegaaniseen piparkakkujäätelöön! Jos jaat somessa sun herkkuhetken, niin tägää mut ja Iina (@iinalaura) kuvaan, niin päästään fiilistelyyn mukaan.

VEGAANINEN PIPARKAKKUJÄÄTELÖ

2 prk Flora Vispiä
1 prk kondensoitua kookosmaitoa
1 rkl glukoosisiirappia
100g (laitoin 150g) vegaanisia piparkakkuja

Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Lisää kondensoitu kookosmaito pikkuhiljaa sekaan samalla vatkaten. Lisää glukoosisiirappi ja sekoita. Murskaa 2/3 pipareista karkeaksi muruksi ja kääntele jäätelömassan joukkoon. Kaada valmis jäätelömassa rasiaan.

Murskaa loput pipareista vähän reilummiksi paloiksi ja ripottele ne jäätelön päälle koristeeksi. Voit halutessasi lisätä koristeeksi myös esimerkiksi nonparelleja, karkkeja, tähtianiksia, kaakaojauhetta tai mitä tahansa haluatkin. Pakasta 2-3h ja nauti.

P.s. Etsin hieman omassa kaupassani tuota kondensoitua kookosmaitoa, mutta myyjän avustuksella se löytyi maailman makuja -hyllyltä. Joissakin kaupoissa se on kuulemma samassa paikassa kuin perinteinen kondensoitu maito eli juuri siellä, mistä sitä aluksi etsin. Flora Vispi löytyy tutusti sieltä, mistä muutkin Vispit!

Hymyin Emili <3

STRESSIPERÄINEN REFLUKSITAUTI

Se oli sunnuntai-ilta 20. tammikuuta 2019, kun lähdin ensimmäisen kerran päivystykseen mun oireista. Muistan sen illan vieläkin ihan kuin eilisen. Mulla kramppasi maha niin pahasti, että en pystynyt enää yksinkertaisesti olla. Kokeiden jälkeen mulla epäiltiin umpisuolen tulehdusta ja sain leikkaussalivaatteet vaihdettavaksi päälle. Tulehdusarvot ja kuume alkoi kuitenkin laskea yöllä, mut kotiutettiin aamulla ja diagnoosiksi jäi ”määrittämätön vatsakipu”.

Tällöin koko rumban alussa mun oireet painottuivat koviin vatsakramppeihin, ruoansulatusongelmiin, ihan tajuttomiin pahoinvointikohtauksiin ja voimakkaaseen väsymykseen. Mun paino nousi myös lyhyessä ajassa kuusi kiloa. Muistan yhden aamun 2019 kesältä, sekin oli viikonloppu, kun heräsin ja olin ihan varma, että mulla alkaa oksennustauti. Makasin vessan lattialla muutaman tunnin ja mietin, että mitähän mulle on tapahtumassa. Tällöin mietin ihan tosissani ensimmäisen kerran, että kaikki ei oo enää hyvin ja tälle kaikelle oireilulle on löydettävä jokin syy. Meillä on siis suvussa ”huonoa vatsaa”. Mun siskolla on suolistosairaus, äitillä refluksitauti ja niin edelleen, joten tähän asti me ajateltiin, että mulla on vaan vähän huono ja herkkä vatsa.

11.9.2019 varasin ajan mun terveysasemalle. Kerroin vuoden alusta asti vaivanneista oireista ja pyysin, että mua alettaisi tutkimaan kunnolla. Tällöin mulla ei ollut juurikaan enää vatsakramppeja, vaan oireet painottuivat tosi voimakkaaseen pahoinvointiin/oksettavaan oloon, ruoansulatusongelmiin, turvotukseen, väsymykseen, voimattomuuteen ja lihassärkyyn. Muistan, että olin ihan totaalisen loppu. Arki oli tosi haastavaa, kun oireet vei sekä kaikki voimat että määritti täysin päivien kulun. Jouduin perumaan paljon töitä, treenaamisesta ei ollut puhettakaan ja syöminen stressasi. Söin viime vuoden syksyllä/talvella pätkän fodmap-ruokavaliolla, mutta lopetin sen, kun siitäkään ei tuntunut mun kohdalla olevan hyötyä. Loppujen lopuksi ajattelen, että rajoittunut ruokavalio vain lisäsi entisestään mun stressiä. 29.9. piti lähteä taas päivystykseen ja sama homma 5.10.

