Itse tehdyt karjalanpiirakat – onko parempaa? Täytyy myöntää, että aivan liian harvoin tulee kuitenkaan tehtyä. Jotenkin ajatus näiden teosta on vaivalloinen, mutta joka kerta, oikeasti joka kerta, kun päädyn leipomaan näitä koukuttavan hyviä karjalanpiirakoita, niin mietin, että miksi en tee useammin! Riisipuuron keitto on tässä touhussa se aikaa vievin osuus ja, kun senkin tekee valmiiksi edellisenä päivänä, niin piirakat syntyvät oikeasti käden käänteessä.

Perinteisesti karjalanpiirakat valmistetaan ruis- ja vehnäjauhon sekoituksesta, mutta vastaavissa gluteenittomissa piirakoissa toimii tattari. Tästä reseptistä menee itseasiassa kaikki kunnia Gluteenitonta leivontaa -blogille! Resepti on yksinkertaisesti niin hyvä, että en lähde omaa turhaan edes kehittämään. Tattarista vielä sen verran, että vaikka se ei sinun suosikki olisikaan, niin näitä karjalanpiirakoita kannattaa silti kokeilla, sillä riisitäyte tasapainottaa tattarin makua niin paljon, että se ei pomppaa läpi piirakoista. Tattarista tehty taikina on myös todella helposti käsiteltävää!

GLUTEENITTOMAT KARJALANPIIRAKAT (20 kpl)

Riisipuuro:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
3/4 tl suolaa
1 kananmuna

Taikina:
2 dl kylmää vettä
2 tl psylliumia
1/2 tl suolaa
3 dl tattarijauhoa
voita

Riisipuuro: Kiehauta vesi kattilassa, mittaa joukkoon riisi ja keitä sekoittaen sen aikaa, että vesi imeytyy riiseihin. Lisää maito sekä suola ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes koostumus on puuromainen. Valmis riisipuuro saa jäädä hieman löysäksi, sillä se kiinteytyy vielä jäähtyessään. Jäähdytä ja sekoita kylmään riisipuuroon kananmuna.

Taikina: Sekoita veden joukkoon psyllium sekä suola ja jätä turpoamaan hetkeksi. Lisää jauhot vähitellen ensin vispilällä sekoittaen ja lopuksi käsin vaivaten. Valmis taikina irtoaa kulhon reunoilta ja on napakkaa, mutta ei kivikovaa.
Pyöritä taikinasta jauhojen avulla pöydällä tanko ja jaa se 20 samankokoiseen palaan. Kaulitse yksi taikinapala kerrallaan piirakankuoreksi, täytä riisipuurolla ja rypytä. Huolehdi, että pöydällä on tarpeeksi jauhoa, jotta piirakat eivät jää pöytään kiinni.
Paista piirakoita 250 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Voitele piirakat voisulalla heti uunista ottamisen jälkeen.

Karjalanpiirakat voi hyvin pakastaa joko kypsinä tai raakapakasteina eli siirtää pakkaseen ilman kypsennystä ja paistaa myöhemmin jäisinä. Toivottavasti nämä koukuttavan ihanat gluteenittomat karjalanpiirakat valloittavat mahdollisimman monen teistä ja päätyvät ehkä jo joulupöytään!

Hymyin Emili <3