Mä oon todella yllättynyt ja valitettavasti en positiivisesti! Meillä on ollut jo pitkään puhetta yhteisen pankkitilin avaamisesta, mihin kumpikin siirtäisi aina kuun alussa x summan ruokiin. Näin ei tarvitsisi miettiä, miten ruokakulut jakautuvat, pysyisi hyvin tarkasti kärryillä kuukauden ruokakuluista ja niitä saisi myös vähän kontrolloitua, kun tavoittelisi, että tilille siirretty raha riittäisi kuukaudeksi. No viimein toukokuun lopulla saatiin avattua yhteinen tili ja kortit saapuivat kummallekin. Kesäkuun 1. päivä siirrettiin kummatkin yhteistilille 300€ eli arvioitiin 600€ riittävän kahden ihmisen kuukauden ruokiin. Ja tarkennuksena, että tältä tililtä maksamme kaikki yhteiset ruoat niin kotona tehdyt kuin ulkona syödyt. Muut ruokamenot, kuten lounas tai kahvi ystävien kanssa ovat ylimääräisiä ruokamenoja, mitkä maksamme omilta tileiltämme.

600€ arvio perustuu siihen, että meidän isoon tyypillisesti sunnuntain ruokakauppaan kuluu rahaa aina noin 85€. Joskus vähemmän ja joskus enemmän riippuen tarjouksista, ostotarpeista yms, mutta 85€ on tarpeeksi tarkka keskiarvo. Nämä sunnuntain isot ostokset riittävät meillä tyypillisesti sunnuntai-illasta perjantaiaamuun, niin että aamupalan saa riivittyä vielä kaapeista, mutta sen jälkeen kauppaan on mentävä. Kun tuon 600€ jakaa neljällä, niin kuukauden jokaiselle viikolle on käyttää rahaa karkeasti 150€. Näin viikonlopun ruoille jää rahaa suunnilleen 65€ ja olen todellakin ollut siinä uskossa, että se riittää! Jos noin viisi päivää pärjää hyvin 85€, niin luulisi parille päivälle riittävän heittämällä 65€, mutta ei! Katsoin ennen juhannusta yhteistilimme saldoa ja sanoin Jopelle pienen shokin ja naurun sekaisin fiiliksin, että meillä tulee kaurapuuropainotteinen loppukuu! Siirrettiin torstaina 20. päivä kummatkin 100€ lisää tilille, mistä riitti vähän spesiaalimpiin juhannusostoksiin sekä tälle koko kesäkuun vikalle viikolle.

Mä oon todella ihmeissäni ja hämmentynyt tästä ”löydöksestä”, sillä teen paljon asioita sen eteen, että meillä pysyisi ruokakulut kohtuullisina; suunnittelen arkipäivien ruoat, teen isot ostokset kauppalistan kanssa, suosin sesonkeja sekä tarjouksia ja teen ruoat itse, jotta sitä on aina kotona lämmitettäväksi sekä töihin mukaan otettavaksi. Ja asiaa näin miettiessäni tajusin, että syy arvioitua isompiin rahakuluihin löytyy viikonlopuista. Silloin kaupassa käynti, ruoan tekeminen ja sen syöminen pohjautuvat pitkälle fiilikseen ja se on ehdottomasti vain kivaa, sillä arkena nämä asiat ovat niin mietittyjä. Musta on ihanaa, kun viikonloppuisin voi mennä, vaikka samana aamuna hakemaan kaupasta aamupalatarpeita sekä illalla tilata naapurin italialaisesta pitsat ja nauttia toisen tekemästä ruoasta. Tällaista vastapainoa ja rentoutta me tarvitaan ehdottomasti, mutta äkkiähän tuo 65€ ylittyy. Pitsoihin menee jo se 30€ ja näin kesäisin on ihana ostaa esimerkiksi kotimaisia mansikoita sekä tuoretta kalaa, joiden yhteissumma on helposti 20€. Muille viikonlopun ruoille, herkuille sekä ekstempore syömisille jää näin 15€ ja tähänhän kohtaan meidän toimiva yhtälö tyssää.

Pointtini tämän koko asian esiin nostamisessa ei ole se, ettenkö olisi valmis laittamaan 400€ kuukaudessa yhteisiin ruokiimme, vaan suosittelen jokaista seuraamaan oman ruokakunnan kuluja niin viikko- kuin kuukausitasolla. Sieltä saattaa löytyä yllättäviäkin rahasyöppöjä ja helppoja tapoja säästää. Me arvotetaan terveellinen ja ravitseva ruoka todella korkealle ja ollaan monesti puhuttukin, että siitä emme halua tinkiä. Laitetaan kummatkin mielummin raha laadukkaaseen ruokaan ja sitä kautta hyvään oloon kuin esimerkiksi alkoholiin.

Yhteisen tilin avaaminen oli kyllä parempi päätös, kun osattiin edes kuvitella! Tällainen havainto laittoi todellakin miettimään asioita. Terveellisestä ruoasta emme tingi jatkossakaan, mutta viikonlopun ruokamenoja pohdimme kyllä vielä. Kulujen pienentämiseen edes vähän on varmasti hyviä keinoja ilman viikonlopun vapauttavan rentouden kadottamista. Ja toki tämähän oli vasta ensimmäinen kuukausi, mistä saimme tarkempaa dataa kuluista, joten jatkamme tutkiskelua. Voitaisi kokeilla siirtää kummatkin ensi kuulle 350€ ja ottaa tavoitteeksi pärjätä sillä. Raportoin teille heinäkuun lopulla, miten meidän kävi!

Hymyin Emili <3