Valitse sivu

EMILI K.

NAURETTAVAN HYVIÄ RESEPTEJÄ, TREENIVINKKEJÄ JA ELÄMÄNPOHDINTOJA

KATEGORIAT

MOKKATUOREPUURO

Kaupallinen yhteistyö Siemensin kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä

”Siis omg tää maistuu ihan mokkapalojen kuorrutteelle! Tiesin kyllä, että hyvää tästä tulee, mutta näin hullun hyvää en odottanut!”. Suunnilleen näin sanoin ääneen, kun maistoin ensimmäisen kerran kehittelemääni mokkatuorepuuroa. Suhteet menivät siis ykkösellä täysin nappiin ja kyseinen puuro tuli jäädäkseen!

Kahvi, kaakao ja taateleiden luonnollinen makeus luovat tuorepuuroon siis todellakin mokkapalojen kuorrutetta muistuttavan koukuttavan maun. Todellinen herkkutuorepuuro, mikä ihastuttaa mielellään niin arkiaamuna kuin esimerkiksi viikonlopun brunssilla syöjäänsä. Tein mokkatuorepuuron tuoreeseen espressoon, minkä Siemensin kahvikoneeni valmisti vastajauhetuista pavuista, mutta myös perinteinen vahva kahvi sopii mainiosti. Tärkeintä on nimenomaan, että kahvi on vahvaa, jotta se antaa tarpeeksi ihanaa makuaan puuroon.

MOKKATUOREPUURO (kahdelle)

0,5 dl vahvaa kahvia
2,5 dl kauramaitoa
1 dl kookosmaitoa
5 kivetöntä taatelia
1 rkl raakakaakaojauhetta
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl chia-siemeniä

Mittaa kulhoon kahvi, kummatkin maidot, taatelit sekä kaakaojauhe ja surauta sauvasekoittimella niin, että taatelit pilkkoutuvat nesteeseen. Pienet taatelisattumat eivät haittaa. Voit tehdä saman myös blenderillä ja kaataa valmiin nesteen kulhoon. Mittaa nesteen joukkoon kaurahiutaleet sekä chia-siemenet ja sekoita hyvin, jotta hiutaleiden tärkkelys sekoittuu puuroon kauttaaltaan ja siitä tulee koostumukseltaan tasaista. Nosta tuorepuuro jääkaappiin turpoamaan vähintään tunniksi tai esimerkiksi yön yli.

Ihania kahvin makuisia herkkuhetkiä sinne!

Hymyin Emili <3

HAMMASLÄÄKÄRIN Q&A – 13 YLEISINTÄ KYSYMYSTÄ

Kaupallinen yhteistyö Hyggan kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä

Ihan ensiksi haluan kiittää teitä kysymyksistä – niitä tuli aivan valtava määrä ja se kertoo, että suun terveys ja hyvinvointi todellakin kiinnostaa! Ja toiseksi on pakko hehkuttaa heti näin alkuun, että mä olen niin innoissani tästä postauksesta!

Haluttiin yhteistyökumppanini hammasklinikka Hyggan kanssa toteuttaa teille hammaslääkärin Q&A, missä siis nimensä mukaisesti teillä oli mahdollisuus kysyä Hyggan hammaslääkäriltä ihan mitä tahansa. Jo tämän postauksen suunnitteluvaiheessa olin todella innoissani, sillä onhan se aika mielettömän arvokasta päästä kysymään itseä arvelluttavia asioita suoraan ammattilaiselta. Kampissa sijaitsevan hammaslääkäriasema Hyggan päässä teidän kysymyksiin vastasivat sekä vastaava hammaslääkäri että vastaava hoitaja suuhygienisti.

Tosiaan niinkuin aiemmin jo sanoin, kysymyksiä tuli todella paljon. Kävin kaikki läpi ja kokosin niistä ammattilaisille vastattavaksi yleisimmät kysymykset. En pidättele teitä enempää, vaan päästään Q&A:n pariin!

Jos haluaisi valkaista hampaita, mikä olisi suositelluin keino? Onko mikään kotona tehtävä valkaisu turvallinen?

Turvallisin tapa hampaiden valkaisuun on ammattilaisen suorittama valkaisu. Jotta valkaisu olisi kotioloissa turvallinen, tulisi hampaat ensin hammaslääkärin toimesta tarkastaa, korjata ja saada huolellinen (suuhygienistin) opastus valkaisun suorittamiseen kotioloissa.

Kuinka usein hammaslääkärissä tulisi käydä?

Hyvin yksilöllinen juttu: tarkastusväli voi olla  6 kk – 6 vuotta, useimmiten 1-2 vuotta.

Miten hampaita tulisi hoitaa kotona?

Harjaa hampaat aamulla ja illalla pehmeällä hammasharjalla tai sähköhammasharjalla, käytä fluorihammastahnaa. Hammaslangan käyttö on suositeltavaa koska hammasharjalla ei pääse hammasväleihin.

Jos saisit yhden neuvon antaa kaikille hampaidenhoitoon liittyen, mikä se olisi?

Syönti- (ja juonti-) kertojen määrä päivän mittaan ratkaisee paljon! Harjaa hampaasi 2 kertaa päivässä fluorihammastahnalla, vältä napostelua, janojuomaksi vesi sekä käytä ksylitolituotteita.

