Valitse sivu

EMILI K.

NAURETTAVAN HYVIÄ RESEPTEJÄ, TREENIVINKKEJÄ JA ELÄMÄNPOHDINTOJA

KATEGORIAT

SESONGIN LOHI-PARSASALAATTI

Vitsit mä olen odottanut, että pääsen julkaisemaan teille tämän reseptin! Mun täytyy näin heti alkuun myöntää, että salaatit eivät ole mun vahvuus. Ja nimenomaan siis ruokaisat salaatit. Niissä jos jossain, mä olen todellakin epämukavuusalueella. Se johtuu siitä, että me ei juurikaan syödä ruokaisia salaatteja vaan ruoka ja salaatti ovat aina erikseen. Näin ollen minä ja tuhdimmat salaatit eivät olla kovinkaan läheisiä tuttavia.

Yksi päivä kaupassa pyöriessä näin parsat, tämän hetken sesonkiherkun, tarjouksessa. Mulle tyypillisesti ajatus reseptistä lähti heti muotoutumaan päähän ja päätin sillä hetkellä, että nyt on aika ottaa härkää sarvista ja vastata teidän toiveisiin. Seuraavassa hetkessä syntyikin tämä aivan tykki sesongin lohi-parsasalaatti! Ja oli muuten sen verran hyvää, että kyseinen ruokaisa salaatti on piipahtanut meidän ruokapöydässä jo useampaan otteeseen.

Tämä maukas, yksinkertainen ja ihanan rento salaatti sopii, kuin nakutettu pääsiäisen ruokapöytiin. Sain myös muutamalta teiltä toiveen, voisinko kehitellä tuleviin kevään lakkiaisiin ja valmistujaisiin ruokaisan salaatin ohjeen niin tässä se olisi!

SESONGIN LOHI-PARSASALAATTI (NELJÄLLE)

1 rkl öljyä
200 g parsoja
ripaus suolaa
30 g baby-pinaattia
1/2 – 1 ruukku haluamaasi salaatinlehteä
1 pieni punasipuli
1 pieni kurkku
n. 400 g savulohta

Kastike:
1/2 sitruunan mehu
2 rkl öljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria

Itse käytin miniparsoja, mitä ei tarvitse esikäsitellä, mutta mikäli käytät
normaaleita parsoja, kuori ne ja leikkaa kovat kannat pois. Lisää
kuumalle pannulle öljy sekä parsat ja kypsennä, kunnes ne ovat
hieman pehmenneet ja saaneet hyvin väriä pintaan. Mausta lopuksi
ripauksella suolaa.
Leikkaa punasipuli ja kurkku haluamasi kokoisiksi paloiksi. Kerrosta
baby-pinaatit, salaatinlehdet, punasipulit sekä kurkut tarjoiluastiaan
ja asettele päälle paloiteltu savulohi ja paistetut parsat.
Sekoita kastikkeen ainesosat yhteen, tarkista maku ja kaada valmis
kastike salaatin päälle.


Ihanaa ja etenkin leppoisaa pääsiäistä sinne jokaiselle! <3 Nautitaan ajasta, kiireettömyydestä, rakkaista ihmisistä ja tietenkin hyvästä ruoasta! Suklaamunia unohtamatta, heh.

Hymyin Emili <3

HELPOT BATAATTIPYÖRYKÄT

Olen asettanut vähän aika sitten itselleni tavoitteen lisätä kasvis- ja vegeruokaa viikkotasolla. Konkreettisesti se tarkoittaa, että aina sunnuntaina prepattavista 2-3 ruoasta, vähintään yksi on kasvis- tai vegeruokaa. Maitotuotteita käytämme suhteellisen vähän, mutta niistäkin osan olemme korvanneet kasviperäisillä tuotteilla. Aamupuuron päällä soijarahka on hitti ja puurot, smoothiet yms. teemme aina kasvimaidoista. Niistä kauramaito on ehdoton lemppari, mutta myös riisi- sekä mantelimaito toimivat hyvin. Täytyy ihan taputtaa itseä olkapäälle ja kehaista, että olen onnistunut tavoitteessani todella hyvin! Viime sunnuntaina preppaamani kummatkin ruoat täyttivät tavoitteen ja koko alkuviikko onkin menty kasvisruokavaliolla, mihin meillä kuuluvat siis mm. kananmuna ja kala.

Suurin syy tällaisen tavoitteen asettamiselle oli ruokavalion monipuolistaminen. En koe siis, että rajoitan syömisiäni tai kieltäydyn mistään vaan nimenomaan päinvastoin monipuolistan ruokavaliotani entisestään. Etenkin proteiininlähteet tuppasivat pyörimään meillä helposti jauhelihassa ja kanassa. Ne pysyvät edelleen remmissä mukana, mutta vieressä sulassa sovussa ovat nykyään yhä enemmän myös erilaiset kalat, pavut, linssit, palkokasvit, nyhtökaura, härkis, tofu, hummus ja kikherne-, papu- sekä linssipastat. Sen lisäksi, että oma syöminen rikastuu, ympäristö kiittää.

Se, minkä itse koen valitettavaksi on, että kasvis- ja vegeruoka koetaan hankalasti lähestyttäviksi. Siksi mä lupasinkin nyt itselleni, että alan jakamaan teille yhä enemmän myös helppoja vaihtoehtoisia ruokia liharuoille. Sellaisia, mihin jokaisen olisi helppo ja kiva tarttua! Haluan myös jyrätä maan alle kaikki ajatukset, että ruoka ilman lihaa on pahaa ja mautonta. Starttaan tämän kasvis- ja vegeruoka urani helpoilla ja mielettömän maukkailla bataattipyöryköillä! Näissä valloittavissa kirkkaan oransseissa pyöryköissä proteiininlähteinä ovat yhdessä bataatti, pavut ja kaura. Söimme pyörykät yhdessä keitetyn riisin ja vihersalaatin kanssa, toimi! Seuraavaksi aion kokeilla jonkin ihanan suolaisen pastasalaatin kanssa; salaattia, kurkkua, pastaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, fetaa…

BATAATTIPYÖRYKÄT (30 KPL)

2 isoa (n. 1 kg) bataattia
3 rkl öljyä
2 tl juustokuminaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 tlk (400 g) kypsiä voipapuja/valkoisia isoja papuja
1 dl kaurahiutaleita
1,5 tl suolaa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ota pelti esille ja levitä siihen
valmiiksi leivinpaperi.
Kuori bataatit, pilko ne paloiksi ja siirrä kulhoon. Mittaa joukkoon öljy,
juustokumina sekä mustapippurirouhe ja sekoita hyvin. Levitä maustetut
bataatit pellille ja kypsennä uunissa, kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet
väriä pintaan.
Valuta pavuista suolavesi pois ja huuhtele ne. Siirrä kulhoon kypsät
bataatit, huuhdellut pavut, kaurahiutaleet ja suola. Soseuta ainekset
sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Pienet sattumat eivät haittaa.
Voit tehdä saman myös monitoimikoneella tai blenderillä. Pyörittele
taikinasta käsin 30 bataattipyörykkää, asettele ne pellille ja paista
uunissa vielä n. 15 minuuttia, kunnes niissä on pinnalla kaunis väri.
Kastele käsiä vedellä, kun muotoilet pyöryköitä, jotta taikina ei jää
käsiin kiinni.

Maukkaita, värikkäitä ja monipuolisia ruokahetkiä sinne ruudun toiselle puolella!

p.s. On aivan ihana seurata Instagramissa, kun kokeilette niin aktiivisesti mun reseptejä! Merkkailkaa jatkossakin mua teidän julkasuihin, jotta pääsen ihastelemaan niitä ja jakamaan eteenpäin inspiraatioksi muillekin! <3 Ihania olette, pus!

