Kaupallisessa yhteistyössä Hävikkiviikon kanssa. Postaus sisältää mainoslinkkejä.

Tällä viikolla 13.9.-19.9.2021 vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Hävikkiviikon nettisivujen etusivun teksti kiteytti aivan loistavasti viikon tarkoituksen: ”Ruoka on liian hyvä ja tärkeä asia hukattavaksi. Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.” Kampanjan järjestää Kuluttaja-lehti. Kun mua kysyttiin mukaan boostaamaan tätä viikkoa, puhumaan ruokahävikistä, jakamaan inspiroivia vinkkejä siihen liittyen ja yleisesti tuomaan näin tärkeää asiaa hyvässä hengessä esille, niin ei tarvinnut kyllä sekuntia kauempaa miettiä, kun ilmoitin olevani mukana! Ja ehkä tähän alkuun on hyvä myös sanoa, että mä en ole itse todellakaan puhdas pulmunen tässäkään asiassa, mutta sehän se juttu juuri onkin, että jokainen voi oppia ja ottaa koppia asioista, niin minä kuin sinä.

Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten meillä kaikilla kotona eli kotitalouksissa. Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. En tiedä tarvitseeko tätä edes ääneen todeta, mutta onhan se aivan järkyttävä määrä! Henkilöä kohden se tarkoittaa keskimäärin 20-25 kiloa alun perin syömäkelpoista roskiin heitettyä ruokaa. Rahassa se on noin 100 euroa. Ruokahävikki on siis roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruoan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. Toki positiivistahan tässä asiassa on se, että sille voi tehdä jotakin – meistä jokainen voi omalta osaltaan vähentää ruokahävikin syntyä! Se tässä on myös mahtavaa, että teot hävikin vähentämiseen ei tarvitse olla suuria, vaan päinvastoin pieniä, maanläheisiä ja arkisia ja niihin me halutaan sua nyt kannustaa.

Meidän kuluttajien tietoisuuden, taitojen ja asenteiden on muututtava. Ruokahävikin vähentäminen on yksi helpoimmista tavoista alentaa ruoan ympäristövaikutuksia. Kun tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruoasta, niin samaan aikaan merkittävä määrä syömäkelpoista ruokaa päätyy roskiin ja näin turhaan tuotettu ruoka on kuormittanut ympäristöä. Aika herättäviä lauseita. Tarkoitus ei ole millään tapaa syyllistää ketään, vaan nimenomaan lisätä meidän kaikkien tietoisuutta asiasta ja näin saada ihmiset toimimaan hävikin vähentämisen eteen. Selkeä tavoite on pitää roskiin joutunut ruoka minimissä.

Hävikkiviikkoon osallistuminen on ihan loistava tapa tutkailla niitä omia tottumuksia ja aloittaa tekemään parempia valintoja siellä omassa arjessa. Hävikkiviikkoon ei tarvitse ilmoittautua, vaan teot puhuvat puolestaan tässä tapauksessa. Mä kysyin muutama viikko sitten Instagramin puolella, mikä ruoka teillä päätyy kaikista helpoiten roskiin ja siellä toistui selkeästi tietyt ruoat: hedelmät, kasvikset, salaatinlehdet, pinaatti, lehtikaali, yrtit, parsakaalin varsi, kukkakaalin lehdet, avokado, leipä, juuston loppu, leikkele, maito, keitetty riisi, tortillaletut ja kaikkien dippien, salsojen, ranskankermojen yms jämät. Mä ajattelin jakaa näiden inspiroimana hävikin vähentäjän muistilistan, joka on koottu nimenomaan arkisista pienistä konkreettisista vinkeistä, jotta saisitte vinkkejä juuri niihin ruokiin, mitkä teillä päätyvät herkästi roskiin. Paljon yleistä tietoa ja vinkkejä ruokahävikistä on tosi selkeästi ja kattavasti Hävikkiviikon sivuilla, joten sinne kannattaa ehdottomasti suunnata myös ajatuksen kanssa tämän postauksen jälkeen. Nyt kuitenkin muistilistan kimppuun!

