Ruokien valmistaminen etukäteen tuleville päiville eli foodpreppaaminen puhututtaa ja hyvä vain! Tuon foodpreppaamista paljon esille omassa somessani viimeksi sunnuntaina, kun valmistelin tuttuun tapaan meille ruokia täksi viikoksi. En lähde tässä postauksessa avaamaan sen tarkemmin, mitä foodpreppaaminen käytännössä on, sillä olen kirjoittanut siitä jo blogipostauksen Foodprep ABC, minkä pääset lukemaan tästä.

Tässä postauksessa sen sijaan vastaan yleisimpiin kysymyksiin, mitä saan teiltä foodpreppaamiseen liittyen ja mennäänkin pidemmittä puheitta suoraan asiaan!

MITEN KAUAN PREPATUT RUOAT SÄILYVÄT JÄÄKAAPISSA?

Helppo nyrkkisääntö on, että suurin osa ruoista säilyy kylmässä noin 3-4 päivää. Itse valmistankin yleensä sunnuntaisin nimenomaan alkuviikon ruoat, mitkä kestävät meillä ke/to akselille ja näin myös säilyvät oikein hyvinä. Valmiiden ruokien lisäksi ostan aina yhteen ruokaan ainekset odottamaan kaappeihin, minkä teemme sitten keskiviikkona tai torstaina. Käytämme preppaamista siis vain arkipäiville helpottamaan arkea ja viikonlopuille käymme aina erikseen kaupan sekä teemme ruokaa fiiliksen mukaan. Jos haluaa preppailla ruokia pidemmäksi aikaa, niin pakkanen on siinä tapauksessa hyvä apuri! Nyrkkisäännön lisäksi omat aistit ovat tietenkin todella tärkeä työkalu ruoan syömäkelpoisuuden arvioimiseen. Kiinnitä huomioita ruoan ulkonäköön, hajuun ja rakenteeseen. Säilyvyyteen vaikuttaa toki isosti myös se, miten ruokia säilyttää. Vältä pitämästä ruokia turhaan huoneenlämmössä ja säilytä niitä koko ajan tiiviisti kylmässä.

MIKÄ ON KIKKA, ETTÄ VALMIIKSI PILKOTUT VIHANNEKSET EIVÄT NAHISTU NOPEASTI?

Lasiset tiiviit säilytysrasiat! Mulla on siis tapana lämpimien ruokien lisäksi preppailla tulevalle viikolle myös paljon kasviksia valmiiksi. Ne ovat ihan yhtälailla tärkeitä kuin itse ruoka ja huomaan, että jos kasviksia ei ole kiireisessä arjessa helposti saataville, niin ne helposti tuppaavat jäämään aterioilta pois. Kutsun sitä salaattibaariksi eli pilkon siis lasisiin säilytysrasioihin paljon erilaisia kasviksia valmiiksi, jolloin niitä ei tarvitse kuin lappaa mukaan töihin ja kotona lautaselle. Foodpreppaamisessa itseasiassa yksi parhaista asioista on se, että omat ruokailut saa pidettyä ihanan terveellisinä ja monipuolisina, kun ne suunnittelee ja tekee etukäteen eikä jätä valintoja aina kiireisiin hetkiin. Oon saanutkin teiltä aivan ihania viestejä, miten salaattibaarin ansiosta kasvisten syönti on lisääntynyt paljon ja myös lapset innostuvat, kun jääkaapista nostaa värikkäät porkkana- ja paprikakulhot pöytään. Se ei vie kerralla paljoa aikaa, kun pilkkoo erilaisia kasviksia rasioihin valmiiksi, mutta voi olla todellakin ratkaiseva tekijä monipuolisessa syömisessä. Itse tykkään salaatinlehtien, kurkun, paprikan ja porkkanan lisäksi pilkkoa pariin rasiaan myös hedelmiä, kuten ananasta, jotain melonia ja viinirypäleitä. Niitä on mukava syödä aamu-, väli- ja iltapaloilla tai lisätä esimerkiksi smoothieen. Vähän innostuin taas aiheesta, mutta tosiaan vastaus kysymykseen, miten valmiiksi pilkotut kasvikset saa säilytettyä hyvinä, niin tiiviit lasiset säilytysrasiat ovat ihan ykkösjuttu! Olen huomannut, että lasisissa rasioissa versus muovisiin, kasvikset säilyvät todella hyvin freeseinä! Säilytys koko ajan kylmässä jääkaapissa ja tosiaan kannet päällä, jotta säilytys on tiivistä. Ja sama homma pätee myös tässä, että kasviksia ei kannata turhaan pitää huoneenlämmössä ja katkaista kylmäketjua pitkäksi aikaa.

MISTÄ MEIDÄN LASISET SÄILYTYSRASIAT OVAT?

Ne ovat Ikeasta, mutta myös esimerkiksi Clas Ohlsonilta saa vastaavia lasisia säilytysrasioita, missä on hyvät tiiviit silikoniset kannet.

MITEN OSAA TEHDÄ OIKEAN MÄÄRÄN RUOKAA?

Tämän oppii oikeastaan vain tekemällä! Oikea määrää riippuu niin monesta asiasta, että on hankala sanoa suoraa vastausta. Prepattavien ruokien määrään vaikuttaa syöjien määrä, miten paljon yksi syöjä syö sekä onko ruoat sekä lounaalle että päivälliselle vai pelkästään toiselle aterialle. En koe myöskään, että määrät pitäisi olla todella tarkkoja. Itse teen esimerkiksi aina meille kaksi isoa ruokaa ja ne riittää siihen asti kuin riittää ja sitä varten yhden ruoan ainekset odottavat kaapeissa, jotta ruokaa voi tehdä lisää. Kokeilemaan siis vain ja löytämään sitä kautta itselle sen parhaan määrään!

EIKÖ RUOAN MAKU KÄRSI, KUN SEN TEKEE VALMIIKSI JA LÄMMITTÄÄ SEURAAVINA PÄIVINÄ?

Sanoisin, että riippuu ihan ruoasta. Mielestäni keitot, kastikkeet ja erilaiset vuoka- sekä pataruoat vain paranevat päivä päivältä, mutta ehdottomasti jotkut ruoat ovat parhaimmillaan tuoreena. Mua itseä ei haittaa, että lohkoperunat eivät ole seuraavana päivänä enää rapeita tai kana saman makuista kuin tuoreena, sillä arvotan itse niin korkealle sen, että valmista ruokaa on kaapissa. Nautin arkena siitä, että pystyn pitämään valmiin ruoan ansioista syömiseni säännöllisenä, terveellisenä sekä monipuolisena ja näin oloni hyvänä. Rapeista lohkoperunoista ja tuoreesta ruoasta nautin loppuviikon sekä tietenkin joka päivä aamu- ja iltapalan muodossa. Kuitenkin, kun suunnittelee prepattavia ruokia, niin voi hyvin ottaa huomioon, että tekee ruokia, mitkä eivät juuri muutu lämmitettäessä ja niitähän on siis todella paljon! Ja hei, onko parempaa kuin paistinpannulla lämmitetty ja vähän ruskistettu makaronilaatikko? No ei!

Mikäli sulla jäi tämän ja aiemman Foodprep ABC postaukseni jälkeen vielä mietityttämään jokin asia aiheeseen liittyen, niin multa saa aina kysyä! Jätä kommentti tähän alle tai vaihtoehtoisesti uusimpaan IG-kuvaani. Autan enemmän kuin mielelläni!

Hymyin Emili <3