Hymyterkuin Emili <3

YRITTÄJYYS – TE KYSYITTE MINÄ VASTASIN

Maanantaiterkkuja täältä! Oltaisiin taas toivotun postauksen äärellä! Aiheena on yrittäjyys ja omaa tarinaani sen saralla. Laitoin Instagram storiesiin teille kysymyboksin, mihin saitte esittää vapaasti kysymyksiä aiheeseen liittyen. Niitä tuli taas todella iso määrä, mikä on vain huippua ja kertoo aiheen kiinnostavuudesta. Kasasin tähän postaukseen kysytyimmät kysymykset. Iso kiitos ja hali kaikille teille ihanille kysyjille! <3

Onko sulla siis toiminimi?

Kyllä, mulla on toiminimi. Koin sen parhaaksi yritysmuodoksi itselle, sillä perustin yrityksen yksin ja toiminimeä on suhteellisen helppo ja yksinkertainen pyörittää. Toiminimi on yksinkertaisin yritysmuoto ja näin turhaa byrokratiaa ei ole. Kun tulot lisääntyvät ja liiketoiminta mahdollisesti kasvaa tai laajenee, osakeyhtiö voisi tulevaisuudessa olla järkevämpi. Siinä esimerkiksi verotus on edullisempaa, kuin toiminimessä. Laitan tähän alle linkin, mistä pääset halutessasi lukemaan lisää eri yritysmuodoista:

https://yritä.fi/yritysmuodot

Milloin ja miten päädyit yrittäjäksi?

Perustin yritykseni heti urheiluhieroja koulusta valmistuttuani vuoden 2016 toukokuun lopulla. Ennen kuin aloitin hierojakoulun, en valehtelematta ikinä ollut ajatellut itseäni yrittäjäksi. Se ei koskaan ole ollut haaveeni vaan ennemmin juuri toinen ääripää; yrittäjäksi en ainakaan halua. Muistan todella tarkasti, kun en vielä tiennyt yrittäjyydestä mitään ja ajattelin sen pelkästään järkyttäväksi paperien pyörittelyksi, kellon ympäri raatamiseksi sekä epävarmaksi työksi. Näin jälkikäteen olen monet kerrat kironnut, kun meillä oli liikuntaneuvojaksi opiskellessani yrittäjyyskurssi ja meikäläinen teki kaikkea muuta kuin kuunteli. Kuitenkin hetken opiskeltuani urheiluhierojaksi, mulle valkeni todella nopeasti, että yrityksen perustaminen mahdollistaisi ammattieni yhdistämisen; pystyisin tekemään kätevästi sekä hierontoja että valmennuksia. Avopuolisoni Jope, joka oli ollut silloin jo pari vuotta yrittäjänä, kannusti myös kovasti alkamaan tekemään samantien töitä itselleni.

Miten etenit? Haitko starttirahaa?

Kun ajatukset yrityksen perustamisesta vahvistuivat, ensimmäinen asia to-do-listallani oli 1) starttirahan hakeminen. Se oli listan kärjessä, koska starttirahan saamisen edellytyksiin kuuluu, että toiminimeä ei ole saanut perustaa ja liiketoimintaa aloittaa. Starttirahaa haetaan liiketoimintasuunnitelmalla, jossa tulee selvittää muun muassa yrityksen toiminta- ja rahoitussuunnitelmat. Eli suomeksi toimintasuunnitelmalla minun tuli todistaa suunnitellusti, miten tuleva toimintani on jatkuvasti kannattavaa ja, että omaan valmiudet sen pyörittämiseen. Rahoitussuunnitelmalla taas arvioin alkutaipaleeni tuloja ja näin todistin tarpeeni starttirahalle. Onnekseni liiketoimintasuunnitelma kuului hierojakoulussamme näyttöihin, joten tein sen kunnianhimoisesti kerran kunnolla. Varasin ajan TE-toimistoon, missä esittelin suunnitelmani ja myöntävä päätös starttirahasti tuli muutaman päivän sisällä. Mulle raha myönnettiin kuudeksi kuukaudeksi ja toista kuuden kuukauden jaksoa sain hakea erikseen, mutta päädyin olemaan hakematta, sillä tuloni olivat vakiintuneet ja kasvaneet niin, että ehdot starttirahan saamiselle eivät täyttyneet. Tuen määrä oli silloin noin 700€/kk eli merkittävä taloudellinen helpotus ensimmäiselle puolelle vuodelle. Laitan alle suoran linkin TE-palveluiden sivuille, missä kerrotaan enemmän starttirahasta ja sen hakemisesta:

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonantajalle/yrittajalle/aloittavan_yrittajan_palvelut/starttiraha/index.html

Starttirahan hakemisen ohella 2) etsin toimitilaa hierontoja varten. Koska en omannut isoa pääomaa tai halunnut ottaa lainaa, päädyin etsimään vuokratilaa. Laitoin Liikunta-alan ammattilaiset Facebook-ryhmään viestin, missä kerroin hieman itsestäni, tilanteestani ja tarpeistani. Sain muistaakseni viisi yhteydenottoa ja loppuen lopuksi kävin katsomassa vain tilaa, missä edelleen olen tyytyväisesti vuokralla.

Starttiraha ja toimitila olivat hommattuina, joten seuraava steppi oli 3) toiminimen perustaminen. Sehän on itsessään super helppoa ja tapahtuu nykyään suoraan verkossa YTJ:n verkkopalvelussa tai Y3-lomakkeella. Paljon kyselitte, mitä toiminimen perustaminen maksaa ja tarvitseeko olla paljon pääomaa niin perustaminen itsessään ei maksa mitään ja pääomaa ei vaadita. Lomake täyttöön, lähetys ja thats it! Listaan tähän alle muutamia asioita, mitä kuitenkin kannattaa miettiä, ennen yrityksen perustamista:

  • Pystytkö/Haluatko hakea starttirahaa? Kurkkaa ehdot, mitä sen saantiin vaaditaan.
  • Mieti toiminimellesi nimi. Se voi olla oma nimesi tai liittyä jotenkin yritystoimintaasi.
  • Valitse toimialasi ja, miten muotoilet sen eli sinun tulee ilmoittaa kaupparekisteriin toimiala ja verohallintoon päätoimiala.
  • Millainen pankkitili on yrityksellesi paras? Toiminimelle ei ole pakko hankkia omaa tiliä, mutta se on erittäin suositeltavaa, sillä se helpottaa huomattavasti kirjanpitoa ja rahan hallintaa.
  • Miten hoidat kirjanpitosi? Teetkö sen itse vai ulkoistatko sen? Jos päädyt ulkoistamiseen, kartoita itsellesi sopiva kirjanpitäjä kilpailuttamalla heitä tai kysymällä tutuilta suosituksia hyvistä ja luotettavista tekijöistä.
  • Mihin rekistereihin sinun kannattaa ja tulee liittyä?

Näihin ylläoleviin asioihin ja toiminimen perustamiseen askel askeleelta saat lisää apua alla olevan linkin kautta:

https://yritä.fi/toiminimen-perustaminen

Vinkit asiakashankintaan?

4) Asiakashankinta ja markkinointi oli mulla etenemisvaihe numero 4. Se on karu fakta, että markkinointi, ja nimenomaan oikeanlainen markkinointi, on todella isossa roolissa siihen paljon töitä on. Onnistunut markkinointi tavoittaa tehokkaasti haluttua kohderyhmää. Mun mielestä tärkein vinkki, minkä haluan teille jakaa, on että asiakkaat ja työt eivät tule odottamalla. Voisi melkein sanoa, että asiakas- ja työmäärät ovat suoraan verrannollisia siihen, minkä verran olet tehnyt töitä asiakashankinnan eteen. Mulla ei ole oikeastaan missään vaiheessa ollut pulaa asiakkaista ja töistä ja se on suurimmaksi osaksi kahden asian summa: suunniteltu iso työ markkinoinnin eteen sekä hyvä työnjälki. En ole todellakaan markkinoinnin ammattilainen vaan kaiken tämän olen oppinut tekemällä. Nykypäivänä some on place to be markkinoinnissa ja mikä parasta, se on vielä ilmaista! Itse suuntasin markkinoinnin vahvasti Facebookiin, mihin tein yritystilin. Avainasia tehokkaassa markkinoinnissa on säännöllisyys ja aktiivisuus. Sen lisäksi, että tavaraa olisi hyvä tulla ulos säännöllisesti, tulisi sen myös antaa jotakin. Pelkkä oman palvelun myynti jatkuvasti sellaisenaan ei pure vaan ihmiset haluavat hyötyä. Konkreettisena esimerkkinä itse postasin sekaisin Facebook sivulleni liikkuvuusvinkkejä, treenivideoita, reseptejä, vapaita hieronta-aikoja, peruutusaikoja, hyviä artikkeleita, asiakkaiden palautteita… Aluksi julkaisin jotain ulos päivittäin. Lomieni ajaksi ajastin jokaiselle päivälle postauksen. Kuulostaa ehkä aikaa vievältä ja vaivalloiselta, mutta kova ja pitkäjänteinen työ on avain yrittäjänä pärjäämiseen ja menestymiseen. Some-markkinoinnin lisäksi jaoimme kollegani kanssa flayereita Helsingin kaduilla ja veimme niitä ilmoitustauluille.