Tän viimeisimmän päivystysreissun jälkeen sain Laakson sairaalaan lähetteen gastroskopiaan eli mahalaukun tähystykseen. Pääsin sinne peruutusajalla jo reilu viikon päästä. Tähystyksestä ei löytynyt mitään ja sain lähetteen kolonoskopiaan eli paksusuolen tähystykseen noin kuukauden päähän. Näiden tähystysten välillä aloin juomaan vatsansuojalääkettä, mistä en oikeastaan myöskään lopulta kokenut itelleni apua.

Päällisin puolin toisestakaan tähystyksestä ei löytynyt mitään ja myöhemmin saadut koepalatuloksetkin olivat puhtaat. Mä oon edelleen maailman kiitollisin mun lääkärille Vesa Hautamäelle Laakson sairaalan sisätaudeilla. Joka kerta, kun mulle tehtiin tutkimus ja mitään ei löytynyt, niin Vesa sanoi aina, että jatketaan tutkimuksia ja käännetään kivet yksi kerrallaan. Moni ajattelee varmaan, että noinhan sen pitääkin mennä, että sehän on lääkärin työtä, mutta tiiättekö, kun on ite ihan totaalisen epätoivonen ja huonossa jamassa niin fyysisesti kuin henkisesti, niin sitä ei toivo mitään muuta kuin ihmistä, joka ottaa sut ja sun oireet tosissaan ja haluaa aidosti auttaa.

Kun kummastakaan tähystyksestä ei löytynyt mitään, päätettiin kokeilla happosalpaajaa eli lääkitystä närästykseen. Mun oireet alkoi helpottamaan radikaalisti. Menin joulukuussa kontrollikäynnille Vesan luo ja koska lääkityksellä oli vaste, sain todennäköiseksi diagnoosiksi refluksitaudin sekä lähetteen ruokatorven pH- ja impedanssimittaukseen, millä jatkettiin refluksin tarkempaa tutkimista. Vesa sanoi, että nyt aletaan olla jäljillä. Muistan tänkin kerran kuin eilisen. Lähdin pois vastaanottohuoneesta ja kun sain oven kiinni, aloin itkemään ihan hysteerisesti. Muistan, kun laitoin mun ystäville meidän yhteiseen ryhmään ääniviestiä, että tää helvetti alkaa ratkeamaan ja siitä viestistähän ei saanut about mitään selvää, kun mua itketti onnesta niin paljon, haha!

16.3.2020 pH- ja impedanssimittauksen avulla mun refluksitauti todettiin stressiperäiseksi ja diagnoosi tarkentui röyhtäilyoireyhtymäksi. Mun kehossa ei yksinkertaisesti tapahdu siis mitään, minkä vuoksi refluksia pitäisi syntyä, vaan mun kroppa alkoi tuottamaan sitä itse ylikuormituksen takia. Toinen uupuu, joku menettää yöunet ja mun tapauksessa kroppa pysäytti mut näin. Jälkikäteen on tosi helppo jossitella – kyllähän niitä varoitusmerkkejä oli, mutta en tajunnut koko tilannetta ollenkaan.

Tän viimeisimmän tutkimuksen jälkeen sain lähetteen Jorvin sairaalaan puheterapeutti Meri Nyyssöselle. Mulla tulee sellainen palan tunne kurkkuun, mikä aiheuttaa tarpeen röyhtäistä. Tää on se tapa mitä en ennen tiedostanut ja mikä aiheutti mulle refluksin oireita. Näin mahdollisimman ymmärrettävästi sanottuna, jatkuva turha röyhtäily saa mahahapot villiintymään ja laukaisemaan närästyksen. Merin kanssa opettelin tiedostamaan tätä tapaa ja pääsemään siitä eroon.

