Kaupallinen yhteistyö Fredman kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

11 yötä jouluun, aika ihanaa! Mä rakastan joulua ja jotenkin tällaisena vuonna, mitä tässä nyt ollaan eletty, se lämmittää erityisen paljon.

Ideoin Fredmanille haluavani ehdottomasti jakaa teille muutaman mun lempireseptin jouluun. Sain takaisin loistavan ajatuksen, että mitä jos vietettäisiin yhdessä kestävää joulua, niin että kaikissa resepteissä olisi käytetty vain Fredmanin kotimaisia Eko -tuotteita. Ihan mahtava idea!

Fredmanin keittiötuotteet löytyvät kolmesta eri värisestä pakkauksesta: Vihreistä, sinisistä ja mustista. Vihreisiin pakkauksiin on sujahtanut kaikki kierrätettävät ja uusiutuvista raaka-aineista valmistetut Ekologiset -tuotteet, mitkä sopivat loistavasti tiedostavan kuluttajan keittiöön. Juuri näitä tuotteita hyödynnämme kestävässä joulussamme. Sinisistä pakkauksista löydät Hävikinvähentäjä-tuotteet, mitkä ovat oiva apu ruoan säilytyksessä, pakastamisessa ja kuljetuksessa. Ja mustiin pakkauksiin taas on laitettu kaikki Premium -tuotteet eli grillaukseen sopivat foliot ja alumiinivuoat. Niissä on ammattitason kestävyyttä ja siksi ne kestävät kuumissakin paikoissa. Nyt kuitenkin katse nimenomaan Eko -tuotteisiin ja niiden ympärille syntyviin resepteihin.

Valitsin jakaa teille kolme reseptiä, mitkä kuuluvat tosiaan lemppareideni joukkoon jouluna: Parhaan porkkanalaatikon, taatelikakun sekä joulutortut vuoden 2020 tavalla. Itse tehty porkkanalaatikko on ihan mielettömän hyvää taatelikakusta puhumattakaan ja noh legendaariset joulutortut ovat aina loppuvuoden paras juttu!

Laitoin äidilleni viestiä, että antaisiko hän reseptin siihen porkkanalaatikkoon, mitä hän aina tekee. Se on parasta. Alkuperäinen ohje on Valiolta. Kyseinen porkkanalaatikko syntyy valmiista porkkanasoseesta, mikä nopeuttaa ja helpottaa huomattavasti sen tekemistä. Ainakin itse miellän laatikoiden teon vaivalloiseksi, mutta tämä resepti kumoaa sen ajatuksen! Rohkeasti siis vain tekemään itse laatikot joulupöytään! Valmistamalla herkullisen laatikon Fredmanin kotimaiseen Eko uunivuokaan, kartonkiseen pyöreään piiravuokaan tai suorakaiteen muotoiseen kartonkiseen paistovuokaan, niin se on kätevä myös kuljettaa mukana tai antaa maukkaana itse tehtynä lahjana. Kaikki nämä kolme Eko -tuotetta kierrätetään kartonkikeräykseen ja Eko -uunivuoan voi sujauttaa myös kompostiin tai biojätteeseen.

PARAS PORKKANALAATIKKO (kymmenelle)

8 dl maitoa
1,5 dl puuroriisiä
1 kg valmista porkkanasosetta
1 kananmuna
½ dl siirappia
1 tl suolaa
¼ tl valkopippurijauhetta
¼ tl muskottipähkinäjauhetta
2 rkl mantelirouhetta tai korppujauhoja

Kuumenna maito kattilassa. Lisää riisit ja keitä koko ajan sekoittaen 15 minuuttia. Nosta kattila levyltä, peitä kannella ja anna hautua lieden lämmössä noin 40 minuuttia.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Lisää puuroon porkkanasose, kananmuna, siirappi sekä mausteet ja sekoita hyvin.

Kaada valmis seos vuokaan/vuokiin. Porkkanalaatikko vaatii kokonaisuudessaan vetoisuudeltaan noin kaksi litraa tilaa. Ripottele pinnalle mantelirouhetta tai korppujauhoja. Mikäli haluat laatikosta gluteenittoman, valitse mantelirouhe.

Kypsennä porkkanalaatikkoa uunissa noin 50-60 minuuttia.

