Foodpreppaus eli ruokien valmistaminen etukäteen on heittämällä toivotuin aihe multa tällä hetkellä. Olen jo pitkän aikaa hehkuttanut ja ylistänyt foodpreppausta somessani. Puhun ja näytän paljon meidän tapaa käydä viikonloppuna iso kauppareissu ja prepata ruokia tulevalle viikolle valmiiksi. Aihe kiinnostaa ja puhuttaa eikä ihme, sillä se on todellinen arjen helpottaja. Ja ehkä sitäkin vielä tärkeämpi asia on, että omat syömiset pysyvät säännöllisinä, terveellisinä ja monipuolisina. Asioita, mitkä vaikuttavat oleellisesti omaan oloon ja hyvinvointiin.

Olette toivoneet laajempaa postausta foodpreppauksesta, missä avaisin koko hommaa ja sen peruspilareita. Käytännössä foodpreppaus on todella yksinkertaista ja helposti toteutettavissa, kun vain haluaa ja viitsii nähdä hieman vaivaa. Halu onkin se kaikista tärkein juttu! Mikään hyvä ei tule odottamalla vaan sen eteen pitää olla valmis tekemään töitä. Tässä asiassa työn hedelmä on kuitenkin enemmän, kuin vaivan arvoinen. Eiköhän siis lähdetä pidemmittä puheitta foodprep abc:n kimppuun.

Mikä foodprep?

Foodpreppaus on tosiaan ruokien valmistamista etukäteen tuleville päiville. Itse liitän myös ison ruokakaupan tähän termiin, sillä ruokien valmistaminen vaatii raaka-aineet. Preppailun idea on arjen helpottaminen, ajan ja rahan säästäminen sekä syömisten optimointi säännöllisiksi, terveellisiksi ja monipuolisiksi. Eliminoidaan pois päivittäiset kauppareissut ja ruokien valmistamiset. Prepata voi parille päivälle tai koko viikolle. Itse olen kokenut kaikista toimivimmaksi ostaa ja valmistaa ruoat ma-to/pe välille niin, että perjantaina olisi seuraava kauppareissu viikonloppua varten. Viikonloppuisin on kuitenkin kiva syödä ja tehdä ruokaa fiilikseen mukaan. Kun foodpreppaus on toteutettu suunnitellusti ja järkevästi, se ei ole hankalaa tai paljoa aikaa vievää. Sen havainnollista teille seuraavaksi!

A) Ruokien suunnittelu

Ihan ensiksi sinun tulee suunnitella, mitä ruokia haluat tulevalla viikolla syödä. Ruokia valitessa kannattaa ottaa huomioon, että valmistaisi kerralla mahdollisimman isoja annoksia, jotta ei tarvitse tehdä todella monia erilaisia ruokia. Keskity monipuolisuuteen eli siihen, että hiilihydraattien, proteiinien, rasvojen ja kasvisten lähteet ovat erilaisia. Suunnitteluvaiheessa mieti myös, että käyttäisit monipuolisesti uunia sekä hellalla paistinpannua ja kattiloita, jotta pystyt tekemään samaan aikaan useampaa ruokaa ja näin säästää aikaa. Itse teen pääsääntöisesti sunnuntaina kolme isoa ruokaa ja säästän jääkaappiin neljännen ruoan ainekset, jonka teen yleensä torstaina. Havainnollistavana esimerkkinä arkipäivien ruoat voisivat olla makaronilaatikko (uuni), kasvissosekeitto (kattila), riisi (kattila) ja kanakastike (paistinpannu) sekä kasvismunakas ainekset torstaita varten. Liian hankalasti, varsinkaan aluksi, ei kannata alkaa miettimään. Yksinkertainen on parasta!

B) Kauppalista ja -reissu

Tee kauppalista, mihin kirjaat ylös kaikki ruokiin tarvitsemasi ainekset, monipuolisesti vihanneksia ja haluamiasi aamu-, väli- sekä iltapala tarpeita: hedelmiä, marjoja, leipää, jogurttia, kananmunia, kaurahiutaleita, pähkinöitä, maitoja/kasvimaitoja… Keskity monipuolisuuteen ja siihen, että värejä olisi mahdollisimman paljon. Mieti myös määrät, jotta turhat kauppareissut saa karsittua minimiin. Toki joskus joutuu hakemaan täydennyksiä, se on inhimillistä, mutta määrät oppii nopeasti tekemällä. Näin, kun kaikki ruoat ovat mietitty etukäteen, turhat ostokset tippuvat pois ja kaapit ovat täynnä ravintorikasta ruokaa monipuolisesti. Viikolla saa keskittyä syömiseen, kun ajatustyö on tehty etukäteen.