Paras hammasharja ja -tahna?

Sähköhammasharja ja fluoripitoinen hammastahna.

Hammasvälien langoitus – ennen vai jälkeen pesun?

Pesun jälkeen, ennen suun huuhtomista.

Kannattaako hampaat pestä aamulla ennen vai jälkeen aamupalan?

Ennen.

Mitä vinkkejä lääkärinä antaisit pelkäävälle potilaalle ja miten suhtaudut pelkääviin potilaisiin?

Kannattaa kertoa heti, että jännittää, niin osataan suhtautua oikein. Puhun paljon eli kerron, miten toimitaan ja mitä seuraavaksi tehdään, etenen rauhalliseen tahtiin, kysyn potilaan vointia/jaksamista välillä, ei tehdä liikaa yhdellä kerralla.

Voiko muovipintoja/kruunuja valkaista? Mitä tehdä värjäytyneille muovipinnoille?

Ei voi valkaista, mutta kiillottaa voi ja se auttaa usein aika paljon; pinnat/paikat uusitaan tarvittaessa, nykyiset nanokeraamia sisältävät muovit pitävät värinsä erittäin hyvin.

Ammattilaisen näkökanta fluorittomaan hammastahnaan?

En suosittele, jos on yhtään reikiintyvä hampaisto.

Milloin kannattaa huolestua viisaudenhampaista?

Jos hampaat ovat olleet osittain esillä muutaman vuoden tai jos ien niiden päällä/vieressä oireilee.

Mitä vinkkejä antaisit hammaslääkikseen hakevalle?

Pidä mieli avarana, koulutus ja työn tekeminen johtaa helposti putkinäköisyyteen.

Millaista hammaslääkärin työ on?

Usein haastavaa, epäergonomista, mutta vielä 35 v. jälkeenkin joka päivä palkitsevaa ja hauskaa!

Toivottavasti saitte kysymys-vastaus-postauksestamme mahdollisimman paljon irti! Suun terveys ja hyvinvointi on niin valtavan tärkeä asia meidän jokaisen terveyden kannalta, että on ilo auttaa ja puhua asian puolesta. Ja tottakai meillä on Hyggan kanssa teille myös kiva etu annettavaksi: Koodilla EMILIHT saat hammastarkastuksen ilmaiseksi, mikäli tarkastus johtaa hammaslääkärin toimenpiteisiin esim. reiän paikkaukseen. Jos hammastarkastuksessa kaikki on hyvin eikä toimenpiteitä tarvita, maksetaan tarkastus normaalisti. Koodi on voimassa 29.2.2020 asti. Me halutaan Hyggan ammattilaisten kanssa muistuttaa teitä jokaista tarkastamaan hampaat säännöllisesti, sillä suun terveys on yhtä tärkeää kuin muukin terveys. Tässä vielä suora linkki Hyggan ajanvaraukseen.

Hymyin Emili <3

SESONGIN PANEER-KASVISPELTI

Kaupallisessa yhteistyössä Apetina ja Indieplace kanssa.

Tiedättekö mä oon aika innoissani! Mun on herkkävatsaisena välillä haastavaa keksiä kasvisruoille proteiinin lähdettä, koska tosiaan vatsa ei meinaa kestää useita lihankorvikkeita tai isoja määriä papuja, herneitä ja linssejä. Pääsin tutustumaan tämän Apetinan kanssa toteutetun kaupallisen yhteistyön myötä heidän Paneer juustoon, mikä on parhaimmillaan monipuolisessa ja juuri kasvispainotteisessa ruoanlaitossa. Melkoinen löytö sanon minä!

Paneer juusto on siis intialainen ruokajuusto, missä on juustoksi todella hyvät ravintoarvot – reilusti proteiinia, mutta vähän rasvaa sekä suolaa. Koostumus tekee Paneerista todella monikäyttöisen, sillä se on sopivasti mureneva ja muotoiltava, mutta samaan aikaan pitää kuumentaessa hyvin muotonsa. Paneer-kasvispellissä hyödynsin juustoa paloina, mitkä todellakin pitivät hyvin muotonsa, mutta kokeilin myös kasviscurrya, mihin Paneer taipui loistavasti niin muruna kuin paloina. Paloina Paneer käyttäytyy mielestäni tofun tavoin ja muruna se taas sopii sinne, minne jauhelihakin.

Halusin jakaa teille peltiruoan ohjeen, koska ne ovat niin käteviä – yhdelle pellille kaikki ainekset ja uuniin kypsymään! Juuri sitä, mitä toivoo helpolta arkiruoalta. Tässä siis sulle täsmäidea, kun seuraavan kerran preppailet ruokia. Valitsin kasvikset Paneerin kaveriksi täysin sesongin mukaan, perunoita violetissa värissä, porkkanoita sekä ruusukaaleja, ja suosittelenkin hyödyntämään raaka-aineita, mitkä ovat tällä hetkellä parhaimmillaan ja edullisimmillaan. Mietoa Paneer juustoa maustaa tässä reseptissä helppo marinadi, nam! Vinkkinä, että foodprepatessa peltejä tekee samalla vaivalla myös kaksi, mikäli on tarvetta isommalle satsille ruokaa.

