Kävelin eilen töihin pyöräilyn sijaan. Ovelta ovelle mulla kävelee noin 50 minuuttia eli aika passeli matka saada päivään aktiivisuutta, raitista ilmaa ja omaa aikaa. Toki ajallisesti kävely ottaa enemmän kuin pyöräily tai julkisilla meno, mutta se on todellakin vain halu ja prioriteetti kysymys. Mietin eilen taas kävellessäni, että vitsit, kun kaikki tajuaisivat arkiliikunnan tärkeyden! Kurkkasin UKK-instituutin sivuilta virallisen merkityksen arkiliikunnalle, mitä kutsutaan myös siis hyöty- ja perusliikunnaksi: ”Arkiliikuntaa on kaikenlainen päivän mittaan tapahtuva liikkuminen ja liikehtiminen, mikä ei ole varsinaista vapaa-ajan liikuntaa.” Eli siis kaikki siivoamisesta, työmatkaliikuntaan ja lasten kanssa leikkimiseen, mutta mukaan ei lueta treeni treenejä. Olen pyrkinyt omassa somessani tuomaan arkiliikunnan tärkeyttä esille – herätellä ja tsempata ihmisiä asian suhteen positiivisella otteella. Haluan myös viestiä ympärille sitä, että kova treeni ei ole aina se juttu, vaan joku päivä esimerkiksi töistä kävely kotiin rokkaa ihan samanlailla, kun puhutaan liikkumisesta. Mun on pitänyt pitkään jo kirjoittaa tästä aiheesta sekä jakaa omia ajatuksia, koska näin tärkeään aiheeseen haluan tuoda osani.

Ihan alkuun tärkeä tutkittu fakta UKK-instituutin sivuilta: ”Välttämättömistä arkiaskareista kertyy keskimäärin 2000–5000 askelta päivässä, mikä on terveyden kannalta liian vähän.” Tähän mä haluan ihmisiä herätellä; päivän aktiivisuus jää todella helposti tälle tasolle, jos asiaa ei tiedosta! Konkreettinen esimerkki on päätetyötä tekevä, joka kulkee työmatkat autolla. Mistä arkiliikuntaa kertyy, jos siihen ei kiinnitä huomiota?

Ja miksi tästä kuuluisasta arkiliikunnasta sitten vouhkataan? Sillä, miten paljon päivän aikana liikut, on merkittävä vaikutus terveyteesi. Se, kun on esimerkiksi fakta, että aktiivisuus näkyy suoraan kulutuksessa. Jos normaalit arkipäivät ovat hyvin passiivisia ja esimerkiksi askelmäärissä ei ole kehumista, niin yksittäiset treenit eivät oikeasti pelasta tilannetta pitkällä aikavälillä. Tottakai kaikki liike on kotiinpäin, mutta tämä asia pitää jokaisen ymmärtää. Arkiliikunta pitää saada ensin pääsääntöisesti hyvälle tasolle ja sen jälkeen on aika miettiä treenejä. Kulutuksen lisäksi säännöllinen ja riittävä arkiliikunta vaikuttaa positiivisesti tiettyjen sairauksien kehittymiseen sekä todella tärkeään henkiseen hyvinvointiin. Mä olen esimerkiksi itse valinnut nyt lähiaikoina töihin kävelyn nimenomaan sen takia, että saan olla hetken ihan omissa oloissani ja tuulettaa päätä.

Nyt joku ehkä miettii, että mikä sitten on riittävä määrä arkiliikuntaa päivässä? Kävely on meidän tavallisin liikkumismuoto, joten askeleet ovat näppärä tapa mitata päivän aktiivisuutta. 6000-9000 askelta päivässä on tutkittu virallisesti riittäväksi terveyden kannalta. Tästä isommat askelmäärät tuovat toki lisää terveyshyötyjä ja usein kuuleekin, että moni on asettanut itselleen päiväkohtaiseksi tavoitteeksi vähintään 10 000 askelta. Tässä yhteydessä haluan mainita, että kuitenkaan liian isoa palaa on turha haukata, sillä epärealistiset tavoitteet tuottavat usein vain paineita, stressiä ja epäonnistumisen tunteita. Tavoitteiden kun olisi nimenomaan tarkoitus hyvällä tavalla motivoida tekemään jotakin ja buustata onnistumaan. Etenkin, jos askelmäärä on lähtötilanteessa pieni, niin arkiliikuntaa on hyvä lähteä lisäämään pikkuhiljaa, jotta muutos on pysyvä.

Eniten toivottu asia aina, kun puhun arkiliikunnasta, on lista konkreettisista asioista, mitä arkiliikunnan lisäämiseksi voi tehdä. Arjet ovat kaikilla yksilöllisiä ja se, mikä toimii mulla ei välttämättä ole taas sulla mahdollista, mutta sitä haluan painottaa, että jokaisella meillä on mahdollisuus lisätä arkiliikuntaa, jos siihen on tarvetta. Niinkuin alussa sanoin, se on täysin halu ja prioriteetti kysymys. Listasin alle hyviä konkreettisia neuvoja, joista toivottavasti on teille hyötyä!

MITEN LISÄTÄ ARKILIIKUNTAA?

  • Valitse kulkea työmatkat tai edes toinen matka liikkuen.
  • Jos työmatkaa ei ole mahdollista kulkea kokonaan liikkuen, hyödynnä osaa matkasta: Jätä esimerkiksi auto kauemmas parkkiin tai jää aiemmalla pysäkillä ja kävele loppu matka.
  • Lähde töihin esimerkiksi 10 minuuttia aiemmin ja tee määränpäässä pieni happihyppely ennen töihin menoa. Saman voi tehdä myös työpäivän päätyttyä.
  • Tauota töiden tekoa taukojumpilla. Laita esimerkiksi joka toinen tasatunti kello soimaan ja anna muutama minuutti kropalle liikettä ja mielelle huilia.
  • Valitse hyötyliikunta: Kulje etäisyyksiä liikkuen, valitse portaat hissin sijaan jne.
  • Kulje esimerkiksi salille, treeneihin tai kauppaan kävellen.

Sen mä haluan tähän loppuun vielä sanoa, että pienet jutut todellakin ratkaisevat tässä asiassa! Postauksen tavoitteena ei ole aiheuttaa kenellekään huonoa omaatuntoa tai paineita, vaan herättää ajatuksia ja motivoida tekemään tarvittaessa muutoksia sinne omaan arkeen. Muista, että kaikki liikunta on eteenpäin ja jokainen lähtee eri lähtöpisteestä. Yhdellä muutoksella siinä jokapäiväisessä arjessa on jo iso vaikutus kokonaisuuteen puhumattakaan parista muutoksesta. Pienistä puroista syntyy iso joki.

Ihanaa viikonloppua!

Hymyin Emili <3

Lähde: UKK-instituutti.