Tällä hetkellä olen siinä tilanteessa, että en ole pitkään aikaan tehnyt suunniteltua markkinointia, sillä asiakkaita ja töitä on tarpeeksi. Kun markkinoinnin tekee kerralla kunnolla ja työn hyvin, alkaa asiakaskunta vakiintua ja oma nimi kiertämään. Sen haluan vielä sanoa, että älä tavoittele aluksi täydellisyyttä tai vertaa itseäsi kokeneempiin tekijöihin. Jokainen menestynyt tekijä on lähtenyt jostakin. Tekeminen ja sen laatu kehittyvät vain tekemällä ja on turha miettiä, mitä muut ajattelevat. Se, että yrittää ja tekee parhaansa, on arvostettavaa. Tämän hetkinen tilanteeni saattaa sokaista sitä tilannetta, mistä itsekin olen lähtenyt. 2016 toukokuussa, kun perustin yritykseni, mulla oli Instagramissa 250 seuraajaa, Facebook sivut ajatuksen tasolla ja työt täysin tyhjän päällä. Rohkeasti siis tekemään vaan!

Yrittäjyyden kolme hyvää ja huonoa puolta?

+ Vapaus. Kukaan ei määrää, mitä pitää tehdä ja milloin. Työt tehdään itselle ja näin määräysvalta on minulla.
+ Kliseistä, mutta on mahdollista elää omaa unelma elämää. Tehdä
työtä, mistä nauttii ja muokata arki oman näköiseksi.
+ Mahdollisuudet. Periaatteessa mitä vain on mahdollisuus tehdä ja
kehitellä.

– Palkallisia lomia ei ole. Kun lomailen tai sairastelen, kukaan ei tee
töitäni ja rahaa ei tule.
– Yksityisyrittäjällä kaikki vastuu on itsellä, niin hyvässä kuin pahassa.
– Stressi. Työnkuvaan kuuluu niin paljon asioita. Ei pelkästään itse se
työ vaan kaikki sen takana ja näin työmäärät ja aikataulut aiheuttavat
väistämättä välillä stressiä.

Kuinka monta tuntia viikossa sä oikeasti teet töitä?

Tämä kysymys on todella hankala, mutta samalla myös yksi
kysytyimmistä. Kaikki viikkoni ovat todella erilaisia, mutta runko niissä
on karkeasti samanlainen. Avaan alle tämän viikkoni niin määristä saa
jonkinlaista kuvaa:

MA Office-/Valmennuspäivä: 8-10.30 blogipostauksen kirjoittaminen, 11.30-14 PT-valmennuksia, 14.30 –> kirjanpidon viimeistely sekä postitus, blogipostauksen kirjoittaminen loppuun ja Jopen nettivalmennuksen reseptien kirjaus sekä lähetys eteenpäin. Työtunteja arviolta 9.

TI Hierontapäivä: 13-20 hierontoja ja aamulla ennen hierontoihin
lähtöä äitiys nettivalmennuksen reseptien kirjaus loppuun ja lähetys
asiakkaalle. Työtunteja arviolta 9.

KE Hierontapäivä: 11-18 hierontoja. Työtunteja arviolta 7.

TO Hierontapäivä: 8-15.30 hierontoja ja illalla yhden
harjoitusohjelman teko. Työtunteja arviolta 9.

PE Office-/valmennuspäivä: Koko päivä ennen valmennukseen lähtöä
menee reseptejä suunnitellessa yhteen prokkikseen, 15.45-16.45 PT-
valmennus. 17.15 –> palaveri resepti prokkikseen liittyen. Työtunteja arviolta 10.

LA ja SU Vapaa-/Officepäivät: Blogipostauksen kirjoittaminen sekä
mahdolliset rästihommat, mitä viikolta on jäänyt. Yritän pitää
viikonloput mahdollisimman vapaina töistä, mutta todella harvoin
sekä la että su ovat täysin vapaita. Työtunteja arviolta 4.

Se, mikä tästä kysymyksestä tekee niin hankalan, on että yllä olevissa päivissä ei ole merkittyinä kaikkia hallinnollisia töitä, mitä teen päivittäin: sähköpostit, työpuhelimeen vastailu, laskujen maksaminen ja lähettäminen, sisällöntuotanto someen… Työpäiväni siis täyttyvät yleensä aikalailla aamusta iltaan, mutta pyrin kuitenkin rytmittämään niitä selkeillä ruokatauoilla sekä treeneillä. Työtunteja viikossa arviolta 48 + yllä mainitut hallinnolliset työt sekä some.

Tienaatko yrittäjänä hyvin ja stressaavatko tulot?

Heh nyt tulee ärsyttävä ympäripyöreä vastaus, mutta kyllä tienaan hyvin yrittäjänä. Käsite hyvin tienaaminen tarkoittaa varmasti meille kaikille eriä, mutta siihen nähden, miten vähän aikaa olen ollut yrittäjänä ja työnkuva vasta pikkuhiljaa muotoutuu haluttuun niin olen tyytyväinen tämän hetkisiin tuloihini. Nykyään tulot eivät enää stressaa, sillä tietty työmäärä ja näin perus toimeentulo kuukaudessa ovat vakiintuneet. Yrityksen alkuaikoina tuloista oli jonkin verran stressiä. Ajatus siitä, että jokainen sentti on itsestäni kiinni ja minun vastuulla sai pientä stressin poikasta aikaan, mutta samalla se myös motivoi tekemään kovasti töitä toimeentulon eteen. Nykyään tässä on toisena kääntöpuolena se, kun tulot ovat itsestä kiinni, töitä tulee otettua välillä liikaakin. Toki tuloja tulee enemmän, mutta kantapään kautta olen oppinut, että omat voimavarat ovat rajalliset ja terveyttä ei voi mitata rahassa.

Mikä mielestäsi yrittäjyydessä on haasteellisinta?

Jos yksi asia pitää nimetä, kyllä se on ajanhallinta. Se, että tajuan ensin omat resurssini, miten paljon pystyn tekemään töitä tietyssä ajassa ja sen jälkeen, että saan kaikki ne työt tehtyä tehokkaasti ja laadukkaasti ajallaan.

Mitkä on sun isoimmat opit ja virheet tän aikana, kun oot ollut
yrittäjänä?

Ehdottomasti isoin virhe tai haluan ennemmin ajatella, että kantapään kautta opittu asia on omien resurssien ja voimavarojen yliarviointi. 2017 syksy oli todella hankala. Reilun vuoden oli silloin ollut yritys pystyssä ja tahti oli kova. Kaikki uuden opettelu, asiakashankinta, somen aloittaminen, liian isot työmäärät ja stressi saivat aikaan jonkin tasoisen uupumisen. Olin sen syksyn todella väsynyt! Muista, että joka aamu, kun heräsin mietin vain, että milloin pääsen seuraavan kerran nukkumaan. Väsymys todella painoi ja normaali energinen, pirteä ja iloinen Emili oli kadoksissa. Treeneistä ei ollut silloin puhettakaan. Muistan, että kävin kävelemässä paljon, koska koin todella huonoa omaatuntoa siitä, että en jaksanut treenata. Ajattelin, että pakko sitä nyt on edes jotenkin liikkua ja ainut, mihin pystyin silloin oli kävely. Sitä on hankala myöntää itselle, että nyt mä olen loppu. Tämä 2017 syksy ei todellakaan ole viimeinen kerta, kun en osaa suhteuttaa resurssejani työtarjouksiin, mutta näin paha tilanne ei ole ollut tuon kokemuksen jälkeen. Ja se on edelleen asia, mitä opettelen jatkuvasti.

