Olen asettanut vähän aika sitten itselleni tavoitteen lisätä kasvis- ja vegeruokaa viikkotasolla. Konkreettisesti se tarkoittaa, että aina sunnuntaina prepattavista 2-3 ruoasta, vähintään yksi on kasvis- tai vegeruokaa. Maitotuotteita käytämme suhteellisen vähän, mutta niistäkin osan olemme korvanneet kasviperäisillä tuotteilla. Aamupuuron päällä soijarahka on hitti ja puurot, smoothiet yms. teemme aina kasvimaidoista. Niistä kauramaito on ehdoton lemppari, mutta myös riisi- sekä mantelimaito toimivat hyvin. Täytyy ihan taputtaa itseä olkapäälle ja kehaista, että olen onnistunut tavoitteessani todella hyvin! Viime sunnuntaina preppaamani kummatkin ruoat täyttivät tavoitteen ja koko alkuviikko onkin menty kasvisruokavaliolla, mihin meillä kuuluvat siis mm. kananmuna ja kala.

Suurin syy tällaisen tavoitteen asettamiselle oli ruokavalion monipuolistaminen. En koe siis, että rajoitan syömisiäni tai kieltäydyn mistään vaan nimenomaan päinvastoin monipuolistan ruokavaliotani entisestään. Etenkin proteiininlähteet tuppasivat pyörimään meillä helposti jauhelihassa ja kanassa. Ne pysyvät edelleen remmissä mukana, mutta vieressä sulassa sovussa ovat nykyään yhä enemmän myös erilaiset kalat, pavut, linssit, palkokasvit, nyhtökaura, härkis, tofu, hummus ja kikherne-, papu- sekä linssipastat. Sen lisäksi, että oma syöminen rikastuu, ympäristö kiittää.

Se, minkä itse koen valitettavaksi on, että kasvis- ja vegeruoka koetaan hankalasti lähestyttäviksi. Siksi mä lupasinkin nyt itselleni, että alan jakamaan teille yhä enemmän myös helppoja vaihtoehtoisia ruokia liharuoille. Sellaisia, mihin jokaisen olisi helppo ja kiva tarttua! Haluan myös jyrätä maan alle kaikki ajatukset, että ruoka ilman lihaa on pahaa ja mautonta. Starttaan tämän kasvis- ja vegeruoka urani helpoilla ja mielettömän maukkailla bataattipyöryköillä! Näissä valloittavissa kirkkaan oransseissa pyöryköissä proteiininlähteinä ovat yhdessä bataatti, pavut ja kaura. Söimme pyörykät yhdessä keitetyn riisin ja vihersalaatin kanssa, toimi! Seuraavaksi aion kokeilla jonkin ihanan suolaisen pastasalaatin kanssa; salaattia, kurkkua, pastaa, aurinkokuivattuja tomaatteja, fetaa…

BATAATTIPYÖRYKÄT (30 KPL)

2 isoa (n. 1 kg) bataattia
3 rkl öljyä
2 tl juustokuminaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 tlk (400 g) kypsiä voipapuja/valkoisia isoja papuja
1 dl kaurahiutaleita
1,5 tl suolaa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen, ota pelti esille ja levitä siihen
valmiiksi leivinpaperi.
Kuori bataatit, pilko ne paloiksi ja siirrä kulhoon. Mittaa joukkoon öljy,
juustokumina sekä mustapippurirouhe ja sekoita hyvin. Levitä maustetut
bataatit pellille ja kypsennä uunissa, kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet
väriä pintaan.
Valuta pavuista suolavesi pois ja huuhtele ne. Siirrä kulhoon kypsät
bataatit, huuhdellut pavut, kaurahiutaleet ja suola. Soseuta ainekset
sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Pienet sattumat eivät haittaa.
Voit tehdä saman myös monitoimikoneella tai blenderillä. Pyörittele
taikinasta käsin 30 bataattipyörykkää, asettele ne pellille ja paista
uunissa vielä n. 15 minuuttia, kunnes niissä on pinnalla kaunis väri.
Kastele käsiä vedellä, kun muotoilet pyöryköitä, jotta taikina ei jää
käsiin kiinni.

Maukkaita, värikkäitä ja monipuolisia ruokahetkiä sinne ruudun toiselle puolella!

p.s. On aivan ihana seurata Instagramissa, kun kokeilette niin aktiivisesti mun reseptejä! Merkkailkaa jatkossakin mua teidän julkasuihin, jotta pääsen ihastelemaan niitä ja jakamaan eteenpäin inspiraatioksi muillekin! <3 Ihania olette, pus!

Hymyterkuin Emili <3