HÄVIKIN VÄHENTÄJÄN MUISTILISTA

  • Hedelmät ja avokado – Pehmentyneet hedelmät ja hieman tummuneet avokadot toimivat smoothieissa oikein hyvin. Hedelmien ja avokadon kypsymistä voi myös hidastaa siirtämällä ne jääkaappiin eli jätä esimerkiksi osa hedelmistä huoneenlämpöön ja laita osa jääkaappiin, jotta ne kypsyvät eri tahdissa. Muistathan, että avokadoa, banaania, mangoa, ananasta, persikkaa, kiiviä jne voi loistavasti myös pakastaa. Pilko ne pusseihin, pakasta ja sujauta jäisinä smoothieen – toimii ja vältät pienellä vaivalla hävikin! Tummuneille banaaneille vielä vinkki: Niistä saa super hyviä banaanilettuja ja -leipää.
  • Kasvikset – Nuhjaantuneita ja pehmentyneitä kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, paprikaa, porkkanaa, tomaattia, sipulia ja kaaleja on näppärä hyödyntää erilaisissa kastikkeissa, padoissa ja uuniruoissa. Esimerkiksi jauhelihakastikkeeseen uppoaa hyvin nahistuneet tomaatit, sipulit sekä porkkanat raastettuna ja makaronilaatikkoon taas voi pilkkoa joukkoon kesäkurpitsan sekä paprikan lopun. Uunikasvikset, munakkaat ja sosekeitot ovat myös loistava tapa hyödyntää kasviksia.
  • Salaatinlehdet, pinaatti, lehtikaali – Nämä kaikki uppoavat nuhjaantuneinakin vihersmoothieen. Pinaatin jämistä voi loihtia pinaattilettuja/-vohveleita, munakkaan tai sujauttaa jonkin kastikkeen, curryn tai padan joukkoon. Lehtikaalit uppoaa hyvin myös erilaisten ruokien, kuten uunikasvisten joukkoon. Pinaattia ja lehtikaalia voi myös pakastaa ja lisätä sieltä smoothien tai ruoan sekaan.
  • Yrtit – Nuhjaantuneessa yrtissä on edelleen makua eli lisää se rohkeasti tekemäsi ruoan sekaan, salaattiin tai munakkaaseen. Ja jälleen kerran pakastuskikka: Jos yrttiä jää jostain yli ja tiedät, että se jää helposti käyttämättä, niin silppua se, siirrä pussiin tai rasiaan ja pakasta. Yrtin jämästä voi tehdä helposti myös yrttivoita sekoittamalla keskenään huoneenlämpöisen voin, yrttisilpun, ripauksen suolaa ja halutessaan valkosipulia.
  • Parsakaalin varsi ja kukkakaalin lehdet – Parsakaalin varsi on ihanaa! Se on siis aivan samanlailla käytettävissä ja syötävissä kuin kukinnotkin eli ethän heitä vartta roskiin, vaan hyödynnät koko parsakaalin. Etenkin keitettynä varsi on jopa parempaa kuin kukinnot! Kukkakaalin, niin kuin myös parsakaalin, lehdetkin ovat syötäviä. Ne voi hyödyntää samanlailla kuin muitakin kasviksia eli pese lehdet huolellisesti, pilko ja lisää kastikkeiden, patojen, curryjen, uunikasvisten tai sosekeittojen joukkoon. Lehtiä voi pilkkoa tuoreeltaan myös salaatin joukkoon.
  • Leipä – Leivän säilymiseen ylivoimaisesti paras kikka on pakastaa se! Pakasta ostettu leipäpussi kokonaisena ja sulata leipä ennen syöntiä nopeasti leivänpaahtimessa. Tämän vinkin jälkeen leipähävikki on kotonasi historiaa! Kuivuneet leipäsiivut saa herätettyä henkiin tekemällä niistä esimerkiksi lämpimiäleipiä tai köyhiä ritareita.
  • Juuston loppu ja leikkele – Juuston ja leikkeleen jämistä tulee taivaallinen munakas! Munakas on oikeasti life hack ruokahävikin vähentämisessä. Munakkaaseen uppoaa niin juustoraaste, feta kuin mozzarella ja etenkin ne juuston kannat on täydellistä raastaa munakkaaseen. Leikkele- tai vaikka nakkipaketin loppu tuo munakkaaseen kivasti makua. Lämpimätleivät tai toastit on myös täydellinen tapa hyödyntää juuston ja leikkeleiden jämiä.
  • Maito – Puuroon, tuorepuuroon, smoothieen, munakkaaseen, leivontaan, banaanilettuihin, latteen… Maitopurkkeja on saatavilla eri kokoisina eli oikean pakkauskoon valinta helpottaa jo huomattavasti maidon joutumista hävikkiin.
  • Keitetty riisi – Pyri keittämään riisiä syöjien tai annosmäärien mukaan ja jopa mielummin liian vähän kuin liikaa, sillä keitettyä saa aina helposti lisää. Mikäli sulla kuitenkin pyörii jääkaapissa keitettyä riisiä ja tekisi jo mieli heittää se pois, niin tuunaa siitä uusi ruoka! Esimerkiksi täytetyt paprikat ja kesäkurpitsat herättävät keitetyn riisin uudestaan henkiin.
  • Tortillaletut ja burgerisämpylät – Tähän on hyvin yksinkertainen kikka: Pakasta ylijääneet tortillaletut ja burgerisämpylät seuraavaa kertaa varten.
  • Salsat, dipit, ranskankerma yms – Tällaiset kaikki kannattaa rohkeasti heittää kastikkeiden joukkoon. Salsa piiloutuu loistavasti tonnikala-, papu- tai jauhelihakastikkeeseen ja ranskankerma antaa mielellään makua vaikka nakki-, kana- tai tofukastikkeeseen. Uskalla rohkeasti kokeilla!