Mä en hirveän kauan ollut istunut Merin vastaanotolla ensimmäisellä kerralla, kun hän sanoi mulle tosi suoraan, että kai mä ymmärrän, että jos en nyt näin nuorena herää tähän tilanteeseen ja sen vakavuuteen, niin en tuu pärjäämään oireiden kanssa. Meri herätteli mua lisää ja sanoi, että päästään kyllä eroon siitä mun tavasta tuottaa oireita, mutta ne kaikki palaa, jos en tee muutoksia mun elämässä niihin asioihin mistä tää kaikki on saanut alkunsa. Siinä mä taas tuhersin itkua ja kiittelin kovasti tarpeellisesta herätyksestä. Meri on Vesan kanssa toinen ammattilainen kenelle tuun olemaan ikuisesti kiitollinen. Sanoin Merille viime kerralla jälleen kyyneleet silmissä, että ilman hänen apua mä en todellakaan olisi näin hyvinvoiva ja onnellinen mitä nyt oon. Aika mielettömiä tyyppejä hei!

Tällä hetkellä mulla on oireita enää satunnaisesti ja oon tilanteeseen ihan äärettömän tyytyväinen. Meri sanoi tosi hyvin viime käynnillä, että ei oo tarkoituskaan päästä täysin oireettomaksi, koska ne vähäiset oireet toimii herättäjinä ettei tällaiseen tilanteeseen enää päädyttäisi. Nykyään se meneekin mulla juuri niin, että oireet liittyy johonkin, yleensä mun tapauksessa stressiin/väsymykseen/liikaan kuormitukseen. Sitten vaan taas hidastetaan. Sen oon myös nyt huomannut, että mun kroppa on tosi paljon herkempi reagoimaan kuin ennen. Siedän nykyään yllättävän paljon vähemmän stressiä, jatkuvaa kiirettä ja ylikuormitusta. Uskon kyllä, että sekin tasoittuu pikkuhiljaa ajan kanssa.

Kuulostaa ärsyttävän kliseiseltä, mutta nyt kun on voiton puolella, niin mä ihan oikeasti ajattelen, että onneksi tää kaikki tapahtui. Mä oon puhunut somessa lopulta tosi vähän siitä kaikesta, mikä tähän tilanteeseen ajoi ja mitä sen takana on. Liikaa töitä, mutta vielä enemmän muuta henkilökohtaista, mikä kulutti loppuun. Mutta tiiättekö, täähän se elämässä on samaan aikaa karuinta ja parasta: Tuli maksettua aika kallis hinta tehdyistä ”virheistä”, mutta opittua tuli silti paljon paljon enemmän. Koskaan en oo tiennyt näin hyvin, mitä haluun mun elämältä ja elämään. Enkä mä oo pitkiin aikoihin myöskään ollut näin onnellinen mitä nyt oon. Aika siistiä.

Hymyin Emili <3

AHMI KASVIKSIA – KOLME HERKULLISTA KASVISRUOKARESEPTIÄ

Kaupallisessa yhteistyössä Apetinan ja Indieplacen kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Niinkuin varmasti moni mua Instagramissa seuraava tietää, olin jälleen mukana Apetinan huikeassa Ahmi kasviksia -kampanjassa, mikä jatkui iloksemme kesältä nyt myös syksyyn. Kertauksena, kampanjan päätavoite on saada meidät kaikki syömään lisää kasviksia ja kasvisruokaa ja mä pääsin Apetinan kanssa inspiroimaan teitä siinä uusilla kasvisresepteillä! Oon julkaissut reseptit jo yksitellen Instagramini puolelle, mutta kokosin vielä kaikki kolme reseptiä tähän samaan blogipostaukseen, mistä löydät ne jatkossa helposti.

Kehitin teille siis kolme kasvisreseptiä, joissa dominoi Apetina-juustojen ja kasvisten koukuttava liitto! Kampanjassa ehdottomasti yksi parhaista ja kivoimmista jutuista oli se, että te saitte vaikuttaa siihen millaisia reseptejä teille luon.

