Uskallan väittää, että tämä on mun kaikkien aikojen suosituin resepti eikä ihme. Julkaisin reseptin viime vuonna Instagramissani ja te todenteolla hullaannuitte rieskoista, mikä sekään ei ole ihme! Jätkäsaaren K-market tulosti jopa reseptiäni heidän kauppaan juuressoseiden viereen, mikä oli tosi hauska ja kiva idea! Sanomattakin on siis selvää, että nämä pika juuresrieskat oli saatava myös tänne blogiin.

Mä en oikein tiedä, miten osaisin tarpeeksi hehkuttaa näitä rieskoja niin, että mahdollisimman moni tarttuisi tuumasta toimeen. Ne ovat samaan aikaan niin pirun hyviä ja koukuttavia ja naurettavan helppo valmistaa! Niin ja terveellisiä, helposti sovellettavissa ja vielä vegaanisiakin. Heitän pallon siis sinne ruudun toiselle puolelle: Sun on testattava näitä pikarieskoja, niin tiedät, mistä puhun!

Porkkana on makuna mun ehdoton lemppari. Bataatti- ja perunarieskat tulevat hyvin perästä ja punajuurikin on veikeä! Lantun ystävät ovat kehuneet kovasti lanttusoseesta tehtyjä rieskoja. Mä käytän itse kaupan valmiita soseita niiden kätevyyden vuoksi. Esimerkiksi Pirkalta saa juuri 500 g tuubeissa monia eri makuisia soseita, mitkä löytyvät kylmähyllyltä juuresosastolta. Poikkeus on perunarieskat, mihin käytän aina itse tehdyn perunamuusin jämät.

Ainiin ihan meinasin unohtaa tässä innostuksissani, että olen tosiaan pikkusen viilannut reseptiä entistäkin vielä paremmaksi! Muutin kauran ja tattarin suhdetta niin, että tattaria on hieman vähemmän, jotta koostumus pysyy mehevämpänä ja tattarin maku ei puske liikaa läpi. Rieskat voi tehdä kokonaankin kaurasta, mutta itse tykkään, että joukossa on myös niin sanottu ”rukiinen” maku, mikä antaa syvyyttä. Tattari on myös koostumukseltaan kauraa hienompi, jolloin rieskojen rakenteesta tulee optimaalinen. Tattarin maku on hyvin mielipiteitä jakava, joten mikäli se ei kuulu lemppareihisi, voit hyvin korvata sen esimerkiksi ruis-, riisi-, hirssi- tai spelttijauholla. Jos käytät ruis- tai spelttijauhoa, huomioithan, että rieskat eivät ole silloin enää gluteenittomia. Ja mikäli gluteenittomuus on ehdottoman tarkkaa, muista valita kaurahiutaleet ja -jauhot gluteenittomina.

PIKA JUURESRIESKAT (12 kpl)

500 g juuressosetta esim. Pirkan (porkkana, bataatti, peruna, lanttu, punajuuri…)
1,5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl kaurajauhoa
1 dl tattarijauhoa
2 rkl öljyä
3/4 tl suolaa

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen, ota kaksi uunipeltiä valmiiksi esille ja asettele niihin leivinpaperit.
Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja sekoita ne tasaiseksi taikinaksi. Taikina saa jäädä melko löysäksi, jotta rieskoista tulee meheviä eikä kuivia. Lusikoi pellille taikinasta 12 könttiä ja muotoile ne lusikalla pyöreiksi litteiksi rieskoiksi. Taikina ei leviä kypsyessä, joten leviämisvaraa ei tarvitse jättää.
Kypsennä rieskoja uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaan.

Eikun uuni päälle ja aamu- tai iltapalaksi tuoreita rieskoja pöytään!

Hymyin Emili <3