Heii ihania vappuviikon terkkuja me huikkaillaan täältä! Täällä ja siellä oltaisiin kysymys & vastaus postauksen äärellä. Tällä kertaa aiheena meidän omistusasunto, mihin muuttoa odotamme malttamattomina. Oli super kiva vastata teidän ihaniin ja mielenkiintoisiin kysymyksiin, kiitos niistä! <3 Päästiin itsekin kelaamaan uudestaan kaikkia asioita puolentoista vuoden takaa tähän hetkeen, mikä oli tosi kivaa! Pidemmittä läpinöittä Q&A pariin!

Mistä lähti idea omistusasuntoon?

Jope ehdotti sitä. Helsingissä on suhteellisen kalliit vuokrat, joten tottakai asunnon ostaminen on järkevää. Olin ollut silloin yrittäjänä tai ihan ylipäänsä työelämässä suunnilleen puoli vuotta, joten luonnollisesti ajatus asunnon ostamisesta Helsingistä kuulosti hurjalle. Olin siihen asti opiskellut koko ajan ja kaikki vapaa-aika meni salibandyyn, joten kesätöistä ei ihan hirveästi ollut jäänyt rahaa säästöön. Mutta mun yritystoiminta oli lähtenyt todella hyvin liikkeelle ja ajatuksen muhiessa, aloin innostua asiasta ja se olikin sitten menoa.

Oliko sopivan kohteen löytäminen helppoa?

Ihan yllättävän helppoa ja kyllä meillä melkoinen tuurikin kävi! Kun kypsyttelin ajatusta asunnon ostosta, Jope katseli lähes päivittäin Kalasatamaan omistusasuntojen tarjontaa. Tosiaan mistään muualta ei edes mietitty asunnon ostamista, kuin Kalasatamasta. Oltiin asuttu täällä silloin reilu puoli vuotta ja kummatkin ihastuttu alueeseen täysin! Täällä on meidän mielestä kaikki; Mustikkamaan luonto, uimarannat, rauha ja treenipuitteet, keskusta lähellä, kätevä metroyhteys, yhteisöllisyys, tietynlainen nykyaikaisuus ja moderniuus sekä nyt vielä Redin kauppakeskus, missä on kaikki tarvittava palveluista ruokapaikkoihin ja kuntosaliin. Myös uusi terveyskeskus on mieletön plussa! Kalasatama siis todellakin vei mennessään ja oli hyvin selkeää, että tänne haluamme jäädä pidemmäksi aikaa.

Kun meille sopivia uudiskohteita löytyi, laitoimme niihin hakemukset vetämään. Muistelimme, että haimme lopulta vain kolmea asuntoa ja se kertoo siitä, että täällä asunnot menevät todella vikkelään! Saimme tiedon, että pääsimme yhteen hakemistamme asunnoista viidennelle varasijalle ja olihan meidän reaktio aika epätoivoinen. Oltiin aika varmoja, että kyllä sen asunnon joku nappaa ennen meitä, mutta ei! Sähköpostiin kilahti viesti, että asunto olisi varattuna meille! Ihan hullua! Siitä hetkestä starttasi sitten lainan haku projekti.

Mitkä olivat ehdottomia ykkös kriteerejä koskien asuntoa?

Kalasatama sijaintina oli tosiaan kriteereistä ensimmäinen. Toisena tuleva kriteeri oli kolmio. Meillä on tällä hetkellä aivan ihana 54 neliöinen kaksio ja mitään muuta isompaa vikaa tässä ei ole, kuin että työhuone puuttuu. Teemme kummatkin, Jope etenkin, paljon töitä kotona, joten jokainen voi miettiä, miten toimiva ratkaisu työpöytä on olohuoneessa. Työt ovat koko ajan esillä ja onhan tämä vaatinut kummaltakin melkoista sopeutumista ja ymmärrystä. Televisiota katsellessa huulilta luku on kehittynyt ja kuulokkeet ovat olleet ahkerassa käytössä, hahah! Aivan ihanaa saada työhuone! Yksi iso kriteeri oli luonnollisesti hinta ja näiden lisäksi halusimme myös saunan ja parvekkeen.

Miten hoiditte lainan yhteistä asuntoa varten? Ja oliko teillä millaiset säästöt valmiina ostoa varten?

Niin kuin tuolla aiemmin jo kerroin, itse en ollut opiskeluiden ja urheilu-uran vuoksi saanut isoja säästöjä kasaan. Toki hyvin liikkeelle lähteneet työt kerryttivät nopeasti säästötilille sisältöä. Jopella oli säästöjä enemmän, mutta ASP-tilejä meillä ei ollut kummallakaan. Kaksi yrittäjää, joilla ei ole ASP-tilejä ja joista toinen on ollut yrittäjänä reilu puoli vuotta, eivät ole pankkien ihanneasiakkaita. Konkreettisilla suunnitelmilla sekä näytöillä ja vahvoilla argumenteilla saimme kuitenkin todella hyvän lainan. Kyllä siinä pari tuskaista hikipisaraa sai otsalta pyyhkiä, mutta hyvä lopputulos on pääasia. Ostimme asunnon lopulta helmikuussa 2018.

