Maanantaiterkkuja täältä! Oltaisiin taas toivotun postauksen äärellä! Aiheena on yrittäjyys ja omaa tarinaani sen saralla. Laitoin Instagram storiesiin teille kysymyboksin, mihin saitte esittää vapaasti kysymyksiä aiheeseen liittyen. Niitä tuli taas todella iso määrä, mikä on vain huippua ja kertoo aiheen kiinnostavuudesta. Kasasin tähän postaukseen kysytyimmät kysymykset. Iso kiitos ja hali kaikille teille ihanille kysyjille! <3

Onko sulla siis toiminimi?

Kyllä, mulla on toiminimi. Koin sen parhaaksi yritysmuodoksi itselle, sillä perustin yrityksen yksin ja toiminimeä on suhteellisen helppo ja yksinkertainen pyörittää. Toiminimi on yksinkertaisin yritysmuoto ja näin turhaa byrokratiaa ei ole. Kun tulot lisääntyvät ja liiketoiminta mahdollisesti kasvaa tai laajenee, osakeyhtiö voisi tulevaisuudessa olla järkevämpi. Siinä esimerkiksi verotus on edullisempaa, kuin toiminimessä. Laitan tähän alle linkin, mistä pääset halutessasi lukemaan lisää eri yritysmuodoista:

https://yritä.fi/yritysmuodot

Milloin ja miten päädyit yrittäjäksi?

Perustin yritykseni heti urheiluhieroja koulusta valmistuttuani vuoden 2016 toukokuun lopulla. Ennen kuin aloitin hierojakoulun, en valehtelematta ikinä ollut ajatellut itseäni yrittäjäksi. Se ei koskaan ole ollut haaveeni vaan ennemmin juuri toinen ääripää; yrittäjäksi en ainakaan halua. Muistan todella tarkasti, kun en vielä tiennyt yrittäjyydestä mitään ja ajattelin sen pelkästään järkyttäväksi paperien pyörittelyksi, kellon ympäri raatamiseksi sekä epävarmaksi työksi. Näin jälkikäteen olen monet kerrat kironnut, kun meillä oli liikuntaneuvojaksi opiskellessani yrittäjyyskurssi ja meikäläinen teki kaikkea muuta kuin kuunteli. Kuitenkin hetken opiskeltuani urheiluhierojaksi, mulle valkeni todella nopeasti, että yrityksen perustaminen mahdollistaisi ammattieni yhdistämisen; pystyisin tekemään kätevästi sekä hierontoja että valmennuksia. Avopuolisoni Jope, joka oli ollut silloin jo pari vuotta yrittäjänä, kannusti myös kovasti alkamaan tekemään samantien töitä itselleni.

Miten etenit? Haitko starttirahaa?

Kun ajatukset yrityksen perustamisesta vahvistuivat, ensimmäinen asia to-do-listallani oli 1) starttirahan hakeminen. Se oli listan kärjessä, koska starttirahan saamisen edellytyksiin kuuluu, että toiminimeä ei ole saanut perustaa ja liiketoimintaa aloittaa. Starttirahaa haetaan liiketoimintasuunnitelmalla, jossa tulee selvittää muun muassa yrityksen toiminta- ja rahoitussuunnitelmat. Eli suomeksi toimintasuunnitelmalla minun tuli todistaa suunnitellusti, miten tuleva toimintani on jatkuvasti kannattavaa ja, että omaan valmiudet sen pyörittämiseen. Rahoitussuunnitelmalla taas arvioin alkutaipaleeni tuloja ja näin todistin tarpeeni starttirahalle. Onnekseni liiketoimintasuunnitelma kuului hierojakoulussamme näyttöihin, joten tein sen kunnianhimoisesti kerran kunnolla. Varasin ajan TE-toimistoon, missä esittelin suunnitelmani ja myöntävä päätös starttirahasti tuli muutaman päivän sisällä. Mulle raha myönnettiin kuudeksi kuukaudeksi ja toista kuuden kuukauden jaksoa sain hakea erikseen, mutta päädyin olemaan hakematta, sillä tuloni olivat vakiintuneet ja kasvaneet niin, että ehdot starttirahan saamiselle eivät täyttyneet. Tuen määrä oli silloin noin 700€/kk eli merkittävä taloudellinen helpotus ensimmäiselle puolelle vuodelle. Laitan alle suoran linkin TE-palveluiden sivuille, missä kerrotaan enemmän starttirahasta ja sen hakemisesta:

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonantajalle/yrittajalle/aloittavan_yrittajan_palvelut/starttiraha/index.html

Starttirahan hakemisen ohella 2) etsin toimitilaa hierontoja varten. Koska en omannut isoa pääomaa tai halunnut ottaa lainaa, päädyin etsimään vuokratilaa. Laitoin Liikunta-alan ammattilaiset Facebook-ryhmään viestin, missä kerroin hieman itsestäni, tilanteestani ja tarpeistani. Sain muistaakseni viisi yhteydenottoa ja loppuen lopuksi kävin katsomassa vain tilaa, missä edelleen olen tyytyväisesti vuokralla.

Starttiraha ja toimitila olivat hommattuina, joten seuraava steppi oli 3) toiminimen perustaminen. Sehän on itsessään super helppoa ja tapahtuu nykyään suoraan verkossa YTJ:n verkkopalvelussa tai Y3-lomakkeella. Paljon kyselitte, mitä toiminimen perustaminen maksaa ja tarvitseeko olla paljon pääomaa niin perustaminen itsessään ei maksa mitään ja pääomaa ei vaadita. Lomake täyttöön, lähetys ja thats it! Listaan tähän alle muutamia asioita, mitä kuitenkin kannattaa miettiä, ennen yrityksen perustamista:

  • Pystytkö/Haluatko hakea starttirahaa? Kurkkaa ehdot, mitä sen saantiin vaaditaan.
  • Mieti toiminimellesi nimi. Se voi olla oma nimesi tai liittyä jotenkin yritystoimintaasi.
  • Valitse toimialasi ja, miten muotoilet sen eli sinun tulee ilmoittaa kaupparekisteriin toimiala ja verohallintoon päätoimiala.
  • Millainen pankkitili on yrityksellesi paras? Toiminimelle ei ole pakko hankkia omaa tiliä, mutta se on erittäin suositeltavaa, sillä se helpottaa huomattavasti kirjanpitoa ja rahan hallintaa.
  • Miten hoidat kirjanpitosi? Teetkö sen itse vai ulkoistatko sen? Jos päädyt ulkoistamiseen, kartoita itsellesi sopiva kirjanpitäjä kilpailuttamalla heitä tai kysymällä tutuilta suosituksia hyvistä ja luotettavista tekijöistä.
  • Mihin rekistereihin sinun kannattaa ja tulee liittyä?

Näihin ylläoleviin asioihin ja toiminimen perustamiseen askel askeleelta saat lisää apua alla olevan linkin kautta:

https://yritä.fi/toiminimen-perustaminen

Vinkit asiakashankintaan?

4) Asiakashankinta ja markkinointi oli mulla etenemisvaihe numero 4. Se on karu fakta, että markkinointi, ja nimenomaan oikeanlainen markkinointi, on todella isossa roolissa siihen paljon töitä on. Onnistunut markkinointi tavoittaa tehokkaasti haluttua kohderyhmää. Mun mielestä tärkein vinkki, minkä haluan teille jakaa, on että asiakkaat ja työt eivät tule odottamalla. Voisi melkein sanoa, että asiakas- ja työmäärät ovat suoraan verrannollisia siihen, minkä verran olet tehnyt töitä asiakashankinnan eteen. Mulla ei ole oikeastaan missään vaiheessa ollut pulaa asiakkaista ja töistä ja se on suurimmaksi osaksi kahden asian summa: suunniteltu iso työ markkinoinnin eteen sekä hyvä työnjälki. En ole todellakaan markkinoinnin ammattilainen vaan kaiken tämän olen oppinut tekemällä. Nykypäivänä some on place to be markkinoinnissa ja mikä parasta, se on vielä ilmaista! Itse suuntasin markkinoinnin vahvasti Facebookiin, mihin tein yritystilin. Avainasia tehokkaassa markkinoinnissa on säännöllisyys ja aktiivisuus. Sen lisäksi, että tavaraa olisi hyvä tulla ulos säännöllisesti, tulisi sen myös antaa jotakin. Pelkkä oman palvelun myynti jatkuvasti sellaisenaan ei pure vaan ihmiset haluavat hyötyä. Konkreettisena esimerkkinä itse postasin sekaisin Facebook sivulleni liikkuvuusvinkkejä, treenivideoita, reseptejä, vapaita hieronta-aikoja, peruutusaikoja, hyviä artikkeleita, asiakkaiden palautteita… Aluksi julkaisin jotain ulos päivittäin. Lomieni ajaksi ajastin jokaiselle päivälle postauksen. Kuulostaa ehkä aikaa vievältä ja vaivalloiselta, mutta kova ja pitkäjänteinen työ on avain yrittäjänä pärjäämiseen ja menestymiseen. Some-markkinoinnin lisäksi jaoimme kollegani kanssa flayereita Helsingin kaduilla ja veimme niitä ilmoitustauluille.