C) Ruokien valmistaminen ja säilöminen

Sitten vaan ruokia tekemään! Uunissa tehtävä ruoka kannattaa valmistella ensin, jotta sen kypsymisen aikana voi kätevästi tehdä muut ruoat. Tällaisilla pienillä siirroilla saa säästettyä aikaa yllättävän paljon. Ruoat säilyvät hyvin neljäkin päivää, kun ne pitää koko ajan kylmässä ja tiiviissä säilytyksessä. Ison suosituksen annan myös sille, että pesee & pilkkoo ison määrän salaatti tarpeita kannellisiin rasioihin. Omiin rasioihinsa salaatinlehtiä, kurkkua, paprikaa, tomaattia, porkkanaa, kaaleja, mitä ikinä itse haluakaan. Näin syöminen on naurettavan helppoa: ruoka ei tarvitse kuin lämmittää ja pilkotut kasvikset odottavat vain lautaselle nostamista. Somessani vilahtelevat ja paljon kysellyt lasiset kannelliset rasiat ovat Ikeasta.

Tällainen tapa saattaa kuulostaa näin auki avattuna hankalalle tai aikaa vievälle. Toki uusi asia on aluksi aina vähän hankalampaa ja aikaa vievempää, mutta tekemällä oppii ja hommat muuttuu rutiineiksi. Itse en voisi enää kuvitellakaan lähteväni viikkoon ilman, että valmiit ruoat odottavat kaapeissa ja tämän saman olen kuullut niin monelta teiltä. Kerran kun kokeilee, tähän jää koukkuun! Ja vasta itse preppauksen vaikutukset kokeneena pystyy oikeasti tajuamaan, miten paljon se helpottaa arkea ja syömisiä. Kokeilemalla ei ainakaan häviä mitään!

Laitan teille vielä tähän loppuun inspiraatioksi kaksi vakio foodprep-reseptiäni. Helppoja ja maukkaita arkiruokia, joista toivottavasti on iloa teillekin! <3

TONNIKALA-MAKARONILAATIKKO (G, M)

5 dl gluteenitonta pastaa
5 dl (n. 150 g) parsakaalia
1 sipuli
1/2 ruukku tilliä
2 tlk tonnikalaa (vedessä)
1 l kauramaitoa (muukin käy)
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja ota iso uunivuoka valmiiksi
esille.
Esikeitä pastaa vain muutama minuutti niin, että se hieman pehmenee,
mutta ei kypsäksi asti. Pastan keiton aikana, pilko parsakaali paloiksi ja
sipuli sekä tilli pieneksi silpuksi. Kaada tonnikaloista vedet pois. Siivilöi
esikeitetyistä pastoista vesi pois, kaada pastat takaisin kattilaan ja sekoita
joukkoon pilkottu parsakaali, sipuli, tilli ja tonnikalat. Kaada seos
vuokaan. Sekoita erillisessä kulhossa kauramaito, munat sekä mausteet
ja kaada munamaito lopuksi vuokaan.
Kypsennä tonnikala-makaronilaatikkoa n. 45 min, kunnes se on hyytynyt
ja saanut väri pintaan. Huomioi kuitenkin, että laatikko ei mene kuivaksi.

BOLOGNESEKASTIKE + RIISISPAGETTI (G, M)

1 rkl öljyä
400 naudan jauhelihaa
1 sipuli
2 porkkanaa
50 g juuriselleriä
400 g tomaattimurskaa
2 dl kaurakermaa (muukin käy)
1/2 tl mustapippurirouhetta
3/4 tl suolaa
2 tl oreganoa
1/2 ruukkua basilikaa
täysjyväriisi spagettia (muukin käy)

Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan ja sen aikana, valmista kastike.
Pilko sipuli pieneksi silpuksi ja kuullota se paistinpannulla öljyssä.
Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista. Kuori porkkanat sekä selleri, 
raasta ne hienoksi raasteeksi ja lisää pannulle. Paista hetki niin, että
kasvikset kuullottuvat ja lisää sitten joukkoon kaikki loput ainekset.
Anna kastikkeen hautua n. 10 min, maista maku ja lisää tarvittaessa
mausteita. Nauti spagetin kanssa.

Hymyin Emili <3