PANEER-KASVISPELTI (neljälle)

1 pkt (225 g) Apetinan Paneer juustoa
5 perunaa
4 porkkanaa
300 g ruusukaaleja

Marinadi:

0,75 dl oliivi- tai rypsiöljyä
1 ruukku persiljaa
1/2 punainen chili
1 tl suolaa
ripaus mustapippurirouhetta

Tee ensin marinadi: Poista chilistä siemenet ja pilko chilipalko pienemmäksi. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja surauta ne sauvasekoittimella yhtenäiseksi marinadiksi. Persilja- ja chilisattumia saa jäädä joukkoon. Voit tehdä saman myös monitoimikoneella. Paloittele Paneer juusto reiluiksi kuutioiksi, pyörittele ne marinadissa ja jätä maustumaan kasvisten pilkkomisen ajaksi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ota uunipelti valmiiksi esille ja asettele siihen leivinpaperi. Pese kasvikset huolellisesti ja pilko perunat sekä porkkanat haluamasi muotoisiksi paloiksi. Suosittelen kuitenkin melko ohuita paloja, jotta ne kypsyvät nopeasti. Nostele kasvikset sekä juustopalat pellille ja valuta loppu marinadi vielä kasvisten päälle. Paahda Paneer-kasvispeltiä uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin värin pintaan ja kasvikset ovat kypsiä.

Aika mieletön uusi tuttavuus ja tervetullut proteiinin lähde kasvisruokiin! Tästä linkistä pääset tutustumaan lisää Paneer juuston ominaisuuksiin sekä muihin käyttötapoihin ja resepteihin. Tsemppiä foodpreppailuihin ja muistathan myös nauttia, ruoanlaitto on kivaa!

Hymyin Emili <3

GLUTEENITTOMAT KARJALANPIIRAKAT

Itse tehdyt karjalanpiirakat – onko parempaa? Täytyy myöntää, että aivan liian harvoin tulee kuitenkaan tehtyä. Jotenkin ajatus näiden teosta on vaivalloinen, mutta joka kerta, oikeasti joka kerta, kun päädyn leipomaan näitä koukuttavan hyviä karjalanpiirakoita, niin mietin, että miksi en tee useammin! Riisipuuron keitto on tässä touhussa se aikaa vievin osuus ja, kun senkin tekee valmiiksi edellisenä päivänä, niin piirakat syntyvät oikeasti käden käänteessä.

Perinteisesti karjalanpiirakat valmistetaan ruis- ja vehnäjauhon sekoituksesta, mutta vastaavissa gluteenittomissa piirakoissa toimii tattari. Tästä reseptistä menee itseasiassa kaikki kunnia Gluteenitonta leivontaa -blogille! Resepti on yksinkertaisesti niin hyvä, että en lähde omaa turhaan edes kehittämään. Tattarista vielä sen verran, että vaikka se ei sinun suosikki olisikaan, niin näitä karjalanpiirakoita kannattaa silti kokeilla, sillä riisitäyte tasapainottaa tattarin makua niin paljon, että se ei pomppaa läpi piirakoista. Tattarista tehty taikina on myös todella helposti käsiteltävää!

GLUTEENITTOMAT KARJALANPIIRAKAT (20 kpl)

Riisipuuro:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
3/4 tl suolaa
1 kananmuna

Taikina:
2 dl kylmää vettä
2 tl psylliumia
1/2 tl suolaa
3 dl tattarijauhoa
voita

Riisipuuro: Kiehauta vesi kattilassa, mittaa joukkoon riisi ja keitä sekoittaen sen aikaa, että vesi imeytyy riiseihin. Lisää maito sekä suola ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes koostumus on puuromainen. Valmis riisipuuro saa jäädä hieman löysäksi, sillä se kiinteytyy vielä jäähtyessään. Jäähdytä ja sekoita kylmään riisipuuroon kananmuna.

Taikina: Sekoita veden joukkoon psyllium sekä suola ja jätä turpoamaan hetkeksi. Lisää jauhot vähitellen ensin vispilällä sekoittaen ja lopuksi käsin vaivaten. Valmis taikina irtoaa kulhon reunoilta ja on napakkaa, mutta ei kivikovaa.
Pyöritä taikinasta jauhojen avulla pöydällä tanko ja jaa se 20 samankokoiseen palaan. Kaulitse yksi taikinapala kerrallaan piirakankuoreksi, täytä riisipuurolla ja rypytä. Huolehdi, että pöydällä on tarpeeksi jauhoa, jotta piirakat eivät jää pöytään kiinni.
Paista piirakoita 250 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Voitele piirakat voisulalla heti uunista ottamisen jälkeen.

Karjalanpiirakat voi hyvin pakastaa joko kypsinä tai raakapakasteina eli siirtää pakkaseen ilman kypsennystä ja paistaa myöhemmin jäisinä. Toivottavasti nämä koukuttavan ihanat gluteenittomat karjalanpiirakat valloittavat mahdollisimman monen teistä ja päätyvät ehkä jo joulupöytään!