Tällä hetkellä olen siinä tilanteessa, että en ole pitkään aikaan tehnyt suunniteltua markkinointia, sillä asiakkaita ja töitä on tarpeeksi. Kun markkinoinnin tekee kerralla kunnolla ja työn hyvin, alkaa asiakaskunta vakiintua ja oma nimi kiertämään. Sen haluan vielä sanoa, että älä tavoittele aluksi täydellisyyttä tai vertaa itseäsi kokeneempiin tekijöihin. Jokainen menestynyt tekijä on lähtenyt jostakin. Tekeminen ja sen laatu kehittyvät vain tekemällä ja on turha miettiä, mitä muut ajattelevat. Se, että yrittää ja tekee parhaansa, on arvostettavaa. Tämän hetkinen tilanteeni saattaa sokaista sitä tilannetta, mistä itsekin olen lähtenyt. 2016 toukokuussa, kun perustin yritykseni, mulla oli Instagramissa 250 seuraajaa, Facebook sivut ajatuksen tasolla ja työt täysin tyhjän päällä. Rohkeasti siis tekemään vaan!

Yrittäjyyden kolme hyvää ja huonoa puolta?

+ Vapaus. Kukaan ei määrää, mitä pitää tehdä ja milloin. Työt tehdään itselle ja näin määräysvalta on minulla.
+ Kliseistä, mutta on mahdollista elää omaa unelma elämää. Tehdä
työtä, mistä nauttii ja muokata arki oman näköiseksi.
+ Mahdollisuudet. Periaatteessa mitä vain on mahdollisuus tehdä ja
kehitellä.

– Palkallisia lomia ei ole. Kun lomailen tai sairastelen, kukaan ei tee
töitäni ja rahaa ei tule.
– Yksityisyrittäjällä kaikki vastuu on itsellä, niin hyvässä kuin pahassa.
– Stressi. Työnkuvaan kuuluu niin paljon asioita. Ei pelkästään itse se
työ vaan kaikki sen takana ja näin työmäärät ja aikataulut aiheuttavat
väistämättä välillä stressiä.

Kuinka monta tuntia viikossa sä oikeasti teet töitä?

Tämä kysymys on todella hankala, mutta samalla myös yksi
kysytyimmistä. Kaikki viikkoni ovat todella erilaisia, mutta runko niissä
on karkeasti samanlainen. Avaan alle tämän viikkoni niin määristä saa
jonkinlaista kuvaa:

MA Office-/Valmennuspäivä: 8-10.30 blogipostauksen kirjoittaminen, 11.30-14 PT-valmennuksia, 14.30 –> kirjanpidon viimeistely sekä postitus, blogipostauksen kirjoittaminen loppuun ja Jopen nettivalmennuksen reseptien kirjaus sekä lähetys eteenpäin. Työtunteja arviolta 9.

TI Hierontapäivä: 13-20 hierontoja ja aamulla ennen hierontoihin
lähtöä äitiys nettivalmennuksen reseptien kirjaus loppuun ja lähetys
asiakkaalle. Työtunteja arviolta 9.

KE Hierontapäivä: 11-18 hierontoja. Työtunteja arviolta 7.

TO Hierontapäivä: 8-15.30 hierontoja ja illalla yhden
harjoitusohjelman teko. Työtunteja arviolta 9.

PE Office-/valmennuspäivä: Koko päivä ennen valmennukseen lähtöä
menee reseptejä suunnitellessa yhteen prokkikseen, 15.45-16.45 PT-
valmennus. 17.15 –> palaveri resepti prokkikseen liittyen. Työtunteja arviolta 10.

LA ja SU Vapaa-/Officepäivät: Blogipostauksen kirjoittaminen sekä
mahdolliset rästihommat, mitä viikolta on jäänyt. Yritän pitää
viikonloput mahdollisimman vapaina töistä, mutta todella harvoin
sekä la että su ovat täysin vapaita. Työtunteja arviolta 4.