Nyt, kun olet päässyt postauksessa tähän asti ja sinulle tuli jonkinlainen kuva yrittäjyydestä niin haluan sano vielä yhden jutun: En ole katunut päivääkään yrittäjäksi lähtemistä. Se on heittämällä yksi parhaista elämäni tähän astisista tehdyistä päätöksistä! Töitä ja haasteita on, mutta plussia on tuplaten ellei triplaten!

Hymyin Emili <3

TERVEELLINEN FETA-KASVISPIIRAKKA

Suolainen piirakka mielletään helposti juhlaruoaksi tai herkuksi, ei niinkään arkiseksi syötäväksi. Todella surullista, sillä suolainen piirakkahan on ihan mielettömän hyvää! Itse en muutenkaan pidä kieltämisestä tai ajatuksesta, että joku yksittäinen ruoka ei ole sallittua. Siellä taitaa olla muitakin suolaisia piirakoita rakastavia, sillä terveellisen suolaisen piirakan ohje on ollut toivelistoilla siitä lähtien, kun sellaisia olen teiltä alkanut kyselemään. Otin härkää sarvista ja kehittelin meille suolaisen piirakan ohjeen, mikä hellii samaan aikaan mieltä maullaan ja kehoa terveellisyydellään. Eikun vaan uunia päälle ja suolaista piirakkaa iltapalapöytään!

Valitsin täytteeksi aina toimivan feta-kasvis kombon. Sama ohje toimii kuitenkin millä vain muillakin täytteillä ja oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Sesonkia kannattaa hyödyntää ja nyt onkin parhaimmillaan esimerkiksi parsat, mitkä sopivat ihanasti myös fetan kanssa. Tämä terveellinen suolainen piirakkaa taipuu moneen hetkeen arki päivistä tulevan pääsiäisen brunssipöytään. Hyvästi kieltolistat!


FETA-KASVISPIIRAKKA

Pohja:
2 dl kaura- tai tattarihiutaleita
2,5 dl kaurajauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä
2 dl kauramaitoa (muukin käy)

Täyte:
1 pieni paprika
1/2 (n. 200g) parsakaali
175 g fetaa
3 kananmunaa
200 g kermaviiliä
2 dl kauramaitoa (muukin käy)

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja ota piirakkavuoka valmiiksi
esille.
Mittaa pohjan ainekset kulhoon, sekoita ja painele taikina sormin
uunivuoan pohjalle ja reunoille.
Pilko paprika, parsakaali sekä feta paloiksi ja levitä ne tasaisesti
piirakkapohjan päälle. Mittaa erilliseen kulhoon munat, kermaviili ja
kauramaito, sekoita ja kaada vuokaan.
Kypsennä piirakkaa n. 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja pinta
on saanut kauniin värin.

Hymyin Emili <3

MAAILMAN PARHAIMMAT JA HELPOIMMAT TONNIKALAPIHVIT

Heh vaatimattomasti nimesin nämä tonnikalapihvit maailman parhaimmiksi ja helpoimmiksi, mutta kun kokeilet ohjetta, tajuat miksi! Muutamalla perus raaka-aineella saa ällistyttävän maukkaan lopputuloksen ilman sen suurempia ponnisteluita. Terveellistä itse tehtyä ruokaa parhaimmillaan. Tonnikalapihvien viereen sopii hyvin esimerkiksi salaatti tai uunikasvikset.

TONNIKALAPIHVIT (10 KPL)

2 tölkkiä tonnikalaa (vedessä)
2 kananmunaa
1 dl pippuri kaurakermaa (muukin käy)
0,5 dl kaurahiutaleita
1/2 ruukku tilliä
1/2 sitruunan mehu
1/2 tl suolaa
öljyä paistoon

Valuta tonnikaloista vesi pois ja pilko tilli silpuksi. Mittaa kaikki ainekset
kulhoon, sekoita hyvin ja anna taikinan turvota n. 5 min. Nosta öljytylle
paistinpannulle lusikalliset taikinaa ja litistä ne pihveiksi. Paista
pihveihin kaunis väri kumminkin puolin. Huomioi, että pannu ei ole
liian kuuma, jotta pihvit eivät pala pinnalta ja kerkiävät kypsymään.
Näin kääntäminenkin on helpompaa.

Ihanaa ja herkullista viikonloppua sinne jokaiselle!

Hymyin Emili <3

AJATUKSIA YHTEISTÖIDEN TAKAA + ALEKOODI

Kaupallisessa yhteistyössä Woobs Design kanssa.


Sosiaalisessa mediassa koko ajan lisääntyvät ja yleistyvät eri muotoiset yhteistyöt puhuttavat. Monia ne varmasti myös ärsyttävät. Mun mielestä on valtavan hienoa, että yritykset ymmärtävät koko ajan enemmän ja enemmän, miten tärkeä ja tänäpäivänä myös dominoiva markkinointiväline some on. Haluan jakaa heti tähän alkuun yhden ajatuksen, minkä toivon avartavan teidän lukijoiden ajatuksia aiheeseen liittyen.

Sosiaalisen median vaikuttajilta toivotaan aktiivisuutta ja vahvaa kanssakäymistä seuraajien kanssa. Tykätään siitä, että ne omat suosikit, keitä seurataan päivittäin, ovat aktiivisia. Halutaan jatkuvasti inspiraatiota, vinkkejä, tartuttavaa ihmisläheistä sisältöä, konkreettisia hyötypostauksia ja samaistuttavia ajatuksia. Yhdellä vaikuttajalla saattaa olla useampikin kanava, minne sisältöä tulisi tuottaa säännöllisesti; Instagram, Facebook, blogi, Youtube… Mitä tämä vaatii meiltä vaikuttajilta on aika. Uskon, että puhun nyt muidenkin, kuin vain itseni puolesta. Tuotan someen sisältöä, koska tykkään siitä. Se on ykkös juttu ja sisäinen motivaation lähde. Sen jälkeen mulle tärkeitä arvoja sisällöntuotossa ovat aitous, itseni näköisyys ja laatu. Se, että sisältö on tätä kaikkea, vaatii luovuttaa ja aikaa. Havainnollistan aihetta lisää konkreettisella esimerkillä: Mitä on yhden julkaisemani reseptin takana? Ensin suunnittelen reseptin, haen kaupasta tarvittavat ainekset ja kokeilen sen toimivaksi. Tämä voi mennä purkkiin kerralla tai vaatia useamman kokeilun. Sen jälkeen mietin, millaisen fiiliksen ja sommittelun haluan kuvaan. Seuraavaksi vuorossa on kuvaaminen, onnistuneiden kuvien perkaus ja muokkaus. Tämän teen joko itse tai ulkoistan sen kuvaajalleni Jossulle, jolle maksan työstä. Viimeiseksi kokoan postauksen kirjoittamalla ajatuksia reseptin takaa, itse reseptin sekä kuvat ja julkaisen valmiin laadukkaan tuotoksen ulos. Tätä kaikkea ei tehdä tunnissa vaan useammassa.

Pointtini tämän ajatuksen takana on se, että yhteistyöt mahdollistavat rahaa, mikä mahdollistaa aikaa ja se taas mahdollistaa aktiivisemman ja laadukkaamman sisällöntuoton. Se on työtä siinä, missä niin sanottu normaalikin työ. Suurinosa meistä vaikuttajista, niinkuin itsekin, tuottaa sisältöä muiden töiden ohella. Ja se, että siitä työstä on mahdollista saada tuloja tarkoittaa, että päivätöitä on mahdollista vähentää ja näin vapauttaa aikaa sille sisällölle, mitä teille tarjoamme. Mainittava asia on myös se, että ennen, kun mitään yhteistyö ehdotuksia saatika kaupallisia sellaisia tulee, on pohjatyötä ihan valtava määrä. Toivottavasti saitte ajatuksestani kiinni.