Hymyin Emili <3

SAVULOHIPIHVIT

Maailman parhaimmat ja helpoimmat tonnikalapihvit ovat saaneet teiltä niin suuren suosion, että mulla on pitkään ollut ajatuksissa kehittää niiden rinnalle vähintään yhtä hyvät savulohipihvit. Viimein saan sanoa, että tässä ne nyt ovat! Vain viisi raaka-ainetta, sekoitus, paisto ja itse tehdyt savulohipihvit ovat valmiit! Lisukkeeksi sopii oikeastaan mikä vain; uunijuurekset, salaatti, pasta, riisi, kvinoa, peruna.. Tein yksi kerta näiden pihvien sekä keitetyt pastan kaveriksi vielä kermaviilikastikkeen, mihin laitoin pilkottuja maustekurkkuja, lorauksen sitruunamehua ja ripauksen mustapippuria, suolaa sekä sokeri – oli ihan supernam setti!

SAVULOHIPIHVIT (10 kpl)

500 g savulohta
1 ruukku ruohosipulia
3 kananmunaa
1 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl suolaa
öljyä paistamiseen

Nypi savulohi haarukalla tai sormin pieneksi ja pilko ruohosipuli silpuksi. Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Nosta lusikalla öljytylle paistinpannulle taikinaa ja painele pihviksi. Paista pihvejä kumminkin puolin niin, että pinnoille tulee kaunis paistoväri.

Hymyin Emili <3

GLUTEENITON PIPARITAIKINA

Mä oon todella todella to-del-la innoissani, että pääsen jakamaan teille tämän oikeasti toimivan gluteenittoman piparitaikinan reseptin! Oikeasti toimivalla tarkoitan sitä, että taikina käyttäytyy täysin samoin kuin niin sanottu normaalikin vehnäpohjainen piparitaikina. Gluteenittomat taikinat ovat usein helposti murenevia ja näin hankalasti käsiteltäviä, mutta tässä piparitaikinassa ei ole sitä ongelmaa! Mausta on myös pakko sanoa sen verran, että se ei häviä yhtään perinteisille pipareille, vaan maukkaiden jauhojen ansiosta maku on mielestäni jopa parempi ja nimenomaan maukkaampi!

Jauhot ja niiden suhde vaikuttaa olennaisesti taikinan koostumukseen, joten suosittelen noudattamaan ohjetta mahdollisimman tarkasti, jotta lopputulos on varmasti onnistunut. Tattarijauho on todella hienojakoista, kun taas kaurajauho tasapainottaa koostumusta hieman karkeammalla rakenteellaan. Kummatkin näistä jauhoista tuovat myös sitä maukkautta pipareihin. Kolmas jauho, vaalea gluteeniton jauhoseos, on koostumuksen kannalta oleellinen, sillä näihin valmiisiin jauhoseoksiin on luotu tasapainoinen ja optimaalinen suhde jauhojen välille helpottamaan gluteenitonta leivontaa. Useat jauhoseokset ovat pelkkää tärkkelystä ja täynnä kaikenmoisia lisä- ja säilöntäaineita. Oma lemppari on kotimainen Viljatuotteen vaalea gluteeniton jauhoseos, mikä on täyttä laadukasta tavaraa ilman lisä- ja säilöntäaineita. Sitä löytyy hyvin ihan perus kaupoista ja ainakin meidän K-kaupassa se asustelee gluteeniton-hyllyllä.

Itse tehty piparitaikina on oikeasti todella helppotekoinen ja täysin sen pienen vaivan arvoinen. Taikina kannattaa tehdä valmiiksi edellisenä päivänä tai esimerkiksi aamulla iltaa varten, jotta taikina kerkiää kovettumaan jääkaapissa tarpeeksi. Kovettumista voi tarvittaessa nopeuttaa pakastimen avulla. Niin ja pakastamisesta puheen ollen, valmista piparitaikinaa voi pakastaa! Itse laitoin puolet taikinasta pakkaseen, jotta voin leipoa lähempänä joulua lisää tuoreita pipareita ja täyttää kodin niiden jouluisella tuoksulla. Mutta nyt, kynttilöihin tulet, joululaulut soimaan ja taikinan tekoon.

100 g voita
1 dl fariinisokeria
1 dl tummaa siirappia
2 rkl piparkakkumaustetta
1 kananmuna
2 dl tattarijauhoa
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Viljatuote)
1,5 dl kaurajauhoa
1 tl soodaa

Mittaa voi, sokeri, siirappi sekä mauste kattilaan. Kiehauta ainekset ja jäähdytä seos.
Siirrä jäähtynyt seos kulhoon ja sekoita sen joukkoon muna. Mittaa erilliseen kulhoon jauhot sekä sooda, sekoita ja lisää jauhot seokseen. Itse työstin taikinasta tasaisen sähkövatkaimen taikinakoukuilla, mutta vispilätkin käyvät tai vastaavasti käsipelillä esimerkiksi puulastalla. Kun taikina on tasaisen valmis, kaavi se elmukelmun päälle ja paketoi tiiviisti. Nosta taikina kovettumaan jääkaappiin yön yli tai, jos leipomisella on kiire, niin nopeuta kovettumista pakastimessa.

Kauli taikina levyksi hienojakoisen tattarijauhon avulla ja painele haluamasi muotoisiksi pipareiksi. Nosta piparit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia, kunnes piparit ovat kauniin värisiä.