Heh samassa viestissä äidille pyysin myös reseptiä taatelikakkuun. Siihen, mitä meillä on syöty ihan pienestä asti. Mulla on hauska muisto, kun äiti teki juuri tätä kyseistä taatelikakkua joulunaikaan, kun oltiin siskoni kanssa pieniä. Muistan, että en voinut silloin sietää taateleita ja ihmettelin, kun äiti söi niitä leipomisen lomassa ihan sellaisenaan. Äiti tarjosi mullekin ja muistan kieltäytyneeni. Ja näin se elämän luonnollinen kiertokulku sitten menee, että täällä mä nyt ylistän samaista taatelikakkua ja suosittelen teitä leipomaan sitä joulun herkkupöytään! Se on aivan järkyttävän hyvää!

Tein jo viime jouluna meidän ystäväporukan pikkujouluihin taatelikakun Fredmanin suorakaiteen muotoiseen kartonkiseen paistovuokaan. Yhden vein myös lahjaksi; kääräisin jäähtyneen kakun ympärille Fredmanin ekologista leivinpaperia, solmin kauniin paketin teemaan sopivasti juuttinarulla ja sujautin narun alle vielä eukalyptuksen oksan. Saaja ilahtui. Taatelikakun voi myös vallan mainiosti tehdä jo etukäteen ja pakastaa kätevästi vuoassa.

TAATELIKAKKU

3 dl vettä
2 dl sokeria
250 g kivettömiä taateleita
200 g voita
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoa
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Mittaa kattilaan vesi, sokeri sekä taatelit ja keitä välillä sekoittaen, kunnes taatelit ovat ihan pehmeitä. Lisää voi lämpimän taateliseoksen joukkoon ja sekoita, kunnes voi on sulanut täysin. Jäähdytä seos.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Kun seos on jäähtynyt, vatkaa joukkoon kananmunat. Sekoita jauho, sooda, leivinjauhe sekä vaniljasokeri keskenään ja vatkaa ne rauhallisesti seokseen, kunnes taikina on tasaista.

Kaada valmis taikina vuokaan ja kypsennä uunissa noin tunti. Voit kokeilla kakun kypsyyttä Fredmanin ekologisilla coctailtikuilla: Upota tikku kakkuun ja mikäli siihen ei tartu taikinaa, on kakku kypsä!

Kun vuosi on ollut kaikkea muuta kuin tavanomainen, niin vuoden 2020 joulutortut mukailevat samaa teemaa. Nämä kauniit kukkatortut on kehittänyt lahjakas Kinuskikissa ja uskon, että ne eivät ole vielä ennättäneet kaikkien tietoisuuteen, joten autan levittämisessä. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty lehtevää kaurataikinaa ja keskellä komeilee marmeladikuula. Itse rakastan nimenomaan perinteisen makuisia joulutorttuja, joten tein nämä kukkatortut voitaikinasta ja luumumarmeladista. Kun asetat valmiit kukkatortut nätin kakkupaperin päälle, niin ne vangitsevat taatusti katseet jouluna! Fredmanilta löytyy useita kotimaisia ja ekologisia kakkupapereita, mitkä kierrätetään biojätteeseen.

KUKKATORTUT

voi- tai lehtitaikinaa
luumumarmeladia
kananmunaa
tomusokeria

Sulata taikinalevyt huoneenlämmössä.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja ota muffinsipelti valmiiksi esille. Ota isohkolla kukkamuotilla (halkaisija 8 cm) taikinalevystä kuvioita (2 kukkaa per levy). Jämäpaloista voi leipoa esimerkiksi pasteijoita. Uudelleen kaulittaessa lehtevyys ja kukan muoto eivät enää säily yhtä kauniina.

Painele/Venytä taikinakukkia sormilla niin, että saat niistä hieman isompia, jotta kukan muoto säilyy paistaessa. Aseta taikinakukat muffinsipellin koloihin ja lusikoi luumumarmeladia kukkien keskelle. Voitele kukan terälehdet kananmunalla.

Paista uunissa noin 15 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniin värin. Anna valmiiden kukkatorttujen jäähtyä hieman ja viimeistele ne tomusokerilla.

Toivottavasti lempireseptini tuovat sunkin jouluun iloa, herkullisuutta ja tästä edes ihania muistoja.

Me halutaan Fredmanin kanssa kiittää sua ihan valtavasti tästä vuodesta. Kiitos, että oot ollut meidän herkullisessa matkassa mukana seuraamassa, tukemassa, fiilistelemässä ja tietenkin kokkaamassa sekä leipomassa! Mä oon ikionnellinen siitä, että mun ja Fredmanin tarina saa jatkoa: Yhteistyömme jatkuu siis myös ensi vuodelle, mikä tietää teille paljon lisää inspiraatiota, vinkkejä, reseptejä ja arkeani Fredmanin kanssa. Parasta!

Lähetän täältä paljon ihania jouluisia tuoksuja ja onnellisia hetkiä sun loppuvuoteen <3

Hymyin Emili <3