Mä oon todella todella to-del-la innoissani, että pääsen jakamaan teille tämän oikeasti toimivan gluteenittoman piparitaikinan reseptin! Oikeasti toimivalla tarkoitan sitä, että taikina käyttäytyy täysin samoin kuin niin sanottu normaalikin vehnäpohjainen piparitaikina. Gluteenittomat taikinat ovat usein helposti murenevia ja näin hankalasti käsiteltäviä, mutta tässä piparitaikinassa ei ole sitä ongelmaa! Mausta on myös pakko sanoa sen verran, että se ei häviä yhtään perinteisille pipareille, vaan maukkaiden jauhojen ansiosta maku on mielestäni jopa parempi ja nimenomaan maukkaampi!

Jauhot ja niiden suhde vaikuttaa olennaisesti taikinan koostumukseen, joten suosittelen noudattamaan ohjetta mahdollisimman tarkasti, jotta lopputulos on varmasti onnistunut. Tattarijauho on todella hienojakoista, kun taas kaurajauho tasapainottaa koostumusta hieman karkeammalla rakenteellaan. Kummatkin näistä jauhoista tuovat myös sitä maukkautta pipareihin. Kolmas jauho, vaalea gluteeniton jauhoseos, on koostumuksen kannalta oleellinen, sillä näihin valmiisiin jauhoseoksiin on luotu tasapainoinen ja optimaalinen suhde jauhojen välille helpottamaan gluteenitonta leivontaa. Useat jauhoseokset ovat pelkkää tärkkelystä ja täynnä kaikenmoisia lisä- ja säilöntäaineita. Oma lemppari on kotimainen Viljatuotteen vaalea gluteeniton jauhoseos, mikä on täyttä laadukasta tavaraa ilman lisä- ja säilöntäaineita. Sitä löytyy hyvin ihan perus kaupoista ja ainakin meidän K-kaupassa se asustelee gluteeniton-hyllyllä.

Itse tehty piparitaikina on oikeasti todella helppotekoinen ja täysin sen pienen vaivan arvoinen. Taikina kannattaa tehdä valmiiksi edellisenä päivänä tai esimerkiksi aamulla iltaa varten, jotta taikina kerkiää kovettumaan jääkaapissa tarpeeksi. Kovettumista voi tarvittaessa nopeuttaa pakastimen avulla. Niin ja pakastamisesta puheen ollen, valmista piparitaikinaa voi pakastaa! Itse laitoin puolet taikinasta pakkaseen, jotta voin leipoa lähempänä joulua lisää tuoreita pipareita ja täyttää kodin niiden jouluisella tuoksulla. Mutta nyt, kynttilöihin tulet, joululaulut soimaan ja taikinan tekoon.

100 g voita
1 dl fariinisokeria
1 dl tummaa siirappia
2 rkl piparkakkumaustetta
1 kananmuna
2 dl tattarijauhoa
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Viljatuote)
1,5 dl kaurajauhoa
1 tl soodaa

Mittaa voi, sokeri, siirappi sekä mauste kattilaan. Kiehauta ainekset ja jäähdytä seos.
Siirrä jäähtynyt seos kulhoon ja sekoita sen joukkoon muna. Mittaa erilliseen kulhoon jauhot sekä sooda, sekoita ja lisää jauhot seokseen. Itse työstin taikinasta tasaisen sähkövatkaimen taikinakoukuilla, mutta vispilätkin käyvät tai vastaavasti käsipelillä esimerkiksi puulastalla. Kun taikina on tasaisen valmis, kaavi se elmukelmun päälle ja paketoi tiiviisti. Nosta taikina kovettumaan jääkaappiin yön yli tai, jos leipomisella on kiire, niin nopeuta kovettumista pakastimessa.

Kauli taikina levyksi hienojakoisen tattarijauhon avulla ja painele haluamasi muotoisiksi pipareiksi. Nosta piparit leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia, kunnes piparit ovat kauniin värisiä.

Halutessasi voit koristella jäähtyneet piparit tomusokerikuorrutuksella, mikä syntyy helposti itse tekemällä: Riko kulhoon yksi kananmunan valkuainen ja vispaa joukkoon tomusokeria vähitellen niin paljon, että koostumus on tarpeeksi jämäkkä pursotukseen. Kaada valmis kuorrute pursotin- tai pakastuspussiin, leikkaa kärki pienesti auki ja eikun koristeluhommiin!

Pipareiden tuoksua ja ihanaa joulufiilistä täältä sinne sulle! <3

Emili <3