Kuvat: Lili Nissilä

Ruokapäiväkirja – se on yksi eniten toivotuista aiheista, kun kyselen teiltä toivesisältöä. Ihmisiä kiinnostaa, mitä toiset syövät ja tässä kohtaa nostan todellakin omankin käden pystyyn, sillä niin muakin kiinnostaa! Sain maanantaina ekstempore ajatuksen, että voisin pitää tämän viikon ruokapäiväkirjaa Instagram storyni puolella sekä sen johdosta myös käsitellä läpi viikon syömisaihetta teidän laittamien kysymysten pohjalta. Olenkin pistänyt maanantaista lähtien joka ilta kaikki päivän syömiseni kuvina storyyn ja antanut teille mahdollisuuden kysyä syömisistäni, ruokapäiväkirjastani tai yleisesti jotain aiheeseen liittyen. Tässä vaiheessa iso kiitos kaikista kysymyksistä! Aihe selkeästi kiinnostaa, mikä on kiva. Olen vastaillut teidän kysymyksiin pitkin viikkoa storyn sekä feedin puolella ja nyt puran loput vielä lupaamani blogipostauksen muodossa.

Sun ateriavälit on tosi pitkiä ja annokset pieniä, miten jaksat silti noin hyvin? 

Syön tosiaan 4-5 ateriaa päivässä. Useimmiten neljä reilua ateriaa sopii päivärytmeihini paremmin. Pyrin pitämään ruokarytmin tasaisena ja yleensä ateriavälini on noin neljä tuntia. Pyrin syömään jokaisen aterian lautasmallia mukaillen eli reiluna ja vältän jatkuvia pieniä aterioita. Jokaisen aterian jälkeen olen täynnä, mutta en ähkyssä. Tällainen tapa ja rytmi syödä sopii mun keholle kaikista parhaiten ja näin voin tosi hyvin. Olo on tasaisen energinen ja en koe esimerkiksi ruokailujen jälkeistä väsymystä. Olen kokeillut erilaisia ruokarytmejä ja jatkuva tiheämpi ateriväli ei sovi suolistolleni vaan päinvastoin tekee olosta tosi tukkoisen ja suolisto ei toimi säännöllisesti. Joskus on kuitenkin päiviä, kun neljän reilun aterian lisäksi välipala on tarpeen ja silloin sen todellakin syön. Keho kyllä osaa hyvin kertoa tarpeistaan. Yksilöllisiä juttuja, mutta liikaa en voi suositella jokaista etsimään itselle sen sopivimman tavan syödä.

Mitä kauraleipää käytät?

Pääosin syön aina 100% kauraleipiä ja tässä lempparini: Kaura100 (Salonen), Kaurareikäleipä (Salonen) ja Kaurasydän (Lidl paistopiste).

Mitä sä lasket herkuiksi? Onko esimerkiksi taatelit herkkuja?

Mä lasken herkuiksi ihan herkku herkut eli en esimerkiksi taateleita tai hedelmiä. Toki taateleissakin on paljon sokeria, mutta kuitenkin luonnollista hedelmäsokeria.

Syötkö herkkuja aina, kun tekee mieli?

En todellakaan syö! Tykkään tosi paljon herkuista, etenkin makeasta ja rajoitan kyllä herkkujen syömistä. En kiellä itseltäni mitään, mutta rajojen vetäminen on mun mielestä pelkästään hyvä asia, sillä se tukee omaa terveyttä ja hyvinvointia. Käytännössä siis, kun mulla tekee mieli herkkuja, niin useimmiten rajoitan niiden syömistä ja valitsen esimerkiksi mielummin kunnon ruoan. Mutta en aina, kyllä niille mielihaluillekin on paikkansa! Herkuttelut sijoitan pääosin vapaasti viikonlopuille ja se toimii itselläni super hyvin! Jatkuva pieni herkuttelu aiheuttaa mulla todella helposti sokerikoukun ja siitä syystä tykkään pääsääntöisesti rajata herkkujen syömistä. Mutta sitä haluan ehdottomasti korostaa, että en stressaa herkuttelusta yhtään! Nämä edellä mainitut asiat ovat laajoja rajanvetoja, mutta otan todellakin karkin, jos joku tarjoaa tai korvapuustin kahvin viereen, kun tapaan arkena kaveria!

Mistä sä saat ideat sun ruokiin, mitä syöt viikolla?

No oikeastaan ihan siitä, että mitä meitä haluttaa. Kysyn aina Jopelta, onko toivomuksia tulevan viikon ruoille ja se vastaa lähes aina ei, kun mun kaikki ruoat ovat kuulemma niin hyviä. Eli loppuen lopuksi syödään sitä, mitä mua haluttaa, heh. Suunnittelen ruoat aina mahdollisimman monipuolisiksi niin, että proteiinin ja hiilihydraatin lähteet vaihtelevat ja kasviksia olisi mahdollisimman paljon. Kaupan tarjouksia ja sesonkiruokia seurailen myös, joista saa hyvin ideoita ruokiin ja samalla säästettyä rahaa.

Miten paljon juot vettä?

Tämä olikin hyvä täsmentävä kysymys ruokapäiväkirjoihini, sillä vesimäärien merkitseminen niihin on ollut mulla ihan ala-arvoista! Juon aina ruokailun yhteydessä suunnilleen yhden lasin vettä ja suuremmat vesiannokset menee aterioiden välillä. Isommat vesimäärät suositellaankin juotavan juuri aterioiden välillä, jotta ruoansulatus ei häiriintyisi.

Mitä ajattelet makeutusaineista? Käytätkö itse?