Ensimmäisen reseptin teema oli satokauden kasvisten hyödyntäminen. Saitte äänestää ruusukaalin ja myskikurpitsan väliltä kummasta halusitte mun kehittelevän teille reseptin. Myskikurpitsa vei niukasti voiton ja loin siitä teille ensimmäiseksi reseptiksi aivan mahdottoman herkullisen paahdetun myskikurpitsakeiton. Moni teistä laittoi viestiä, että hitsi kun voisi äänestää kumpaakin, joten enköhän voi kehitellä teille jonkin ihanan syysruoan myös ruusukaaleista!

PAAHDETTU MYSKIKURPITSAKEITTO (neljälle)

1 iso myskikurpitsa
1 sipuli
1 punainen chili
2 rkl öljyä
8 dl vettä
1 luomu kasvisliemikuutio
230 g (valutettu paino) kypsiä isoja valkoisia papuja
150 g Arlan creme fraichea
reilu ripaus suolaa
reilu ripaus mustapippurirouhetta
Apetina Original-juustoa
kurpitsansiemeniä


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ota uunipelti valmiiksi esille ja asettele siihen leivinpaperi.

Kuori myskikurpitsa sekä sipuli ja pilko ne paloiksi. Poista halutessasi chilistä siemenet ja pilko chili paloiksi. Levitä myskikurpitsat, sipulit sekä chilit pellille ja ripottele päälle öljyä. Paahda uunissa, kunnes kurpitsat ovat täysin pehmeitä.

Kiehauta vesi ja sekoita siihen kasvisliemikuutio.

Siirrä kypsät kasvikset, kasvisliemi, valutetut pavut, creme fraiche, suola sekä mustapippurirouhe blenderiin ja blendaa ne tasaisen samettiseksi sosekeitoksi. Voit tehdä saman myös kattilassa sauvasekoittimella. Maista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Viimeistele annos reilulla määrällä Apetina Original-juustoa ja kurpitsansiemeniä.

No sitten toisen reseptin kimppuun, minkä teemana oli hankalasti lähestyttävin kasvis. Storyn kysymysboksi täyttyi teidän vastauksista ja aivan ylivoimaisesti munakoiso oli valtaosalle se hankalasti lähestyttävin kasvis. Suurin osa kokee munakoison mauttomaksi ja yksinkertaisesti täysin vieraaksi kasvikseksi. Moni huikkasi myös, että ei tiedä mihin makuihin sen yhdistäisi. Minäpä otin tästä kopin, laitoin herkulliset munakoisot paahtumaan uuniin ja loin niille maukkaan täytteen kvinoasta, Apetina-juustosta sekä kasviksista, nam! Kasvis- ja arkiruokaa sekä parhaimmillaan että helpoimmillaan!

PAAHDETTU MUNAKOISO KVINOATÄYTTEELLÄ (neljälle)

Munakoisot:

2 iso tai 4 pientä munakoisoa
öljyä
suolaa
mustapippurirouhetta

Kvinoatäyte:

2 dl raakaa kvinoaa + 5 dl vettä
120 g (valutettu paino) aurinkokuivattuja tomaatteja
1 pieni purjo
1/2 ruukku persiljaa
200 g Apetinan Aurinkokuivatut tomaatit-juustoa
suolaa
mustapippurirouhetta


Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ota uunipelti valmiiksi esille ja asettele siihen leivinpaperi.

Pese munakoisot, puolita ne pituussuunnassa ja viillä veitsellä munakoisojen leikkuupinnoille riistiin muutamat viillot. Levitä munakoisot pellille ja ripottele jokaisen päälle öljyä, suolaa sekä mustapippuria. Kypsennä munakoisoja uunissa kunnes ne ovat täysin pehmeitä ja saaneet pintaan kauniin värin.

Sillä välin kun munakoisot kypsyvät, valmista täyte. Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää kattilaan huuhdellut kvinoat. Keitä välillä sekoittaen noin 20 minuuttia, kunnes kvinoa on kypsää ja vesi poissa. Pilko aurinkokuivatut tomaatit, purjo sekä persilja haluamasi kokoisiksi paloiksi. Sekoita kulhossa kypsä kvinoa, pilkotut kasvikset, Apetina juustot öljyineen sekä ripaukset suolaa ja mustapippuria. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.

