Heti kärkeen raflaava otsikko, koska haluan herätellä ja haastaa teidän ajatuksia tällä postauksella. Aihe on pyörinyt mulla jo pitkään mielessä ja raapaisin sen pintaa viime viikolla Instagram storyn puolella. Höpinäni herätti teissä tosi paljon ajatuksia ja toitte mielettömän hyviä pointteja esille. Siitä mulle tulikin ajatus, että voisin pohtia aihetta vielä laajemmin täällä blogin puolella sekä jakaa teidän ajatuksia kaikkien saataville.

Törmään somessa sekä työni puolesta säännöllisesti siihen, että terveellinen syöminen on hankalaa. Siihen ei ole aikaa ja joidenkin mielestä se on myös kallista. Terveellinen syöminen käsitteenä tarkoittaa myös varmasti meille monille erilaisia asioita. Kun mä puhun terveellisestä syömisestä, tarkoitan puhtautta, monipuolisuutta, säännöllisyyttä ja tervettä tasapainoa. Yksinkertaisuudessaan se on aamupala, lounas, päivällinen sekä iltapala ja tarvittaessa ravitsevat välipalat jeesaavat menoa. Nämä neljä pääateriaa sisältävät itse tehtyjä ruokia, mitkä ovat valmistettu puhtaista raaka-aineista, joiden sisällysluettelot ovat mahdollisimman lyhyet. Lautaseeni kun kurkkaa, se sisältää suunnilleen 1/4 proteiinia, 1/4 hiilihydraattia, 1/2 kasviksia ja peukalon verran rasvoja, pääsääntöisesti pehmeitä. Ajatus, mitä enemmän värejä saa lautaselle sen parempi, on syömisissäni vallitseva. Mutta se, että tämän yksinkertaisen mallin saa toimimaan hektisessä ja kiireisessä arjessa, vaatii ennakointia sekä suunnittelua. Se meinaa olla vähän joka asiassa niin, että mikään hyvä ei tule ilmaiseksi. Jos terveellinen syöminen onnistuisi ilman vaivannäköä ja opettelua, uskon että meistä valtaosa söisi ja voisi paremmin. Mutta mikä olisi parempi motivaattori terveelliseen syömiseen, kuin hyvä ja energinen olo? Se mielestäni on juuri ongelma, että paremmasta olosta ja helpommasta arjesta ei ole tietoa. Nuutunut olo ja kiire ovat normaaleja tiloja, vaikka sen ei täytyisi olla näin!

Yksi teistä kirjoitti mulle tosi hyvin, että yhteiskunta, some ja trendit saavat terveellisen syömisen kuulostamaan usein hankalalta. Terveellinen syöminen on täysin brändätty ajatuksella, että se vaatii kaikenlaista erikoista. Milloin ylistetään jotain yhtä raaka-ainetta, reseptit ovat pullollaan outoja superfoodeja, kieltolistat kasvavat, kaikenmoiset kikkailut ottavat niskaotteen koko touhusta ja tämä kaikki tekee terveellisestä syömisestä niin hankalasti lähestyttävän. Se jos jokin on kurjaa, sillä parhaimmillaan terveellinen syöminen on nimenomaan simppeliä sekä helppoa ja kaukana monimutkaisesta hömpötyksestä. Havainnollistavana esimerkkinä keitetyt perunat ja porkkanat valmistuvat 15 minuutissa, minkä aikana kerkiät paistamaan jauhelihan, tekemään siitä halutessasi mausteisen tomaattikastikkeen sekä pilkkomaan lautasen puolilleen kasviksia. Mihin tämä ajatusmalli on hämärtynyt?

Ajanpuute on nykypäivänä vallitseva ongelma ja se on läsnä myös täällä meidän arjessa. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla esteenä terveelliselle syömiselle. Mä olen sitä mieltä, että ajanpuute on nimenomaan tekosyy, millä sallitaan huonommat valinnat jatkuvasti. Ei meilläkään ole arkena aikaa käydä jatkuvasti kaupassa ja tehdä päivittäin ruokaa, mutta emme myöskään tyydy siihen vaan olemme valmiita tekemään asian eteen töitä. Meillä käydään viikonloppuna, usein sunnuntaina, iso ruokakauppa, milloin ostetaan kaikki ruoat tuleville arkipäiville maanantaista perjantaihin. Pyrimme siihen, että perjantai olisi seuraava kauppapäivä. Tällä eliminoidaan pois kauppaan menot nälkäisenä, mitkä johtavat usein inhimillisesti huonompiin valintoihin. Ennen kauppaan menoa, olemme suunnitelleet, mitä ruokia ensi viikolla syödään ja niiden lisäksi ostoskärry täyttyy aamu- ja iltapalatarpeista. Sunnuntaina teen kaksi tai kolme ruokaa sekä pilkon ison määrän kasviksia rasioihin valmiiksi tulevalle viikolle. Ennakoinnin ja suunnittelun ansiosta ruokaa on ottaa mukaan töihin ja lämmittää kotona. Näin syömisestä saa säännöllistä ja lautanen on helppo koostaa lautasmallin mukaisesti. Ruoka on myös monipuolista, koska sen suunnitteluun on käytetty aikaa etukäteen. Toki tämä kaikki vie viikonlopusta aikaa pari tuntia, mutta väitän, että joka päiväiset kaupat ja ruokien teot arkena moninkertaistavat tämän ajan. Mielestäni pari tuntia on aika pieni aika siihen nähden, miten iso vaikutus ravinnolla meihin on. Se mitä syöt on suorassa suhteessa siihen miten voit, joten miksi se ei olisi asia, mihin haluat panostaa? Tämä on asia, mitä todella ihmettelen.