Erillinen iso ja tärkeä aihe on toki arvot ja etiikka yhteistöiden takana. Ja uskon, että tämä on nimenomaan yksi niistä pointeista, mikä närkästystä herättää. Itselläni arvot ja ajatukset yhteistöiden takana ovat erittäin selkeät: En mainosta mitää, mitä en itse käyttäisi ja ostaisi. Tuotteen/Palvelun takana pitää pystyä seisomaan 100%. Myös yhteistyömerkinnät teen selkeästi, koska haluan sillä välittää luottamusta. Jokainen yhteistöitä tekevä päättää itse omat pelisääntönsä ja juuri se tästä ”pelikentästä” tekeekin niin villin ja epäluottamusta herättävän.

Mä haluan esitellä teille nyt lyhyesti yhden uuden yhteistyökumppanini ja vähän ajatusta sen takaa. Tarjotaan teille myös mahdollisuus tutustua heidän tuotteisiin lähemmin alekoodin muodossa! Sain tosiaan tammikuussa yhteydenoton Woobs Designeltä, turkulaiselta asusteita tuottavalta pienyritykseltä, koskien heidän aurinkolaseja. Mulle tuli jo tästä ensimmäisestä heidän laittamasta viestistä todella hyvät vibat ja lähdin sen takia samantien tutustumaan yritykseen lisää. Tämän teen aina ennen, kun vastaan yritykselle mitään: Tutustun heihin tarkasti ja kyselen mahdollisesti lisää. Mulla tulee yleensä aika selkeästi joko tai fiilis ja tällä kertaa se oli hyvin vahvasti positiivinen. Brändi ja aurinkolasit tuntuivat alusta asti hyvin oman näköisiltä ja arvoihini sopivilta. Oli kyse asusteesta tai vaatteesta, arvostan persoonallisuutta, laadukkuutta ja suhteellisen pelkistettyä ulkoasua. Nykyään myös ekologisuutta osaa ja pitää ajatella ihan eri mittakaavassa sekä ottaa huomioon. Ihan hullun kuuloista, mutta Woobs Design täyttää tuotteillaan ja niiden takana olevilla arvoillaan kriteereistäni kaikki!

Woobsin asusteiden takana on vahva ajatus muodista ja nimenomaan siitä, mikä on trendikästä tällä hetkellä. Perustajat halusivat tuoda markkinoille aurinkolaseja, joiden ulkoasuista huokuu persoonallisuus ja uniikkius. Päämateriaalina on puu, mihin yhdistetään rohkeasti pelkistettyä designia ja vaihtelevia luonnonmateriaaleja, kuten metallia ja nahkaa. Materiaalivalinnat puoltavat arvostettavasti ekologisuutta. Ekologista ajattelua on myös lasien korkea laatu, mitä on kehitelty monta vuotta, jotta lasit ovat kestäviä ja arvokkaita. Itse arvostan todella korkealle myös kotimaisuuden ja näin yksityisyrittäjänä tuen mielelläni pienyrityksiä aina, kun se on mahdollista.

Postauksen kuvista olet jo saanut pientä esimakua Woobsin laseista. Itse tuotteethan ne puhuvat puolestaan, joten tässä suora linkki heidän nettisivuille aurinkolasien pariin, missä voit käydä kurkkimassa uusia plehoja näille kevätsäille: https://woobs.fi/collections/sunglasses

KOODILLA ”EMILI20” SAAT KAIKISTA VERKKOKAUPAN AURINKOLASEISTA -20%. Syötä koodi ostovaiheessa ”alennuskoodi” -kenttään. Toivottavasti sieltä löytyy sullekin juuri sopivat sinun näköiset lasit! <3

Hymyin Emili <3

PARISUHDE Q&A


No nyt olisi paljon toivottua postausta tarjolla! Saitte esittää siis meille, minulle ja avopuolisolleni Jopelle, kysymyksiä meistä. Ihania kysymyksiä laitoitte, iso kiitos niistä! <3 Tätä postausta oli kyllä todella kiva tehdä! Köllöteltiin tänään aamulla yhdessä sohvalla viltin alla ja vastailtiin teidän kysymyksiin. Osaan vastattiin yhdessä ja osaan erikseen. Niihin, mihin kumpikin vastasi erikseen, emme nähneet toistemme vastauksia ennen, kun kokosimme ne tähän postaukseen. Kysymyksiä tuli valtava määrä, joten jos juuri sinun kysymys ei täällä ole, se johtuu vain siitä, että niitä oli pakko karsia. Ehkä parisuhde Q&A 2 voisi olla hyvä idea? Me toivotetaan täältä oikein ihanaa ja rentoa viikonloppua! <3 Toivottavasti pidät meidän postauksesta!

Miten tapasitte ja, miten teidän juttu siitä eteni? Oliko se rakkautta
ensisilmäyksellä?

Olemme olleet Jopen kanssa samalla luokalla kaksi vuotta Pajulahden
urheiluopistossa, mistä valmistuimme kummatkin liikuntaneuvojiksi ja
personal trainereiksi. Eli tapasimme siis ensimmäisenä koulupäivänä,
mutta silloin seurustelimme kummatkin. Lyhykäisyydessään ensimmäisen vuoden kesälomalta palattuamme olimme kummatkin sinkkuja ja aika nopeasti löysimme toisemme. Muistaakseni Jope alkoi snäppäämään mulle ja siitä se sitten aika vauhdilla eteni seurusteluksi. Näin jälkikäteen tätä on hassua miettiä, mutta meillä on kyllä aina ollut jonkinlainen yhteys. Kuulostaa huuhaalta, mutta ollaan tästä Jopen kanssa puhuttu ja meidän välillä on aina ollut jotakin erityistä. Myös meidän luokkalaiset olivat huomanneet sen! Osittain jopa ajattelen, että ollaan rakastuttu ensisilmäyksellä, koska heti, kun siihen oli kummallakin mahdollisuus, se tapahtui. Pajulahdesta valmistuttuamme muutimme heti ensimmäiseen yhteiseen kotiimme Helsinkiin. Jopella odotti täällä työt ja mulla alkavat urheiluhierojan opinnot.

Kauan olette olleet yhdessä?

3 vuotta ja reilu neljä kuukautta.

Mihin ihastuitte toisissanne?

E: Ulkonäköön ja ystävälliseen sekä itsevarmaan luonteeseen.

J: Iloiseen luonteeseen ja ulkonäköön.

Mikä on parasta teidän suhteessa?

E: Arki! Meidän arki itsessään on oikeasti vaan niin kivaa. Se, että saa jakaa kaikki asiat saman tyylisen ihmisen kanssa. Koen, että nautitaan elämästä joka päivä; nauretaan, hassutellaan ja rakastetaan.

J: Se, että meillä on samanlaiset arvot ja arki on itsessään todella kivaa.

Onko suhteessanne mustasukkaisuutta?

Ei kyllä ole. Suhteen alkuaikoina, kun kaikki oli jännittävää ja vähän epävarmaa niin jotain pientä normaalia mustasukkaisuutta saattoi olla, mutta tosiaan tällä hetkellä kummatkin ollaan samaa mieltä, että mustasukkaisuutta ei ole.

Mitä arvostatte toisissanne eniten?

E: Ehdottomasti rehellisyyttä ja luotettavuutta! Arvostan älyttömästi myös Jopen työmoraalia ja vahvaa intohimoa, mikä hänellä on työtä ja treenaamista kohtaan.

J: Rehellisyyttä ja luotettavuutta. Ne ovat mulle tosi tärkeitä arvoja.

Mistä riitelette? Ja riitelettekö paljon?

Hahah meitä kumpaakin nauratti tämä kysymys, koska siis emme riitele todellakaan paljoa, mutta silloin, kun kinataan se liittyy aina siivoamiseen. Mä olen todella siisti ja tarkka ihminen. Tykkään, että koti on tiptop ja tavarat ovat omilla paikoillaan. Jopekin on kyllä siisti ihminen, mutta ei kaikissa asioissa tarkka. Tavarat saattavat olla hänen toimesta siellä sun täällä ja koti melkoisen pommin jäljiltä, mutta se ei haittaa tai häiritse Jopea. Kuitenkin meillä riidat ovat kinastelu tasoa, ei isoja tai merkittäviä riitoja.