Viimeistä viedään! Kolmannen reseptin loin teidän lempikasviksen ympärille. Porkkana, kesäkurpitsa ja tomaatti keräsivät selkeästi eniten ääniä ja lopulta porkkanafaneja oli seuraajissani kaikista eniten. Porkkana sujahtaa teillä monella jo uunikasvisten joukkoon sekä erilaisiin keittoihin, joten halusin hyödyntää sitä hieman erilailla. Kehitin teille aivan ihastuttavat porkkanapihvit, mihin kikherneet tuovat proteiinia ja Apetina-juusto makua. Ihan törkeän hyviä! Ainiin ja kiitos muuten teillekin vinkeistä, mitä kaikkia herkkuja porkkanasta voikaan tehdä! Moni muistutteli porkkanarieskoista, -vohveleista, -letuista sekä -kakusta, nam! Porkkana-maapähkinävoikeitto menee myös kokeiluun ja ensi kerralla lisään hunajaa uuniporkkanoiden marinadiin.

PORKKANAPIHVIT (12 kpl)

3 porkkanaa
230 g (valutettu paino) kypsiä kikherneitä
2 kananmunaa
150 g Apetinan Original-juustoa
1/2 ruukku lehtipersiljaa
0,5 dl karkeaa riisijauhoa/korppujauhoa/mantelijauhoa
1 tl suolaa
reilu ripaus mustapippurirouhetta
1/2 sitruunan mehu
öljyä paistamiseen


Kuori porkkanat ja raasta ne hienoksi raasteeksi. Soseuta joko blenderillä tai sauvasekoittimella kikherneet ja kananmunat tasaiseksi massaksi. Murusta käsin Apetina-juusto karkeaksi muruksi ja silppua lehtipersilja. Laita kaikki ainekset kulhoon, sekoita yhtenäiseksi massaksi ja jätä vetäytymään noin 15 minuutiksi.

Nosta öljytylle paistinpannulle massasta lusikalla ”könttejä” ja painele ne lusikalla pihveiksi. Paista pihvejä kumminkin puolin, kunnes pinnoissa on hyvä väri. Huomioi, että pannu ei ole liian kuuma, jotta pihvit kerkiävät kypsymään.

Toivottavasti näistä löytyy jokaiselle mieluinen kasvisresepti kokeiltavaksi. Tai ehkä useampikin!

Hymyin Emili <3

ROOSA NAUHA -KAMPANJA JA MAAILMAN PARAS PORKKANAPIIRAKKA

Kaupallinen yhteistyö Fredman kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Eilen 9.10. vietettiin Syöpäsäätiön Roosa nauha -päivää. Yksi syksyn ehdottomasti tärkeimmistä ja merkityksellisimmistä päivistä. Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys tukee ensimmäistä kertaa tänä vuonna kaikkien syöpien tutkimusta, ei pelkästään rintasyövän. Keräyksen suosia ja sitä kautta tuotot ovat kasvaneet viime vuosina, minkä myötä rahoitusta on nyt mahdollista suunnata laajemmin syöpätutkimukselle. Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalainen kommentoi asiaa Roosa nauhan -sivuilla näin: ”Roosa nauha -keräyksen kasvaneet tuotot antavat mahdollisuuden tukea yhä vaikuttavammin tutkimusta. Meille on tärkeää, että Roosa nauha -keräys ja sille tehdyt lahjoitukset hyödyttävät kaikkia syöpään sairastuneita.”

Roosa nauha -keräys starttasi 22.9. ja loppuu 1.11. Keräystä on mahdollista tukea kolmella eri tavalla: Ostamalla Roosa nauhan, keräystuotteita tai lahjoittamalla. Oli aika mielettömän ihana kuulla, että mun pitkäaikainen yhteistyökumppani kotimainen perheyritys Fredman on tänä vuonna mukana keräyksessä! Fredman kertoo tiedotteessaan, että kampanjaan osallistuminen oli heille luonnollista: ” Roosanauha-yhteistyön aloittaminen on Fredmanille luonnollinen askel, sillä vastuullisuus on yrityksellemme tärkeä arvo. Vastuullisuus näkyy meillä myös Rauman tehtaan toimintojen tehostamisena ja vuosittaisena raportointina. Fredman on ainoa kotimainen suodatinpussien valmistaja ja tuotteet valmistetaan omalla Rauman tehtaalla kiertotalouden periaattein. Myös leivinpaperit valmistetaan Raumalla.”