Postaus on kirjoitettu karkeasti yleistämällä ja sanoin jo storyissani, että toki asiat eivät aina ole näin mustavalkoisia. Mainitsin niissä lapsiperheet, mutta myös esimerkiksi allergiat, opiskelijabudjetti tms. tuovat oman haasteensa matkaan. Ajattelen kuitenkin niin, että kyse on silti omista valinnoista ja halusta, vaikka lähtökohtia onkin erilaisia. Tähän sain mielettömän määrän puolesta puhujia, etenkin äitejä. Moni sanoi, että lapset ovat suurin syy terveelliseen syömiseen, sillä he syövät sitä, mitä heille annetaan. Terveellisen syömisen perusta opitaan myös luonnollisesti sieltä kotoa. Yksi teistä sanoi mainiosti, että kyse on kattiloiden ja pannujen koosta; homma toimii ihan samalla tavalla, mutta määrät ovat vain suurempia. Näinhän se on!

Itse olen oppinut tämä ajattelutavan ja perustan terveelliselle syömiselle kotoa. Se on todella iso ja arvokas onni. Sain parilta teiltä tervetullutta näkökulmaa myös omaan ajatteluuni, että on ihmisiä, jotka eivät tiedä, mitä terveellinen syöminen on. Sitä ei ole opetettu ja sen ympärille ei ole kasvettu. Vaikka tietoa olisi kuinka paljon ympärillä, on siihen todella haastavaa tarttua, koska mitään pohjaa ei ole. Jos purkissa oleva perunamuusi on tuttu tuote, mutta ei ole mitään hajua, mistä se on tehty, ovat asiat tietysti monimutkaisempia. Kuitenkin olen edelleen sitä mieltä, että mahdottomia ne eivät ole. Iso työ kantaa tässä tilanteessa todella ison hedelmän.

Tähän loppuun pieni raapaisu vielä ajatukseen, että terveellinen ruoka on kallista. Esimerkkeinä marjat ja kalat ovat suhteellisen hyvän hintaisia, mutta kyse on valinnoista ja toistamiseen vaivannäöstä. On täysin mahdollista syödä puhtaasti ja monipuolisesti sen olematta kuitenkaan kallista. Pienesti miettimällä lompakko kiittää. Ruokia suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon sesongit sekä tarjoukset. Jos bataatti on sesongissaan ja näin maukkauden lisäksi edullista, voisi perunamuusi vaihtua bataattimuusiksi. Proteiininlähteitä, kuten jauhelihaa ja lohta, voi ostaa tarjouksista pakkaseen talteen ja näin säästää pitkän pennin. Uunijuurekset toimivat aina, koska ne ovat jatkuvasti halpoja. Tälläkin hetkellä K-kaupoissa 1 kg porkkana- punajuuri ja lanttupussit maksavat 1€. Ja taas tullaan kuuluttamaani ennakointiin; isolla kauppareissulla sekä ruokien preppaamisella säästää lähikauppojen kalliit hinnat, rahasyöpöt hutiostokset sekä kalliit take away -lounaat. Toki se on myös karu fakta, että valmis lihapullat ovat huomattavasti halvempia, kuin puhdas jauheliha.

Jos sain yhdenkään teistä lukijoista miettimään omia syömistottumuksia, olen onnistunut. Terveellinen syöminen on aiheena niin tärkeä, että ajatuksia on välillä hyvä herätellä. Tarkoitus ei todellakaan ole syyllistää vaan saada tärkeään asiaan muutosta. Omiin tapoihin ja ajatuksiin tottuu sekä sokaistuu. Jos tämä teksti aiheutti ärsytystä niin sekin on super hyvä! Se tarkoittaa, että postaus tavoitti oikean henkilön. On myös todella tärkeää muistaa, että kukaan ei pysty hyviin valintoihin aina ja sattumat kuuluvat mukaan. Se on tervettä tasapainoa ja suhtautumista ruokaan. 80% vaivannäköä ja panostusta niin loppu 20% voi olla rennommalla otteella.

Hyvää mieltä ja hymyä sun uuteen viikkoon! Muista, että suurin osa valinnoista ja näin muutoksista, ovat sun omissa käsissäsi.

Hymyin Emili <3