Kaupallisessa yhteistyössä Apetinan kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Ja taas mennään Apetinan Ahmi kasviksia -kamppiksen parissa! Me halutaan jälleen kannustaa ja inspiroida teitä syömään enemmän kasviksia ja samalla hyödyntämään sesongin herkulliset ja edulliset kasvikset sekä hedelmät. Tällä kertaa aiheina ovat nostalgiset talvipäivän lämmittävät ruoat sekä parhaat retkieväät.

Kun puhutaan nostalgisesta lämmittävästä talvipäivän ruoasta, niin kyllä mulla suuntaa ajatukset heti lapsuuteen, kun oltiin siskon kanssa oltu koko päivä ulkona ja sisällä odotti vanhempien tekemä lämmin ruoka. Se todellakin lämmitti niin mieltä kuin kehoa ja se on jotenkin ihana ajatus, että ruoan ympärille jää niin paljon ihania muistoja läpi elämän. Näistä lapsuuden talvipäivien ruoista mulle on jäänyt parhaiten mieleen laatikkoruoat: jauheliha-perunasoselaatikko ja makaronilaatikko. Kummankin päälle laitettiin siskon kanssa reilusti ketsuppia. Mä oon aina tykännyt tosi paljon ihan perus kotiruoasta.

No sitten, kun mietitään muistoja retkieväistä, niin taas suunnataan lapsuuteen, mutta tällä kertaa muistot ovat makeita! Mä oon mun iskälle tästä joskus sanonutkin, että muistan niin elävästi, kun mentiin hänen kanssa retkelle, niin isi otti mukaan aina banaaneja ja levyn Fazerin sinistä. Vuorotellen haukattiin banaania ja laitettiin suklaapala suuhun. Se maistui hyvälle. Sellainen muistikuva, että joskus banaani ja suklaalevy aukesivat jo menomatkalla autossa. Haha, ihania muistoja!


Kyselin Instagramin puolella myös teiltä kyseisiä ruokamuistoja ja siis miten ihana niitä oli lukea! Valtava määrä herkullisia muistoja, mistä huokui onni, ilo ja yhdessä tekeminen. Talvipäivien lämmittävinä ruokina nousi esiin monet laatikkoruoat, keitot, pastat sekä lämpimät voileivät. Retkieväsmuistoissa jyräsivät erilaiset voileivät, muurikkaletut, folionyytit, tikkupullat sekä nuotiobanaanit suklaalla. Kaakaota, kahvia tai pillimehua kylkeen. Oli jotenkin niin sympaattista ja jopa liikuttavaa, kun moni muistaa niin tarkkoja juttuja. Jonkun äidillä oli leipoessa aina se sama pilkullinen punainen essu, toisella oli apina-eväsrasia ja yhdelle ei kelvannut retkelle mukaan kuin Ballerina-keksit.

Mä nappasin inspiraatiota teidän jakamista tarinoista ja päädyin nostalgisessa talvipäivän ruoassa yhdistämään monen muistoissa esille tulleet laatikkoruoan ja pastan. Kehitin herkullisen uunipastan, mihin sujautin sesongissa olevaa keräkaalia, lanttua ja sipulia. Kasvisten kaveriksi, tuomaan makua ja täyteläisyyttä, lisäsin uunipastaan reilusti Apetinan juustoa. Kasvisten ja Apetina-juustojen liitto on IHANA!

UUNIPASTA (6 annosta)

200 g pastaa
pieni pala keräkaalia
pieni pala lanttua
1 sipuli
1/2 ruukku persiljaa
1 tlk kypsiä isoja valkoisia papuja
1 1/2 purkki Apetinan Herbs & Spices-juustoa
3 dl ruokakermaa
1 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl pippurisekoitusta
100 g juustoraastetta

Keitä pasta kypsäksi ja laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Pilko kaali pieniksi paloiksi, raasta lanttu ja silppua sipuli sekä persilja silpuksi. Valuta pavuista ja Apetina-juustoista nesteet pois. Siirrä uunivuokaan kasvikset, pavut sekä juustot ja sekoita.

Sekoita erillisessä kulhossa kerma, vesi, suola ja pippuri. Kaada seos vuokaan ja sekoita. Ripottele päälle juustoraaste.

Paista uunipastaa uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Anna pastan vetäytyä hetki ennen syömistä.

Retkievääksi loin teille aivan hullun herkullisen kasvispiirakan! Idea lähti eväsleivistä ja jalostui piirakaksi, kun monen teidän nuotiolla lämmitettävien folionyyttien sisältä löytyi kasviksia ja jotain juustoa. Kasvikset ja Apetina-juustot, kun tunnetusti ovat loistava liitto, niin ne yhdistyvät myös tässä kasvispiirakassa. Täytteen kasviksia voi ja pitää modata omaan makuun ja sen hetkiseen sesonkiin sopiviksi. Itse valitsin sesongista fenkolin sekä sipulin ja yhdistin niihin maukkaan paprikan, oliivin sekä tuoreen basilikan. Jep, eikö kuulostakin nyt jo hullun hyvälle! Pohjan tein gluteenittomaksi, jotta piirakka soveltuu mahdollisimman monelle retkievääksi. Toki tätä piirakka kannattaa leipoa muulloinkin kuin vain retkille mukaan!

Sellainen ”paljastus” vielä ennen reseptin kimppuun menemistä, niin tein tätä piirakkaa muutama viikko sitten ystävänpäivän brunssille ja ystäväni kehuivat sen about maasta taivaisiin! Vähän jopa kaikkien yllätykseksi kasvispiirakka oli sen brunssin hitti!

KASVISPIIRAKKA

Pohja:

150 g huoneenlämpöistä voita
4 dl gluteenittomia jauhoja (esim. Viljatuote)
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Täyte:

1 sipuli
1 iso paprika
pala fenkolia
kivettömiä oliiveja
kourallinen tuoretta basilikaa
200 g Apetina Original pala-juustoa
2,5 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
0,5 tl suolaa
0,5-1 tl mustapippurirouhetta
100 g juustoraastetta

Laita uuni lämpiämään 200 (kiertoilma 175) asteeseen.

Jos voi ei ole huoneenlämpöistä, voit pehmentää sitä hetken mikrossa. Mittaa kaikki pohjan ainekset kulhoon ja nypi ne käsin yhtenäiseksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija n. 24 cm) pohjalle sekä reunoille ja nosta vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet täytteet.

Pilko sipuli, paprika ja fenkoli ohuiksi siivuiksi. Puolita oliivit ja silppua basilika. Levitä pilkotut kasvikset tasaisesti pohjan päälle ja murusta Apetinan Original pala-juusto käsin kasvisten päälle.

Lisää kulhoon kerma, kananmunat, suola, pippuri sekä juustoraaste ja sekoita. Kaada seos vuokaan kasvisten ja Apetina-juuston päälle.

Kypsennä kasvispiirakkaa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin ja piirakan täyte on hyytynyt. Anna valmiin kasvispiirakan vetäytyä ja jäähtyä hetki ennen syöntiä.


Ps. Piirakan voi hyvin valmistaa jo edellispäivänä tai vaikka jo aiemmin pakkaseen. Tein itse kasvispiirakan kertakäyttöiseen kartonkiseen piirasvuokaan, missä sen voi ottaa suoraan retkelle mukaan tai vaihtoehtoisesti piirakasta voi leikata valmiita paloja rasiaan/folioon.
Pps. Voit hyvin tehdä pohjan myös muista jauhoista, jos gluteenittomuus ei ole tarpeellista.

Hymyin Emili <3