Fredmanin kampanjatuotteet ovat tosiaan kotimaiset pinkeissä pakkauksissa olevat suodatinpussi ja leivinarkki. He lahjoittavat jokaisesta myydystä kampanjatuotteesta 10% Syöpäsäätiölle. Fredmanilla on aivan ihana kulma Roosa nauha -kampanjaan. He tuovat inhimillisesti esille sitä, kun sanat eivät aina riitä lohduttamaan, niin esimerkiksi keittämällä kahvit, leipomalla ja olemalla läsnä, voit auttaa ja osoittaa tukesi. Sanoin heti Fredmanin porukalla, että haluan ottaa koppia tästä ajatuksesta ja jakaa teille jonkin ihanan reseptin. Päädyin jakamaan teille maailman parhaan porkkanapiirakan ohjeen, mitä meillä on syöty lapsuudessa. Sen parempaa porkkanapiirakkaa tai -kakkua en ole itse ikinä syönyt. Se on kaiken lisäksi valtavan helppo tehdä ja pellillisestä mehevää porkkanapiirakkaa riittää iloa monelle. Niin ja heh, sokerin ja rasvan määrää ei kannata kauhistella – juuri niiden takia tämä on maailman parasta!

MAAILMAN PARAS PORKKANAPIIRAKKA (pellillinen)

Pohja:

2,25 dl (noin 2 porkkanaa) hienoa porkkanaraastetta
5 dl vehnäjauhoa
2 tl soodaa
1 tl suolaa
4 dl sokeria
2 tl kanelia
3,75 dl rypsiöljyä
4 kananmunaa

Kuorrute:

200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g huoneenlämpöistä voita
1 pkt (500 g) tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen, ota uunipelti valmiiksi esille ja asettele siihen Fredmanin kotimainen Roosa nauha -kampanjan leivinarkki.

Raasta porkkanat raastimen hienoimmalla osalla raasteeksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja vatkaa niiden joukkoon öljy, kananmunat sekä porkkanaraaste. Taikinaa ei tarvitse sen kummemmin jäädä vatkaamaan, sekoitus riittää. Levitä taikina tasaisesti pellille ja kypsennä uunissa noin 30 minuuttia. Voit tarkastaa kypsyyden upottamalla puisen cocktailtikun pohjaan ja mikäli tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Älä kuitenkaan kypsennä piirakkapohjaa kuivaksi, mehevyys on tärkeää!

Mittaa kaikki kuorruteen ainekset kulhoon ja vatkaa ne ihanan kuohkeaksi kreemiksi. Kuorrutetta saa vatkata reilun aikaa, jotta toivottu kuohkea ja samettinen lopputulos syntyy. Levitä valmis kuorrute tasaisesti jäähtyneen piirakkapohjan päälle. Ja sitten vain kahvien keittoon!

Hymyin Emili <3

KAHDEN RAAKA-AINEEN SOKEROIMATON OMENAHILLO

Hahah mähän en siis voinut uskoa mun silmiä, kun mun omenahillosta tuli vaaleanpunaista! Satuin valitsemaan kaupasta ihania punaisia kotimaisia omenoita ja tajusin kyllä, että niistä tulee hilloon varmasti ihanaa väriä, mutta ihan näin ihanaa en osannut odottaa!