Mikä on teidän yhdistävä tekijä?

Mietimme tätä yhdessä ja aika siistiä, että listasimme täysin samat asiat! Kokonaisuudessaan elämäntyyli on meidän isoin yhdistävä tekijä. Kummatkin ovat yrittäjiä ja näin työnkuva on melkoisen villi sekä vapaa. Koemme sen kuitenkin nimenomaa positiiviseksi ja yhdistäväksi tekijäksi, sillä toista on helpompi ymmärtää. Muita yhdistäviä tekijöitä ovat urheilu ja arvot.

Mikä on toisen paras piirre? Entä huonoin?

E: Jopen parhaat piirteet ovat positiivisuus ja optimistisuus. Jope ajattelee aina asiat positiivisen kautta eikä hätkähdä pienistä. Joka päivä saa nauraa vedet silmissä hänen vitseille ja höpötyksille. Huonoin piirre Jopessa on liika rentous. Tarkoitan sillä sitä, että tavarat jäävät usein siihen, mihin ne lasketaan ja jos ollaan esimerkiksi sovittu, että lähdetään klo 12, Jope on silloin menossa vasta suihkuun.

J: Emilin parhaat puolet ovat ehdottomasti välittävä ja huolehtiva. Hän ajattelee aina toisia. Huonoin taas on se, että Emili on tosi pikkutarkka, mikä näkyy esimerkiksi kodin siisteydessä.

Mikä on teidän suosikki tapa viettää aikaa yhdessä?

Kuulostaa tylsältä, mutta ihan vain oleminen. Meillä kummallakin arki on niin kiireistä ja hektistä, että silloin, kun ei ole mitään, on parasta vaan olla. Sohva + tv + ruoka kombo on aina toimiva! Tykätään myös ulkoilla yhdessä. Se on kummallekin sellaista rauhoittumista yhteisen ajan lisäksi. Ihan vain ulkoilua, lenkki tai ulkotreeni. Tehdään itseasiassa aika tosi vähän yhdessä mitään spesiaalia, mutta se on meistä vaan hyvä, että osataan nauttia niistä arkisista jutuista eikä yhteisen ajan tarvitse olla mitään sen erityisempää.


Molempien toistensa tekemät lempiruoat?

E: Hmm… Vähän meitä nauratti tämäkin kysymys, koska teen meillä pääsääntöisesti ruoat. Jopehan on oikeasti hyvä laittamaan ruokaa siitä se ei ole kiinni. Hurmasi mut meidän alkuaikoina super hyvillä banaaniletuilla ja suklaa-chiapuddingillakin! Sanon kuitenkin Jopen vakion kookosriisi ja kana.

J: Kaikki, mitä Emili tekee on tosi hyvää! Hän tekee niin paljon erilaisia ruokia, että on hankala nimetä vain yhtä, mutta lihapullat ja perunamuusi maistuvat aina törkeen hyville.


Urheiletteko yhdessä?

Suhteellisen vähän, mihin on syynsä. Jopella on salikortti Fitness Villageen, missä hän ohjaa valmennettaviaan ja mulla taas on salikortti meidän naapurissa olevaan Redin Elixiaan. Salitreenejä teemme siis harvoin yhdessä, mutta niinkuin tuolla aiemmin jo kirjoitin, ulkotreenejä teemme kimpassa, silloin kun aikataulut antavat myöden.

Onko toiveissa perheenlisäystä?

Kyllä halutaan kummatkin lapsi/lapsia, mutta vielä ei ole niiden aika. Tällä hetkellä nautimme todella paljon meidän tämän näköisestä arjesta ja siitä, että emme ole sidottuja mihinkään.

Kumpi on romanttisempi?

E: Minä!

J: Kyllä se on Emili.


Mikä toisessa inspiroi?

E: Kyllä se on Jopen palo ja intohimo työtään kohtaan. Mä en tiedä tai ole koskaan tavannut toista ihmistä, jolla olisi niin palava halu kehittyä ja menestyä, kuin Jopella! Sitä on hankala edes selittää. Näen joka päivä, miten paljon Jope tekee töitä tavoitteidensa ja unelmiensa eteen ja sitä määrää ja tahtoa on mahdotonta sanoa tai kirjoittaa. Jope ei näe rajoja tai esteitä vaan, jos hän haluaa jotain, hän tekee niin paljon ja kauan töitä sen eteen, että saavuttaa sen. Onhan toi nyt ihan hiton inspiroivaa! Ja tottakai se kaikki, mitä Jope hänen iässään on jo saavuttanut, on enemmän kuin inspiroivaa.

J: Emilin some, se on ykkös juttu! Se, miten nopeasti hän on saanut
kanavansa kasvatettua ja, miten luontevasti kaikki tekeminen tulee.
Sisältö ei ole tekemällä tehtyä vaan kaikki on aidosti Emilin tyylistä ja omaa. Tekeminen tulee helposti, mikä on pitkän päälle todella tärkeää. Toinen todella ispiroiva asia on se, miten paljon hän on kasvanut
henkisesti kahden kolmen vuoden aikana. Esimerkkinä, kun tavattiin
Emili stressasi, mitä pienimmistä asioista ja nyt ero on kuin yöllä ja
päivällä.

Kun molemmat olette yrittäjiä ja kiireisiä, miten varmistaa yhteistä
aikaa? Näettekö tarpeeksi?

Hahah vähän meitä taas naurattaa. Tällä kertaa siksi, että eihän me todellakaa ihan aina tuossa onnistuta, että yhteistä aikaa olisi tarpeeksi. Me kyllä näemme päivittäin ja tarpeeksi, koska asumme saman katon alla, mutta yhteistä aikaa me voisimme viettää enemmän. Viime aikoina olemmekin alkaneet kiinnittämään asiaan enemmän huomiota ja tällä hetkellä keino on se, että sovimme etukäteen ajankohdat ja kirjaamme ne yhteiseen kalenteriimme. Ilman tällaista tiedostaen tekemistä yhteinen aika jää helposti kiireisen arjen jalkoihin ja se ei tietenkään ole hyvä juttu. Ollaan myös keskitytty olemaan siinä jokapäiväisessä arjessa läsnä toiselle. Kun toinen tulee kotiin, kysytään miten päivä on mennyt, vaihdetaan kuulumiset ja kuunnellaan toista. Sängyssä ennen nukkumaan menoa höpötellään myös usein kaikenlaista. Tällaisia pieniä merkittäviä asioita, että voidaan yhdessä hyvin.

Hymyterkuin Emili ja Jope <3

P.S. Jopen inspiroivaa tekemistä ja elämää voit seurata somessa:

IG: @joosuavisuri
FB: Personal Trainer Joosua Visuri

Ja Jopen nettisivuilla pääset tutustumaan hänen super suosittuun

Limitless nettivalmennukseen:

https://joosuavisuri.fi

RUOKAPÄIVÄKIRJA – NELJÄN PÄIVÄN SYÖMISENI

Heippa ihanat! <3 Toivottavasti siellä on ollut kiva viikonloppu ja leppoisa sunnuntaikin vielä edessä. Mä oon täällä ihan täynnä onnellisuutta, kun mun isosisko tuli pe-la viettämään tänne Helsinkiin meille siskoviikonloppua. Oli niin ihanaa nähdä ajan kanssa! Ja tämä ihana rauhallinen kahvin tuoksuinen sunnuntai saa myös hymyn huulille.

Sinä olet nyt paljon toivotun postauksen äärellä nimittäin ruokapäiväkirjani! Se, mitä syön, kiinnostaa kovasti, joten napsin kaikista tämän viikon maanantaista torstaihin syömistäni ruoista kuvat. Kirjaan kuvien yhteyteen kellonajat sekä, mitä lautasellani on, jotta syömisistäni saa tarkempaa kuvaa. Vähän mua naurattaa, että juuri sillä viikolla, kun päätän tehdä ruokapäiväkirjaa, viisaudenhampaani tulehtuu! Tiistain päivystykseen meno sekoitti vähän sen päivän ruokailuja ja kovien särkyjen takia treenit ovat tällä viikolla olleet vain kävelylenkkejä sekä hyötyliikuntaa, mutta sehän on juurikin elämää. Muuten kulunut viikko oli hyvin tyypillinen eli vaihtelevia päiviä.

