Nimi kertoo kyllä jo aikalailla kaiken olennaisen, mutta pakko avata aihetta silti lisää. Mä oon kokeillut todella siis todella monta kertaa tehdä ja kehitellä oikeasti hyvää gluteenitonta sämpyläreseptiä ja päätynyt lopulta siihen, että aina tökkii joku. Usein lopputulos ei ole sämpylää nähnytkään, vaan epämääräinen lattea leipänen kätkee sisäänsä hyvin tiiviin, jauhoisen ja murenevan koostumuksen. Ja vaikka välillä on päässyt toteamaan jonkin kokeiluerän ihan kivaksi, niin ei se vaan sämpylässä oikein riitä. Sämpylän kun ainakin omasta mielestäni kuuluu olla ihanan kuohkea ja pehmeä. Olen siis aikalailla luovuttanut asian suhteen.

Urtekram on kuitenkin meidän kaikkien iloksi päättänyt ottaa homman haltuun ja kehittänyt aivan ylistettävän hyvän gluteenittoman kaurasämpylä jauhoseoksen. Ja mikä parasta, jauhoseoksessa on vain viisi laadukasta luomuraaka-ainetta; gluteenitonta kaurajauhoa, kikhernejauhoa, täysjyvämaissijauhoa, psylliumkuorta sekä suolaa. Sämpylöiden valmistuskin on tehty meille naurettavan helpoksi, sillä sen kummempaa leipomista nämä sämpylät eivät vaadi! Tämä takuuvarmojen gluteenittomien sämpylöiden resepti menee siis täysin Urtekramin nimiin. Mun mielestä hyvä sellainen yleinen mittari gluteenittoman tuotteen onnistumisesta on se, että sitä ei erota vastaavasta ”normaalista” tuotteesta. Gluteenittoman tuotteen, esimerkiksi sämpylän, ei pidä olla hyvä gluteeniton sämpylä, vaan hyvä sämpylä. Nämä ovat niitä – hyviä sämpylöitä ja kaiken lisäksi sopivat myös gluteenittomille.

GLUTEENITTOMAT KAURASÄMPYLÄT (8 kpl)

6,5 dl vettä
6 g tuoretta hiivaa
1 pussi Urtekramin Kaurasämpylä jauhoseosta*
öljyä
gluteenittomia kaurahiutaleita

Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka kelmulla ja voitele kelmu kevyesti öljyllä.
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada se suureen kulhoon. Liuota hiiva veteen sekoittamalla vispilällä. Lisää jauhoseos ja sekoita, kunnes taikina on tasaisen puuromaista. Kaada taikina heti vuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan pariksi tunniksi. Kun taikina on kohonnut hyvin, nosta se jääkaappiin kohoamaan vähintään kahdeksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja ota taikina jääkaapista. Nosta taikina vuoasta kelmun avulla. Leikkaa taikina kahdeksaan palaan ja nostele palat varovasti leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle halutessasi kaurahiutaleita. Paista sämpylöitä uunissa noin 20 minuuttia.

*Tuote saatu Urtekramilta.

Suosittelen oikeasti kokeilemaan näitä valloittavan meheviä sämpylöitä! Taikina vaan kohoamaan yöksi ja aamulla itse tehdyt tuoreet sämpylät ovat paistoa vaille valmiita! Muista fiilistellä aamulla, kun tuoreen sämpylän tuoksu valtaa kodin!

P.S. Tämän kaurasämpylä jauhoseoksen lisäksi Urtekramilta on tullut kolme muutakin gluteenitonta leipäjauhoseosta: Sämpyläjauhoseos chiansiemenillä, tumma siemenleipä jauhoseos ja focaccia-leipä jauhoseos. Itse en ole näitä vielä kerinnyt testaamaan, mutta testiin menee!

Hymyin Emili <3