Rakastan puuroja: kaurapuuroa, tuorepuuroa, riisipuuroa, mannapuuroa, vispipuuroa… Tuo viimeinen eli vispipuuro on silti ylitse muiden. Se on lempipuuroni. Pääosin maun ja koostumuksen takia, mutta en kiellä etteikö vaaleanpunaisella värillä olisi tähän mitään asiaa, haha!

Suuri rakkauteni vispipuuroa kohtaa on lähtenyt jo lapsuudesta. Mulla on monen monta muistoa, kun äiti vatkaa isoa kattilallista tätä kuohkeaa vaaleanpunaista unelmaa. Yleensä puuro keitettiin puolukoista, mutta joskus se tehtiin myös mummun keittämään herukkamehuun – mielettömän hyvää sekin!

Vispipuuron teko on hyvin simppeli. Tärkeintä on vain jäähdyttää puuroa tarpeeksi ennen sen vatkausta, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman kuohkea ja vaalea – oikein sellainen vaaleanpunainen hattarapilvi. Jos vispipuuroa lähtee vatkaamaan liian kuumana, se ei ota vatkausta täysin vastaan ja puuro jää tummemmaksi sekä vähemmän ilmavaksi. Toki mitään vikaa siinäkään ei ole, mutta itse rakastan nimenomaan juuri sitä vispipuuron ilmavuutta.

Itse teen vispipuuron nykyään aina gluteenittomana ja se onnistuu aivan täydellisesti Vuohelan karkeasta riisijauhosta. Perinteisesti se tehdään mannasuurimoista ja voit ehdottomasti käyttää tähän reseptiin myös niitä, mikäli gluteenittomuudelle ei ole tarvetta. Söin vähän aika sitten yhdellä ihanalla brunssilla vispipuuroa, mikä oli luultavasti keitetty juuri mannasuurimoihin ja silloin mietin, että ei huomaa kyllä mitään eroa, onko puuro tehty riisiin vai mannaan.

Parastahan vispipuuro on tuoreena maidon kanssa, mutta aivan ihanalle se maistuu myös seuraavina päivinä kylmänä. Kahviin tarkoitettu täyteläinen kauramaito on aivan mielettömän herkullista vispipuuron kanssa. Jos oikein haluaa herkutella, niin suosittelen kokeilemaan erittäin reilua lorausta Flora Vanillaa tämän vaaleanpunaisen puuron kanssa – aivan luvattoman hyvää! Tällä kombolla me herkuteltiin aina lapsena.

VISPIPUURO (4 annosta)

1 l vettä
200 g puolukoita
0,5-0,75 dl sokeria
2 dl Vuohelan karkeaa riisijauhoa tai mannasuurimoita

1) Lisää kattilaan vesi, puolukat sekä sokeri ja keitä niitä noin 10 minuuttia.
2) Kaada riisijauho/mannasuurimot ohuena nauhana kattilaan koko ajan samalla sekoittaen. Anna vispipuuron kiehua noin 10 minuuttia välillä sekoittaen, jotta puuro ei pala pohjaan kiinni.
3) Jäähdytä puuro niin, että se ei ole enää kuumaa. Itse tykkään nopeuttaa jäähdyttämistä laskemalla altaaseen kylmää vettä ja nostamalla kattilan sinne. Puuron sekoittelu nopeuttaa myös jäähtymistä.
4) Vatkaa jäähtynyt vispipuuro sähkövatkaimella, niin että väri vaalenee ja lopputuloksesta tulee ihanan kuohkea.
5) Nauti vispipuuro maidon tai vaniljakastikkeen kanssa.

Ihanaa viikonloppua!

Hymyin Emili <3