Ennen, kun päästän sinut ruokapäiväkirjani pariin, kerron vielä tiivistetysti periaatteeni syömisille. Pyrin syömään päivässä tasaisella ruokarytmillä neljä ravitsevaa ateriaa, mitkä ovat itse tehtyjä ja näin puhtaita sekä monipuolisia. Käytän aterioiden koostamiseen lautasmallia: 1/4 proteiinia, 1/4 hiilihydraattia, 1/2 kasviksia ja peukalon verran rasvoja. Tavoittelen mahdollisimman värikästä ruokaa, jotta keho saa siitä eri vitamiineja ja mineraaleja. 80:20 periaatteella toteutan tämän kaiken stressittömästi eli 80% syömisistä pohjautuu näihin perus asioihin ja loppuun 20% kuuluvat kaikki sattumat. Ihan perus juttuja ja kotiruokaa siis, ei tähtitiedettä! Vesiannokset eivät näy kuvissa, mutta jokaisella aterialla juon vähintään lasillisen ja suuremmat annokset menevät aterioiden välillä.

MAANANTAI

Ateria 1 klo 9.00

  • 100% kauraleipä, voi, salaatinlehti, 1 keitetty kananmuna, paprika, kurkku
  • Persikka-mustikka-proteiinismoothie
  • Kahvi kauramaidolla

Ateria 2 klo 12.30

  • Kana-pestokastike, riisi
  • Salaatinlehti, kurkku, paprika

Ateria 3 klo 17.00

  • Lihapullat (naudan jauheliha), peruna-porkkanamuusi
  • Porkkana, suolakurkku, punajuuri

Ateria 4 klo 19.45

  • Kaura-banaanipannarit
  • Mansikka, Barebellsin sokeriton hazelnut cream

TIISTAI

Ateria 1 klo 9.00

  • Levainin aamupala: 2 avokadoleipää, ananas-mangosmoothie, kahvi

Ateria 2 klo 14.00

  • Kana-pestokastike, riisi
  • Salaatinlehti, kurkku, paprika
  • Pulla, minkä sain Levainista ja kuppi kahvia (unohtui kuvassa)

Ateria 3 klo 19.00

  • Kaurapuuro, persikkasose, vadelmasose
  • 2 paistettua kananmunaa (unohtui kuvasta)

KESKIVIIKKO

Ateria 1 klo 8.00

  • 100% kauraleipä, voi, salaatinlehti, 1 paistettu kananmuna, paprika
  • Vadelma-mango-proteiinismoothie
  • Kahvi kauramaidolla

Ateria 2 klo 12.15

  • Pesto-kanakastike, porkkana-perunamuusi
  • Paprika, suolakurkku, punajuuri

Ateria 3 klo 16.45

  • Lihapullat (naudan jauheliha), riisi, ketsuppi
  • Paprika, kurkku

Ateria 4 klo 20.45

  • Vispipuuro (puolukka), kauramaito
  • 1 keitetty kananmuna

TORSTAI

Ateria 1 klo 8.15

  • Vispipuuro (puolukka), kauramaito
  • 1 keitetty kananmuna
  • Kahvi kauramaidolla (unohtui kuvasta)

Ateria 2 klo 13.15

  • Peruna-porkkanamuusi, savulohi
  • Baby-pinaatti, kurkku, paprika

Ateria 3 klo 16.45

  • Banaani, 1 keitetty kananmuna

Ateria 4 klo 20.30

  • Nyhtökaura, keitetty parsakaali, paprika, 2 100% kauraleipää, 1 avokado, chili hummus

Hymyin Emili <3

FOODPREP ABC


Foodpreppaus eli ruokien valmistaminen etukäteen on heittämällä toivotuin aihe multa tällä hetkellä. Olen jo pitkän aikaa hehkuttanut ja ylistänyt foodpreppausta somessani. Puhun ja näytän paljon meidän tapaa käydä viikonloppuna iso kauppareissu ja prepata ruokia tulevalle viikolle valmiiksi. Aihe kiinnostaa ja puhuttaa eikä ihme, sillä se on todellinen arjen helpottaja. Ja ehkä sitäkin vielä tärkeämpi asia on, että omat syömiset pysyvät säännöllisinä, terveellisinä ja monipuolisina. Asioita, mitkä vaikuttavat oleellisesti omaan oloon ja hyvinvointiin.

Olette toivoneet laajempaa postausta foodpreppauksesta, missä avaisin koko hommaa ja sen peruspilareita. Käytännössä foodpreppaus on todella yksinkertaista ja helposti toteutettavissa, kun vain haluaa ja viitsii nähdä hieman vaivaa. Halu onkin se kaikista tärkein juttu! Mikään hyvä ei tule odottamalla vaan sen eteen pitää olla valmis tekemään töitä. Tässä asiassa työn hedelmä on kuitenkin enemmän, kuin vaivan arvoinen. Eiköhän siis lähdetä pidemmittä puheitta foodprep abc:n kimppuun.

Mikä foodprep?

Foodpreppaus on tosiaan ruokien valmistamista etukäteen tuleville päiville. Itse liitän myös ison ruokakaupan tähän termiin, sillä ruokien valmistaminen vaatii raaka-aineet. Preppailun idea on arjen helpottaminen, ajan ja rahan säästäminen sekä syömisten optimointi säännöllisiksi, terveellisiksi ja monipuolisiksi. Eliminoidaan pois päivittäiset kauppareissut ja ruokien valmistamiset. Prepata voi parille päivälle tai koko viikolle. Itse olen kokenut kaikista toimivimmaksi ostaa ja valmistaa ruoat ma-to/pe välille niin, että perjantaina olisi seuraava kauppareissu viikonloppua varten. Viikonloppuisin on kuitenkin kiva syödä ja tehdä ruokaa fiilikseen mukaan. Kun foodpreppaus on toteutettu suunnitellusti ja järkevästi, se ei ole hankalaa tai paljoa aikaa vievää. Sen havainnollista teille seuraavaksi!

A) Ruokien suunnittelu

Ihan ensiksi sinun tulee suunnitella, mitä ruokia haluat tulevalla viikolla syödä. Ruokia valitessa kannattaa ottaa huomioon, että valmistaisi kerralla mahdollisimman isoja annoksia, jotta ei tarvitse tehdä todella monia erilaisia ruokia. Keskity monipuolisuuteen eli siihen, että hiilihydraattien, proteiinien, rasvojen ja kasvisten lähteet ovat erilaisia. Suunnitteluvaiheessa mieti myös, että käyttäisit monipuolisesti uunia sekä hellalla paistinpannua ja kattiloita, jotta pystyt tekemään samaan aikaan useampaa ruokaa ja näin säästää aikaa. Itse teen pääsääntöisesti sunnuntaina kolme isoa ruokaa ja säästän jääkaappiin neljännen ruoan ainekset, jonka teen yleensä torstaina. Havainnollistavana esimerkkinä arkipäivien ruoat voisivat olla makaronilaatikko (uuni), kasvissosekeitto (kattila), riisi (kattila) ja kanakastike (paistinpannu) sekä kasvismunakas ainekset torstaita varten. Liian hankalasti, varsinkaan aluksi, ei kannata alkaa miettimään. Yksinkertainen on parasta!