Asiaan! Luit todellakin otsikosta oikein, että tämä sokeroimaton omenahillo syntyy vain kahdesta ainesosasta: Runsaasta määrästä kotimaisia omenoita, joiden juhla-aikaa vietämme näin syksyisin, ja lorauksesta vettä. Sanoin mun äidille tässä vähän aika sitten, että miten ihana olisi keittää itse omenahilloa! Rakastan hyödyntää sesongin herkkuja ja esimerkiksi makeiden piirakoiden leivontahan on lähtenyt mulla aivan lapasesta. Ensin raparpereista, sitten mustikoista, nyt omenoista ja puolukoistakin on aivan pakko päästä vielä leipomaan rahkapiirakkaa murotaikinapohjalla, nam!

Mun äiti tokaisi tuohon omenahillo-aiheeseen, että sehän syntyy ihan vain omenoista ja vedestä, että mitään hillosokereita ei tarvita! Epäilin siihen asti, kunnes testasin itse ja totesin asian olevan todellakin näin. Kyllä ne äidit vaan tietää! Sesongissa olevat makeat kotimaiset omenat eivät toden totta tarvitse kaverikseen yhtään sokeria ja oikeilla mittasuhteilla koostumuksestakin tuli ihanan jämäkkä lusikoitava hillo. Makukin oli aivan mielettömän ihana!

Halutessaan kolmannen raaka-aineen eli mausteen voi ottaa hilloon mukaan! Kaneli, kardemumma ja vaniljajauhe ovat osuvia omenahillon maustajia, mutta ihan maustamattomanakin, missä omenan maku rokkaa täysillä, hillo toimii todella hyvin.

Tästä reseptistä valmista omenahilloa tulee kuvissa olevat kaksi purkillista. Ne säilyvät hyvinä jääkaapissa tiiviissä säilytyksessä noin viikon verran. Toki niin hyvää kyseinen hillo on muun muassa puuron, jogurtin sekä banaanilettujen päällä, että purkkien on vaara tyhjentyä alle viikossa. Valmista jäähtynyttä hilloa voi hyvin myös pakastaa, jos sitä haluaa tehdä kerralla samalla vaivalla isomman satsin!

SOKEROIMATON OMENAHILLO

2 kg kotimaisia omenoita
2 dl vettä
(kanelia, kardemummaa tai vaniljajauhetta)


Pilko omenat ja lisää ne kuorineen sekä kantoineen kattilaan. Mittaa joukkoon vesi sekä halutessasi jotakin maustetta ja keitä omenoita hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes ne ovat täysin pehmenneet.

Kaada massa siivilään joko kerralla tai erissä ja pyörittele/painele se siivilän läpi lusikalla niin, että kulhoon kerääntyy ihanan samettinen omenahillo ja siivilään jää kaikki sakat.

Hymyin Emili <3

LEFFOJA, SARJOJA JA VÄRIKÄSTÄ NACHOPELTIÄ

Kaupallisessa yhteistyössä Viaplayn ja Indieplace kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Just yks päivä mietin, että milloinkohan viimeksi oon avannut television sillä tarkoituksella, että katsoisin ihan sitä itseään eli TV-kanavia. Katson kyllä poikkeuksia lukuunottamatta päivittäin jotain sarjaa ja nykyään elokuviakin tulee katsottua enemmän, mutta kyllä ne rullaa tässäkin taloudessa suoratoistopalveluista.

Sarjojen ja elokuvien katselu toimii mulla päivittäin tietynlaisena nollaajana. Mulla on sellainen tapa, että etenkin aamu- ja iltapaloilla katson nykyään oikeastaan aina jotain ohjelmaa samalla kun syön. Joko istun ruokapöydän ääressä läppärin kanssa tai sohvalla TV:n äärellä. Jonkun korvaan tällainen voi kuulostaa vieraalle ja ehkä jopa hektiselle ajatukselle, mutta mä taas koen tän tosi rentouttavaksi. Nää tällaiset hetket on mulle arjessa sellaisia omia hetkiä, milloin ei tarvitse antaa itsestään mitään, vaan saa vain olla, nollata ajatukset ja levähtää.