Asunnon koko, monta huonetta ja monesko kerros?

Asuntomme on 67,5 neliöinen kolmio, mikä sijaitsee seitsemännessä kerroksessa. Ja kriteereihimme kuuluneet sauna ja parveke löytyvät. Parvekkeen merinäköalasta unelmoimme ja on ihan mieletöntä, että senkin saimme!

Mitä hintaluokkaa Kalasatamassa ovat asunnot?

Neliöhinta pyörii keskimääräisesti 6041€/neliö.

Jännittikö lainan ottaminen?

Huikkasin Jopelle tämän kysymyksen ja vastaus oli: ”No ei kyllä!”. Mua vähän jännitti aluksi, koska onhan lainasumma todella iso! Ja en ihan tosissani koskaan ole osannut edes unelmoida, että omistaisin tällaisen asunnon Helsingistä 22 vuotiaana. Vastahan olin lopettanut opiskelut, pelaamisen ja aloittanut työt. Mutta jännitys laantui nopeasti, sillä tää on niin meitä ja meidän juttu! Ollaan kummatkin tekijä ihmisiä, kunnianhimoisia ja tykätään haasteista. Ollaan myös siinä todella samanlaisia, että halutaan tehdä meidän elämästä meidän näköinen välittämättä hirveästi siitä, mitä muut ajattelevat. Me myös luotetaan vahvasti itseemme, toisiimme ja meihin niin koko asunnon osto tuntuu 110% oikealta ratkaisulta.

Saitteko valita itse pintamateriaalit? Minkälainen on tulossa?

Saatiin valita, mikä oli ihan mahtavaa, koska näin saimme asunnosta vielä enemmän meidän näköisen. Saatiin tosiaan valita oikeastaan kaikki pintamateriaalit. Lopputulos on todella vaalea ja neutraali. Kummatkin oltiin sitä mieltä, että oman viihtyvyyden, mutta myös mahdollisen tulevan myynnin kannalta, neutraalit ratkaisut ovat parhaita. Sisustuksella on sitten helppo tuoda kodikkutta ja persoonallisuutta. Kaikki seinät ovat valkoisia ja lattiaksi valitsimme vaalean, kylmänsävyisen tammen. Keittiöstä mä olen erityisen innoissani, koska se on kokonaan valkoinen! Valkoiset kaapit, valkoinen välitilan lasi ja ihana valkoinen kivitaso. Kaikki kodinkoneet valitsimme rosterisiksi. Ah ihanan freesiä verrattuna tämän hetkiseen keittiöömme, missä on käytetty tumman vihreää. Ja hei tervetuloa täydelliset ruokakuvat, hahah! Kylpyhuoneeseen valitsimme isot valkoiset seinälaatat ja lattiaan pienemmät tumman harmaat laatat. Saunan materiaalia emme muista, mutta väri on todella vaalea. Kylppärin kalusteet ja asunnon kaikki vetimet, kaapit yms. ovat siistejä ja neutraaleja.

Minkälaista sisustusta olette suunnitelleet? Ja onko teillä sama sisustusmaku?

Hahah meitä kumpaakin naurattaa vähän tämä kysymys, koska myönnettäköön, emme ole miettineet asiaa hirveästi. Ollaan mietitty kyllä, että mitä kalusteita haluamme uusia ja, että uusi sohva olisi vaalean harmaa, mutta siihen se sitten jääkin. Apua mua naurattaa, kuulostaa ihan kauhealle, koska muuttoon on kolme kuukautta! Mutta ei hätää, meillä on tarkoitus palkata asap sisustusuunnittelija, joka hahmottaa tilan kokonaisuudessaan ja osaa kertoa fiksuja ratkaisuja, miten asunnosta saisi parhaan mahdollisen. Sisustaminen ei ole meille kummallekaan intohimon asia, mutta uskon kyllä jonkun kärpäsen puraisevan, kun pääsen asuntoon ja koko muutto konkretisoituu. Viimeisen päälle meidän näköinen kodikas asunto me siitä halutaan tehdä ja se onkin syy ammattilaisen palkkaamiseen.

Ja niin hmm, onko meillä samanlainen sisustusmaku. Jopen vastaus: ”No joo varmaan aikalailla.” Jep sanoisin saman vastauksen. Hieman pitää vielä neuvotella, että valkoisen ja vaalean harmaan lisäksi haalean vaalean punainen olisi myös yksi sisustusväri.

Kuinka pitkäaikaisena näette tulevan asuntonne?

Mietin mielessä oman vastaukseni ja kysyin Jopelta hänen niin kummatkin olimme samaa mieltä, että nyt ajateltuna uskomme asuvamme tulevassa asunnossa noin viisi vuotta. Sen jälkeen haaveilemme isomman kodin rakentamisesta tai sopivan kohteen ostamisesta.

Milloin te muutatte?

Muutto on nyt tulevana kesänä 31.7.

Hymyin me <3