Halutessasi voit koristella jäähtyneet piparit tomusokerikuorrutuksella, mikä syntyy helposti itse tekemällä: Riko kulhoon yksi kananmunan valkuainen ja vispaa joukkoon tomusokeria vähitellen niin paljon, että koostumus on tarpeeksi jämäkkä pursotukseen. Kaada valmis kuorrute pursotin- tai pakastuspussiin, leikkaa kärki pienesti auki ja eikun koristeluhommiin!

Pipareiden tuoksua ja ihanaa joulufiilistä täältä sinne sulle! <3

Emili <3

KEITTIÖMME ON VIIMEIN VALMIS!

Kaupallinen yhteistyö Siemensin kanssa.

Ihana päästä vihdoin sanomaan, että keittiömme on kokonaan valmis! Tarvittavat jälkityöt on nyt tehty ja kovasti odottamamme kahvikone saapui viimeistelemään keittiömme. Ihanaa!

Olette kovasti kyselleet kotiesittelyn perään – teemmekö sellaisen ja jos, niin milloin? Vastaus on, että teemme ehdottomasti kunhan saamme vielä viimeisetkin loppusilaukset kuntoon. Ennen koko kotiesittelyä pääsette nyt näkemään meidän valmiin keittiön ja tutustumaan arjen luksusta tuovaan kahvikoneeseemme.

Mä rakastan meidän keittiötä! Ehkä kaikista eniten meidän uudessa kodissa odotinkin sitä; vaaleaa, avaraa ja käyttöystävällistä keittiötämme. Saareke ja avokeittiö olivat meille ehdottomia juttuja niinkuin myös valkoiset kaapit ja kivitaso. Olemme fiilistelleet paljon sitä, miten käytännöllinen ja toimiva keittiömme on: Työ- ja laskutilaa on ihanan paljon, liesi on nopea, liesituuletin on todella tehokas ja ehkä paras asia säilytystilaa on riittävästi.

No siinä se nyt on, meidän kahvikone! Jope on halunnut sitä jo pitkään ja päätimme, että uuteen kotiin hankimme sen. Olemme alusta asti puhuneet, että tästä kodista teemme 100% meidän näköisen emmekä tingi siitä. Haluamme, että koti on sellainen arjen luksus, missä viihdymme, pystymme rentoutumaan ja mitä saa aina uudestaan ja uudestaan fiilistellä. Arjen luksusta tuovat asiat meille ovat esimerkiksi unelmien nojatuoli, mihin on joka kerta yhtä ihana istahtaa tai kahvikone, mistä saa aamulla valita tuoreen maitokahvin ja kauralaten väliltä. Se on arjen piristävää luksusta.

Päädyimme Siemensin laadukkaaseen EQ.9 plus connect s700 automaattiin, mikä on kyllä kaikilla herkuillaan ylittänyt meidän odotukset! Niinkuin yllä olevasta kuvasta näkee, siinä on kaksi papusäiliötä, mikä mahdollistaa, että säiliöissä voi olla eri paahtoisia tai merkkisiä papuja ilman aromien sekoittumista. Tällä koneella on myös mahdollista tehdä kaksi kahvia kerrallaan, mikä on etenkin aamuisin jees, kun kummallakin kolottaa kahvihammasta hahah! Meidän käytössä koneen baristaominaisuus on noussut ihan ykköseksi! Jokaisesta kahvista pystyy siis itse modaamaan mieluisan valitsemalla sen vahvuuden, lämpötilan, määrän ja mahdollisen maidon osuuden. Jope tykkää huomattavasti vahvemmasta kahvista kuin minä, joten on kyllä ihan super, että tässä asiassa ei tarvitse tehdä kompromisseja, vaan kummatkin saavat juuri sellaisen kahvin kuin haluaa. Heh nyt alkaa ehkä siis valjeta, että kone on todellakin täynnä herkkuja! Pakko nostaa vielä yksi meidän ihan lemppariominaisuus; koneen automaattisuus. Se puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen itse itsensä ihan maitopumpusta lähtien sekä ilmoittaa aina, kun meidän pitää tehdä jotakin, kuten täyttää vesisäiliö tai muistuttaa, että onhan maitosäiliö siirretty koneen kyljestä jääkaappiin. Ainiin ja iloinen yllätys sekä plussa oli myös vesisäiliössä oleva Brita vedensuodatin! Ehkä siis sanomattakin selvää, että olemme olleet enemmän kuin tyytyväisiä tähän arjen piristäjään!

Hei ihanaa keskiviikkoa sinne ja muutenkin viikon jatkoa!

Hymyin Emili <3

HELPPO LOHIPASTA

Joo tai oikeastaan naurettavan helppo lohipasta, mikä valmistuu kuin itsestään. Yksinkertaisuudessaan lohi laitetaan uuniin kypsymään kerman ja mausteiden kanssa, millä välin pasta kiehuu hellalla. Kun kummatkin ruoan osapuolet ovat kypsiä, sekoitetaan ne suoraan vuoassa ihanan meheväksi lohipastaksi! Nerokasta! Aktiivinen aika, mihin kuluu siis sinun aikaasi, pyörii tässä reseptissä noin 10 minuutin hujakoilla eli siis tämä ihanan rento arkiruoka valmistuu siis todellakin kuin itsestään.