Niinkuin tuolla aiemmin jo sanoin, elokuvia on tullut katsottua tänä vuonna paljon – varmaan enemmän kuin koko elämäni aikana yhteensä, haha! Nykyään, kun asun yksin, omaa aikaa on luonnollisesti enemmän ja leffavalinnassakaan ei tarvitse joka kerta ottaa toista huomioon, niin elokuvat on kyllä maistunut! Nykyään niitä tulee katsottua todella pienellä kynnyksellä, mikä on tosi kiva muutos! Liian usein joitain asioita pitää tietyllä tavalla spesiaaleina, kuten esimerkiksi juuri leffan katsomista, mutta kun nimenomaan näitä juttuja tuo arkeen, niin aletaan olla asian ytimessä! Vapaina rauhallisina aamuina, on se sitten tiistai tai lauantai, kun ei oo mihinkään kiire, niin on ihan parasta tehdä joku ihana aamupala, laittaa elokuva pyörimään ja nautiskella breku&leffa -kombosta heti aamusta, koska miksi ei?

Tietenkin toinen aina ihana tapa katsoa elokuvia tai miksi ei sarjojakin, on pyytää ystävät kylään ja tarjota jotain hyvää rentoa syömistä. Ajattelin tätä komboa varten jakaa teille leffa- ja sarjasuosituksia Viaplayn kattavasta valikoimasta sekä reseptin mun aivan överihyvään nachopeltiin. Mieleinen ohjelma pyörimään ja pellillinen koukuttavaa ruokaa esille – aika parasta hyvässä seurassa!

Viaplayssa on mun mielestä jo itsessään laaja valikoima, mutta nykyään se on entistäkin laajempi, kun kesäkuun lopusta lähtien Viaplay leffat ja sarjat -paketti yhdistyi Elisa Viihde Aition kanssa! Eli katselupakettiin kuuluu nykyään myös Elisan leffat ja sarjat! Ja se on pakko vielä huikata enne kuin päästään listojen sekä nachopellin kimppuun, niin Viaplayssa on todella näppärä offline -ominaisuus, mikä mahdollistaa sarjojen ja leffojen tallentamisen ja katselun offline -tilassa.

ELOKUVAT:

Downtown Abbey (uusi 28.8. alkaen)
Bohemian Rhapsody
John Wick
Five Feet Apart
Remember Me
Dear John
Love Happens
Ben Is Back
Thicker Than Water
Mami
Moneyball
Creed
That Awkward Moment
The Fighter

SARJAT

Eva
Greyn Anatomia
SEAL Team kausi 3 (uusi)
The Professionals kausi 1 (uusi)
Partisan kausi 1 (uusi)
Viikingit kausi 5 osa 2 (uusi)
The Americans kausi 1-6 (uusi)

VÄRIKÄS NACHOPELTI (4-6 annosta)

n. 400 g tortillasipsejä
250 g Härkistä (voit korvata 400 g naudan jauhelihaa)
1 (28 g) pussi taco-mausteseosta
2 isoa kevätsipulin vartta tai 1 punasipuli
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
1 prk (230 g) salsaa
juustoraastetta
2 avokadoa
200 g creme fraichea (käytin Plantin soijapohjaista paprika & chili cooking fraichea)
1 ruukku tuoretta kortianteria
1 lime

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ota uunipelti valmiiksi esille ja asettele siihen leivinpaperi.

Levitä nachot tasaisesti pellille. Kaada Härkis kulhoon, sekoita siihen taco-mausteseos ja levitä maustettu Härkis tasaisesti nachojen päälle. Mikäli käytät jauhelihaa, ruskista se pannulla ja lisää myös siihen taco-mausteseos. Pilko sipuli sekä puolita kirsikkatomaatit ja ripottele ne pellille. Lusikoi salsa tasaisesti mukaan ja ripottele viimeiseksi haluamasi määrä juustoa koko komeuden päälle. Kypsennä nachopeltiä uunissa noin 10 minuuttia, kunne juusto on sulanut ja nachot saaneet hieman väriä. Varo kypsentämästä ruokaa kuivaksi.

Viimeistele kypsennetty nachopelti avokadokuutioilla, creme fraichella, tuoreella korianterilla sekä limemehulla. Nauti heti!

Ihania ja etenkin arjenmakuisia leffa- ja sarjahetkiä täältä!

Hymyin Emili <3