Ylipäänsä ravinnosta ajattelen, että mitä luonnollisempi, sen parempi. Karkeasti valitsen mielummin luonnollisen sokerin, kuin teollisen makeutusaineen. Koen kuitenkin, että oma ruokavalio on sen verran terveellinen ja puhdas, että harvoilla sattumilla ei ole niin väliä. En siis suosi makeutusaineita, mutta käytän niitä silloin tällöin.

Mitä sä syöt yleensä, jos lähdet aamusta jo treenaamaan?

Jos lähden heti herättyä treenaamaan, syön yleensä aina jotain hiilihydraattia ja proteiinia, jotta jaksan hyvillä tehoilla läpi treenin. Määrät ovat kuitenkin aika pieniä, jotta pystyn lähtemään treenaamaan mahdollisimman nopeasti. Aika vakio on banaani ja kauramaitoon sekoitettu Puhdistamon Luomu hera. Illalla valmiiksi tehty smoothie on myös näppärä! Jos taas lähden vähän myöhemmin aamulla treenaamaan, syön yleensä täyden normaalin aamupalan.

Mitä antaisit vinkiksi ihmiselle, joka syö ja haluaa syödä terveellisesti, mutta napostelee pullaa joka päivä?

Syy pullan syönnille, tai oli se ”ongelma” toisella jokin muu herkku, kannattaa miettiä. Syötkö pullaa nälkään eli olisiko päivän energiansaantisi liian vähäinen kulutukseesi nähden? Tai syötkö pullaa aina jossain tietyssä totutussa tilanteessa tai olotilassa? Kun syy on selvillä, lähde vähentämään pullan syöntiä pikkuhiljaa. Rajaa se esimerkiksi entisen seitsemän päivän sijaan puoleen eli neljään tai kolmeen päivään. Kun olet tottunut uuteen rajaukseen, kavennusta voi tehdä entisestään. Näin muutos on toivottavasti pysyvää eikä hetkellistä lopettamista liian suurella muutoksella.

Pyritkö syömään tietyn määrän kaloreita vuorokaudessa?

En laske kaloreita eli en. Mulla ei ole mitään tavoitteita, esimerkiksi painonpudotus tai lisäys, miksi kaloreiden lasku olisi tarpeen. Olo ja jaksaminen kertoo sen, että ruokaa tulee tarpeeksi, mutta ei liikaa.

Syötkö vitamiineja tai muita lisäravinteita?

Ainut, mitä syön päivittäin on probiootti eli maitohappobakteeri. Suoliston hyvä kunto on niin isossa osassa hyvinvointia ja hyvää energistä oloa, että sitä haluan tukea lisäravinteella päivittäin. Monipuolisen ravinnon tueksi syön kuureittain C- ja D-vitamiinia sekä sinkkiä ja rautaa. Heraproteiinia käytän viikoittain smoothieissa ihan sen helppouden vuoksi, jos haluan smoothieen proteiinia.

Tuleeko sulla ikinä morkkista syömisistä? Jos tulee niin millaisissa tilanteissa?

Todella harvoin, mutta kyllä mulla joskus tulee. Mulla morkkis ei liity ikinä esimerkiksi kalorimääriin, vaan oloon, mikä syömästäni ruoasta on tullut. Joskus esimerkiksi irtokarkkipussin vedettyä, kun olo on ihan väsynyt ja vetämätön, saatan miettiä, miksi piti syödä niin paljon, että olo meni sellaiseksi.

Millä tykkäät herkutella, kun herkuttelet?

Mun ihan all time favourite ja vakio herkut ovat suklaa, irtokarkit ja korvapuusti. Suolaisista lempparit ovat pitsa, joko itse tehtynä tai tilattuna ja sushi. Kattavat aamupalat ja brunssit ovat myös ihan parasta herkkua! Niitä tykkään tehdä viikonloppuisin itse, jotta pöytään saa kaikkia omia lempiruokia. Vähän terveellisemmältä osastolta lemppariherkut ovat salaatti ja smoothie bowlit, banaaniletut, taatelit, tuore ananas ja nyt kesällä tulevat kotimaiset mansikat. Nam!

Kuinka paljon pohdit eri ruokien ravintoarvoja vai toimitko niin sanotusti mutulla?

Hahah mua naurattaa, mä olen itseasiassa aikamoinen tuoteselosteiden kyttääjä kaupassa. Lähinnä haluan olla perillä ostamieni tuotteiden sokeri-, rasva- ja lisäainemääristä. Niitä on nimittäin useissa tuotteissa todella paljon niin sanotusti piilossa! Myös työni puolesta, kun ravintovalmennuksia teen ja työskentelen ihmisten ruokapäiväkirjojen parissa, olen aika perillä yleisimpien tuotteiden ravintoarvoista. Pohdin siis kyllä jonkin verran ja ateriat pyrin koostamaan lautasmallin mukaan niin, että hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja tulisi sopivassa suhteessa. Ja mielestäni on tärkeääkin olla edes jonkin verran perillä ruokien sisällöstä ja etenkin niistä, mitä itse syö, koska niinhän se menee, että jokainen on sitä, mitä syö. Kuitenkaan mitenkään neuroottinen en ole tai älyttömän tarkka, mutta perillä asioista kuitenkin.

Onko sulla joskus ollut ongelmia syömisen suhteen?

Tätä kysytään multa paljon ja ei, mulla ei ole koskaan ollut ongelmia syömisen suhteen. Meille on opetettu lapsesta asti tosi terve suhtautuminen ruokaan. Kotona tehty terveellinen ruoka ja säännölliset ateriarytmit ovat aina olleet meille perusasioita. Herkuttelua ei ole ikinä kielletty, mutta sopivasti rajoitettu kyllä. Ja ennen kaikkea ruokaan on suhtauduttu aina nautintona.

Terkkuja Kemistä ja ihanaa viikonloppua!

Hymyin Emili <3