HELPPO LOHIPASTA (kuudelle)

800 g lohifilee (ruodoton ja nahaton)
1/2 sitruuna
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl valkopippurijauhetta
1 tl mustapippurirouhetta
4 dl ruokakermaa (käytin kaurapohjaista)
1 ruukku ruohosipulia
300 g haluamaasi pastaa

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja ota iso uunivuoka esille. Nosta lohifilee vuokaan ja mausta se sitruunamehulla, suolalla sekä valko- ja mustapippurilla. Kaada vuokaan kalan ympärille kerma. Pilko ruohosipuli pieneksi silpuksi ja ripottele se lopuksi vuokaan koko komeuden päälle. Lohen paksuudesta riippuen, kypsennä sitä uunissa noin 15-30 minuuttia, kunnes se on kypsä, mutta ei kuiva.
Keitä lohen kypsyessä pasta paketin ohjeen mukaan. Kun lohi on kypsää, ”paloittele” se lusikalla ja sekoita joukkoon valmis pasta.

Kivaa viikon jatkoa ihanat! <3

Hymyin Emili <3

HAMPAIDEN VALKAISU KUVINA + MIELETÖN ALEKOODI

Kaupallinen yhteistyö Hyggan kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Hampaiden valkaisu terminä on varmasti kaikille tuttu, mutta mitä itse toimenpiteessä tapahtuu, mitä vaiheita siinä on, kauan se kestää ja sattuuko se? Tarvitseeko hampaiden valkaisuun valmistautua ja mitä taas pitää ottaa huomioon toimenpiteen jälkeen? Sekä miksi ammattilaiset suosittelevat hampaiden valkaisua hammaslääkärissä itse tehdyn kotivalkaisun sijaan?

Kävin parisen viikko sitten Hyggalla, Kampissa sijaitsevalla hammasklinikalla, elämäni ensimmäisessä hampaiden valkaisussa. En ole valkaissut hampaitani siis ikinä ennen edes kotikonstein, joten menin valkaisuun todella odottavin mielin! Omasin jo ennen toimenpidettä aika valkoiset hampaat, mutta kukapa ei haluaisi entistäkin kirkkaampaa ja valkoisempaa hymyä? Nappasin kuvaajani Jossun mukaan Hyggalle ja te pääsette nyt kuvien muodossa tutustumaan, mitä hampaiden valkaisussa oikein tapahtuu sekä kuulemaan kokemuksiani! Tervetuloa mukaan!

1.Ennen hampaiden valkaisua suun terveys täytyy olla kunnossa eli suussa ei saa olla tulehdusta, hammaskiveä tai reikiä. Jos olet epävarma suusi terveydestä, kannattaa se käydä tarkistuttamassa ennen valkaisua. Toinen huomioitava asia ennen toimenpiteeseen menoa on muistaa syödä, sillä hampaiden valkaisun jälkeen ei saa syödä kolmeen tuntiin. Heh tärkeä vinkki!

2. Ensimmäinen vaihe toimenpiteessä on katsoa hampaiden väriaste ennen valkaisua, jotta saatua tulosta pystytään vertaamaan lähtötilanteeseen. Mulla etuhampaissa ei ollut juurikaan varaa enää vaalentua, mutta taas etenkin kulmahampaissa sekä hammaskoruhampaassa oli sitäkin enemmän varaa!

3. Sitten itse valkaisun kimppuun! Huulet suojataan tuolla läpinäkyvällä muovisella suun aukipitäjällä ja ikenet sinisellä aineella, mikä kovetetaan valolla muotiksi. Huolelliset suojaukset tehdään limakalvoärsytyksien välttämiseksi, sillä Hyggalla valkaiseva aine on vahva vetyperoksidi, mikä ilman suojauksia voi ärsyttää limakalvoja. Suun aukipitäjä oli mun mielestä ihan neutraalin tuntuinen ja ikenien suojaukset tapahtuivat tosi nopeasti.

4. Turvallisten suojauksien jälkeen, hampaiden ulkopinnoille levitetään valkaiseva eli tuo punainen aine. Sen annetaan vaikuttaa 10 minuuttia, minkä aikana syntyy kemiallinen hapettumisreaktio, mistä seuraa vaalentava vaikutus. 10 minuutin jälkeen aine puhdistetaan pois ja levitetään uudestaan. Yksinkertaisuudessaan tämä kaava toistetaan siis kolme kertaa. Tämän vaiheen aikana hampaissa saattaa ilmetä vihlontaa, mutta se on hyvin yksilöllistä. Mulla vihlontaa ei ollut juuri ollenkaan, vaan toimenpide oli hyvin miellyttävä. Kolmannen kierroksen jälkeen mulle levitettiin valkaisevaa ainetta vielä neljännen kerran kaikkiin kulmahampaisiin, missä värjäytymää oli eniten. Näin saatiin tehtyä niihin maksimaalinen lopputulos ja ammattilaisen sanoin ei jää ainakaan jossiteltavan varaa, että olisi pitänyt kokeilla vielä kerran. Viimeisen valkaisukierroksen jälkeen suu huuhdellaan huolellisesti ja suojat poistetaan.

