Kesäisiä torstaiterkkuja! Ihanaa, että vihdoin saatiin aurinko ja lämpö takaisin! Kerroin maanantaina IG-storyni puolella, että pidän ruokapäiväkirjaa alkuviikolta. Se, mitä syön, on aina vaan yhtä toivottu aihe ja nyt pääsette tutustumaan arkisyömisiini kuvien muodossa. Napsin maanantaista keskiviikkoon kaikista syömisistäni kuvat ja kirjasin vielä vierelle, monesko ateria on kyseessä, mitä se sisältää ja monelta sen söin. Tähän väliin juomisista sen verran, että kuvissa näkyvät kahvit sekä mahdolliset spesiaalijuomat, mutta vesimääriä päiväkirjassani ei näy. Juon jokaisella aterialla suunnilleen yhden lasin vettä ja isommat määrät menevät aterioiden välissä.

Syömiseni peruspilarit, mitkä näkyvät hyvin konkreettisesti ruokapäiväkirjassani, ovat säännöllisyys, lautasmalli, terveellisyys, monipuolisuus ja stressittömyys. Itselläni toimii parhaiten syödä päivässä tasaisesti neljä pääateriaa ja tarvittaessa lisänä välipala. Pyrin koostamaan kaikki neljä ateriaa lautasmallia mukaillen niin, että aterialta löytyisi hyvässä suhteessa hiilihydraatteja, proteiinia, kasviksia sekä rasvaa. Keskityn siihen, että nämä tulisivat laadukkaista ja terveellisistä lähteistä monipuolisesti. Väreihin kiinnitän myös huomiota, että saisin niitä päivän aikana mahdollisimman paljon. Todella perus juttuja siis eikä sen ihmeellisempiä kikkailuja. Ja sen haluan tässä yhteydessä mainitakin, että perusasiat kunniaan!

Ja koska minäkin olen vain ihminen, niin tämä on runko mihin pyrin. Aina se ei onnistu, mutta pääsääntöisesti kyllä. Suunnittelu, ennakointi ja vaivannäkö ovat mielestäni terveellisen syömisen takana. Tykkään 80:20 ajattelumallista, mitä myös itse noudatan ja minkä takana seison. Käytännössä se tarkoittaa, että koostan 80% syömisistäni peruspilareideni mukaan ja loppu 20% on vapaampaa. Siihen itselläni kuuluu suunniteltu ja spontaani herkuttelu, ateriavälin venyminen, vajaa aterian koostaminen, take away -ruoat yms. Tämä on sitä tärkeää stressittömyyttä, mikä mielestäni jokaisen ruokailutottumuksista pitäisi löytyä. Sellaista tasapainoa, mikä nimenomaan tukee terveyttä ja hyvinvointia. Suurinosa herkutteluista mulla sijoittuu yleensä viikonlopuille ja voisinkin seuraavaksi tehdä ruokapäiväkirjan ihan täydestä viikosta tai esimerkiksi perjantaista sunnuntaihin. Nyt kuitenkin pääset kurkkaamaan arkisyömisiäni!

MAANANTAI

ATERIA 1 KLO 8.45

  • 2 paistettua kananmunaa
  • 1 viipale 100% kauraleipää ja Oivariinia
  • Iso lasi vihersmoothieta (pinaatti, lehtikaali, avokado, mango, banaani, appelsiinimehu)
  • Kuppi kahvia kauramaidolla

ATERIA 2 KLO 12.45

  • 1/2 purkkia Alpron Go On -soijarahkaa
  • Tuoretta ananasta

ATERIA 3 KLO 15.30

  • Riisiä ja tonnikala-tomaattikastiketta
  • 1 suippopaprika ja 1 avomaankurkku

ATERIA 4 KLO 19.00

  • 1 Barebellsin proteiinipatukka

ATERIA 5 KLO 20.30

  • Härkis-feta-kasvis-makaronilaatikkoa ja ketsuppia
  • Salaatinlehtiä ja 1 avomaankurkku
  • Lasi kombuchaa

TIISTAI

ATERIA 1 KLO 9.15

  • 2 avokadoleipää
  • Marja-hedelmäsalaattia ja granolaa
  • 2 kuppia kahvia kauramaidolla

ATERIA 2 KLO 13.00

  • Riisiä ja tonnikala-tomaattikastiketta
  • 1 suippopaprika ja 1 avomaankurkku

ATERIA 3 KLO 16.00

  • 1/2 purkkia Alpron Go On -soijarahkaa
  • Tuoretta ananasta, vadelmia, manteleita ja hasselpähkinöitä

ATERIA 4 KLO 20.15

  • Härkis-feta-kasvis-makaronilaatikkoa ja ketsuppia
  • Salaatinlehtiä, 1/2 suippopaprika, 1/2 avomaankurkku ja 1 kiivi

KESKIVIIKKO

ATERIA 1 KLO 7.30

  • Tuorepuuroa (soijarahka, kauramaito, kaurahiutale ja chia-siemen)
  • Vadelmia, tuoretta mangoa, kiiviä ja tyrnejä
  • Shotillinen 100% inkiväärimehua
  • Kuppi kahvia kauramaidolla

ATERIA 2 KLO 12.30

  • Härkis-feta-kasvis-makaronilaatikkoa
  • Baby-pinaattia, 1 avomaankurkku ja 1/2 avokado

ATERIA 3 KLO 17.30

  • Kalkkunamunakas ja keitettyä riisiä
  • Paistettua kesäkurpitsaa, parsakaalia, lehtikaalia ja kevätsipulia

ATERIA 4 KLO 21.00

  • 4 gluteenitonta cocktailpiirakkaa, kalkkunafilettä ja oivariinia
  • Iso lasi marja-proteiinismoothieta (vadelma, mansikka, mustikka, banaani, hera, inkivääri, appelsiinimehu, kauramaito)

Ihanaa ja etenkin aurinkoista sekä lämmintä viikon jatkoa!

Hymyin Emili <3