  • Suunnittele – Ruoan kulutuksen suunnittelu on yksi tärkeimmistä keinoista välttää ruokahävikkiä. Ennen kauppaan menoa, kurkkaa ensin jääkaappiin mitä ruokia sieltä jo löytyy. Suunnittele ruokia ja pyri miettimään ne niin, että saat hyödynnettyä jääkaapista löytyviä ruokia, jotta et aina osta vain uutta ruokaa ja jätä vanhoja pilaantumaan. Suunnitelmat kannattaa kirjata kauppalistaksi, jotta kaupasta lähtee vain tarvittavia ruokia oikeissa määrissä.
  • Pakkauskoot – Ruokahävikin kannalta on todella oleellista valita kaupasta omaan talouteen sopivat pakkauskoot. Yksin asuvan kannattaa esimerkiksi ostaa perunat ja porkkanat irtomyynnistä isojen pussien sijaan, jotta niitä tulee ostettua vain tarvittava määrä. Kilohinnaltaan hieman halvemmat isommat pakkaukset eivät myöskään aina tule halvemmaksi, mikäli pakkauksen loppu menee roskiin. Osta siis aina vain tarpeeseen!
  • Uskalla kokeilla – Hävikin minimointi vaatii myös mielikuvitusta ja rohkeutta kokeilla uusia juttuja. Uskalla tuunata ruokia hyödyntämällä jääkaapista löytyviä raaka-aineita. Kanakastike ei voi mennä pilalle, jos sujautat joukkoon ranskankerman lopun ja makaronilaatikko oikein huutaa väriä erilaisista kasviksista. Anna siis vain palaa!
  • Parasta ennen vs viimeinen käyttöpäivä – Tunnista näiden termien ero. Parasta ennen-merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Viimeinen käyttöpäivä-merkintä sen sijaan on nimensä mukaisesti päivä, mihin mennessä tuote tulee käyttää.
  • Luota aisteihin – Katso ja nuuhki. Jos ruoka ei näytä tai tuoksu pilaantuneelle, eikä viimeinen käyttöpäivä ole mennyt, niin kokeile maistaa pieni pala. Uskalla luottaa aisteihisi!
  • Pakasta – Hyödynnä enemmän pakastamista! Todella monia ruokia voi pakastaa ja näin pidentää säilyvyyttä ja käyttöaikaa.