5. Viimeinen vaihe on sama kuin ensimmäinen eli katsotaan hampaiden väriaste, jotta nähdään, miten valkaisu tehosi. Hampaiden valkaisun tulokset ovat todella yksilöllisiä, koska ne riippuvat hampaiden kiilteestä ja hammasluusta! Mä itseasiassa yllätyin todella positiivisesti, miten onnistunut lopputulos mulle saatiin, kun hampaani olivat tosiaan jo aiemmin aika valkoiset. Kulmahampaat mulla vaalenivat muutaman asteen ja jopa etuhampaista saatiin vaaleammat! Nykyisen hammaskoruhampaan väriä ei voi edes verrata aiempaan, kun lopputulos on niin häkellyttävä! Lopuksi hampaiden pinnalle levitettiin vielä tahnaa, mikä suojaa ja hoitaa hampaita sekä lopputulosta.

6. Kokonaisuudessaan toimenpide kestää suunnilleen tunnin. Ennen kotiin lähtöä Hyggan ammattilaiselta saa vielä jatko-ohjeet 48 seuraavalle tunnille, jotta valkaisun lopputulos pysyisi mahdollisimman hyvänä. Koska valkaisuaine vaikuttaa kiilteessä ja hammasluussa vielä kahden vuorokauden ajan toimenpiteen jälkeen, hampaat ovat alttiita imemään itseensä värejä. Karkeasti ei saa nauttia siis värikkäitä ruokia sekä juomia ja myös happamat sekä todella kylmät ja kuumat nautittavat pitää karsia pariksi päivää pois.

Sellainen oli mun kokemus hampaiden valkaisusta hammaslääkärissä! Jälleen kerran, niin kuin aina, Hyggalta sai ihanan ammattitaitoista sekä asiakaslähtöistä palvelua ja itse arvotan todella tärkeäksi sen, että koen oloni turvalliseksi. Hyggalla hampaiden valkaisun tekee kokenut suuhygienisti ja oikein tehtynä se ei ole haitallinen hampaille. Tässä vielä Hyggan suuhygienistin vastaus, miksi hampaiden valkaisua ei kannata tehdä itse: ”Valkaisuaineiden teho perustuu joko vetyperoksidiin tai karbamidiperoksidiin. Molemmat ovat voimakkaita hapettimia, jotka vaurioittavat suun limakalvoja. Vauriot muistuttavat palovammoja ja paranevat hitaasti. Limakalvojen asianmukainen suojaus onnistuu turvallisesti vain ammattilaisen vastaanotolla.” Jos tehokas, laadukas ja turvallinen hampaiden valkaisu kiinnostaa Helsingin keskustan alueella, niin mun lämmin suositus menee Hyggalle! Saan jakaa teille vielä ihan mielettömän tarjouksen Hyggan hampaiden valkaisuun: Koodilla EMILIV saat hampaiden valkaisun hintaan 210€ (norm. 310€) ilman varausmaksua (norm. 19,90€). Varaus tulee tehdä 30.11.2019 mennessä ja hampaiden valkaisun tulee toteutua viimeistään 31.1.2020. Tässä vielä suora linkki Hyggan ajanvaraukseen.

Hymyin Emili <3

5 YLEISINTÄ KYSYMYSTÄ FOODPREPPAAMISESTA

Ruokien valmistaminen etukäteen tuleville päiville eli foodpreppaaminen puhututtaa ja hyvä vain! Tuon foodpreppaamista paljon esille omassa somessani viimeksi sunnuntaina, kun valmistelin tuttuun tapaan meille ruokia täksi viikoksi. En lähde tässä postauksessa avaamaan sen tarkemmin, mitä foodpreppaaminen käytännössä on, sillä olen kirjoittanut siitä jo blogipostauksen Foodprep ABC, minkä pääset lukemaan tästä.

Tässä postauksessa sen sijaan vastaan yleisimpiin kysymyksiin, mitä saan teiltä foodpreppaamiseen liittyen ja mennäänkin pidemmittä puheitta suoraan asiaan!

MITEN KAUAN PREPATUT RUOAT SÄILYVÄT JÄÄKAAPISSA?

Helppo nyrkkisääntö on, että suurin osa ruoista säilyy kylmässä noin 3-4 päivää. Itse valmistankin yleensä sunnuntaisin nimenomaan alkuviikon ruoat, mitkä kestävät meillä ke/to akselille ja näin myös säilyvät oikein hyvinä. Valmiiden ruokien lisäksi ostan aina yhteen ruokaan ainekset odottamaan kaappeihin, minkä teemme sitten keskiviikkona tai torstaina. Käytämme preppaamista siis vain arkipäiville helpottamaan arkea ja viikonlopuille käymme aina erikseen kaupan sekä teemme ruokaa fiiliksen mukaan. Jos haluaa preppailla ruokia pidemmäksi aikaa, niin pakkanen on siinä tapauksessa hyvä apuri! Nyrkkisäännön lisäksi omat aistit ovat tietenkin todella tärkeä työkalu ruoan syömäkelpoisuuden arvioimiseen. Kiinnitä huomioita ruoan ulkonäköön, hajuun ja rakenteeseen. Säilyvyyteen vaikuttaa toki isosti myös se, miten ruokia säilyttää. Vältä pitämästä ruokia turhaan huoneenlämmössä ja säilytä niitä koko ajan tiiviisti kylmässä.

MIKÄ ON KIKKA, ETTÄ VALMIIKSI PILKOTUT VIHANNEKSET EIVÄT NAHISTU NOPEASTI?