B) Kauppalista ja -reissu

Tee kauppalista, mihin kirjaat ylös kaikki ruokiin tarvitsemasi ainekset, monipuolisesti vihanneksia ja haluamiasi aamu-, väli- sekä iltapala tarpeita: hedelmiä, marjoja, leipää, jogurttia, kananmunia, kaurahiutaleita, pähkinöitä, maitoja/kasvimaitoja… Keskity monipuolisuuteen ja siihen, että värejä olisi mahdollisimman paljon. Mieti myös määrät, jotta turhat kauppareissut saa karsittua minimiin. Toki joskus joutuu hakemaan täydennyksiä, se on inhimillistä, mutta määrät oppii nopeasti tekemällä. Näin, kun kaikki ruoat ovat mietitty etukäteen, turhat ostokset tippuvat pois ja kaapit ovat täynnä ravintorikasta ruokaa monipuolisesti. Viikolla saa keskittyä syömiseen, kun ajatustyö on tehty etukäteen.

C) Ruokien valmistaminen ja säilöminen

Sitten vaan ruokia tekemään! Uunissa tehtävä ruoka kannattaa valmistella ensin, jotta sen kypsymisen aikana voi kätevästi tehdä muut ruoat. Tällaisilla pienillä siirroilla saa säästettyä aikaa yllättävän paljon. Ruoat säilyvät hyvin neljäkin päivää, kun ne pitää koko ajan kylmässä ja tiiviissä säilytyksessä. Ison suosituksen annan myös sille, että pesee & pilkkoo ison määrän salaatti tarpeita kannellisiin rasioihin. Omiin rasioihinsa salaatinlehtiä, kurkkua, paprikaa, tomaattia, porkkanaa, kaaleja, mitä ikinä itse haluakaan. Näin syöminen on naurettavan helppoa: ruoka ei tarvitse kuin lämmittää ja pilkotut kasvikset odottavat vain lautaselle nostamista. Somessani vilahtelevat ja paljon kysellyt lasiset kannelliset rasiat ovat Ikeasta.

Tällainen tapa saattaa kuulostaa näin auki avattuna hankalalle tai aikaa vievälle. Toki uusi asia on aluksi aina vähän hankalampaa ja aikaa vievempää, mutta tekemällä oppii ja hommat muuttuu rutiineiksi. Itse en voisi enää kuvitellakaan lähteväni viikkoon ilman, että valmiit ruoat odottavat kaapeissa ja tämän saman olen kuullut niin monelta teiltä. Kerran kun kokeilee, tähän jää koukkuun! Ja vasta itse preppauksen vaikutukset kokeneena pystyy oikeasti tajuamaan, miten paljon se helpottaa arkea ja syömisiä. Kokeilemalla ei ainakaan häviä mitään!

Laitan teille vielä tähän loppuun inspiraatioksi kaksi vakio foodprep-reseptiäni. Helppoja ja maukkaita arkiruokia, joista toivottavasti on iloa teillekin! <3

TONNIKALA-MAKARONILAATIKKO (G, M)

5 dl gluteenitonta pastaa
5 dl (n. 150 g) parsakaalia
1 sipuli
1/2 ruukku tilliä
2 tlk tonnikalaa (vedessä)
1 l kauramaitoa (muukin käy)
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja ota iso uunivuoka valmiiksi
esille.
Esikeitä pastaa vain muutama minuutti niin, että se hieman pehmenee,
mutta ei kypsäksi asti. Pastan keiton aikana, pilko parsakaali paloiksi ja
sipuli sekä tilli pieneksi silpuksi. Kaada tonnikaloista vedet pois. Siivilöi
esikeitetyistä pastoista vesi pois, kaada pastat takaisin kattilaan ja sekoita
joukkoon pilkottu parsakaali, sipuli, tilli ja tonnikalat. Kaada seos
vuokaan. Sekoita erillisessä kulhossa kauramaito, munat sekä mausteet
ja kaada munamaito lopuksi vuokaan.
Kypsennä tonnikala-makaronilaatikkoa n. 45 min, kunnes se on hyytynyt
ja saanut väri pintaan. Huomioi kuitenkin, että laatikko ei mene kuivaksi.

BOLOGNESEKASTIKE + RIISISPAGETTI (G, M)

1 rkl öljyä
400 naudan jauhelihaa
1 sipuli
2 porkkanaa
50 g juuriselleriä
400 g tomaattimurskaa
2 dl kaurakermaa (muukin käy)
1/2 tl mustapippurirouhetta
3/4 tl suolaa
2 tl oreganoa
1/2 ruukkua basilikaa
täysjyväriisi spagettia (muukin käy)

Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan ja sen aikana, valmista kastike.
Pilko sipuli pieneksi silpuksi ja kuullota se paistinpannulla öljyssä.
Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista. Kuori porkkanat sekä selleri, 
raasta ne hienoksi raasteeksi ja lisää pannulle. Paista hetki niin, että
kasvikset kuullottuvat ja lisää sitten joukkoon kaikki loput ainekset.
Anna kastikkeen hautua n. 10 min, maista maku ja lisää tarvittaessa
mausteita. Nauti spagetin kanssa.

Hymyin Emili <3

AAMUPALAMUFFINSIT

Vaikka itse sanonkin, nämä aamupalamuffinsit ovat nerokkaita! Tarkemmin nerokkaan ihania! Kaikki raaka-aineet ovat ihan perus tuttuja aineksia aamupalapöydästä, mutta kun ne yhdistää, syntyy valloittavia vatsaa ja mieltä helliviä muffinseja! Jos sokkona maistaisi, ei ikinä uskoisi, että ne eivät sisällä lisättyä sokeri tai rasvaa ja ne todellakin ovat terveellisiä. Näinhän sen juuri pitää ollakin; mausta ei tarvitse eikä kuulu tinkiä!

Etenkin viikonloppuina ja rauhallisina aamuina, on ihana vaihtaa tuttu kaurapuuro johonkin spesiaalimpaan. Nämä aamupalamuffinsit ovat täydellistä vaihtelua, sillä raaka-aineet löytyvät aina kotoa ja tekeminen ei vaadi erityisiä ponnisteluita. Blenderi ja uuni hoitavat homman ja itse voi keskittyä kahvin keittoon. Niin ja kiireettömyyden fiilistelyyn! Sivutuotteena kotisi valtaa uunituore muffinsin tuoksu. Ihan heti en keksi parempaa!

Jos haluat aamupalasta runsaamman, smoothie sopii viereen kuin nakutettu. Näyttävät muffinsit ihastuttavat mielellään myös brunssipöydissä tai sujahtaa näppärästi mukaan välipala hetkiin. Nerokkaita, eikö vain!


AAMUPALAMUFFINSIT (9 KPL)

2 banaania
2 kananmunaa
1,5 dl jogurttia
3 dl kaurahiutaleita
1 dl kauramaitoa (muukin maito käy)
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2 dl mustikoita

Päälle pähkinöitä, siemeniä tai kuivattuja hedelmiä.
Koristeluun Urtekramin maapähkinävoita (Tuote on saatu ilmaiseksi
Urtekramilta)

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja ota esille muffinsipelti tai
vaihtoehtoisesti uunipelti, mihin levitä muffinsivuokia.
Mittaa kaikki ainekset, paitsi mustikat, blenderiin ja blendaa tasaiseksi
taikinaksi. Voit tehdä saman myös sauvasekoittimella tai monitoimi-
koneella. Lisää lopuksi mustikat, sekoita varovasti ja nostele lusikalla
taikina muffinsivuokiin. Vuoat saavat olla lähes täynnä, sillä taikina ei
kohoa älyttömästi. Ripottele halutessasi muffinsien päälle pähkinöitä,
siemeniä tai kuivattuja hedelmiä tuomaan lisämakua ja -koostumusta.
Kypsennä muffinseja n. 30 min, kunnes ne ovat saaneet väriä ja ovat
sisältä kypsiä. Kypsyyttä voit testata coctail-tikulla: mikäli tikkuun ei
tartu taikinaa, ovat muffinsit kypsiä. Viimeistele valmiit muffinsit
halutessasi maapähkinävoilla.

Ohje on myös todella helposti varioitavissa niin kyllästymäänkään ei pääse. Hiutaleita sekä marjoja on kätevä vaihdella oman mielen mukaan ja itse aionkin seuraavaksi kokeilla tattarihiutale – puolukka yhdistelmää. Kuulostaa jo näin kirjoitettuna naurettavan hyvälle!

P.S. Jos tykkäät banaanipannareista, ihastut näihin! <3

Hymyin Emili <3