Kaupallinen yhteistyö Hyggan kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä

Ihan ensiksi haluan kiittää teitä kysymyksistä – niitä tuli aivan valtava määrä ja se kertoo, että suun terveys ja hyvinvointi todellakin kiinnostaa! Ja toiseksi on pakko hehkuttaa heti näin alkuun, että mä olen niin innoissani tästä postauksesta!

Haluttiin yhteistyökumppanini hammasklinikka Hyggan kanssa toteuttaa teille hammaslääkärin Q&A, missä siis nimensä mukaisesti teillä oli mahdollisuus kysyä Hyggan hammaslääkäriltä ihan mitä tahansa. Jo tämän postauksen suunnitteluvaiheessa olin todella innoissani, sillä onhan se aika mielettömän arvokasta päästä kysymään itseä arvelluttavia asioita suoraan ammattilaiselta. Kampissa sijaitsevan hammaslääkäriasema Hyggan päässä teidän kysymyksiin vastasivat sekä vastaava hammaslääkäri että vastaava hoitaja suuhygienisti.

Tosiaan niinkuin aiemmin jo sanoin, kysymyksiä tuli todella paljon. Kävin kaikki läpi ja kokosin niistä ammattilaisille vastattavaksi yleisimmät kysymykset. En pidättele teitä enempää, vaan päästään Q&A:n pariin!

Jos haluaisi valkaista hampaita, mikä olisi suositelluin keino? Onko mikään kotona tehtävä valkaisu turvallinen?

Turvallisin tapa hampaiden valkaisuun on ammattilaisen suorittama valkaisu. Jotta valkaisu olisi kotioloissa turvallinen, tulisi hampaat ensin hammaslääkärin toimesta tarkastaa, korjata ja saada huolellinen (suuhygienistin) opastus valkaisun suorittamiseen kotioloissa.

Kuinka usein hammaslääkärissä tulisi käydä?

Hyvin yksilöllinen juttu: tarkastusväli voi olla  6 kk – 6 vuotta, useimmiten 1-2 vuotta.

Miten hampaita tulisi hoitaa kotona?

Harjaa hampaat aamulla ja illalla pehmeällä hammasharjalla tai sähköhammasharjalla, käytä fluorihammastahnaa. Hammaslangan käyttö on suositeltavaa koska hammasharjalla ei pääse hammasväleihin.

Jos saisit yhden neuvon antaa kaikille hampaidenhoitoon liittyen, mikä se olisi?

Syönti- (ja juonti-) kertojen määrä päivän mittaan ratkaisee paljon! Harjaa hampaasi 2 kertaa päivässä fluorihammastahnalla, vältä napostelua, janojuomaksi vesi sekä käytä ksylitolituotteita.

Paras hammasharja ja -tahna?

Sähköhammasharja ja fluoripitoinen hammastahna.

Hammasvälien langoitus – ennen vai jälkeen pesun?

Pesun jälkeen, ennen suun huuhtomista.

Kannattaako hampaat pestä aamulla ennen vai jälkeen aamupalan?

Ennen.

Mitä vinkkejä lääkärinä antaisit pelkäävälle potilaalle ja miten suhtaudut pelkääviin potilaisiin?

Kannattaa kertoa heti, että jännittää, niin osataan suhtautua oikein. Puhun paljon eli kerron, miten toimitaan ja mitä seuraavaksi tehdään, etenen rauhalliseen tahtiin, kysyn potilaan vointia/jaksamista välillä, ei tehdä liikaa yhdellä kerralla.

Voiko muovipintoja/kruunuja valkaista? Mitä tehdä värjäytyneille muovipinnoille?

Ei voi valkaista, mutta kiillottaa voi ja se auttaa usein aika paljon; pinnat/paikat uusitaan tarvittaessa, nykyiset nanokeraamia sisältävät muovit pitävät värinsä erittäin hyvin.

Ammattilaisen näkökanta fluorittomaan hammastahnaan?

En suosittele, jos on yhtään reikiintyvä hampaisto.

Milloin kannattaa huolestua viisaudenhampaista?

Jos hampaat ovat olleet osittain esillä muutaman vuoden tai jos ien niiden päällä/vieressä oireilee.

Mitä vinkkejä antaisit hammaslääkikseen hakevalle?

Pidä mieli avarana, koulutus ja työn tekeminen johtaa helposti putkinäköisyyteen.

Millaista hammaslääkärin työ on?

Usein haastavaa, epäergonomista, mutta vielä 35 v. jälkeenkin joka päivä palkitsevaa ja hauskaa!

Toivottavasti saitte kysymys-vastaus-postauksestamme mahdollisimman paljon irti! Suun terveys ja hyvinvointi on niin valtavan tärkeä asia meidän jokaisen terveyden kannalta, että on ilo auttaa ja puhua asian puolesta. Ja tottakai meillä on Hyggan kanssa teille myös kiva etu annettavaksi: Koodilla EMILIHT saat hammastarkastuksen ilmaiseksi, mikäli tarkastus johtaa hammaslääkärin toimenpiteisiin esim. reiän paikkaukseen. Jos hammastarkastuksessa kaikki on hyvin eikä toimenpiteitä tarvita, maksetaan tarkastus normaalisti. Koodi on voimassa 29.2.2020 asti. Me halutaan Hyggan ammattilaisten kanssa muistuttaa teitä jokaista tarkastamaan hampaat säännöllisesti, sillä suun terveys on yhtä tärkeää kuin muukin terveys. Tässä vielä suora linkki Hyggan ajanvaraukseen.

Hymyin Emili <3