Kaupallinen yhteistyö Fredman kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Savulohikiusausta ja food preppausta – sitä olisi nyt tämä postaus täynnä! Erilaiset kiusaukset ja ruokien valmistaminen etukäteen eli food preppaus ovat kummatkin arjen pelastajia. Oikeita sankareita! Arki rullaa huomattavasti sujuvammin, kun jääkaapissa odottaa usealle päivälle valmista herkullista ruokaa.

Uskon, että aika monelle food preppaus on terminä tuttu, mutta sukelletaan hieman syvemmälle sen maailmaan. Food preppauksella tarkoitetaan tosiaan ruokien valmistamista etukäteen, yleensä useammalle päivälle. Tällaisella esivalmistelulla tavoitellaan arkeen helpotusta ja itse jo monta vuotta food preppausta ”harrastaneena” en voi mitään muuta kuin suositella sitä ihan jokaiselle. Näinkin yksinkertaisella ennakoinnilla pystyy vaikuttamaan moneen asiaan merkittävän positiivisesti.

Itselle tärkein syy food prepata on säännöllisen, monipuolisen ja terveellisen syömisen takaaminen arjessa. Toisena ja kolmantena syynä kilpailevat ajan- ja rahankäyttö. Käytännössä homma toimii siis niin, että käyn yleensä sunnuntaisin ruokakaupassa tekemässä ostokset tulevan viikon torstaille asti. Ennen kauppaan menoa oon tehnyt kauppalistan, missä on ainekset pariin lämpimään ruokaan sekä aamu-, väli- ja iltapaloille. Ruokia miettiessä kannattaa kurkata jääkaappiin, pakkaseen ja kuivakaappeihin, jotta jo kotona olevat raaka-aineet tulee hyödynnettyä. Näin ei synny ruokahävikkiä ja rahaa säästyy! Ruokakaupan jälkeen alkaa itse food preppaus. Mulla on tapana tehdä tosiaan kaksi erilaista lämmintä ruokaa, joita syön maanantaista torstaihin lounaiksi ja päivällisiksi. Erilaiset laatikkoruoat, keitot, kastikkeet, wokit ja ruokaisat salaatit ovat näppäriä, kun niitä saa tehtyä helposti kerralla reilut satsit. Lämpimien ruokien lisäksi preppaan aina myös valmiiksi kasviksia, sillä varmasti meistä jokainen tietää miten helposti juuri kasvikset jäävät pois sieltä lautaselta, kun arjen kiireet ja väsymys painaa.

Mun pitkäaikainen yhteistyökumppani, kotimainen perheyritys Fredman, on ihan luottotoveri food preppauksessa ja ylipäänsä ruoanlaitossa. Kun ruokia valmistaa etukäteen, niiden oikeanlainen säilytys on todella tärkeää, jotta vaivalla tehdyt ruoat säilyvät hyvinä mahdollisimman pitkään. Fiksulla ruokien säilytyksellä voi välttää todella merkittävästi hävikkiä.

Fredmanin tuotteet on jaettu kolmeen kategoriaan, mitkä tunnistat väreistä. Vihreisiin pakkauksiin on pakattu kaikki kierrätettävät ja uusiutuvista raaka-aineista valmistetut Fredman Eko-tuotteet. Sinisistä pakkauksista löytyy Hävikinvähentäjä-tuotteet, mitkä ovat oiva apu juuri ruoan säilytyksessä, pakastamisessa ja kuljetuksessa eli olennaisia asioita food preppauksessa. Mustiin pakkauksiin on kääritty kaikki Premium-tuotteet eli foliot ja alumiinivuoat – niissä on ammattitason kestävyyttä ja siksi ne kestävät kuumissakin paikoissa, kuten grillissä.

Folion ja Elmu®kelmun käyttö on varmasti monelle tuttua. Esimerkiksi erilaiset vuokaruoat ja kulholliset salaattia tai rahkaa on helppo päällystää tiiviisti foliolla. Fredmanilta löytyy todella laadukasta ja kestävää kotimaista foliota 10, 20 ja 50 metrin rullissa. Tavallista paksumpi, vahva folio, löytyy myös ja se on leveämpää kuin perus folio eli kätevä isommille astioille. Itsellä Elmu®kelmu on käytössä silloin, kun kyseessä on metalli- tai teräsastia, sillä Foliohan ei sovi käytettäväksi suoraan metallisten pintojen kanssa. Myös erilaisten kakkujen ja leivosten säilytyksessä Elmu®kelmulle on paikkansa. Kotimaista Elmu®kelmua Fredmanilta löytyy kahdessa eri kokoisessa rullassa. Fredman on myös tuonut tähän genreen nyt todella huipun uutuuden, vahapaperin, mikä kuuluu vihreisiin eli ekologisiin tuotteisiin. 100% biohajoavaa vahapaperia voi käyttää elintarvikkeiden kylmäsäilytyksessä vaihtoehtona foliolle ja Elmu®kelmulle. FSC sertifioidun paperin toinen puoli on päällystetty kasvipohjaisella karnaubavahalla, mikä tekee vahapaperista todella hyvin kosteutta kestävän. Siihen on ihan täydellistä esimerkiksi kääriä voileivät töihin tai piirakkaa retkelle ja se on hauskaa, että vahapaperin käsittämättömälle puolelle pystyy tekemään merkintöjä eli kirjaamaan esimerkiksi päivämäärän tai kivan viestin syöjälle.