Lasiset tiiviit säilytysrasiat! Mulla on siis tapana lämpimien ruokien lisäksi preppailla tulevalle viikolle myös paljon kasviksia valmiiksi. Ne ovat ihan yhtälailla tärkeitä kuin itse ruoka ja huomaan, että jos kasviksia ei ole kiireisessä arjessa helposti saataville, niin ne helposti tuppaavat jäämään aterioilta pois. Kutsun sitä salaattibaariksi eli pilkon siis lasisiin säilytysrasioihin paljon erilaisia kasviksia valmiiksi, jolloin niitä ei tarvitse kuin lappaa mukaan töihin ja kotona lautaselle. Foodpreppaamisessa itseasiassa yksi parhaista asioista on se, että omat ruokailut saa pidettyä ihanan terveellisinä ja monipuolisina, kun ne suunnittelee ja tekee etukäteen eikä jätä valintoja aina kiireisiin hetkiin. Oon saanutkin teiltä aivan ihania viestejä, miten salaattibaarin ansiosta kasvisten syönti on lisääntynyt paljon ja myös lapset innostuvat, kun jääkaapista nostaa värikkäät porkkana- ja paprikakulhot pöytään. Se ei vie kerralla paljoa aikaa, kun pilkkoo erilaisia kasviksia rasioihin valmiiksi, mutta voi olla todellakin ratkaiseva tekijä monipuolisessa syömisessä. Itse tykkään salaatinlehtien, kurkun, paprikan ja porkkanan lisäksi pilkkoa pariin rasiaan myös hedelmiä, kuten ananasta, jotain melonia ja viinirypäleitä. Niitä on mukava syödä aamu-, väli- ja iltapaloilla tai lisätä esimerkiksi smoothieen. Vähän innostuin taas aiheesta, mutta tosiaan vastaus kysymykseen, miten valmiiksi pilkotut kasvikset saa säilytettyä hyvinä, niin tiiviit lasiset säilytysrasiat ovat ihan ykkösjuttu! Olen huomannut, että lasisissa rasioissa versus muovisiin, kasvikset säilyvät todella hyvin freeseinä! Säilytys koko ajan kylmässä jääkaapissa ja tosiaan kannet päällä, jotta säilytys on tiivistä. Ja sama homma pätee myös tässä, että kasviksia ei kannata turhaan pitää huoneenlämmössä ja katkaista kylmäketjua pitkäksi aikaa.

MISTÄ MEIDÄN LASISET SÄILYTYSRASIAT OVAT?

Ne ovat Ikeasta, mutta myös esimerkiksi Clas Ohlsonilta saa vastaavia lasisia säilytysrasioita, missä on hyvät tiiviit silikoniset kannet.

MITEN OSAA TEHDÄ OIKEAN MÄÄRÄN RUOKAA?

Tämän oppii oikeastaan vain tekemällä! Oikea määrää riippuu niin monesta asiasta, että on hankala sanoa suoraa vastausta. Prepattavien ruokien määrään vaikuttaa syöjien määrä, miten paljon yksi syöjä syö sekä onko ruoat sekä lounaalle että päivälliselle vai pelkästään toiselle aterialle. En koe myöskään, että määrät pitäisi olla todella tarkkoja. Itse teen esimerkiksi aina meille kaksi isoa ruokaa ja ne riittää siihen asti kuin riittää ja sitä varten yhden ruoan ainekset odottavat kaapeissa, jotta ruokaa voi tehdä lisää. Kokeilemaan siis vain ja löytämään sitä kautta itselle sen parhaan määrään!

EIKÖ RUOAN MAKU KÄRSI, KUN SEN TEKEE VALMIIKSI JA LÄMMITTÄÄ SEURAAVINA PÄIVINÄ?

Sanoisin, että riippuu ihan ruoasta. Mielestäni keitot, kastikkeet ja erilaiset vuoka- sekä pataruoat vain paranevat päivä päivältä, mutta ehdottomasti jotkut ruoat ovat parhaimmillaan tuoreena. Mua itseä ei haittaa, että lohkoperunat eivät ole seuraavana päivänä enää rapeita tai kana saman makuista kuin tuoreena, sillä arvotan itse niin korkealle sen, että valmista ruokaa on kaapissa. Nautin arkena siitä, että pystyn pitämään valmiin ruoan ansioista syömiseni säännöllisenä, terveellisenä sekä monipuolisena ja näin oloni hyvänä. Rapeista lohkoperunoista ja tuoreesta ruoasta nautin loppuviikon sekä tietenkin joka päivä aamu- ja iltapalan muodossa. Kuitenkin, kun suunnittelee prepattavia ruokia, niin voi hyvin ottaa huomioon, että tekee ruokia, mitkä eivät juuri muutu lämmitettäessä ja niitähän on siis todella paljon! Ja hei, onko parempaa kuin paistinpannulla lämmitetty ja vähän ruskistettu makaronilaatikko? No ei!

Mikäli sulla jäi tämän ja aiemman Foodprep ABC postaukseni jälkeen vielä mietityttämään jokin asia aiheeseen liittyen, niin multa saa aina kysyä! Jätä kommentti tähän alle tai vaihtoehtoisesti uusimpaan IG-kuvaani. Autan enemmän kuin mielelläni!

Hymyin Emili <3