Onko parempaa kuin sämpyläntuoksuinen aamu? Valitettavan harvoin kuitenkaan ainakaan omat aamut tuoksuvat tuoreelle sämpylälle, mutta siihen tulee tämän ohjeen myötä muutos!

Näin Annin, Annin uunissa blogin pitäjän, Instagram storyssa eilen aamulla uunituoreita sämpylöitä ja sillä sekunnilla päätin, että minunkin huominen aamu tuoksuu itse leivotulle leivälle. Anni oli leiponut sämpylät yön yli kohotus -taktiikalla eli taikina vain sekoitetaan illalla valmiiksi, siirretään yöksi jääkaappiin kohoamaan ja aamulla tehtäväksi jää ainoastaan taikinan lusikointi pellille sekä tietenkin sämpylöiden paisto. Ne nihkeimmät ja aikaa vievimmät vaiheet eli taikinan vaivaaminen sekä monet kohotukset jäävät siis näistä sämpylöistä pois – ihanaa! Tällaiset jääkaappisämpylät ovat minulle tuttu juttu ja olen niitä aiemminkin leiponut vaihtelevin ohjein, mutta tällä kertaa halusin luoda niistä ihan oman reseptin, jotta saan ilahduttaa niillä muidenkin aamuja.

Täytyy kyllä sanoa, että nyt tuli niin nappi suoritus kuin voi vain toivoa! Uunista tuli ihanan kotitekoisen näköisiä täysin rapeakuorisia sämpylöitä pehmeän ilmavalla sisustalla! Ohje on myös siitä kiva, että se on muokattavissa sen mukaan, mistä mausta itse pitää tai mitä jauhoja, hiutaleita, leseitä ja siemeniä sattuu kaapista milläkin kertaa löytymään. Suosittelen pitämään vehnäjauhon määrän vähintään tuossa reseptin mukaisessa 5 desilitrassa, jotta sämpylöiden koostumuksesta tulee varmasti onnistunut. Kaurahiutaleet voi korvata muilla hiutaleilla tai leseillä ja samoin kaurajauhon tilalle voi surutta kokeilla esimerkiksi graham- tai sämpyläjauhoja tai osittain myös maukasta ruisjauhoa. Taikinaan uppoaa hyvin myös siemenet tai vaikkapa porkkanaraaste! Taidankin kokeilla itse lisätä taikinaan seuraavan kerran porkkanaraastetta, nam!

Pakko sanoa se vielä ennen kuin päästän sinut reseptin kimppuun, että suosittelen kokeilemaan reseptiä ihan sellaisenaan, vaikka se onkin helposti muokattavissa omaan makuun sopivaksi. Ravintorikas kaura tuo ihanaa makua neutraalin vehnän rinnalle!

EMILIN JÄÄKAAPPISÄMPYLÄT (8-10 kpl)

5 dl haaleaa vettä
20 g tuoretta hiivaa
2 tl suolaa
1,5 dl kaurahiutaleita
3,5 dl kaurajauhoja
5 dl speltti- tai vehnäjauhoa
2 rkl öljyä

Mittaa vesi isoon leivontakulhoon ja liota veteen hiiva sekä suola. Lisää joukkoon hiutaleet sekä jauhot pienissä erissä ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi vielä öljy ja sekoita.

Taikinaa ei tosiaan tarvitse vaivata, vaan sekoitus riittää. Taikinan kuuluu myös olla normaalia sämpylätaikinaa löysempää. Peitä kulho leivinpaperilla sekä puhtaalla keittiöliinalla ja nosta taikina jääkaappiin kohoamaan yön yli.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen, ota uunipelti esille ja asettele siihen leivinpaperi. Nostele taikinasta lusikalla haluamasi kokoisia sämpylöitä pellille. Näissä sämpylöissä kotitekoisuus saa todellakin näkyä! Ripottele halutessasi sämpylöiden pinnalle jauhoa, hiutaleita, leseitä tai siemeniä. Itse laitoin näihin päälle ripaukset kaurajauhoa, mikä toi sämpylöihin kauniin pinnan. Kypsennä sämpylöitä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes niissä on kaunis väri pinnassa. Sitten vain nauttimaan sämpyläntuoksuisesta aamusta!

Hymyin Emili <3