No sitten niiden kasvisten preppaamiseen! Tähän mulla on parikin hyvää vinkkiä eli nyt kannattaa todellakin jatkaa lukemista. Jääkaappiin voi tehdä valmiiksi niin sanotun salaattibaarin. Itse pesen valmiiksi salaatinlehtiä ja pilkon sekä joskus myös höyrytän erilaisia kasviksia. Salaatinlehdet säilyvät jääkaapissa aivan älyttömän hyvinä useamman päivän kotimaiseen Carita® Bio kuituliinaan käärittynä. Pese siis salaatit ja kääri ne märkinä kuituliinan sisään. Huuhtele liina käytön jälkeen vedellä, kuivata ja käytä uudelleen samassa tarkoituksessa tai esimerkiksi siivouksessa. Carita® Bio kuituliina kuuluu Fredmanin virheään eli Ekologiseen tuoteperheeseen. Se on 100% biohajoava eli kierrätys kompostiin tai biojätteeseen. Pilkotut kasvikset säilytän yleensä rasioissa, missä on tiiviit kannet. Fredmanin sinisestä Hävikinvähentäjät-tuoteperheestä löytyy eri kokoisia pakastusrasioita. Nämä kotimaiset laadukkaat pakastusrasiat on valmistettu PP (polypropeeni) muovimateriaalista, mikä on todella kestävää eli rasiat kestävät monen monta kertaa uusiokäyttöä sekä loistavasti myös pakastamista ja ruoan sulatusta sekä lämmitystä. Samoja rasioita voi siis käyttää myös ruokien pakastamiseen. Pakastusrasiat kierrätetään muovinkeräykseen.

Aika ihanteellista, että jääkaapista löytyisi sekä valmiiksi tehtyä herkullista ruokaa että salaattibaari, mistä voi vaan koota salaatin ruoan kaveriksi. Tästä saa ehkä kiinni, että food preppaus auttaa todellakin hurjan paljon syömään siellä arjen keskellä monipuolisesti, terveellisesti sekä säännöllisesti. Ja on luonnollista, että aikaa sekä rahaa säästyy, kun ei tarvitse koko ajan ravata kaupassa ja olla tekemässä ruokaa.

Toinen vinkki vielä noiden kasvisten preppaamiseen! Teen sunnuntaisin yleensä jääkaappiin valmiiksi muutaman kasvispussukan eli pilkon siis yksinkertaisesti erilaisia kasviksia pusseihin. Nämä nappaan töihin mukaan lounaalle, niin ei ole taaskaan tekosyitä jättää kasviksia syömättä. Pieniä suuria juttuja. Pusseina mulla on kaksi ihan lempparia: Fredmanin kotimaiset Tuplispussit sekä Eko pakastuspussit. Tuplikset on tosi kestäviä ja tukevia, minkä ansiosta ne on helppo aina pestä käytön jälkeen, laittaa kuivumaan kuivauskaappiin ja käyttää yhä uudelleen ja uudelleen. Ylipäänsä Fredmanin tuotteissa laatu on ihan mieletön ja etenkin muovituotteissa se on mulle tosi tärkeää. Sen harkitun määrän, mitä muovillisia tuotteita käytän ruoan säilöntää varten, käytän aina mahdollisimman kestävää, jotta niitä pystyy uusiokäyttämään pitkään. Tässä Fredman on onnistunut ihan loistavasti! Ja nuo Eko pakastuspussit on aivan loistava innovaatio! Ne on valmistettu 95 % uusiutuvasta, sokeriruokopohjaisesta Braskemin Green PE-raaka-aineesta. Biopohjaisella muovilla on samat ominaisuudet kuin normaalilla muovilla, mutta se on valmistettu uusiutuvasta biomassasta 100% uusiutuvalla energialla. Fredmanin Eko pakastuspussi on siis ekologinen, tiedostava valinta, ja Joutsenmerkki kertoo, että tuote on omassa kategoriassaan erityisen ympäristöystävällinen. Sekä Tupliksia että Eko pakastuspusseja löytyy eri kokoisina ja Tuplikset kierrätetään muovinkeräykseen, Eko pakastuspussi energiajakeeseen.

Huh, melkoinen määrä asiaa! Toivottavasti sait ideoita, inspiraatiota ja ehkä tutustuit myös uusiin kotimaisiin tuotteisiin. Hypätään seuraavaksi pidemmittä puheitta savulohikiusauksen pariin. Herkullinen arkiruoka, mistä riittää useampi annos.

SAVULOHIKIUSAUS (6-8 annosta)

1 kg peruna- tai peruna-sipulisuikaleita (pakaste)
n. 500 g lämminsavulohta (käy myös kylmäsavulohi tai lohi)
1 ruukku tilliä
mustapippuria
1 tl suolaa
4 dl ruokakermaa

1) Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja ota iso uunivuoka esille.
2) "Riko" savulohi pienemmiksi paloiksi ja silppua tilli.
3) Levitä perunoista 1/3 vuoan pohjalle. Levitä päälle 1/2 savulohesta sekä tillistä ja rouhi päälle reilusti mustapippuria sekä 0,5 tl suolaa. Toista tämä uudestaan ja levitä viimeiseksi päälle vielä loput perunat ja kerma.
4) Kypsennä savulohikiusausta uunissa noin 50 minuuttia.

Vinkki! Valmiita kiusauksia voi hyvin myös pakastaa.

Ihanaa viikonloppua sinne!

Hymyin Emili <3