Se, mikä tästä kysymyksestä tekee niin hankalan, on että yllä olevissa päivissä ei ole merkittyinä kaikkia hallinnollisia töitä, mitä teen päivittäin: sähköpostit, työpuhelimeen vastailu, laskujen maksaminen ja lähettäminen, sisällöntuotanto someen… Työpäiväni siis täyttyvät yleensä aikalailla aamusta iltaan, mutta pyrin kuitenkin rytmittämään niitä selkeillä ruokatauoilla sekä treeneillä. Työtunteja viikossa arviolta 48 + yllä mainitut hallinnolliset työt sekä some.

Tienaatko yrittäjänä hyvin ja stressaavatko tulot?

Heh nyt tulee ärsyttävä ympäripyöreä vastaus, mutta kyllä tienaan hyvin yrittäjänä. Käsite hyvin tienaaminen tarkoittaa varmasti meille kaikille eriä, mutta siihen nähden, miten vähän aikaa olen ollut yrittäjänä ja työnkuva vasta pikkuhiljaa muotoutuu haluttuun niin olen tyytyväinen tämän hetkisiin tuloihini. Nykyään tulot eivät enää stressaa, sillä tietty työmäärä ja näin perus toimeentulo kuukaudessa ovat vakiintuneet. Yrityksen alkuaikoina tuloista oli jonkin verran stressiä. Ajatus siitä, että jokainen sentti on itsestäni kiinni ja minun vastuulla sai pientä stressin poikasta aikaan, mutta samalla se myös motivoi tekemään kovasti töitä toimeentulon eteen. Nykyään tässä on toisena kääntöpuolena se, kun tulot ovat itsestä kiinni, töitä tulee otettua välillä liikaakin. Toki tuloja tulee enemmän, mutta kantapään kautta olen oppinut, että omat voimavarat ovat rajalliset ja terveyttä ei voi mitata rahassa.

Mikä mielestäsi yrittäjyydessä on haasteellisinta?

Jos yksi asia pitää nimetä, kyllä se on ajanhallinta. Se, että tajuan ensin omat resurssini, miten paljon pystyn tekemään töitä tietyssä ajassa ja sen jälkeen, että saan kaikki ne työt tehtyä tehokkaasti ja laadukkaasti ajallaan.

Mitkä on sun isoimmat opit ja virheet tän aikana, kun oot ollut
yrittäjänä?

Ehdottomasti isoin virhe tai haluan ennemmin ajatella, että kantapään kautta opittu asia on omien resurssien ja voimavarojen yliarviointi. 2017 syksy oli todella hankala. Reilun vuoden oli silloin ollut yritys pystyssä ja tahti oli kova. Kaikki uuden opettelu, asiakashankinta, somen aloittaminen, liian isot työmäärät ja stressi saivat aikaan jonkin tasoisen uupumisen. Olin sen syksyn todella väsynyt! Muista, että joka aamu, kun heräsin mietin vain, että milloin pääsen seuraavan kerran nukkumaan. Väsymys todella painoi ja normaali energinen, pirteä ja iloinen Emili oli kadoksissa. Treeneistä ei ollut silloin puhettakaan. Muistan, että kävin kävelemässä paljon, koska koin todella huonoa omaatuntoa siitä, että en jaksanut treenata. Ajattelin, että pakko sitä nyt on edes jotenkin liikkua ja ainut, mihin pystyin silloin oli kävely. Sitä on hankala myöntää itselle, että nyt mä olen loppu. Tämä 2017 syksy ei todellakaan ole viimeinen kerta, kun en osaa suhteuttaa resurssejani työtarjouksiin, mutta näin paha tilanne ei ole ollut tuon kokemuksen jälkeen. Ja se on edelleen asia, mitä opettelen jatkuvasti.

Nyt, kun olet päässyt postauksessa tähän asti ja sinulle tuli jonkinlainen kuva yrittäjyydestä niin haluan sano vielä yhden jutun: En ole katunut päivääkään yrittäjäksi lähtemistä. Se on heittämällä yksi parhaista elämäni tähän astisista tehdyistä päätöksistä! Töitä ja haasteita on, mutta plussia on tuplaten ellei triplaten!

Hymyin Emili <3