Okei, nyt uppoudutaan viimein reseptin kimppuun! Samalla teemalla eli hävikin vähentämisellä jatketaan tietysti. Jaoin yksi päivä Instagram stoorin puolella vähän niinkuin ohimennen kana-kasviscurryn ohjeen ja innostuitte siitä aivan täysin! Siitä inspiroituneena kehitin teille törkeän herkullisen hävikin vähentäjän kasviscurryn, mihin uppoaa kokonainen kukkakaali – siis aivan kokonainen lehtineen päivineen! Tein reseptistä sulle rungon, mutta koko tämän curryn idea on, että sitä on helppo tuunata eli mä haluan, että sä hyödynnät siihen osakseen niitä raaka-aineita mitä sulta mahdollisesti jo löytyy jääkaapista, jotta ne päätyisi hävikin sijasta ruokaan. Sipulin voi esimerkiksi korvata loistavasti purjolla tai kevätsipulilla. Valitsin reseptiin kukkakaalin kaveriksi porkkanan ja paprikan, mutta mikäli sulta löytyy kaapista muita kasviksia, vaikka kesäkurpitsaa tai jotain kaalia, niin hyödynnä ne tähän curryyn. Nyt on aika uskaltaa kokeilla rohkeasti! Kikherneet voi korvata myös jollain muulla proteiinilla, kuten pavuilla tai kanalla. Ja jos sulta löytyy kotoa sitruuna, niin älä turhaan osta limeä. Ehkä saat pointista kiinni.

HÄVIKIN VÄHENTÄJÄN KASVISCURRY (4-6 annosta)

3 rkl öljyä
1 sipuli/pätkä purjoa/kevätsipuli
2 porkkanaa
1 paprika
1 pieni kukkakaali
pieni pala inkivääriä
1 ruukku korianteria/muuta yrttiä
1 tlk kikherneitä
500 ml kookosmaitoa
2-3 rkl punaista currytahnaa
1 lime
ripaus suolaa
keitettyä riisiä (mittaa tarkasti syöjiä/annoksia kohden!)

1) Pilko sipuli pieneksi silpuksi. Kuori porkkanat, pese paprika ja pilko ne paloiksi. Porkkana kannatta pilkkoa ohuiksi kiekoiksi ja paprika taas hieman reilummiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät samassa tahdissa. Pese kukkakaali huolellisesti. Poista siitä ihan vain kovin kanta ja muuten pilko kukinnot sekä lehdet suhteellisen pieniksi paloiksi. Kuori inkivääripala ja raasta se raastimen hienolla osalla.
2) Lisää isoon paistinpannuun/kasariin öljy sekä pilkotut kasvikset ja inkivääriraaste ja kuullota niitä, kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet. Silppua sillä välin yrtti ja valuta kikherneistä neste pois. Lisää pehmenneiden kasvisten joukkoon yrttisilppu, kikherneet, kookosmaito, currytahna, limen mehu sekä suolaa ja sekoita. Jätä kasviscurry poreilemaan miedolle lämmölle noin 15 minuutiksi, kunnes kasvikset ovat pehmenneet sopivasti ja maut ovat tiivistyneet. Maista ja lisää tarvittaessa currytahnaa tai suolaa.
3) Nauti kasviscurry keitetyn riisin kanssa. Currya sekä riisiä voi loistavasti myös pakastaa tarvittaessa.

Jotta tästä hävikin vähentäjän ruoasta ei sitten synny hävikkiä, niin mahdollisesti ylijäänyttä inkivääriä ja kookosmaitoa kannattaa lisätä smoothieen joukkoon – tulee aivan älyttömän hyvää! Currytahnan lopulla voi esimerkiksi marinoida kanaa tai tofua. Tällaista pientä ajatustyötä ja mielikuvitusta hävikin minimointi toki vaatii, mutta se on vain fakta, että tämä homma ei toimi niin, että meistä jokainen heittää ne juuston jämät, currytahnan loput ja tummuneet banaanit roskiin. Muutos vaatii meiltä jokaiselta nyt pieniä askelia ja Hävikkiviikkoon osallistuminen on täydellinen tapa aloittaa niiden askeleiden otto. Tervetuloa mukaan <3

Hävikkiviikko on osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Hävikkifoorumi-hanketta.

Hymyin Emili <3